България страшна приказка

protest 20130816

Не, не искаме да живеем така. И сталинизъм не искаме. Автори на снимките Найо Тицин и Тихомира Методиева.

Докато вървях заедно с част от контрапротестиращите по „Аксаков“ (поради странно полицейско решение), бях обзета от огромен гняв, заради арогантното отношение на полицаите, женичките, които нямаха идея защо трамбоват из София, онзи висящ милиард, позорът народните представители да бъдат охранявани от ударни бригади на Атака, възрастните хора – бабата на някой, когото със сигурност познавам, турчетата, израстнали в страх, лъжи и зависимост и млади девойки, облекли най-официалните си дрешки, питащи за или срещу правителството протестират, срещу едната разходка до мола.

Час и нещо по-късно ми е тежко, тъжно и унизено, че продължаваме да живеем в тази страшна пиеса. Страшно е много, и не знам дали спасение има. Днес избиха отново с огромна сила симптомите на болното ни общество и се чудя, дали това не е предсмъртна агония, или все пак можем, с много упорство и труд да обърнем нещата.

Днес видяхме:

– Хора, докарани под строй от райони, обхванати от обръчите на ДПС и местните феодали на БСП. Хора, които полицията допуска през кордона, само ако са в списъка на организатора. „Извикайте си организатора“, казва полицая, а ти се чудиш кой инструктира полицая и го запозна със спонтанните организатори. На импровизираната манифестация, по думите на Миков. Срам ме е.

– Хора, които трябва да са на работа в петък, но не са. Няколко хиляди. Дали са в отпуска, или това им е още един ден трудов стаж в полза на работодателя – някоя фирма от обръч, мутра, феодал. А ако са от администрацията? Кой ще попита къде работят и кой ги пуска, колко струва за бюджета тази разходка и кой ще я плаща?

– Хора, които не разбират, че не биха живели в такава бедност, ако милиардите не се източваха от тези, които ги возят, ако полицията не пазеше шепа делигитимирани политици за много пари, а работа ще има, когато има свобода. Защото и медиите са в ръцете на тези, които ги държат в зависимост, бедност и страх.

– Тъжната истина, пристигнала в София от забравени от нас места – изборите се решават от купени гласове, от зависими гласове, от уплашени гласове, от излъгани гласове. Не решаваме ние, гражданите, а тези, които държат гласовете.

– Бригади на Атака, които охраняват входовете на Народното Събрание. Ударни бригади, заедно с частни охранители вътре в символа на републиката и демокрацията. Мутри пазят по-големи мутри от мирния протест. Позор. Дори не знам дали това не е най-голямото дъно след всичко, което се случи през последните два месеца.

– Полицейщина, грубост, обиди и противозаконно задържане на лични карти на протестиращи от страна на полицейски служители. И когато ги попиташ това полицейска държава ли е – те ти казват, че да. Да? А защо никой не ни е казал, или пак сме изпуснали момента, в който някой официално е прерязал лентичката на диктатурата?

– Лъжи и манипулации от трибуната на парламента, с абсурдни твърдения, които не са предназначени за протестиращите, управляващите и опозицията, а за онази огромна маса хора, държани в тъмнина. Хората, които вярват, че този милиард ще отиде за тях, а едни лоши хора начело с президента на републиката искат да им вземат и последния залък. Които вярват, че токът наистина е намален, а просперитетът идва с помощи, а не инвестиции.

– Грозно противопоставяне на институциите, използване на полиция и жандармерия за частни цели, с фактура на името на данъкоплатците. Срамно, отново.

– Най-страшното – противоконституционно поведение от страна на управляващите партии, заплаха за гражданския и етническия мир, поредно противопоставяне на бедни срещу богати, провинция срещу столица, турци срещу българи, полиция срещу граждани. Защо? Заслужава ли си? Или просто нямате никакъв срам, страх и спирачки?

– Страшната злоба на мнозина противници на протестите и омразата, която те изпитват към тези, които работят, протестират, доброволстват и гледат деца. Най-страшно е, че в никой от тях няма дори зачатък на вяра в доброто, в това, че човек може след работа, вечер късно да ходи да протестира, да помага, да дарява. И след това да се върне да доработва. Защото в техния свят тези неща не съществуват. Светът на местаните и доганите, на обръчите, на Станишев и Моника, на радио-троловете и кибиците, в който всичко си има цена. В пари, в много пари и в още по-много пари. А безплатният труд е само срещу досие, заплаха или запис на флашка.

Грозно и тъжно, и страшно е точно в момента, в който безработицата расте дори в туристическия и земеделския сезон, икономиката е в колапс и сме на път да влезем отново в рецесия, а НОИ всеки момент ще издъхне, ние да сме навън, баби срещу внуци, възрастни без надежда срещу по-млади с идеи, момчетата от Джебел срещу момичетата от Надежда. Губим време и сили в безсмислен, измислен конфликт, който бетонира фундамента на злото. А можехме вече да поправяме България.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

155 Responses to България страшна приказка

  1. nervousshark каза:

    И честит нов дълг.

    • Теодора каза:

      Моля те, „по-тактично“, дъщеря ми е на година и поливина и я имам възможност да я изпратя да учи навън като порастне, я не…. Та тези дългове ги приемам много лично.

    • Miro каза:

      Нов дълг и какво ако имаше смисъл??? Мен лично не ме интересува колко дълг има държавата при положение, че хората живеят добре… Пари се взимат за да се инвестират в икономиката, в развитието, а не да се раздават за добавки… Нека вземат 10 млрд заем, но с тях да се увеличи мин заплата, следователно се увеличават данъците, доходите растат , данъците също, следователно ще има повече пари за пенсии и добавки…Частните фитри могат да си позволят да плащат много по-големи заплати от тези, които плащат в момента, вместо 500 лв на месец без да бъдат ощетени могат да дават по 1000, но защо? След като минималната заплата ти е 300 лв…Всичко е сбъркано в тази държава…другите държави по света взимат заем и и се развиват, ни взимаме заем и крадем, това е простата разлика…Затова държа на мнението си, не ме интересува какъв дълг има България, важното е хората да живеят добре, но държавата ни не рпави нищо по въпроса…Взима пари на заем, които се стопяват и изчезват…В Гърция като имат толкова дълг какво??? Живеят по-добре, айде стопиха им се доходите от 2000 на 1500 евро пр-но и какво…Ще ги спасят с наливането на пари и това е, а НИЕ? Нямаме толкова дългове, имаме строга финансова политика, пример сме в Европа и какво от това след като хората тънат в мизерия…Та нали хората са държавата, а не дълга или политиците и т.н….Хич не ми пука колко дълг имаме, важното е да се живее добре. направете справка другите държави, водещите икономика какъв дълг имат…Ние тук сме смешни, трагични … Все пак чнуари 2014 всеки българин ще може да напусне страната и да работи където си иска в Европа, НЕ НИ КАРАЙТЕ да правим това, хора наричащи се политици !

      • Шат на патката главата каза:

        Do Miro
        Миро, проблема не е в това, че ти нищо не разбираш от икономика. Проблема е в това, че хора, които мислят като теб управляват държавата! Как наричаш увеличаването на мин. заплата – инвестиция??? Като вземеш 10 лева и ги раздадеш като заплати какво си инвестирал? и какво от това, че примерно 3 от тях ще влезнат в НАП като данъци? а от къде ще вземеш за следващия период? пак заем???? Инвестицията е нещо, което произвежда стойност за дълъг период от време, а не раздаване на надбавки и добавки!!!

        • Miro каза:

          При положение, че имам фирма , в която работят 200 човека и мин заплата е 300 лева аз ще им давам 400-450 за да са доволни, но ако мин заплата е 800 лева колко бих им давал ? И защо попкупателната възможност на българите е нищожна? Нали ако взимам 400 лв на месец ще харча 350 пр-но, но ако взимам 900 колко ще харча-сиг повече…И как да тръгне икономиката след като хората нямат достатъчно пари за да се завърти колелото…чакаме само на чужденците, като дойдат лятото на морето и се пръскат от харчене, а ние ??? Всичко е до определения стандарт, не може за една и съща работа тук да ти дават 500 лева, а във Франция пр-но същата фирма да плаща 2000 евро. За какво говорим ???

          • Петко каза:

            Момче, комунизма те е увредил мозъка. Франция има 7 пъти по-голяма производителност на труда от нас. Затова заплатите са такива там. Тука и да има една шепа производителни и качествени работници, останалите са папардаци, роми, безхаберници и т.н. 1,5 милиона работещи и у нас издържат 5 милиона други. Това е правилната сметка, а не твоите бръщолевиници.

            • Вихроний каза:

              Чак пък бръщолевиници. Каква е производителността на труда в Гърция според теб? Музеите в провинцията затварят в 15ч., в учрежденията никой не работи следобед, а който българин е надничал в производството твърди, че не си дават зор.
              Във Франция има нещо, което наричат работно време и го спазват свирепо. Никой не се зори извънредно, защото имало още работа да се върши. Общото впечатление е, че всичко е добре устроено и никой не се напряга. Но едно мога да кажа и от 3 месеца престой: хрантутници във Францата бол, работещата част от населението издържа твърде много имигранти от бившите колонии и многобройната им челяд + трайно безработни французи, на които просто не им се работи.

        • Duzi каза:

          Шат ли си пат ли си ама и ти толкова разбираш от икономика, хайде да ти обясня Кейнсиянската теория- като вземеш 10 лева и ги раздадеш като каквото и да е особено на хора с по-ниски доходи, те ще ги изхарчат- по този начин парите влизат в икономиката, потреблението нараства, от там нараства и икономиката. Айде няма защо, ще имаш да черпиш!

  2. Манол каза:

    Горе главата, положението е отвратително, но пък няма да спрем да протестираме. България е бита и унизена, ние самите сме доста самотни в страната си, но какво от това? На тези протести се запознах с прекрасни хора. Продължавам да се тревожа, но поне не сме чак толкова изолирани, колкото преди тях. Чак ми иде да поздравя мафиотите, защото ни дават повод да излезем на площадите и да се погледнем в очите.

    • nervousshark каза:

      Да ти кажа, на мен ми е тъжно за тези баби. Нищо, че днес ги бяха изправили срещу нас.

      • Манол каза:

        На мен също… поне донякъде. Но така или иначе, не бива да се даваме. Нещата са тъжни, но трябва инат. Няма как.

      • Влад каза:

        Да мрат в кофите! От известно време хич нямам и капка симпатия за тях

        • nervousshark каза:

          Не знам, аз не мога да съм като тях, удавена в омраза.

          • nervousshark каза:

            Всъщност най ми е гадно, защото днес се зъбих на една възрастна жена и я питах дали ще се вози на ескалаторите след малко. В момента искам да и се извиня.

            • Теодора каза:

              Ами сети се, че тази баба макар и несъзнато, е част от електората, благодарение, на който днес се гласува поредния заем…. Ще спиш добре и без да си й се извинила.

            • alffastar каза:

              Нямаше как да дойда днес през деня, че да разпечатам да раздам – днес беше моментът:
              http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/08/06/2117528_ot_blogovete_pismo_ot_danswithme_do_moite_skupi_baba_i/
              Не трябва да мразим – трябва да рушим мостове и да си преследваме целите с протегната ръка, нищо, че е понякога това изисква нечовешко усилие за да го постигнем.

            • Daniela Kamenova каза:

              И на мен ми беше тъжно,до днес!Като ги гледам,пенсиите им са по 160 лв.от поне 20 години…Дали вярват наистина,че след тази актуализация ще взимат повече от 162 лв…и наистина ли не разбират,че децата и внуците им,за които кътат,ще им плащат тези 2 лв(но само ако си намерят работа в България)?!

          • Ivabel каза:

            Акула, недей да жалиш възрастните хора, които бяха там. Те не са мили възрастни хора, които са се объркали. На тях не им пука за теб, семейството ти, прителите ти и децата ти. Не всички възрастни хора са сенилни – моите възрастни роднини са там, за да викат „Оставка“ на правителството, а не на президента. Така че – не ги жали! Те са там, за да те закопаят, милите…

            • Daniela Kamenova каза:

              Тези хора са с промити мозъци!Много ми е гадно,когато заради тях,слагат пенсионерите под един знаменател.Ако се огледате ще видите многооо възрастни хора и сред нас.И моята майка е една от тях.Тя скоро ще навърши 70,а продължава да работи,за да не чака някой да и замаже очите с 10 лева,които ще трябва да плащаме аз и внучката й.

          • капитан далечно плаване Костадин Патранесков каза:

            Напротив, скъпа! Явно не осъзнаваш, че точно това правиш! Не може да забраняваш на другите, това което на теб ти харесва да правиш. на теб ти харесва и протестираш, но те не могат защото са грозни, стари и нямат средства за да живеят като хора! Било петък, а те не работели? А тези от протеста? Те какви са – рентиери или внуци на Рокфелер? Иначе всички много обичаме да цитираме Левски и Ботев и надписа върху Народното събрание, но истината е,че ни липсва състрадателност, толерантност, чудим се как да бъдем колкото е възможно по-злъчни и язвителни, страдаме от тотална липса на чувството, че и едните и другите са българи, чиито деди дадоха живота си на Околчица, Батак,при Одрин, Люле Бургас, Завоя на Черна, Странджа, Пирин, Балкана! Иначе сме демократи – малко по на Запад, а дори и в Египет, дават поне 100 дни толеранс, но ние започнахме да протестираме от ПЪРВИЯ ДЕН на новото правителство! Искаме нови избори, а само преди 3 месеца ходихме за гъби и на екскурзия до Турция, имаше промоции! Плавах като капитан, 33 години с гордост и достойнство развявах Българския флаг по всички морета и океани и съм огорчен, но ще го напиша – ние загубихме всичко като нация – нямаме български национален авиопревозвач, нямаме български флот, нямаме българска армия, нямаме родна полиция, нямаме любими учители! България днес е това, което преди 40 години беше Нигерия! Но аз си оставам българин и не оспорвам правото на нито един българин да изразява мнение! Но винаги и само с респект, толерантност и уважение към опонента българин!

        • tanq каза:

          Точно казано-браво,щом те не мислят за младите и ние няма да мислим за тях….

    • cipisec каза:

      Кое му е „Горе главата“? И аз се запознах с прекрасни хора, смях се и се обичах с тях, но можех да го правя и другаде. Това, което днес видяхме насред контра-та беше ужасно, потресаващо, отвратително. За да стигна да крещя на някакви баби за бъдещето на децата и внуците им и те да не разбират защо – това ли е повод да поздравявам мафиотите? Че отсреща не разбират какво губят за тези 20 лв и че положението е толкова лошо, че дъно се не вижда…
      Прочети пак поста и тогава коментирай. И да, честит нов 1 млрд. дълг.

      • nervousshark каза:

        Аз почти се разкрещях на един полицай, че парите за тази операция – автобуси, охрана и прочие, са пари, които са взети от бъдещето на техните деца, от училищата им и здравето им, и би трябвало да се чувстват много зле от всичко това. Пичът каза, че му е зле, защото му прекъснали отпуската.

    • Еманоил Манолов каза:

      прав си!! ++++++++

  3. nepolitkorektno каза:

    Reblogged this on Неполиткоректно and commented:
    Нямам какво да добавя.
    Или по-скоро имам, но не ми се иска точно в момента.

  4. Позорно е жертвите на възродителния процес да подкрепят ченгетата от ДПС, видни възродители, и партията БКП, на която са жертви.

  5. Димитър Стефанов каза:

    Мисля, че са от агенция Булфото снимките…

    http://www.bulphoto.com/events/34743/

  6. Теодора каза:

    Магдалина, отново много на място и отново си чета мислите. Стомахът ми се е свил на топка, и не мога да започна да работя, при все, че се прибрах от преди час вече…. Днес, след всяка атака на отчайващи мисли, си повтарях „ние сме по–силни, защото сме в съзнание, с чисти намерения, със здрави, разумни цели и сме излезли доброволно“. Повтарях си го много, сама на себе си, за да си повярвам. Дано не се откажем. Дано продължим вечер да ставаме повече – това е пътят. Със сила не става, полицията е по силна, а хората на Атака и тези в автобусите по-озверели. Силата не е нашия филм. Затова трябва да сме постоянни и да вървим по пътя. по който тръгнахме до край. Дори краят да е закон за забрана на протестите! Аз вече всичко очаквам……

    • nervousshark каза:

      Днес всички се чувстваме омерзени, даже не мога да разбера тази силна реакция.
      Постоянство, труд и честност, да. Иначе не бих се понасяла.

    • Валя Дончева каза:

      Правилно, човек бива силен и духом.
      То си е така. излезе ли на протест срещу ТЯХ някой, значи участва в ТЕХНИЯ филм, по ТЕХНИЯ сценарий. Ако те излизаха на протести срещу НАС, тогава НИЕ бихме водили играта по НАШИТЕ правила.
      От протестите има и полза: не се отминават безобразията с позорно мълчание, като да ги няма, срещат се съмишленици и човек вижда, че не е сам и пр.
      Но истински силни и резултатни могат да бъдат само действия, защото при тях човек взема инициативата в свои ръце.
      Протестите са ПРОТИВОдействия. Друг действа, а ти му противодействаш.

  7. SunyJuly каза:

    Reblogged this on Cafe de engel.

  8. Ognian Mladenov каза:

    Колко дни още могат да докарват по 70 автобуса в София ?

  9. Michel каза:

    Днес вече нямам думи да кажа, какво мисля… :-(

    Имаме шанс за промяна към по-добро, но няма да е лесно. Шансът ни се крепи върху 10-20 хиляди човека, които от 64 дни протестират в София и казват „ОРЕШАРСКИ, ОСТАВКА!“, „НОВИ ИЗБОРИ!“ и „НЕКА ИМА МОРАЛ В ПОЛИТИКАТА!“. Това е. Не е голям шанс. но пак е нещо…

    Продължаваме?

  10. Александър Стефанов каза:

    „““А можехме вече да поправяме България.“““ – Можехме, да. Но вие се обърнахте срещу най-ощетените хора, които не могат да си плащат сметките, камо ли да идат да почиват някъде, обърнахте се срещу пенсионерите, които не могат да си купят лекарствата. Защо? Заради вашия Бойко. Затова и по-голямата част от народа не е с вас, въпреки че се опитвате да се изкарате целия народ. И аз бях за протеста срещу Пеевски. Зарадвах се че хората така бързо се самоорганизираха. После се обърнахте срещу народа, срещу протестиращите от февруари. Говорите за тях същите неща, които сега се говорят за вас.

    „““…възрастни без надежда срещу по-млади с идеи…“““ – Това пак вие го започнахте. Прокарахте тая разделителна линия, държите се надменно, обиждате. Затова вече съм против вас, не ви вярвам на „морала“. Колкото до „идеите“, вие идеи нямате, нищо не предлагате, поставяте ултиматуми, искате да се налагате, а говорите за демокрация. Олигархията я виждате само около БСП и ДПС.

    Всичко това е наистина жалко, вместо да се борим заедно срещу несправедливостите, вие поведохте „война“ срещу своите.

    • nervousshark каза:

      Ето какво мисля за „моя Бойко“. Първият ми текст, в който го критикувам е от 2007ма. последният, от преди месец-два. Интегритетът е нещо, което липсва в тази държава. https://nervousshark.wordpress.com/tag/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/

    • Michel каза:

      Hey, troll, go away! :-)

      Сега сериозно… Аз съм против: Бойко, Олигарски, Местан, Сидеров, Станишев, и още една камара идиоти! Затова съм на протест всеки ден!

      И между другото, същите тези „бедни хорица“ (пенсионерите, безработните и тн) са ограбени от сегашните олигарси! И ги ограбвати днес! Затова – ОСТАВКА!!!

  11. Радостина каза:

    Напълно отвратена и с чувство, че сме победени с манипулации, големи приказки, много ефирно време, подкупени хора :( В началото мислех, че ще успеем. Вярвах го, сега виждам, че те бавно с грозните си методи, които 23 години винаги успяват отново се чувстват победители. Вярват си … Отврат!

    • Weihnachtsmann каза:

      Mисля, че не 23, а 69 години ни размазват без никаква милост. Един български журналист беше казал, че с мирни протести нищо няма да постигнем и че тези изроди могат да бъдат победени само с техните методи.

  12. Тъжното за мен не е, че за 64 дни не успяхме да свалим правителството. Тъжното е, че за 64 дни не успях да убедя себе си, че си струва. Идеализмът и надеждата все повече отстъпват пред отчаянието.

    България е разделена. Не са я разделили БСП и ДПС вчера, нито преди 2 месеца. Разделена е в момента, в който всички протестиращи са решили да учат, да работят усърдно и са оставили дядовците с портрети на Сталин в миналото. Тези дядовци и баби никога няма да могат да разберат вашите разбирания от бъдещето. За съжаление, колкото и да се боря и аз не мога да убедя никого. Мнозинството от нацията е тъпо и просто. Такива са и управниците. Вие решете дали си заслужава да се борите за тези хора. Аз още не мога да реша.

    • Ivabel каза:

      Аз излизам на протест заради себе си и близките ми – родителите ми, децата ми. За тях си струва

    • Валя Дончева каза:

      Чаденце, не се нахвърляй срещу „мнозинството от нацията“.
      Ай да речем повярваме, че ти си достатъчно издигнат умствено и духовно, за да съдиш няколко милиона българи и от висотата на твоето положение (Малий, добре, че нямаш власт в ръцете!) си преценил, че са тъпи и прости. ( Пак да кажа: не бих те овластила, турско да стане.) И по някакво чудо всички започнат да слушат теб.
      Дори и тогава файда йок. Управниците не могат да се оттеглят, защото не им позволяват отвън. Ако ще цял народ да им вика под прозорците.
      Доста по-сложно е. Не да се унива, но други реалности трябва да се отчитат.

  13. Вече е повече от ясно, че мирен преход не е възможен в България, както не беше възможен в нито една източно-европейска държава преди 24 години. Всички тези държави платиха цената на свободата си още тогава, а ние останахме в блатото на корупция, мизерия, полицейщина и убити надежди.

    • Теодора каза:

      Ако беше немирен протеста, досега да го бяха сломили….. Ние не можем да се борим силово срещу мафия (разбирай всички групировки на куп) + озверели атакисти и хора „от автобуси“ + милиция……. Аз не мога, слаба съм и ме е страх от агресия и като се огледам на площада, не виждам много биячи! Според мен дори властта се опитва да направи (предизвика) протеста силов, защото се сломява по лесно.

      • Ивайло каза:

        Точно така е, Теодора. В първия случай, в който се издъним с немирен протест, са ни смляли за назидание на всички. Това чакат, но няма да го дочакат.

      • Нора каза:

        Силни сме, защото не сме агресивни.

        • Не става въпрос за агресия, а за това че когато другите се биеха за свободата си, ние влизахме в нови филми на обещания и месии. Изостанахме още тогава, неразбирайки че комунист власт не дава доброволно. Колкото и да не ми се иска, този протест постепенно затихва и ще си останем поне още 25 години в същите схеми. Силно се надявам да съм много лош пророк, защото иначе не ми се мисли какво бъдеще оставяме на децата си.

  14. Spas Malinov каза:

    Намалението но електричеството от август, получих сметката и за август цената е за дневна тарифа 0.9872, за юли беше 0.8471 – УВЕЛИЧЕНИЕ С 0.01401. За нощтната е 0.04245 за август, а за юли е 0.02723 – УВЕЛИЧЕНИЕ С 0.01522 Как да вюрвам като сметката ми е такава, че ще има намаление на тока???

  15. Александър Стефанов каза:

    Това с намалението на тока са глупости. Такива страшни далавери се правят в енергетиката. А и с тия монополи, хич не вярвам на никакво намаление. Или ако го има ще е прах в очите, нещо дребно или само няколко месеца, после пак ще измислят че трябва да се увеличава. За да има нещо реално, трябва мноооого неща да се направят първо. Но вие и на това ще попречите, защото думата национализация ви кара да изтръпвате. Затова ще подкрепяте същите кражби и далавери, най-вероятно без да го осъзнавате.

    • enspiritme каза:

      Ооооо, „национализация“??? Да не би държавните монополи да са по-добри от частните? Да не би ВМЗ, НЕК, БДЖ, Пощите да цъфтят и да вързват? Със сигурност плащате много повече за държавните монополи (през данъци), отколкото за сметки за ток и вода. Да не би облужването в Топлофикация да е по-добро от това в ЧЕЗ или Софийска вода?

      • Александър Стефанов каза:

        Да, от всички монополи, най-малко лош е държавния! И да, едно време са цъфтяли. Сега се разграбват. Заплатите във ВМЗ са се изплащали навреме, влаковете са били по-евтини, по-бързи, по-чисти, повече и по-редовни. За НЕК, Топлофикация и Софийска вода, питай вашите колко ви е била сметката за тока, водата, парното…

        Защо според теб частния монопол е по-добър?

        • enspiritme каза:

          Не е правилно да се сравнява държавният монопол по времето на социализма (изцяло субсидиран от държавата) с частната ютилити компания в сегашната ситуация. Аз видях с очите си какво направи е.он за няколко години с една субсидирана държавна компания (с 7000 служителя) – оптимизира и централизира процеси, закри безмислени структури (напр. складове с части от преди 30 год.), създаде нови мощности, намали кражбите като изнесе електромерите извън собствеността, създаде клиентски центрове, кол център, въведе електронни услуги, направи съкращения за да намали разходите. Докара една субсидирана компания на печалба. Но тази печалба беше толкова контролирана, орязвана, че е.он загуби интерес и продаде бизнеса си на неясни собственици (или поне капиталът им не е много ясен), с което даде много лош сигнал на други потенциални инвеститори. И всичко това беше възможно единствено с използването на професионален мениджмънт, воля за промяна и наличието на управленско ноу-хау, които държавната компания не може (и не иска) да си позволи. Проблемът със сметките за ток въобще не е в ютилити компаниите, а в договорите сключени с възобновяемите енергийни компании (част от тях, собственост на депутати) и ТЕЦ-овете, в източването на енергийната система чрез безмислени проекти (многото комисионни дадени/получени покрай тях).

          Но според мен Вие сравнявате по-скоро двете системи, с носталгия по социализма. Това вече е една друга тема :)

          • Александър Стефанов каза:

            В това е голямата разлика между държавния и частния монопол. Ти си видяла как ЕОН става печеливша компания. Ама печеливша за себе си/акционерите си, не за народа. При държавния монопол, печели държавата, не няколко акционера. Въпросът в случая е, намали ли се сметката за ток на хората? Увеличиха ли се заплатите на служителите не ЕОН, пропорционално на печалбата на компанията? И т.н… Имай предвид че почти всички от тия компании са купили за жълти стотинки готова инфраструктура със сигурни (които не могат да изберат друго) клиенти. Говори ми за успешни способни бизнесмени когато тия си го изградят сами, сами си привлекат клиентите (които биха имали и друг избор). Ама не става, просто заграбиха построеното по комунизма и сега са мнооого успешните компании и бизнесмени.

            P.S.: Роден съм 84-а година, 89-а съм бил на 5 г, сега съм на 28г. За никаква носталгия не става дума при мен точно.
            От социализма/комунизма си спомням малко: всяка година ходехме на море, нямахме решетки по прозорците, банани ядяхме само по Коледа и Нова година и много им се радвах, някой като се хвалеше че има нещо, много му се кефехме, ако е „вносно“, а на село къщата не помня да сме я заключвали. После помня че си сложихме решетки на прозорците (живеехме на първия етаж), до 17 годишен не съм помирисвал море, банани вече си имаше редовно и тн..

    • Robert Vartanian каза:

      Като чуя „национализация“ и ми се …, защото мисля, че либеризация и свободна пазарна икономика с отсъствието на монополи е по правилното решение за такава малка държава, като нашата. Даже Германия е либеризирала енергийния пазар – гражданите имат право на избор от кого да си купуват електротричеството.

      С мирни протести, без конкретни искания няма да постигнем нищо. Тези бандити няма да си отидат просто така.

      • Александър Стефанов каза:

        И аз това казах, че като чуете „национализация“ и изтръпвате. Затова сега „успешните бизнесмени“ ни дерат кожата, след като са заграбили построеното от нашите родители.

        Иначе, не знам какво разбираш под либерализация и свободна пазарна икономика, като има инфраструктура и няма как (или би било малоумно) да се изграждат още няколко паралелни. Например, още шахти и канали за телекомуникации, или водоснабдяване, или още ел. стълбове, или още релси за влаковете и тн….

        Пазарната икономика и конкуренцията са хубави неща, но само там където наистина могат да съществуват, където има пазар. Например, производство на зеленчуци, животновъдство, ИТ индустрията, адвокатите, много сфери от сектора на услугите и тн. Иначе казано, като видиш че аз забогатявам от производството на домати, отиваш на село при баба си, садите домати и забогатяваш и ти. Като видиш че имам печеливша ИТ компания, правиш и ти една и ако си наистина добър, ще печелиш и ти. Можеш да станеш адвокат и ако си добър, ще те търсят и ще печелиш добре. Можеш и някакъв занаятчия да станеш, бижутер например. Правиш по-красиви бижута, печелиш повече от мен като не ме бива. Това са неща, които никой не може да ти попречи да правиш и да установи монопол върху тях (освен със забрани и гадни закони, но това е друг аспект на нещата), там има конкуренция.

        Обаче, като виждаш че се печели от тока, можеш ли сега да вземеш да опъваш жици и стълбове и да си направиш и ти една ел. компания и ти да печелиш? Като гледаш че се печели от железниците, може ли да си пуснеш и ти една мрежа от железни пътища и ти да печелиш (дори да беше много евтино и всеки да би могъл да си пусне релси)? Можеш ли да прокараш тръби за парно до всеки апартамент?

        Има нещо, което се нарича естествен монопол, и то трябва да е изключително държавно! Другото трябва да е свободно, там където конкуренция и пазар наистина съществуват и по-добрия ще печели повече.

        Това е изкривената представа на хората за пазарната икономика и конкуренцията.

        Има и нещо друго, за някои неща се изискват страшно много пари. И най им е изгодно да говорят за либерализация на онези с милионите. На теб и мен не ни е, защото като кажат, хайде либерализация, всеки може да си купи влак, да обслужва някоя линия и да печели, такива като нас нищо няма да купят, ще купят милионерите и ще ни одират пак по същия начин. Сега като си „свободен“ да си направиш банка и като банките печелят, защо не си направиш? Защото се искат 10 млн начален капитал. Колко хора в България, а и по света, и в най-богатите страни могат да си го позволят? Банки ще си направят само милионерите, и ще трупат още повече на наш гръб. Ето как се ражда олигархията. После се „борим“ срещу нея.

        Ако комунистите в България бяха чели Маркс, и го бяха проумяли, нямаше да забранят частния бизнес и частната собственост изцяло. А само върху „средствата за производство“, върху огробни парцели земя, инфраструктурата, от която всички сме зависими и тн… Но щеше да има частна ветеринарна клиника, частен зъболекар, занаяти и всякакъв вид дребен и среден бизнес, който не установява монопол върху нищо, и където правилата на пазара и конкуренцията наистина важат! Ако бяха пускали хората на Запад, нямаше да се създаде мита че там е Рай.

  16. Pingback: За срама

  17. staroto chenge каза:

    Вместо да се тръшкате колко е зле (и да демонстрирате срещу всичко и всички), по-добре се организирайте в една интернет-формация, регистрирайте я и се явете на изборите. Борете се и пробивайте. Иначе всичко ще е напразно, а надеждата ми е във вас.

    • nervousshark каза:

      То интернет формация, форум и платформа стана символ на партия. А не е така. Както показват последните избори, без структури в странат, обикаляне и работа с хората по места не става. За справка „Зелените“ например. И не само те.

  18. Теодора каза:

    Достатъчно е да сме коректив и да свяляме продажните правителства, така естествено ще се „родят“ по-добри. Не всички можем да сме политици, а и си обичаме професиите…..

    Нали се сещате, че 70-автобуса освен всичко друго бяха докарани и за психологически натиск върху нас. Хайде моля ви се да не се поддаваме! На тази власт основният подход е психологически натиск, знаем го и няма да сработи. Нека си покажат кирливите ризи до край….. Днес има медии, има интернет, нищо не остава скрито.

  19. Здравко каза:

    ЩЕ СИ ВЪРНЕМ БОЙКУ!!!ТОЙ ЩЕ НИ „ОПРАВИ“ :)

    • nervousshark каза:

      Вас може би. Ние ще си протестираме, когато реши да ни оправя.

      • Nikolay Nikolov каза:

        Моите уважения към гражданската Ви позиция. Но мисля, че един от основните проблеми, които имаме като общество са нереалистичните очаквания. Борисов не е моят идеал за политически водач, но съм наясно, че в България има и много по-лоши варианти. И изборът не е между „съвършен“ и „несвъвършена“ опция, а между различни видове и степени на несъвършенство.

        Ако перифразирам Дянков ГЕРБ са една постна политическа пица. Докато БСП/ДПС/Атака са пица с лайна. И не, не е едно и също. Който е на обратното мнение му пожелавам приятен апетит защото в следващите 4 години лайната ще стават все повече.

        • nervousshark каза:

          Моята позиция в случая е – който и да управлява, трябва да се протестира, когато взима грешни или вредни решения. Само така ще се наместят нещата. Независимо дали е ГЕРБ или някой друг.

          • Nikolay Nikolov каза:

            С това съм съгласен. Но ако не се внимава съществува риск от морален релативизъм – „всички са маскари“. Това идва дюшеш за най-големите маскари.

        • Najden каза:

          Браво, Николай! Така стоят нещата, за съжаление.

        • Николай каза:

          Само не знам, защо си мислите че пицата на ГЕРБ не е пълна с лайна? Ето това не мога да разбера, затова и не ходя на протестите. Е, не е само заради това, но това е главната причина. Хулите едните олигарси и подкрепяте другите. Нека ви отворя малко очите за бате ви Боко. В училище, всички са му се присмивали, бил е отшелникът в класа си. Не е можел да каже две думи на кръст, както и да си напише 3-те имена без правописна грешка. Същият ниско интелигентен субект, свързан по всевъзможни начини с подземни босове и мафиоти идва на власт. Започва се едно видно ограбване замаскирано с ПР акции, на които простият народ най се радва. Откриване на частни пътища и улици пред журналисти и пред смаяните погледи на собствениците. Подтискането и директното смачкване на малките фирми, задържане и невъзстановяване на огромни суми ДДС, с цел „почерпи и ти ги връщам“, съвсем видно рекетьорство тип „просия“. Но защо българина да обръща внимание на това, нали си има „нова“ магистрала. Точно преди няма и половин година, изгубихме огромна инвестиция от порядъка на няколко милиарда евро, защото Боко и Ко поискаха под масата 5 млн.евро за издаването на лиценз. Същият този невъзпитан и неграмотен пожарникар, в момента е изкупил половината квартал Банкя. Мои познати имат идеално място до главен път, имаха купувач който искаше да направи бензиностанция и когато отидоха до Столична Община за оценка продажба на имот, от там им казаха да забравят за това място. След кратко проучване, се оказа че всички имоти около техният са вече собственост на този олигарх. При въпросът ми „И сега какво ще правите?“, отговорът им бе „Ами чакаме Бате Боко да даде някой лев за местото и да му го прехвърлиме“. И още много, много „сраньета“ на господата от ГЕРБ. Та в тази връзка, нека да не делим крадливата паплач, защото са си една и съща крадлива паплач.

          Също така се съмнявам, че с тези протести може да се постигне нещо. Идея хубава, кауза истинска, причина добра, но резултат клонящ към минус безкрайност. Както дадох пример скоро на един познат, колкото и да си честен, с чисти помисли и грижовен към народа си, като се качиш на власт и дойде „онзи дебеловратия“, опре пистолет в челото ти и каже „Или ще вземеш тия 50 бона и ще свършиш работа, или ще получиш куршум в челото и ще оставиш децата си сираци!“, какво ще направиш?!

  20. Александър Стефанов каза:

    „““То интернет формация, форум и платформа стана символ на партия. А не е така.“““ – За вас партия нещо лошо ли е ? Не искате да имате партия, а какво?

    • nervousshark каза:

      Май от много тролене не Ви остава време да четете, а? https://nervousshark.wordpress.com/2013/08/12/kakvo-sledva-ot-protestite/
      Още едно неадекватно изказване, и ще Ви блокирам.

      • Александър Стефанов каза:

        Какво е тролене?
        Иначе си права че партиите не са нещо лошо сами по себе си, а са инструмент, и аз така мисля. Затова може би бих подкрепил нови избори ако протестиращите си направят партия, тогава поне ще има защо да се правят нови избори, иначе няма смисъл.

        P.S.: Хаха, това е като с ПИН кода на телефоните, три пъти като сгрешиш и те блокират :D

        • nervousshark каза:

          Е, айде да са четири :) За мен има смисъл от нови лица в политиката, но не знам как ще стане – дали в нови формации, или чрез подмяна на лицата в старите. но и двата варианта са хипотетични, и според мен трудно изпълними поне следващите няколко месеца. Номенклатурата се е окопала.

  21. Атанас каза:

    Хорааа, не 20 000-30 000 човека трябва да излязат да протестират, трябва поне 1 милион човека, за да се случи нещо, толкова хора трябват за една кауза и да бъдат фактор. Защото армията е към 30-40 000, ако решат само ще я изкарат и край. Тея няма да оставят властта! Не и без бой и кръв. Те си гласуват и закони с които да се оневинят миналите кражби, че и бъдещите такива и на 90% от хората не им пука. http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=78072

    • Валя Дончева каза:

      Армията не се използва потушаване на вътрешни политически размирици. Тя защитава държавата от външни врагове.
      Не мисля, че някой ще тръгне да я използва против предназначението й, защото ще хване нож без дръжка.

  22. moryak каза:

    Към протестиращите:“Ако не стигнете до успех с протеста,след 30 години ще изглеждате така абсурдно и жалко ,както тези баби и дядовци, които днес жалите.Те просто не си свършиха работата навремето и за тях вече е късно-но те също така само се вайкаха навремето и доживяха Видов ден.“

  23. Веско каза:

    По пронцип два месеца гледаме обръчите на СДС и местните феодали на ГЕРБ,така че явно не е нещо,което е укоримо

  24. Боби каза:

    Хора, не заминавайте по тез пусти чужбини, моля ви! Колкото и да е трудно, нека си оправим нашата родина. Истината е, че днес хората нямат силен мотив да свалят правителството. Отпускарски сезон е, това и психически въздейства, настройва за пауза, за отдих. А най-голямата истина според ме е, че не сме гладни. Когато пред 1997г картофите се продаваха на бройка (поне в моя град беше така), веднага народът беше на улицата и нищо не можа да го спре. Прави сте. Ще се наложи да си признаем онова, което най-много ни се иска да премълчим – народът ни е глупав, необразован, алчен, злобен и завистлив. С голяма болка го пиша, но…това е истината. И все пак, нека правим всичко, всеки по силите си, да променим това. Чуждата страна ще си остане чужда. И аз изпаднах в ужас като гледах днес овчата радост на бабите, прегръщащи Станишев (че и доста мъже имаше). Но това е положението. Заблудени, зомбирани, те са наши родители. Ако бяхме живели техния живот, вероятно щяхме да сме същите. Желанието да ги унищожим (признавам си, че са ми минавали такива мисли) е признак на най-върл комунизъм и сталинизъм. Нека не бъдем като тях. Останете в България, мили хора! Нека я променим! Каквото и да ни струва!

    • Валя Дончева каза:

      Малий, и на този българският народ не му уйдисва. Че намерете си друг народ, бе.

      • Боби каза:

        Напротиииив! Криво се разбираме нещо. Точно това казвам, какъвто и да е народът, даже и такъв, наш си е. Просто, боли ме много, че най-умните, най-способните, най-перспективните, те заминават.

        • Валя Дончева каза:

          Добре, че ми обясни, че думите “ народът ни е глупав, необразован, алчен, злобен и завистлив“ не означавали това, което пише в тълковния речник на българския език. Успокоих се.
          Додража ми да си припомня героя Хъмти Дъмти, който обяснява на Алиса, че думите са на служба при него и означават това, което той им възложи.

          • Боби каза:

            Мила Валя, аз също съм част от този народ и точно затова толкова ме боли. Е, не мога да си затварям очите за тази тъжна реалност. Не се отричам от думите си. Точно това си означават, за съжаление. И събитията в София на 16-ти го показаха със страшна сила. Няма да влизам в дребнави спорове и по тази причина излизам от дискусията. Не съм търсила конфронтация, просто изказах мнение. И от сърце се моля ти да си права. Вярвай ми, няма да има по-щастлив човек от мен. Желая ти всичко най-добро!

  25. Биляна Бокова каза:

    Мила Акула!:) Нима не знаеш мащаба на ограничеността във всяко едно отношение на българското провинциално „гражданство“? Аз, като човек много обикалял из България мога да ти кажа, че 90 % от народа е прост и сляп. Не лош, не бъркаме простотията с лошотия. Просто народът по малките градове и селата (все още повече от колкото в големите градове) няма нищо общо с високообразования гражданин с позиция и добра работа. Т.нар.“лумпен“. А на политиците това им е работата да манипулират простия човек. Той се хваща на техните уловки. Освен това тук повечето хора са се отучили да работят земята си и я дадоха ей-така на няколко „олигарха“ с техните васали. Какво да ти кажа, от висотата на своите 45 години желая да емигрирам -забележи- в съседна Сърбия. (Сега малко ще се отплесна) Защо ли? Защото въпреки шовинизма, грандоманията или както ти харесва го наречи- там хората даже и след повече от 10 години войни не са загубили вярата в себе си, земята си и все още се трудят.И по най-забутаните пътчета ще видиш някой чичо да боядисва осевата линия или да коси и мете банкета. Имат някакъв вид отговорност в работата и пред себе си. А и по манталитет , чувство за хумор и език са ми най-близки. И едно отплесване – там също има чалгари, ама чалгата им е 10 класи по-добра от нашата. Когато ние имахме 3 рок-групи, те имаха 40, артистиге им са признати по цял свят, и се питам:как два толкова близки народа могат граждански да се държат толкова различно?

    • Viktor Arnaoudov каза:

      Много си права, има израз в Сърбия – ще ви мачкаме както булгарин не го е правил, но все пак историята си е история, и сега там са много сърдечни с нас ( поне на мен така се е случвало ) , и винаги се смайвам…бях там по време на войните към 1995 – та , всичко беше в разруха, глад, а сега са като в Австрия или Швейцария…и някак, въпреки шовинизма им са толерантни и най-запуснатото селце е като курортно селище, и са готини хора…..опряха се на USA…..не се дадоха…и затова граждански се държим различно…щото на 90 % от нас е куха лейката..за жалост….

    • Velkov каза:

      Биляна,
      Надявам се, че нямаш нищо общо с онзи, който „поемаше вината с мезе“.
      Разликата между българския и сръбския народ може да бъде намерена в начина, по който двата народа са преминали през 20 век.
      Те можеха да правят всичко и „европа“ гледаше на това като на „странностите на славяните“, с много симпатия. Във Франция си имат даже и специален израз за това. Тя бяха любимото глезено дете на Франция и Англия, защото бяха и някаква „гаранцията“ им срещу страшната Германия.
      Много кавички се събраха в текста ми, но май са на място.
      Ние никога не сме били любимци на същите тези Франция и Англия. По-скоро обратното. Как да си обяснят по друг начин, че са бягали като луди от нас по македонските фронтове на I-вата световна война – ами така, че са воювали с диво племе. Така е най-лесно.
      Може и да опростявам нещата, но основната част от проблемите ни се крие в това, че т. нар. „западняци“ продължават да гледат на нас като на идиоти, които нямат нищо общо с тях.

    • Валя Дончева каза:

      Както казваше провинциалната, от най-малкия град в България, баба Ванга на един високообразован владика: “ Е, прости сме ний, с мокър сме парцал ударени.“

  26. Георги Георгиев каза:

    Интересно ми е, защо никой от тук оплакващите се, не протестира за увеличеният с почти 4 милиарда (42% увеличение) външен дълг, при предишното правителство?

    • nervousshark каза:

      Не защитавам предишното правителство, но не е лошо да си сверите информацията с БНБ http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/02-s_ged_stock_instr_m_bg.xls

      И графиката https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1147696_10200362550972171_562641259_o.jpg

      • Ясен каза:

        Shark,

        Все едно се опитваш да обясниш принцип от квантовата механика на някой индианец от джунглата на Амазонка. 90% от хората, които подкрепят правителството, не знаят как да интерпетират тази графика (да не говорим за spreadsheet-а). Трябва някой худжник да им го нарисува по възможно най-простичкия начин, за да има някакъв шанс нещо да влезне в дебелите им глави.

        • Александър Стефанов каза:

          Като гледам адреса (url-a) и легендата на тая графика…все повече се изпълвам с доверие в нея.

          • nervousshark каза:

            ако сам си пуснаш графиката по ексела на БНБ, все така ще изглеждай. пробвай. ако не знаеш, ще те науча.

            • Александър Стефанов каза:

              Да, ако обичаш, научи ме. С някаква програма ли се правят такива графики директно от ексел?

    • капитан далечно плаване Костадин Патранесков каза:

      Нямаше и протести когато бб назначаваше министри по кръстовища, а и не само там, нито когато излезе на бял свят онзи пикантен разговор за обещаното от бб на, лека му пръст, Мишо Бирата, нито след като цвък-цвък смаза и окървави протеста през февруари на Орлов мост, нито след още по-пикантния разговор на тройката в Банкя. За тези три и половина години помня само едно – как Директорката на Габровската класическа гимназия, една жена, достойна да се нарече Народна Будителка каза на бб – вие не говорите правилен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК по повод неговото ме-кане /магистрали ПРАВИМЕ. Така говори вече половин София, така говорят вече водещи журналисти и водещи на предавания по национални медии! На нашия език посегна един беден духом, но протести нямаше, сякаш това е тема табу!

      • nervousshark каза:

        Предишната пасивност не е оправдание за бъдеща такава. А и по-добре късно, отколкото никога.

        • Така е, прав сте! Но ми е блудкаво като гледам как съвестта на нацията, младите журналистки и батковците им просто се „подмокрят“ като отразяват и коментират протестите, а добре си спомням как съвсем васкоро задаваха отговори на тези, срещу които сега се протестира

      • Sneja Staleva каза:

        Аз пък си мисля точно обратното за Бойко Борисов! Може и да не говори толкова правилно езика ни, колкото го иска онази учителка, но го чух да казва „Простете!“ и „Съжалявам!“
        Малко късно, но наскоро проумях, че най-важната дума на този свят след името на Всемогъщия Бог – Йехова- , на неговия син и наш Цар – Исус – е думата „прошка“. Справка -коя да е библия. Даже се изумих, като го чух, Досега не бях чувала държавник да говори толкова искрено смирено.
        И друго – той сдаде поста си още след първите капки кръв на протестите. Сравнете го с Ердоган и събитията в Турция от тази година. А управляващите сега? Кой ден от протестите сме?!
        И щом не давате ББ да е на власт – тогава кой? Опитайте Вие, жертвайте се за ползата на страната, аз ще гласувам за Вас.
        Имало е само трима съвършени хора -Адам, Ева и Исус, други не може и да има. Не изисквайте съвършенство от някого. Просто изберете по-малкото зло. А то е ГЕРБ за момента.
        С удоволствие ще прочета коментара Ви – в този блог пишат доста мислещи хора.

  27. Теодора каза:

    Съгласна съм, че положението в малките градове и села е друго и това ме побърква, защото днес има интернет и всеки има достъп до информация….. Но: аз съм от малък град, последните 20 години живея в София, защото тук работя (по обективно стечение на обстоятелствата, а не самоцелно и, все се надявам да се построи един отдавна планиран тунел, който ще ми позволи да си живея в града, от който съм и да идвам в София само на работа през деня). На протестите сме двамата с мъжа ми и протестираме от самото начало. От друга страна имам познати, които са родом от София високо образовани са, и не протестират. Същите те (столичани) са ме питатали „защо се занимаваш?“ и това в най добрия случай. А има и случаи да развиват вече какви ли не теории… А някои от тях не протестират, защото не смятат, че ги засяга – с добър доход са и добър стандарт на живот, но явно не се информират глобално на къде върви икономиката или просто имат самолетен билет.

    Искам да кажа, че разделение има, и то е: протестиращи – непротестиращи. Разделението не е София – провинция, образовани – необразовани, бедни – богати. Това последното го прокарва „Станишев и компания“ и то работи в полза на властта…..

    Да се дели на София-провинция също му звучи малко като да кажем леви и десни в парламента. България е една „провинциална държава“ с „провинциални управляващи“, а в парламента властва една мафия…. Използвам „провинциална“ като определение за начин ан мислене и манталитет.

    • Валя Дончева каза:

      Така е, но има и нещо, което се нарича нетърпимост и пълно незачитане на мнението и убежденията на другия. И с недотам приятна изненада откривам, че не е присъщо само на комунистите.
      Ми тъй, де. Щом ти си напълно убеден, че си прав, как така всички да не мислят като теб, ами някакви си техни си представи да имат.

  28. Provokator каза:

    Aми да бяхте гласували, вместо да протестирате сега. Казва Ви го млад човек, който плаща максимални осигуровки – не съм привърженик на БСП/ДПС – но алтернативата им (ГЕРБ) е единственото нещо, което ми е по-противно от мутро-олигархичният модел в момента. Протестите няма да постигнат нищо – безидейни са – освен , че излъчихте А.Генов за лидер (‘зелен’, който го боли повече защо са му спрели кинтите, за които се беше преборил по времето на ББ…) ..
    Имам много приятели, които протестират – но познавам и много хора, които отиват на протеста ‘под строй’ ..

    В крайна сметка – не Ви подкрепям, хората в провинцията не Ви подкрепят. България не е София и не е 2-3-5 или 10 000 човека на паветата. Лошото е, че успяха да ни противопоставят. Още по-лошото е, че явно ни е писано да сме винаги разединени и да избираме по-малкото зло….

    • nervousshark каза:

      Пич, гласували сме. Протестирали сме и 90та, и 91ва, и 97ма, аз лично съм протестирала и по време на управлението на Тройната коалиция, и на ГЕРБ. Сори, че са ти ниски стандартите. Моите и на още една група хора не са.

  29. Kokorche каза:

    Не е ли време за един голям митинг??!?! Нека се види колко сме, стига са дрънкали глупости за по 2-3 ли 5 хиляди души… Аз нямам възможност да излизам всеки ден, така е със стотици хора… И пак сме много! Нека се види, че сме милиони!!! Имаше такъв митинг през 90-те, помните ли го??

    • Ц.Кънев каза:

      Днес не може да организирате такъв митинг,защото ще ви трябват много пари.Освен това, още са живи хората,които участваха тогава с вярата,че ще стане нещо по-добро,но болшинството от тях се оказаха излъгани.Вие младите,които протестирате сега,след време ще се окажете в същото положение.Защото, тези които ограбиха държавата през този 23 годишен преход,няма да ви позволят да промените системата и да им вземете парите.

  30. Оруел каза:

    И едните(красивите) и другите(пенсионерите и мангалите) сте пълни нещастия.Борци за умряла система, която се изчерпа преди около 30 години. Зрелища има, но за съжаление хляба е малко.

    По-Здрав за вас,
    О.

  31. enspiritme каза:

    За жалост цялата страна се раздели на две. От едната страна са идеалистите, които искат промяна на морала в политиката (броя и себе си в тази група); десните, които не са представени във властта; ГЕРБ, които искат да се върнат във властта; нови и стари лица с мераци за власт; президентът; бизнес групи, които нямат протекции на сегашните управлявани и т.н. От другата страна са идеалистите, които вярват в „комунистическата идея“; партийната върхушка на БСП/ДПС/Атака+правителството; традиционният електорат на БСП/ДПС; бизес групите, които имат протекциите на БСП/ДПС; хората, които са зависими от местни фирми, свързани със сегашната власт;тези, които не искат ГЕРБ да се върнат във властта и т.н. И в крайна сметка, на база на количеството хора от различните групи, протестът се сведе до „ЗА или ПРОТИВ ГЕРБ“. Което е адски тъжно, защото начинът на управление на ГЕРБ с нищо не е по-различен от този на БСП/ДПС. И цялата положителна енергия на протеста е на път да се загуби, защото не успяхме да привлечем повече хора към някаква съзидателна идея. Липсва отговорът „Какво ще се случи след оставката“? Липсва обединителната национална кауза. Аз присъствах на почти всички протести до 55-тия ден, но вече съм обезверена, не виждам следващата стъпка, развитието на идеята. И започвам да имам усещането, че съм използвана, което адски много ме измъчва.

    • Александър Стефанов каза:

      Първо, хубаво си описала разделението на двете страни.

      Второ, не се отчайвай толкова бързо и не бъди обезверена. Въпреки че вече съм против протеста, той донесе и много положителни неща – хората започнаха малко повече да разсъждават.

      Трето, да използвана си и не само ти, просто използването не е толкова явно. Номерът тука е да си верен на принципите си, а не да играеш на „свои“ и „чужди“, тогава тия дето се опитват да те използват удрят на камък.

      Четвърто, права си за „защото не успяхме да привлечем повече хора към някаква съзидателна идея“. Да и даже отблъснахте, мен и други хора например. В началото се радвах на бързата реакция на хората и че се надигат за нещо, за което доскоро беше немислимо някой да отиде на протест.

      Пето, вярно е че „протестът се сведе до “ЗА или ПРОТИВ ГЕРБ”“, защото протестиращите просто си затварят очите за поведението на ГЕРБ, което праща цялата им претенция на тоя протест за много морален по дяволите.

    • Ц.Кънев каза:

      Напълно сте права.Тези,които организират протестите,не казват какво ще се прави след падане на правителството,не искат да създават партия,т.е. не искат да влизат във властта защото,ако случайно спечелят изборите ще се провалят и ще бъдат свалени по същия начин.Освен това тези които плащат на организаторите на протеста,нямат интерес от консолидация на обществото,защото ще бъдат засегнати техните интереси/“Разделяй и владей“/.

      • enspiritme каза:

        Аз не съм организирана от никого. Ходих (и сега понякога ходя) на протеста с най-близките си приятели. Не познавам лично нито едно от т.н.лица на протеста. И не вярвам на конспиративните теории за соросоиди, Типинг пойнт и Трилатерална комисия като организатори на хората, които 60+ дни са на площада. Много повече вярвам, че БСП/ДПС/Атака нямат интерес от консолидация на обществото и разделят за да владеят. Вчерашната организирана манифестация го доказа, доказват го и писанията на медийните им шамани, и поведението на лидерите им. Не знам как се чувстват хората, които подкрепят искрено платформите на БСП/ДПС/Атака след като вчера видяха поддръжниците на управляващите в контрапротеста. Аз бих се срамувала…

  32. Жан Жорес каза:

    Тъжната истина, пристигнала в София от забравени от нас места – изборите се решават от купени гласове, от зависими гласове, от уплашени гласове, от излъгани гласове. Не решаваме ние, гражданите, а тези, които държат гласовете.
    –-
    Еми нали искате избори? Сега вече става ли ви ясно какво ще се случи и на новите избори.. Язък за толкова похабена енергия шейсет и повече дни…

    • nervousshark каза:

      Енергията не е похабена. за справка – предния ми текст.
      А какво трябва да се направи – текста ми за приоритетите на управлението отпреди изборите.

  33. Gargravar каза:

    Много е тъжно -да!
    Ние сме не повече от един процент от населението.
    Останалото е мрак, омраза, противопоставяне. Така са свикнали. Трябва да има враг.
    Надежда да ги променим – няма. Надежда да ги привлечем на наша страна има – когато обеднеят зимата и правителството ги оглозга до кокал.
    Тогава ще трябва да сме готови с организация. Такава, която няма да позволи на никое следващо правителство да граби безнаказано.
    Дали има смисъл?
    За мен – да! Аз намерих прекрасни, усмихнати хора на протеста, а за хората си струва както да се живее тъй и да се мре!

    • Валя Дончева каза:

      99% от населението е мрак, омраза и противопоставяне?!
      За кого трябва да има враг?
      Ти като считаш 99 от всеки 100 човека за носители на мрак, омраза и противопоставяне, не разсъждаваш ли твърде мрачно, не заявяваш ли чувството омраза и не се ли противопоставяш на тези хора, пардон – „население“?
      Гладът ли е единственият начин да привлечете хора към себе си?
      Боже, пази България!

  34. Minko каза:

    Браво, изказала си чувствата на хиляди хора. Трагедия е. Поне не се избиваме като в Египет…. това е единствената ми утеха днес.

  35. Vlad Vader каза:

    Предполагам, че вече и най големите идеалисти се убедиха че решението на ситуацията няма да бъде в рамките на европейския дискурс…И тъжно, и пошло, и неизбежно нещата си отиват на бой…Споменатия преди време катарзис за съжаление няма да се случи преди доста глави да се счупят, и тъпи, и умни. изпитвам само срам, срам от миналото, настоящето, срам и от бъдещето което ни чака. Кураж, и дано да не съм прав

    • Rosen каза:

      „А можехме вече да поправяме България“…:( ами кой ни пречи да го правим – нека да спрем да говорим за политици и оставки – да започнем да говорим за политики и да изискваме тяхното прилагане…така ще решим и проблема с разделението…:)

      • Gargravar каза:

        Точно! На работа! Трябва контрол и натиск и то не само на това правителство. Революцията е точно в това.

  36. Симеон каза:

    “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.

  37. Ivo Filipov каза:

    Различни хора,различни свободно изказани мнения!До тук добре,даже много добре!Отлично ще стане,когато се научим да проявяваме търпимост и зачитане на различното мнение!Протести и контрапротести;противопоставяне на поколения,на столицата срещу останалата част от страната,на високо образовани срещу ниско образовани и т.н.;прокарване на разделителни линии между населението!Това е целта и идеята на управляващите-стара колкото човечеството-разделяй и владей!За два месеца не направиха и малка стъпка с която да успокоят протестиращите и покажат,че ще се вслушат в техните искания,за да могат спокойно да отдъхнат през лятото и наберат сили за предстоящата зима!Два месеца слушаме поредните демагогски приказки за стотинкови увеличения и намаления и нито дума за промяна на съществуващата система чрез промяна само на изборният кодекс!Два месеца протестиращите не успяха да формулират конкретни искания към управляващите и ги призоват на публичен дебат!Виковете „ОСТАВКА“ могат безрезултатно да продължат до следващите редовни парламентарни избори,защото срещу протестиращите не стоят хора с демократично възпитание и мислене,а с болшевишко!За да започне процес на промяна предлагам протестиращите да поставят на управляващите едно единствено искане:МАЖОРИТАРНА ИЗБОРНА СИСТЕМА!Страната да бъде разделена на определен брой многомандатни избирателни района,като броя на мандатите определя кандидатите избрани с най-много гласове.Кандидатите за народни представители следва да отговарят на следните условия:1.Завършено висше образование и трудов стаж минимум пет години!2.Писменно и говоримо владеене на един западен език удостоверено с документ от СУ“Климент Охридски“!3.Свидетелство за чисто съдебно минало!4.Медицинско удостоверяващо способността на кандидата да изпълнява бъдещите си задължения!5.Получена подкрепа за кандидата минимум от определен брой избиратели!6.Декларация за издигната кандидатура само в един избирателен район!
    Избирателният закон трябва да забранява подмяната на вота т.е. избраният за народен представител не може да бъде избиран или назначаван на друга държавна длъжност извън Народното събрание до края на неговия мандат!
    Това което предлагам е една много обща принципна рамка,която следва да бъде запълнена с необходимите подробности от експертите!
    Само това да се приеме ще си струва изразходваната енергия на протестиращите!Останалото,което искаме ще дойде след това!
    Нека да го направим защото можем!

    • Валя Дончева каза:

      Простете, точка 2 за какво служи?
      Мислех си, че официалният език в България е българският.
      Да не съм се заблудила нещо?

      Що пък точно западен? Ами ако е сръбски – пардон, тоз май на запад от нас пада, румънски, полски, китайски или арабски? Св. св. Кирил и Методий нали още през 9 в. защитиха правото на всеки един език изобщо и на славянския в частност да бъде свещен? Повече от 11 века назад ли ще връщаме?
      Що точно ( и само!) ОУ „Климент Охридски“?
      Спомням си, че навремето не даваха на една роднина да преподава немски в училищата, защото била завършила германистика в Германия, а не немска филология в България.
      Що взе да ми се струва, че комунистите ще бъдат надминати в името на демокрацията?

  38. Mark каза:

    Драги ми съмишленици на протестите…не мислите ли че вие сами искате да решавате и съдбите на други, които не мислят като вас. Не мислите ли че като ходите по жълтите павета, ние от провинцията ядем доматите с колците??? Хайде спрете се малко…“Тъжната истина, пристигнала в София от забравени от нас места – изборите се решават от купени гласове, от зависими гласове, от уплашени гласове, от излъгани гласове. Не решаваме ние, гражданите, а тези, които държат гласовете.“ ……..Не мислите ли че с това обиждате милиони…които вече 25 години работят и произвеждат нещо, което може да се пипне с ръце…а не прехвърлят папки от единия край на бюрото на другия…или четящи и коментиращи във ФБ. Не мислите ли, че като се борите за ДЕМОКРАЦИЯ вие самите я потъпквате! Демокрацията е СВОБОДА…….но когато една част от обществото в името на личните си интереси потъпква правата на друга част…е СВОБОДИЯ! Вземете когато се събирате на площада и скандирате…преди това определете приоритетите и алтернативата на тези срещу които се борите! Ако ще ми предлагате мутрите и онези които окрадоха с приватизацията НАШИТЕ заводи и фабрики…МЕРСИ…Вземете си ги в къщи като си ги харесвате!!! И на авторката на този блог…НИКОГА НЕ СЕ ПОСТАВЯЙ НАД ДРУГИ…БИЛО ТО ЧЕ ТЕ СА НЯКЪДЕ ОТ СЕЛО /кой те знае и ти откъде си/ ….ЗАЩОТО НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е ХВАНАЛ ГОСПОДА ЗА ШЛИФЕРА!!! /извинение за последното/

    • Ивайло каза:

      Драги ми mark,

      Ще ти опонирам само в едно, защото другото си е приоритет на авторката на блога.

      „Ако ще ми предлагате … онези които окрадоха с приватизацията НАШИТЕ заводи и фабрики…“

      Заводите и фабриките НИКОГА не са били ваши. Бяха общи, на всички. Бяха „социалистическа собственост“. И бяха НАШИ, само доколкото всички НИЕ солидарно си затваряхме очите за кражбите от тях. Ако крадеш малко и така, че да не те хванат – може. Защото общото е ничие, а ничието е и наше. Та и краденето не е съвсем крадене. Зряла социалистическа психология на индивида, дано помниш.

      Инак „НАШИТЕ заводи и фабрики“ се стопанисваха от Партията НАША, чрез назначени от нея директори, синдикати и пъдари. Като се намерихме в демократично време просто ей така за една нощ, се оказа, защо ли така, че почти всички от „НАШИТЕ заводи и фабрики“ са работили на загуба от години назад. Фалирали са себе си, а през себе си и добросъвестно наливащата в тях средства Държава.

      Е, когато едно нещо ти носи само загуби, то ти се отърваваш бързо от него каквото и да е и колкото и да ти е скъпо. А приватизацията бе начин да се опита да се вдъхне нов живот на предприятията, чрез инициативност и добро стопанисване. Жалко е, че мнозинството български приватизатори продължиха с навиците от зрелия соц и крадоха на воля. Щото вече бяха платили един долар срещу обещанието да покрият дългове от 1 000 000 (един милион) примерно, но побързаха да продадат и съсипят всичко на ползу джобу своему и после Антилите, Карибите…

      Народе, марш да се поправиш във времето на зрелия соц! Онова наследство ще тежи още много поколения напред!

    • ivan каза:

      Контрапротестът от първо лице
      СКАНДАЛНО!
      Репортаж на ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА – новини на 30 минути
      Продължителност: 3:01

    • Ц.Кънев каза:

      Напълно съм съгласен с коментара ви.

    • Валя Дончева каза:

      Немой кара людето да мисли, Марк.

  39. Ивайло каза:

    Права си, Акулке. Но има още много да се каже.

    Управлявани сме в измама. Четирите сегашни парламентарни партии са от едно котило, филиали на една „шапка“, глави на една и съща ламя. По делата им ще ги познаете. От 2001 г. насам нищо различно. Безметежно живуркане, харчене на хазната без опити да се създадат наистина добри условия за бизнес, за да се впрегне народеца да си извади хляба сам, не да чака на заплата, пенсия или подаяния… Опростачване на народа целенасочено, за да е лесно после да се държат лостчетата за волеизлияние на индивида е една или друга посока.

    Управлявани сме в ИЗМАМА, защото никой не повярва, че простото преименуване на БКП в БСП ще промени някого в столетницата. Партийната върхушка отколе е семействена, кланова. Те са тук и са същите и в арогантността си, и в безочието си, и в простотията си. Важно е да са на власт, всичко останало за тях е нищожно. Защото сано като са на власт могат да сучат. Те да работят и сами да си изкарат хляба не са учени. Родова памет за такова нещо нямат!

    Управлявани сме в ИЗМАМА, защото когато в средата на 1980-те години се сменяха имената на мохамеданите по българските земи, нямаше по-страшен враг и за едните и за другите от ДРУГОВЕРЕЦА. (Някой дали си спомня, че на първите протести на турците на жълтите павета през мразовитата зима на 1989-90 г. ние, току що дарените със свободата да говорим, без да се страхуваме от депортиране в лагери [да, точно така!!!] им носехме чай, бяхме солидарни и знаехме, че в тяхно лице имаме неизменен съюзник в борбата с комунистическата върхушка? Това поради съвсем прясната история, написана с кръв.) Сега тези същите друговерци са аркадаши, побратими в политиката повече от 2 десетилетия. Защото ДС, Меди Доганов и пр. и пр.

    Управлявани сме в ИЗМАМА, защото третия стълб на настоящата управляваща коалиция – ПП Атака – се създаде (твърди се с руска подкрепа) за да разработи националистическата ниша. Най-лесно бе да е антитурска и така набра сила, та даже и след като се разцепи веднъж на онези от ТВ Скат и тези на Волен, пак имат сила да влязат в парламента. Именно антитурска, за да ви припомня сега последните изстъпления на Волен пред джамията Баня-башъ в центъра на София от 2011 г. С нищо непредизвикани вандалщини в мъртвото политически време по средата на мандата на правителството. Просто Атака и ДПС имаха нужда да стегнат редиците си, за да…. се прегърнат следизборно две години по-късно. (Излезе наяве документ, съставен и подписан от малко след това самоубития Ахмед Емин, набеден за лична секретарка на Доган, в който Емин отчита да е предал на Волен сумата от 1 700 000, милион и седемстотин хиляди лева!… за подпомагане на партийната дейност на националистите.)

    Управлявани сме в ИЗМАМА и защото онзи с инициалите Б. Б. в ролята му на политик е еднаква обида както за демократи, така и за технократи, да не говорим за поне някога размислящата част на обществото ни, услужливо окрупнявана в интелигенция. Обида и падение. Да, ама не! Не и за никога неразмислящата част на обществото ни. Не и за промитите от постсъветска пропаганда мозъци (към които вероятно са и мнозина ваши близки и познати, честни по своему, но толкова объркани в обествено-ценностната си всеобхватна дезориентация…). По делата им ще ги познаете — Едно нещо свършено (нека, моля, поне за момент оставим магистралите и метрото с тротоарчетата настрана!) реално, и то най-вече заради будната все още гражданска съвест. Едното НЕ на референдума за АЕЦ Белене. Толкоз. Боже мили, Дянков бе на светлинни години напред от патрона си Б. Б. по отношение на политическа визия и оперативен прагматизъм, при все посредствеността и наивитета му.

    Управлявани сме в ИЗМАМА – длъжен съм да добавя за по-пълната картинка! – защото навремето (2001 г. пролетта) един цар поруга нравственото наследство на Баща си и се нареди в управлението до тези, които екзекутираха чичо му, а него самия, заедно с царицата майка пратиха в изгнание. Впоследствие заклелият се като премиер цар си реституира в охолство големи парчета полагащо му се и неполагащо му се имущество, за да не се съмняваме, че се бе осъществила сделка, в която срещу срама си получаваш някоя и друга кинта. А че неговия срам предизвиква отвращение у мнозинството българи, само дава още колорит на ИЗМАМАТА.

    Множество глави на една и съща ламя. И още има значими и незначими политически формирувания, които са създадени за да обират вот и да го принасят в жертва на Ламята. Всички те, каква ирония, са гнусливи от едно и също нещо – честната прагматична и полезна за българия политика и нейния рупор, г-н Иван Костов. Зная, тук ще наскачате повечето да „смените канала“. И аз съм чувал и помня добре негови изцепки, недомислици, грешки, станали видни след време. Но въпреки тях, той си остава политик от класа, комуто всички останали могат само да лъскат обувките, щото по-нагоре не стигат. И не говоря за него в лично качество тук. Говоря за погнусата на всички „глави на Ламята“, всички оплетени в мафиотски отношения псевдополитици. Лакмус. Не е ли това думата!???

    Стига история. На базата на това до тук аз очаквам честен политик да се заеме с ИЗМАМАТА в българската политика. Да развее морални ценности и устои, за да може да събере подкрепата на едно прилично мнозинство. Да говори на разбираем език, без социологстване и психопатстване. Народът е прост, нарочно е опростачван много десетилетия вече. Заради това простите приказки ала Станишев и Местан, въпреки „високия им наратив“ и „екзактността“, влизат лесно и управляват простия човек. Но, смея да се надявам, ако се говори просто, но не просташки, доброманерено и позитивно, с достойнство, но и със съчувствие, у народа все още има струна, която може да се активира.

    Нещо, по което всички май вече сме съгласни. Без ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, макар и извън парламент и държавни институци поне преди следващи избори, този протест ще напише история с безполезността си. От пусто в празно. Шум и „нек’ви лумпени“. „А милярда ше си го гушнеме.“ Ние, протестиращите, трябва да сме гръб на този политик или политическо представителство, който ще се изправи, ще ни обедини и ще отстоява добруването на всички българи. Докато това се случи, аз ще съм там. Ще проптестирам, искайки изпълнението на стъпка първа — ОСТАВКА. Но тъгата в мен се надявам да ме предпази от болката от посетнешни провали.

    Мислете!

    • Ц.Кънев каза:

      Бях склонен да се съглася с всичките ви словоизлияния,но израза:“Народът е прост,нарочно е опростачван много деситилетия вече.“ме накара да се разгранича от вас,защото и аз съм от този български народ,от който вие явно не сте.Вместо да крещите срещу управляващите ,които същия този прост е избрал,опитайте се на следващите избори да гласува за вас и вашите идеи/които явно нямате/ и тогава управлявайте „простия“ народ,който ви е избрал.

      • Ивайло каза:

        Г-н Ц.Кънев, жалко, ако от вчерашната постановка в центъра на София не сте разбрал, че народа е прост. Събирателно е прост. Интелигентни и схватливи хора има, но щом те се пазят от простите хоро, то значи че мнозинството е такова. Съжалявам, че Вие лично се вписвате в тази категория, но е Ваш избор как ще интерпретирате думите ми.

        А инак право е не да се опиташ „на следващите избори да гласува за вас и вашите идеи“, а да спечелиш глас от мнозинството за идеите, в които ти вярваш. Няма нужда да се правим на НП за целта.

        • Валя Дончева каза:

          Не знам дали и за мен съжалявате, но и аз се вписвам в категорията български народ.

        • dimitria каза:

          Izveniavam se 4e se vklu4ix,ne triabva da se kazva 4e narodat ni e psot.Balgarite smeintelegenti,e ne triabva da se podeniavame,tova4e edna 4epa upravliaqvasti karat naroda da tegli miseria,ne e zastoto sa prosti,azastotoviarvatna obestaniata na pravitelstvata.Iveniavam se 4e pi6a sas latiniza,no jiveia vav Italia i laptopa mi e sas latisnski,imai kiriliza,nomi e trudno,nepomnia koi abukva kade e.Biax si vav Balgaria,mnog ni e krasiva stranata,i mi e jal 4e ne mojem da si jiveemvav neia.Vav 4ujbina si nikoi,jiveem vav stariteimkasti na italianzite,i tuk se raboti za ednotopar4e xliab.

  40. @sypherBG каза:

    Днес един човечец в интервю каза нещо, което запълни поне 90% от въпросителните, които пробиваха дупка в главата ми и обясни с думи прости (и малко история) какво точно се случва в момента в държавицата ни, а то е далеч по-страшно от поредната икономическа криза! Цитирам по памет:
    „За втори път България се завърта в спирала, през която вече е минала преди около 600 години! Тогава по същия начин държавата ни е била разединена и разкъсана от „политически“ интереси, хората са се разделили на бедни и богати, а всичко е било провокирано от икономическите интереси на малцина! И тогава … тогава от юг са дошли турците! Сега … сега те вече са тук!“
    Вече са тук, онези които работят в интерес на чужди държави, предават родината си за шепа жълтици! Само обединени сме силни! Разделени сме никой, разделени няма нация, няма „ние народът“! Трябва сериозно да помислим как да „отворим очите“ на съгражданите си.

    • Ц.Кънев каза:

      Напълно съм съгласен с Вас.Протестират пред Народното събрание,на което стои надписа „Съединението прави силата“,но те не го виждат или не искат да го видят.

  41. Философа каза:

    Днешните пенсионери си изядоха пенсиите през годините на „развития социализъм“ и отгоре на всичко ни оставиха една обрулена, изтощена, обезверена държава, затънала в дългове и в собствените си отпадъци (мутрите в това число – кой ги роди и отгледа?!?).
    Както има начална възраст за гласуване, така трябва да има и крайна такава, иначе излизане от блатото няма …

    • Ц.Кънев каза:

      Господин „философ“,парите за пенсии ги изядоха управлявящите след 10 ноември 1989г. без разлика на цвят и политическа принадлежност.Колкото,до ограничението за гласуването,когато станеш пенсионер друга песен ще запееш.

    • Валя Дончева каза:

      Лоши пенсионери, лоши-и-и … Кога ядяха и работеха, не бяха лоши, но сега някои само ядат. Да им се чудиш какво по-точно ядат с тези пенсии, ама пак нещо дъвчат.
      Като им отнемем правото на гласуване и веднага нещата ще потръгнат и пак ще се пенсионираме на 55 като по тошово.

  42. Георги каза:

    Знам че преобладаващата част от протестиращите са интелигентни, добронамерени и не взимат никакви пари за това. Една голяма част от моите приятели и познати са на протестите, но проблемът е че никой не предлага алтернатива. Едно евентуално падане на правителството сега не означава нищо друго освен връщане на ГЕРБ на власт, евентуално с „традиционната десница“. Ако това се случи всичко описано от авторката на статията ще ви се стори като райска картинка в сравнение с това което ще предстои. ГЕРБ доказаха, че грижата за обикновения човек особено извън София, на който минималната заплата която взима едва му стига за лекарства изобщо не е приоритет. Това което всички протестиращи е най-добре да направят е да седнат, да се обединят около идеи, да направят партия, да излъчат лидери, да предложат своите идеи на правителството, което многократно предлага конструктивен диалог и ако не бъдат възприети от него тези идеи едва тогава да се иска неговата оставка. Едва тогава аз и много други като мен бихме подкрепили протестите, но просто към момента алтернативата е ужасяваща.

    • @sypherBG каза:

      Алтернатива…..като СДС едно време … хората вървяха с идея в ръцете, показваха 2 пръста и викаха СДС, очакваха утопия … А те приватизираха държавата, затвориха заводите и дръпнаха шалтера на производствените мощности! Когото и да излъчим, колкото и чист да е той, с каквито и идеи да е, плачът ни ще му се струва весел смях, когато се изкачи по стълбицата на властта!
      А да искаме промени в конституцията, законите и др такива, голкото и гениални да са те, би било като да помолим кума лиса да ни построи кокошкарник! Управляващите ще го завъртят в тяхна полза …. иначе идеи много …. мноого!

    • Александър Стефанов каза:

      Напълно споделям мнението ти.

  43. Ulpian каза:

    „Ние гражданите“ !!!!!!!!!!!!
    Кои сте Вие и кои са Те? И като сте граждани, защо допуснахте Те да са в това положение? Добре че са политическите кризи, та да се преброим кой кой е, ама накрая сметката ни все излиза разделителна – Ние и Те….Кой е виновен за това? Нали Вие гражданите сте интелигентните, умните, разбиращите, имащите пари и затова неподкупни (или поне неподкупни за толкова малко)…Какво направихте за това общество, та да са по-малко Те и да сте повече Вие. Къде Ви беше гражданската енергия, сила, знания последните 20, 30, 50 години??? И Вие сте толкова граждани, колкото и Те, защото от Вас зависи основния тон на социалната песен, но Вие само знаете да крещите, с което сте Главните виновници за какафонията, а не Те. Те са осъждани сега от Вас, но Вие ще бъдете осъдени от историята…….

    • @sypherBG каза:

      „Ние гражданите“ – с това обръщение се посочва единството на народа в конституцията на една голяма държава! Но тук в България това го няма, да! Защото като кажа „гражданите на тази държава“ и някой от населено място с под 10000 души, се обижда с „ами ние селяните да мрем тъй ли“!!! Питай някой полицай кои са гражданите, да ти обясни като казва „гражданино отстъпи назад…“ дали има предвид „Гражданино на Република България!“ или „Гражданино от големия град!“!
      И не ме питай къде съм бил преди 20-30 години! Преди 20 съм минавал прав под масата, преди 30 съм бил искра в очите на баща си! Днес марширувам, защото не искам родния език на детето ми да е немски!
      Имаме навика да търсим малки неточности в думите на другите, да се обиждаме от малката думичка, а не да разгледаме цялата мисъл и да оценим красотата на казаното!

    • @sypherBG каза:

      И къде видя точно тази формулировка на словосъчетанието, щото правилното е „ние народът“ , но в някой преводи и „ние гражданите“ се среща!

  44. реален каза:

    “Спи, Дяконе! Не се събуждай!
    Остани в незнайния си гроб!
    Добре си ти. Оттам не виждаш
    съдбата на достойния ни род.

    Не виждаш майките, които днес не раждат
    и старците край кофите за смет.
    Бащите с джобовете празни,
    в ръцете с куфари и здравец за късмет.

    Децата ни са вече на изчезване.
    Селата мъртви. Пусти градове.
    Строят хотели, паркинги и магистрали.
    Край просяка минава Беемве.

    По “пътя за Европа” се продават
    в ръцете с кукли малките моми.
    Те детството си в сънища сънуват,
    стаена скръб в очите им гори.

    Спи, Дяконе!! Не се събуждай!!
    Добре си там под тази черна пръст.
    Завиждам ти затуй, че не дочака
    мечтите си разпънати на кръст.”

  45. Sneja Staleva каза:

    А кои ще са новите, които да се нагърбят с управление на държавата? Изобщо ще има ли такива? Защото промяната ще дойде с нови имена. А засега такива няма. Поне аз не срещнах досега коментари, в които някоя личност да предостави себе си за новата кауза. Или някой да препоръча някого.

    • Теодора каза:

      Не, промяната ще дойде с усещане за наказаност…. Новите имена са много далече, но все от някъде ще трябва да се започне. В момента имаме нагла мафия и продажни политици, най важно е да ги накажем с „оставка“. Следващите ще имат наум тази оставка, а по-следващите още повече. По натам току виж се осмелили нормални хора да влязат във властта……. Много е далече да, но трябав да сме реалисти. Иначе, какво да си ни мачка мафията, а ние да си филосовстваме по кафета и ресторанит (виртуални или реални;)

      • nervousshark каза:

        Ако има върховенство на закона, ще се минимизират злоуботребите.
        Това, което хората изначално забравят, или не знаят, е че правосъдието има не само наказателна, но и превантивна функция.

        • Теодора каза:

          Да, може и така да се опише на кратко борбата ни – борба за върховенство на закона. Проблемът, е каква част от населяващите територята на БГ осъзнават наистина какво означава това и как това върховенство би улеснило и подобрило живота им, че да започнат да се борят за него….. Не знам, в тази посока, доста мрачни изводи могат да се стигнат, затова гледам с надежда в малкото, които го осъзнаваме.

  46. An каза:

    1.Съгласна съм!
    Това Е закон!

  47. Pingback: Бедността – тази грозна приказка @ foo.bg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.