Важно е да не мълчим

Август се оказа месеца, в който очаквано управляващите се опитаха да обърнат мача в своя полза – повечето протестиращи са извън София, голяма част от относително обективните предаванията в електронните медии са в почивка, липсата на новини е достатъчна предпоставка една „новина“ да заеме централно място в новините и да изглежда важна, както и ред други фактори, които направиха възможна употребата на набор от оръжия за делегитимация на протеста и неговите цели.

Доколко те имат някакъв успех не е възможно да се прецени преди събитията, които трябва да се случат в следващите няколко дена, но е факт, че част от хората, които идваха на протестите най-първите дни изпитват колебания доколко има смисъл, след като нищо няма да се промени на фундаментално ниво и пак ще дойдат същите. Някои от свръхупотребените инструменти са:

Медийна хипноза – никога не съм си представяла точно Йовчев в ролята на Кашпировски, но актьорите нямат значение, когато режисурата е добра. Министри, депутати, представители на управляващите партии и разни шамани налазиха медиите, особено сутрешните блокове и започнаха да хипнотизират населението с мантрата за намалената цена на тока, майчинските, тези плащания, онези плащания, и от цялото това жужене накрая остава „ще намалим цените, ще вдигнем пенсиите и заплатите“. Разбира се, въпросът пари за плащания откъде не се задава, нито след този милиард още колко ще се вземат, но това така или иначе са ненужни подробности, защото електоратът е добре трениран да очаква „държавата“ в цялата и абстрактност да ражда пари.

Шум в ефира и тролване – Петното, Шамара, Сидеров, Волгин, скандалите, идеите за затваряне на супермаркетите през уикенда, УПК-то на Стойнев и какво ли още не са колкото реална опасност, толкова и дразнители, чиято основна цел е да се създава шум в ефира, който да заглушава истинския дебат и да измества разговора в посока правилно или не би било едно правителствено решение, кой е Петното и има ли той почва в Министерски съвет и соросоидите, обслужващи световния империализъм. Нито дебатът какви наредби да ражда правителството съществува, защото то трябва да си ходи, нито теорията на конспирацията е истинския разговор. Но ефективното време, изгубено във всичко това като процент значително надминава изговореното по темата „защо Пеевски“ и „ти защо гласува за него“.

Сестра ти е курва – лидерите на Реформаторския блок, лица от протестите, служители в неправителствения сектор, протестиращите като цяло и всеки друг, който по някакъв начин би застрашил статуквото е вкаран в обяснителен режим с твърдения от типа „кой ти плаща“, „ти къде беше, когато“, „Иван има любовница“, съответно темата и дебатът отново се изместват в губещ ценно време диалог, докато обясняваш, че нямаш сестра.

Подмяна на протестиращи, на цели, на идеи – ако вие сте протестиращи, ще изправим срещу вас контра-протестиращи, въпреки че всъщност те няма как да са контра, а са про-правителствени протестиращи, и не са протестиращи, а манифстиращи. Ще ги накараме да говорят за кмета на България Плевнелиев, Дянков жидо-масона и как това правителство ще ни даде парите от резерва, ще пратим няколко други организации на срещи с правителството и парламента, и понеже август няма новини, ще ги излъчваме по 15 минути в централните емисии. Накрая баба от село запомня само „правителството ще даде пари“ и готово.

Подмяна на администрацията – смяната на хора на ключови позиции във всички нива и звена тече с невиждана сила, което освен, че е сигнал, че управляващите се готвят за окопна война, им дава и силен лост за предстоящите избори.

Разделяй и владей – стар като света номер. Селото срещу града, млади срещу стари, красиви срещу грозни, леви срещу десни – многократно сме писали аз, и други по темата, и колкото и да имаме крайна обща цел, трудно ще успеем да работим заедно, докато пропагандната машина използва пукнатините в едно разпадащо се общество, за да настрои хората един срещу друг, само за да не са заедно срещу статуквото/за промяна.

Партийно роене и клониране – БАСТА, Бареков, Софиянски и дарената му партия и кой ли още не, тепърва ще се нагледаме на уродливи изчадия с единствена цел разсейване на гласове, за съжаление това е инструмент, който работи много добре още от 90та насам, с роенето на СДС. Сега отново ще гледаме реформаторски клонинги, стари активирани физиономии и всеки друг, можещ да свали процента на политическа сила, която трудно ще влезе в схемата. А ако някой от големите играчи се изтърка, може да се замени с ново НДСВ, ГЕРБ, БББ или друг продукт на политическия инженеринг.

„Приятели, нека да не политизираме, нека да е лаченко и мирно“ – любимата ми стратегия. Ама разбира се, че имате право да протестирате, даже е хубаво, но ако може да не е в центъра на столицата, не за друго, ама да не пречим на гражданите. Ама ние не сме там, за да ви е удобно, бе. Ама не, нека живеем мирно и в разбирателство, все пак децата трябва да ходят на училище, пък и депутатите на работа, нали. И малко по-тихичко, ако може. И този Роджър Уотърс, такова прекрасно шоу – музика, лъчи, защо така го развалихте с вашата политика, той човекът никога не се е интересувал от политика, пък и да е, Роджър е само срещу британския капиталистически колониализъм.

Подмяната на смисъла на всеки един акт, на историята и на значението е нещо, което се случваше както за 45 години диктатура, така и през последните 12 години. Започна се с образа на добрия цар, който премахна постепенно политическото от политиката, а след това изчезна и усещането ни, че има нужда от нас във всички обществени процеси. Накрая остана само чувството, че трябва Спасителя да дойде, кой да е, а ние можем да му махаме със знаменца. Ама тихичко. Ако все пак нещо не ти харесва – като с гей парада – парадирайте си, ама мирно и вкъщи, или ако толкова искате навън, идете някъде в гората.

Всичко това, заедно с доминиращото усещане, че е трудно, почти невъзможно да се промени начина, по който работи държавата, така че да не летим със страшна сила към евразийското цивилизационно пространство, да отлепим, да има върховенство на закона и поне някаква надежда за нормализация и европейско бъдеще правят ултрамаратона по собственото ни спасяване плашещо ултра-изпитание. Към всичко това добавяме и огромния риск да се върнат на власт същите, или подобни, или предните. И цялото тичане да отиде напразно.

Но всъщност страшно няма, защото така или иначе падаме. Когато големите неща нямат вече смисъл, а каквото и да направиш, е по-добре от това, което не направиш, и цялата пропагандна машина е насочена срещу теб и тези до теб, остават малките, постоянни, лични действия.

Важно е да не мълчим.

Важно е да говорим, при това непрекъснато – с близките си, с познатите си, с баба на село, лично, или чрез трибуната, която съвременният свят ни е дал – социални мрежи, блогове или различни медии. Необходимо е непрекъснато да обяснявамо кое е счупено и защо трябва да се поправи, защо сме навън и защо те трябва да са с нас. За всяка наша казана дума от ефира се чуват по две, затова ние ще трябва да кажем поне още три.

Важно е да сме навън, на площада, за да могат да виждат лицата ни и да чуват думите ни. И сега, и след това, когато дойдат следващите. Нищо не плаши злото така, както истината върху едно човешко лице.

Чакат ни трудни дни. Но пък и интересни.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Важно е да не мълчим

 1. komitata каза:

  Забравила си „против конфронтацията“ ;)

 2. Michel каза:

  Добре казано, силно. Браво!

  Четвърти септември 2013 (сряда), ВСИЧКИ на площада, отново! Ден #83 от #ДАНСwithme, не сме забравили! Депутатите се връщат от „ваканцуване“, ще ги посрещнем и сутринта и вечерта пред Парламента (и МС).

  Смисъл ИМА! Смисъл има да излизаме навън, за да ни чуят, ако ще и 100 дни, 200 дни да се наложи да го правим. Докато не видим оставка! После нови избори и така .. в очакване на нова надежда .. ама нащрек вече! ;)

 3. Lyubomir Sirkov каза:

  :-) Това „Важно е да не мълчим“ звучи малко като „Важно е да вдигаме шум“…

 4. Снежа Сталева каза:

  Скъпи приятели, от Дупница съм и не мога да присъствувам на протестите в София поради липса на време и пари / билет Ду-Сф-Ду коства 12 лева общо/.
  Моят протест срущу Орешарски обаче ще изразя в това, че няма да запиша детето си в училище, ако той до 15.09 не даде оставка.
  Моля Ви разпространете моя призив към другите да направят същото.
  Благодаря!

 5. Ата каза:

  Точно по учебника на Енгелс. Не казвам че е лошо, но всичко ново е добре /и умишлено/ забравено /и изхвърлено/ старо. По „научна“ прогноза, за да се случи нещо съществено, на нас са ни нужни още 10-12 години-3,4 години след останалият свят.

 6. asktisho каза:

  „Разделяй и владей“ всъщност описва най-точно и кратко цялата ситуация…

 7. kihano каза:

  „Необходимо е непрекъснато да обяснявамо кое е счупено и защо трябва да се поправи, защо сме навън и защо те трябва да са с нас.“

  А знаете ли какво е „счупено“ та да обяснявате? Ако обясненията ви са грешни, то вие заблуждавате и не правите никому добро, като ги разпространявате. Не е ли така? Протестът започна емоционално и продължи ирационално. Аз отдавна не виждам смисъл в него. Той няма друга идея освен да свали Орешарски. Тоя протест е ялов и ялов ще си остане, щото протесиращите (както и световното движение Окупирай) нямат минимална идея какво става, защо става, къде се намират, какво искат и как да го осъществят. Типичен пример за невежеството, което се разпространи около протестите, е деленето на граждани и политици. Да не би политиците или членовете на партиите да не са граждани? Да не би отказа от българско гражданство да е необходимо условие за приемане в партия? Да не би на олигарсите и политиците да им е отнето гражданството или да нямат граждански права? Тъпотия е това! А се стигна до там партия, реформаторския блок, да си назначава граждански съвет. Това е смехотворен цирк, дами и господа! Излагация!
  После, партиите не представяли народа, демек гражданите. Ами че то това не се и очаква от партиите. Партиите по принцип представляват части от населението, които са събрани от обща идея или интерес. Проблемът не е в партиите като такива. Проблемът е, че всички големи партии в България са партии на богатото малцинство, което наричате „олигархия“. Затова голяма част от гражданите не е представена в парламента и не гласува, а тази част която гласува се заблуждава, че гласува за своя интерес. Затова решението на проблема е в масова партия на бедните и средните. Само че протестиращите не искате да правите партия и се делите от бедните. Нещо повече, считате липсата на организация сред за предимство, което е пълна глупост. Така на олигархичните партии вече им е ясно, че протеста е безопасен. Можете да протестирате докато се износят жълтите павета.
  Така че дами и господа протестиращи ако искате да промените нещо по-добре да седнете да попрочетете малко и да си изясните позабравени политически и класови понятия. Да класови, защото вашия протест е класов протест, но си нямате понятие от това. И е редно да прочетете нещо сериозно, а не западните мозъчни промивки и/или демагогията на Гошето Ганев, Генюто Дайнов, Деянчото Кюранов, Огито Минчев и свързани с тях и мрежата от мозъчни тръстове принципно погрешни постановки.

 8. Стоянова каза:

  А кой каза,че искат нещо да променят?Не ,просто са там,за да саботират,доколкото могат.Цялата работа е,че това правителство се опитва,чрез връзките с Русия ,поне малко да даде шанс на България.Което е единствената възможност.Америка вече даде.Т.нар „протестиращи“ са ,обикновено -или безработни,които така преживяват,или работещи в чужди компании,гравитиращи около мозъчните/всъщност напълно безмозъчни/тръстове,които споменахте.Голямата драма е,че няма начин повече да ни излъжат.Даже и нас,от провинцията.Театро,съшито с бели конци и кухи лозунги.Преди това,като вилняха мутрите,не се сетиха да къртят павета в знак на протест.Делян Пеевски откога се върти в кръговете на властта?А кой направи ББ генерал?Къде бяхте,да не зададете тези въпроси на Цецо Цветанов и сие?

  • Снощи бяхме на гости на нащи приятели, които имат син студент в София. Стигнахме и до децата.
   – Как е Станислав, това лято не го видяхме?
   – Колкото вие сте го видели, толкова и ние! Добре е, професионално протестира за 40 лева на ден. Даже пари вече не иска от нас!

 9. Камелия каза:

  Заставайте зад позицията си и не променяйте мнението си!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.