Нагла кражба

Честно казано ми е писнало от сиромаховщини и нагли кражби в нета, така че по същество:

Докато търсех с гугъл една наша стара рецепта от Нож и виличка, попаднах на поредното присвояване на текст и снимки от него в един от безбройните уж-готварски сайтове Receptite или каквото там.

Ето оригиналния пост със снимки, направени от Крис и текст, написан от двете ни, а ето и нещото в този така наречен сайт.

Това не се случва за първи път, като преди време дори вестник Стандарт сметна, че всичко в този блог е народно творчество. Само дето не е. И не само че не е, но си има Криейтив Комънс лиценз, който сега ще припомня:

Признание — Трябва да посочите авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението (но не и по начин, оставящ впечатлението, че същият/същите подкрепят вас или използването по някакъв начин на творбата от вас). За сведение, нито аз, нито Крис се подвизаваме под псевдонима desislawa, така че публикуването и представянето на този текст за авторски, както и на снимките ще доведе до съответните последствия.

Некомерсиално — Произведението не може да бъде използвано за комерсиални цели. Не стига, че на сайта има реклами, ами са грозни и в дисонанс със снимките от Нож и виличка.

Споделяне на споделеното — В случай, че промените, видоизмените или използвайки като основа произведението, го надградите, то полученото производно произведение може да се разпространява само съгласно условията на същия или на подобен на този договор. И не само че текстът е променен, но е променен некадърно, което прави нещата още по-неприятни.

Доколкото разбирам други, ако не и всичките рецепти на Нож и виличка имат подобна участ. Всяко едно подобно действие ще бъде преследвано.

И не заради друго, а защото всички, които се хранят от чуждия труд, трябва веднъж и завинаги да се научат, че подобни неща повече няма да минават, прекалено дълго сиромаховци, сео-уроди (като „гуруто“ Пламен Томов от Bgkulinar, който беше закупил nojivilichka.com и го беше пренасочил към своя сайт, а след като му писахме, го насочи към блога ни)  и прочие мързеливи хора смятат, че Интернет е безплатен и неизчерпаем извор на материал, който може да бъде използван и представян за авторски.

Оттук насетне обръщам другия край.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

38 Responses to Нагла кражба

  1. Pingback: Tweets that mention Нагла кражба | Блогът на нервната акула -- Topsy.com

  2. nervousshark каза:

    Коментарът:

    Здравейте,

    В правилата за добавяне на снимки ясно е обяснено, че освен посочване на източник потребителите трябва да имат и съгласие от автора. Тъй като desislawa е нарушила това правило директно изтриваме снимките към рецептата.
    Относно самата рецепта – ако имате патент върху рецептата, моля изпратете ни документацията, с която обосновавате искането си. За да бъдем коректни към вас редактирахме рецептата и в полето „източник“ посочихме вашият сайт.
    За в бъдеще ви препоръчваме първо да се свържете с потребителя, който смятате че е нарушил правилата – хората правят грешки и пропуски, не е задължително да са злонамерени.

    Поздрави,
    Павел Петров

  3. Вили каза:

    „хората правят грешки и пропуски, не е задължително да са злонамерени“ – да, естествено, че правят грешки. Ама кражбата винаги си е злонамерена…

  4. nervousshark каза:

    Да, и има закони, които регулират това. Мисля, че сме били достатъчно добронамерени, за да сложим постовете под лиценз, който разрешава използването, но директното копиране с цел печалба не е това, което сме имали предвид.

    Нека хората купуват, готвят, снимат и влагат от времето си. Защо използват чуждия труд и средства, които не са малко?

  5. Петър Иванов каза:

    Чудесно сте ги изтипосала. И на мен ми прави впечатление, че много сайтове са пълни със сваляни от други сайтове снимки и текстове. Така не е редно да се прави, а и истината рано или късно лъсва наяве, както и „експертизата“ на така наречените специалисти у нас.

  6. findley каза:

    Дали някой ще си купи домейн или ще ползва блог платформа си е негова работа. И това не значи, че е напълно редно някой да закупи същия домейн и да пренасочва трафик. На последните двама не особено интелигентни индивида, които са коментирали, piterpanic и Спокоен шаран, явно трябва да се обясни по-простичко, че да пишеш за музика не е еквивалент на интелектуална кражба. Ако беше публикувала партитурите на една популярна песен, представяйки я за своя, може би щеше да е нещо подобно. И въобще, аман от идиотщини.

    • nervousshark каза:

      Това е в отговор на коментари, които изтрих, тъй като не допринасяха с нищо към темата.

      Особено вметки, че сме „нямали пари да си купим, затова сме просили някой си (явно Томов) да ни го подари“.

      За сведение, кореспонденцията с г-н Томов от 2008ма година се пази, така че може и да се покаже при нужда пред съответните институции.

      • Г-н Томов каза:

        По една случайност и г-н Томов си пази кореспонденцията с вас. Та, неговият отговор се състои в изречението „Съжалявам, не се продава.“, на което вие отговаряте:

        „Не е нужно да съжалявате, г-н Томов.

        Вече имаме регистриран свой друг домейн. “

        Какво се опитвате да докажете? Нямате търговска марка върху името или каквото и да е основание, отговорили сте, че сте си намерили домейн и въпреки това продължавате?

        • nervousshark каза:

          По-любопитното е, че датата на кореспонденцията съвпада с дата на пренасочване на този домейн от Вашия сайт към блога, базиран в Уърдпрес.

          Защо това съвпадение?

          Нямам нужда да Ви доказвам нищо, Вие сте този, който тепърва ще трябва да доказва, че не използва неморални методи за постигане на целите си.

          Предполагам, че рекламодателите Ви и евентуални Ваши клиенти няма да са особено доволни…

          Да сте чел 5те не-та на SEO-то?

          • Г-н Томов каза:

            ОК, щом пренасочването е проблемът, сега ще се зарежда друг сайт.

            Няма нужда да доказвам нищо на никого! Темата беше за законността, не за морала!

            • nervousshark каза:

              Това си е Ваша работа, мисля че вече на всички е ясно за какво става въпрос….

            • findley каза:

              Не мисля, че някой от коментиращите тук го интересува „законно“ или „незаконно“ сте действали. Моралът обаче е друга работа и тя не винаги законово регулирана.
              Става дума за малко уважение към авторството, труда и уникалността на всеки. На повечето добре възпитани хора им е вътрешно вродено. Няма нужда да доказвате нищо, особено че нямате морал, на всички ни стана ясно.
              И колкото повече говорите в момента тук, толкова повече негативи трупате ми се струва.

              • Г-н Томов каза:

                Очевидно е, че не четеш. Просто не могат да се сравняват двата случая – кражба на рецепта със ЗАКОННО купуване на домейн.

                • nervousshark каза:

                  Нямам спомен да сме минавали на „ти“.

                  • Г-н Томов каза:

                    Коментарът беше към Финдли или пишете под няколко ника в собствения си блог?

                    • nervousshark каза:

                      Със спама дотук.
                      Ако имате да ми казвате нещо, се обърнете към адвокатите ми. Предполагам, няма да Ви е трудно да откриетекоя кантора ползвам.

                      Няма толкова досаден човек, честно. И толкова нежелаещ да схване разликата между неморални методи и незаконни методи за облагодетелстване. Въпреки че съм сигурна, че в закона ще се намери буквичка, касаеща нещо като възползване и тн.т.

        • Гонзомир каза:

          Още един „специалист“ в черния списък?

          Значи вие намирате пренасочването на домейни, чийто имена са близки до популярен сайт, за нормално и професионално? Много се извинявам, но ще препоръчам на всичките си познати да нямат нищо общо с Пламен Томов.

          • Г-н Томов каза:

            Гонзо, страшно се уплаших. Знаеш ли и аз не искам да имам нищо общо с теб и твоите познати, ако не правят разлика между Калофер и Калифорния.

  7. doni каза:

    Пак добре са ти отговорили. Приятелката ми пише ревюта на разни продукти и веднъж реших да проверя дали някой не ни е копирал съдържанието. Оказа се, че поне 5 сайта бяха крали. Някои от тях сложиха линк към оригинала, но един симпатяга директно ми писа:

    „Ние не копираме чужди статии, екстовете са писани от нашите _ПРОГРАМИСТИ_“, а статиите им бяха 1:1 с нашите, ама какво да правиш, има ги и такива :)

  8. nervousshark каза:

    Има ги много, но не е редно. В крайна сметка те не просто копират, което да речем е ок, а използват съдържанието за генериране на приходи.

  9. Sash каза:

    Споко, рецептата вече не е налична. Трябва всеки, който открие такива безобразия да ги изтипосва по всякакъв начин, белким се научат …

  10. Кирил каза:

    Като ще се копира, поне да се посочва линка-става хубав линк байт. Ако и тогава не му харесва на собственика, то да се свалят нещата. Иначе си е нагла кражба.

  11. tcvetelinka каза:

    От такива оправдания за грешки ми писна вече, то бива, бива ама вече всеки втори се оправдава че не бил знаел…

  12. данаил каза:

    г-н томов, „бизнесмени“ като вас, с вашето нескопосано, арогантно и недопустимо поведение не заслужават и един клиент. не ви пожелавам, но предвиждам, че скоро ще гладувате поради обща некадърност и невероятна арогантност.

  13. Суворов каза:

    Zuckerberg се кани да патентова думичката face, може би и вие е трябвало преди години да си регистрирате nojivilichka, за да нямате проблеми с подобни уроди, като Томов.

    • Г-н Томов каза:

      Ако имаха марка, тогава хавата щеше да е друга. Относно епитетит, които ползвате към скромната ми особа, Ви съветвам да бъдете по-сдържани. Не ме познавате, за да изказвате мнение. А и обидата все още се наказва според БГ законодателството.

  14. Val каза:

    Грешка!Съжаляваме, но тази рецепта не е достъпна.
    Проверете дали не е изтрита.

  15. Maria каза:

    По този случай ми идва да кажа нещо незензурно, но тези хора и това не заслужават. Оскъдното въображение, насочено в лоша посока е много неприятна работа…
    А пък чак има и наглостта да се появява и да държи тон въпросният господин!
    На теб поздрави!:-)

  16. Суворов каза:

    За откраднатите рецепти сте прави, но казуса с откраднатото име на ноживиличка е твърде спорен, имайки предвид, че няма регистрирана търговска марка, фирма, домейн и т.н. под това име. С претенциите си ставате смешни, подобно на Зъкърбърг, имащ намерение да патентова думичката face или съчетанието facebook, както вече споменах. Може би трябва да патентовате думите „нож“, „виличка“ или словосъчетанието „ноживиличка“, преди да раздавате определения кой е урод, мързелив и т.н. :)

    Жалко, че подвида акули Nervous shark (Carcharhinus cautus), не може да вземе отношение в спора, за да сподели дали е съгласен името му да се използва за име на този блог и дали авторката на блога е неморален блог-урод.

    Поздрави :)

    Уточнение: Не познавам г-н Томов, или автора на receptite.com и не съм СЕО урод.

  17. nervousshark каза:

    Не мисля, че вниквате в казуса, г-н Суворов. Нека купува каквото иска, просто пренасочването на домейни с имена, подобни на успешен кулинарен блог към доста некадърния кулинарен сайт на въпросния господин е практика, която е на ръба на закона и много далече от морала и добрите световни практики. Аз нямам претенции, но това не ми пречи да посоча на всички това смешно безобразие. Все пак не правя нищо НЕЗАКОННО, нали?

    Но аз нямам против, човек като не може сам, използва всякакви методи. И пак не му се получава :)

  18. Lois каза:

    тази работа докато свят светува няма да спре… винаги ще има мързеливци и използвачи, които гледат да чопнат по нещо от някъде. За съжаление аз лично нямам толкова свободно време и свободна енергия, за да регистрирам всяка идея и всяка рецепта, обаче гледам поне на снимките да слагам подпис – не че това им пречи на господа използвачите, де – режат през средата и пак крадат.
    На теб поздрави, и браво че даваш гласност, публиката трябва да е наясно къде чете.

  19. Разбирам те – и мен ме крадат непрекъснато. Не зная дали ще ти олекне, но ти препоръчвам моята иронична статия по въпроса „Блогер, бе бате!“:
    http://timurcommandos.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html
    А ако сериозно, откакто сложих „позорно табло“ на главната, в което посочвам откритите кражби, те каточе ли понамаляха (или само аз си мисля така).
    „Странна“ работа – статиите, които публикувам едновременно в блога си и във вестник „Сега“, никой не ги краде – понеже ония веднага завеждат дело. Но останалите….
    Абе у нас е пълно с хора тип Албена Вулева – готови за всичко (буквално абсолютно на всичко) за няколко мига слава.
    Пробвай да напишеш на Явор Колев и да се оплачеш, ако искаш да се посмееш – а интернет-пиратството си е едно и също, независимо дали става дума за твоя блог или за албум на Мадона. На практика всички сме равни, но има и по-равни….

  20. Първо да обясня, на неразбралите – Веселият Готвач е сайт, където предоставяме възможността на всички, които обичат да готвят да споделят рецепти, идеи, снимки. Правилата как точно да се случва това са честни и коректни към всички. Друг е въпросът колко ги спазват потребителите. Ние като администратори правим всичко възможно да налагаме спазването на правилата, а пропуските ги отстраняваме възможно най-бързо.
    От опита ми до сега, мога да заявя, че от кулинарните сайтове на български език не са много тези, които приемат на сериозно думи като „авторство“, „източник“ и т.н.
    Например ако човек погледне внимателно ще види, че под рецептите и снимките пише „Добавена от“, а не „Автор“ – има разлика, нали? Но предполагам, че човек ако е много нервен или пък е акула не стига да чете до там.

    В случая след оплакването на авторката – г-жа Магдалина Генова, въпросната рецепта беше свалена от сайта. Това пък остана без отговор, за благодарност да не говорим. Или тази част от личната ми кореспонденция не беше достатъчно интересна за да бъде направена публично достояние без мое съгласие г-жо Генова?

    • nervousshark каза:

      Съгласието за публикация е нещо относително, както разбрахме. С Вас смятам, че са приключили отношенията ни.

      Има в момента няколко сайта, с които мисля да изясня отношенията си по съдебен път, поради арогантното и невъзпитано отношение на отсрещната страна.

  21. Веселба каза:

    Хе хе, хора, защо не уважавате животинския свят?! Ако една акула е нервна, защо въобще и обръщате внимание, тя ще ви обърне внимание :) :) :)
    А на Ъкулата ща кажа: лекувай си нервите момиче, защото след някоя друга година, ще светиш самостоятелно ;)

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.