Изложба „Политически плакат 1945 – 1953“ в МСИ

soc plakat msi (4)

Първоначално кръстих поста „Изложба на пропаганден плакат“, но реших да запазя официалното име на експозицията, въпреки че „пропаганда“ е първото, което идва наум при сблъсъка с такъв тип изкуство.

Самият Музей на социалистическото изкуство пък е изключително противоречив от гледна точка на това, че създаването му се случи по неясен начин и с мъглива цел.  В началото бях изключително зле настроена, тъй като представянето на музея лъхаше на възкресяване на най-лошите призраци на соца, авторитарния режим и на ново промиване на мозъци от типа „колко беше хубаво тогава, а демокрацията съсипа всичко“. Всичко това предполагам, се дължи на липсата на визия на създателите му или на лоша комуникация, а може би и на комбинация от двете.

soc plakat msi (5)

От друга страна, абсолютно задължително е различните пропагандни инструменти от целия период на управление на БКП  – плакати, филми, книги, лозунги, песни и прочие да бъдат изложени или лесно достъпни, както и да бъдат задължително придружени от оценка и анализ. Макар и голяма част от нас да са живели в развития социализъм, нямаме спомени за началото, когато ударно се подменя социалната реалност в новите социалистически държави.

Целият комплексен набор от послания през различни канали е важен не само за реалистична оценка на миналото, нещо, което така и не се случи, но и за разбиране на случващото се през последните 23 години – защо има устойчиви митове, защо хората реагират на червени бутони като „богаташ, цената на тока, пенсия, финансист, банкер, спекулант“ т.н. и защо е толкова трудно обществото ни да направи точно прехода в съзнанието си (за пример истерията и общественото одобрение след убийството на „банкерката“). Неприятно е, че и изключително образовани и интелигентни хора вярват в неверни неща и приемат например, че национализацията и Народния Съд са доста крайно, но пък не толкова лошо нещо, оправдано от историческата реалност.

Изложба като „Политически плакат 1945 – 1953“ (80 плаката от България, Албания, СССР, Китай, Полша, Унгария и Румъния) е показателна за общите механизми и инструменти за подмяна на ценностната система, колективните вярвания и чувствата в едно много широко гео-политическо пространство.

Повтарящ се мотив – работниците заедно побеждават злите империалисти, част от пропагандните оръжия по време на Студената война. Съществуването на общ враг е изключително важно за създаването на нова, обща идентичност.

Китайски плакат, на който корейски щик и китайска вила заедно убиват змията САЩ.

soc plakat msi (7)

Също китайски плакат – обединените социалистически държави обръщат в бяг враговете, които са архетипни – военната хунта, финансистът, спекулантът и зеленото зло с бомбата – ядрена, химическа или биологическа.

soc plakat msi (11)

Сторонници на мира, съветски. Същите архетипи с бомбата.

soc plakat msi (31)

Кризата побеждава финансовото зло, български.

soc plakat msi (49)

Изключително интересен български плакат, при това на Стоян Венев. Важна е разликата в пропорциите на турците и гърците, чичо Сам и българските бдителни другари, както и начинът, по който са изобразени южните ни съседи, включително свастиката.

soc plakat msi (50)

В допълнение към този плакат още 3, противопоставящи живота в България с този в Гърция, Турция и Титова Югославия, по това време вече враг на доминирания от Москва блок.

soc plakat msi (20)

soc plakat msi (21)

soc plakat msi (22)

Един плакат на турски, предназначен за българските турци – „Българските турци следват Георги Димитров и Вълко Червенков в името на социалистическото бъдеще на страната“, с труженик с медал, селянка и селянин с чалма.

soc plakat msi (23)

Колективизацията на земята на полски и български плакат, изключително подобни. Хората са радостни, въпреки че в действителност съвсем не е било така.

soc plakat msi (19)

soc plakat msi (58)

Използване на добре познати символи и инструменти – календар за 1956г. с празници и светци-мъченици за правата вяра, по подобие на православно календарче. Ортодоксалната мистика е в основата на митологияда и ритуалите на съветския социализъм, а в случая е важно да се отбележи и равнопоставеността на руските и съветските празници с българските.

soc plakat msi (40)

soc plakat msi (35)

Нов празник – този на миньора.

soc plakat msi (29)

И новите евангелия, Нов Нов Завет – пътят и историята на партията на Ленин и Сталин, съветски.

soc plakat msi (33)

Албански плакат, на който Москва и Кремъл са блян, част от символиката на новата религия.

soc plakat msi (15)

3 плаката от кампанията преди референдума за монархията в България, на Борис Ангелушев и Александър Жендов. Митът, съществуващ и до днес, че монархия = фашизъм = капитализъм.

soc plakat msi (54)

soc plakat msi (53)

soc plakat msi (52)

Останалите плакати от изложбата също са много интересни и повод за размисъл и анализ. В момента се прожектират и 5 филмчета от по 5 минути, сглобени от кинопрегледи и архивни кадри от България, по темата за култа към личността, пионерската организация, бригадирското движение, колективизацията и национализацията и т.н., които допълват картината.

Извън това, продължавам да смятам, че освен усилията на „Институт за изследване на близкото минало“, отделни университетски учени и журналисти като Христо Христов, които стигат до много малко хора, е необходима спешна преоценка на периода 1944 -1989, и комуникация към цялото общество, за да може не само да се познава добре миналото най-сетне, но и да има добра основа за ценностна система, отговаряща на Европа през 21 век.

Иначе пътят към нова диктатура, както показа най-сетне официализирания путинизъм, е много кратък.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Изложба „Политически плакат 1945 – 1953“ в МСИ

  1. BoykaB каза:

    Благодаря и на авторката, и на приноса на Ivan с линка в коментар.

    • nervousshark каза:

      Мерси :) Това, което отличава американската пропаганда от Студената война от тази по тези ширини е, че първо има много достъпна информация, включително на популярен език, както и съответните анализи и дебат по темата. Пример – макартизмът е еднозначно осъден.
      Затова и не мисля, че може да се оправдава неизговореното промиване на мозъци в лагера със Западния свят, както “ ми то и там беше така“. Беше, ама вече не е.

  2. Pingback: СССР vs. USA / varnasummer

  3. BoykaB каза:

    О, никакво оправдаване! Зарадвах се на Вашата публикация, защото няма да отида в музея и защото коментари ми прилягат твърде. А линкът към америчко ме зарадва, защото ми спестява търсене. И – извън конкретния повод – БЛАГОДАРЯ ВИ. Доста често се съгласявам да се подпиша под тезите Ви.

    • nervousshark каза:

      И аз благодаря :) Разсъждавах си по темата с американските плакати. Темата е интересна и за съжаление – не особено популярна у нас.

  4. casadimaya21 каза:

    Вчера гледах „Човек от желязо“ (новия супермен) – бъкан е с евтина пропаганда, която разваля удоволствието от иначе прекрасния сюжет и зашеметяващите визуални ефекти. Предимството на пост-тоталитаризма е, че докато у нас вече знаем, че някой някъде непрекъснато се е опитвал да ни промие мозъка с пропаганда, в Ю Ес Ей още дори не са започнали да се усещат за тези неща. Вземи само слогана „хоуъм ъф да брейв, ленд ъф да фрий“ и го сравни с посланията от социалистическия плакат по-горе…
    Най-умопомрачаващи са последните 4 минути, в които, след като генералът пита Супермен: „Абе, как да съм сигурен, че ти винаги ще защитаваш Америка““, „железният човек“ отговаря: „Прекарал съм детството си в Канзас – може ли да съм повече американец от това?“ Филмовите дейци и там си позволяват лукса на сарказма, но правителственият натиск за зле скалъпена, евтина пропаганда, дори в най-скъпите филми, е очеваден…

    • Stanev каза:

      Е ти сега ли откри топлата вода? Герои като Супермен и Капитан Америка са неоспорима Американска пропаганда, не си ли забелязал цветовете в които са облечени примерно – червено, бяло и синьо.

      А иначе колкото и да не ми харесва комунизма изпитвам странен интерес към тия плакати – не ги смятам за изкуство, понеже промотират някои страшни тъпотии(а и доста от тях са си направо грозно нарисувани от естетическа гледна точка и това червено и да се пъна не мога да го асоциирам с позитивизъм), но ми е интересно как са разсъждавали хората тогава(не съм религиозен въобще, но съм чел части от Библията по същата причина).

  5. neuromantic каза:

    „Червени бутони“ вече има из целия свят. Не знам каква преоценка може да се направи в такъв контекст. Преди луканка си хапваха хората, а сега им сервират световна финансова криза. И кой я направи – злите финансисти и соросоиди. Пролетариите от всички страни се обединиха и си намериха враг – либералните икономически възгледи. В комбинация с факта, че колкото по-комфортен и сигурен става света, толкова повече държава ще искат хората, за да им го гарантира, се получава една мечтана от соца картинка. Пък и като гледам еволюцията на преоценката, от тотално отричане на комунизма и масова синя романтика към засилващите се въздишки по стария строй и милиционерщината накрая ще излезе че ние трябва да преосмислим нещо.

    Генетични тестове показаха приликите ни с италианци и гърци. Какви ценности, каква Европа, какви пет лева. Само Берлускони за нас, раздута държавна администрация, песни, танци и щракане с пръсти. Както добродушно каза един комуняга на Светослав Малинов: Не случихте на избиратели! Ми прав е човекът.

  6. Стоянова каза:

    Да ми посочите някои“европейски ценности“?А най-ми се ще някой да каже кои са „евроатлантическите“!Лично му давам 5 лева!
    На мене ми е по-интересно защо,млади хора като вас,още се занимават с неща,минали и отминали?Да не би китайците да се занимават с това,което е било по време на „Културната революция“?!Една параноя в действие!Как мислите?И там социалисти са на власт!Дали?Въртите се в този кръг от 25 години.Ама колко лошо беше,тюх!Глей кви плакати,как ни промиваха мозъците и прочие.Е,хубаво,вие кажете,СЕГА какво да БЪДЕ?Десни били….Накъде по-надясно?Една „соцпартия“/БСП/в коалиция с ДПС преди години наложи т.нар „плосък данък“,което си е живо мародерство-да вземеш от този с минимална заплата 10%!И това- „социалистическата партия“.Само Боко отиде отвъд-той направо обра Здравната каса- и никой гък не каза!Хайде,споделете „десните си мисли“ и за каква дясна държава се борите-ами тя направена вече!Дерзайте!

  7. Стоянова каза:

    Разочарована съм.Мислех,че сте „акула“,а то една кокошка…

  8. Yu каза:

    Чудя се дали Стоянова е живото доказателство за онова промиване на мозъци или просто яде съмнителни китайски гъби.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.