Сори, копелета и честит 10ти ноември!

Случи ми се така, че почти три седмици гледах случващото се у нас през куп за грош, и колкото по-отдалече гледах, толкова повече си мислех: Не, това не може да се случва!

Мутри, ченгета, редови продажници, абевета и нам си кво, изкарали мърлявото си бельо съвсем наяве, и това на фона на липсваща политика на правителството, министър-председател, който си е повярвал, че е Краля Слънце и президент, който се оказа перфектния архи-злодей. История, която освен неприятна, вече е и крайно неприлична (в оня смисъл, дето не трябва да си събуваш гащите пред всички).

И не ми се пише вече, не и в момента. Само че днес е 10ти ноември, дата, която за 20 години от топла и светла за всички ни постепенно стана противоречива, а сега се опитват да ни внушат, че преходът не се е състоял, че при Живков сме живеели хиляди, не, милиони пъти по-добре, че демокрацията еба мамата на всичко и сега само националната отговорност и руските енергийни проекти могат да ни помогнат.  (И Мими Виткова се върна като експерт).

Сори, копелета, обаче на мен така ми харесва, радвам се, че не съм закрепостена с жителство, че адидаските, дънките и дамските превръзки вече не са висше благо, партийния окръжен секретар не може да ме влачи насила на голите си хора, а някой дребен злобар така да ми напише характеристиката, че да видя висше образование през крив макарон. Хубаво ми е, че мога да си хвана шапката и за два часа да съм в Париж, Брюксел или Берлин, без да чакам 7 години за изходна виза и да ми позволят да взема 30 долара, с които да се чудя по-напред какво да купя – лекарства за баба, дънки за сина, пеналче с барби за Лилето или нещо за мен, нещо за което цял живот мечтаеш и то остава там, а тук е само сивата реалност с шика на Валентина, грозните обувки и дънките Панака и лекарките, които шият по-добре от всяка шивачка.

Хубаво ми е, че дишам свободно навъпреки – навъпреки на мутризацията, чалгизацията, ченгесацията, олигархизацията, първанизацията и тарикатизацията.

И сори, копелета, но ако вие си спомняте с носталгия в сърцето колко по-хубаво беше тогава, или сте идиоти, или сте от онази арогантна върхушка, която имаше мерцедеси, дънки, ядеше от „Рила“ и ходеше на Запад. Нам, простосмъртните това не беше позволено.

Честит празник на всички, които обичат свободата да избираш. Останалите – ами сори, копелета, заслужавате си не само АБеВе, а и ВъГъЗъ.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

187 Responses to Сори, копелета и честит 10ти ноември!

  1. Mikhail каза:

    Че си имаме кусури, имаме си, че „преходът“ стана с грешки, стана, но който твърди, че през 80-те било по-добре е или склеротик (но не всеки склеротик си го мисли) или обикновен идиот.
    Нашият премиер си го знаем.

    • бай далай каза:

      браво михаил, като един истински демократ ти отричаш на хората да имат памет и спомени за преди 1989, различни от твоите.
      каквито демократите, такава и демокрацията ….

  2. Ден каза:

    когато проблемът е в хората, те обвиняват системата (: Много яко си го написала!

  3. dragonpearls каза:

    Халелуя! Много добре написано.
    Честито! Честит празник на теб и всички други, които ценят и обичат свободата да избират и са достатъчно зрели да знаят, че свобода значи и отговорност.

  4. Longanlon каза:

    Всеки си спомня младостта си с носталгия…

    Но който не си дава сметка за действителното състояние на нещата тогава, или има много ниски критерии за живота си, или наистина е идиот.

  5. Радан каза:

    Ами … благодарности за текста :)

  6. Събина каза:

    И аз като Радан освен да благодаря, друго няма какво. Снощи три часа си рових снимки от пътувания, които вероятно нямаше да ги има, ако не беше тази дата. Абсолютно споделям написаното!

    • бай далай каза:

      кака ми е разказвала, че като малка вуйчо я е водил на екскурзия в съюза. съветския, да не се объркаш.
      в съюза имало цяла система от low-cost полети за по няколко рубли, с които са видели цяла русия и средноазиатските републики.
      и тогава и сега си пътуваме основно по съюза:)
      а до сейшелите и от сорта места ходят само разни като поли пантев (мир на праха му) така че не се брои.

  7. Галя каза:

    присъединявам се към благодарностите :))

  8. Христов каза:

    Браво, супер, каза им го сбито и онагледено, така че всички да разберат! Поздрави!

  9. Божо каза:

    Поздрави за статията!
    Нищо повече не мога да добавя.

    • бай далай каза:

      кво да разберат? че най-големия проблем на соца е било снабдяването? ти сериозно ли?
      не че не е проблем, но според мен в соца са се случвали много по-страшни и гадни неща, които заслужават критика доста повече от дефицита на маратонки адидас примерно.

  10. МИРО каза:

    Много вулгарен текст. Сори копеле, ама сега вместо партийния другар, простия и алчен работодател те ограбва докато работиш, дребните злобари се преместиха в частния сектор,където пак клеветят и се издигат за сметка на умните и свободоммислещи хора. СегаАко нямаш пари пак ще видиш висше образование през крив макарон. Сега ако си болен лекаря първо ти иска пари,после ти изписва най-скъпите лекарства, които някоя фирма му е дала да ги рекламира и чак след това лекува. Сега работиш на измислен крадлив седесар само за сметките и за новата му кола. И преди и сега и от древни времена е жедневвието си е сиво. Заради такива крадливи седесари (навремето римляни и плебеи) Бог изпрати на земята своя единороден син Христос за да ни каже, че парите и адидаските, дънките, дамските превръзки не са всичко.

    • nervousshark каза:

      Вулгарно е ченгета да се замерят с компромати кой колко апартаменти си е купил, докато е бил на държавен пост.
      Останалото е литературен похват.
      Сега за да имаш пари, трябва да работиш, не е необходимо и да духаш на партията-майка и всичките и секретари в редица.

    • The Fallen Angel каза:

      Сега ще кажеш, че Христос е бил комунист и тотално ще се оплетеш!
      Това, което е било 45 години, никога не трябва да се повтаря! Предпочитам да съм последния прошляк, но свободен, отколкото да съм последния прошляк и с кубинката на главата…

  11. Pingback: Ех тоя Комунизъм

  12. nname каза:

    за 20 години много от лошите спомени са е избледняли и е се помни само хубавото

    • nervousshark каза:

      Което е естествен механизъм на паметта, не е работа обаче на премиера и медиите да вовеждат умишлено в заблуждение.

      • nname каза:

        бойко не манипулирВа, той си го вярва това с чусто сърце.

        те всички на неговите години си го вярват, питай родителте си например

  13. Човек каза:

    Миро е прав..

  14. Marfa каза:

    Браво за текста, Акулке! :)

  15. mick каза:

    Преди престъпниците ги ограждаха в решетки в затворите. Сега – си слагаме решетки на прозорците. Преди не заключвахме вратите на къщите – сега имаме и блиндирани врати. Преди книгите имаха тиражи в стотици хиляди. Сега 1000, 10000 е голям тираж. Преди се построиха всичките пътища в България, всичката инфраструктура. Сега – се строят само безумни сгради и около тях макадан/почти/… Преди карахме москвичи и лади по пътищата. Сега караме по същите пътища от тогава и естествено с дупки, но все коли втора ръка.. Е някои имат по 10-20 нови автомобила. Преди градинките и тротоарите бяха за хората, сега там се паркират коли…

    Сега има молове пълни със стока/една и съща/, но на цени по-високи от цените в Мадрид и Лондон…

    Преди работа имаше за всички. Даже и да не искаш.
    Сега няма работа за някои, даже и да искат.

    Плюсове и минуси…

    • nervousshark каза:

      Имаше пътища, строени с десетки години. Имаше лади и жигули, за които се чакаше 20 години.
      Имаше градинки, защото нямаше коли.

      А свобода имаше ли? Или сме готови да я продадем за профсъюзна карта?

    • The Fallen Angel каза:

      Преди престъпниците са били свободомислещите! Те са лежали оградени с решетки а „свободните“ са киснели по домовете си в оковите на малодушието.
      Нямало е телевизия и компютри и са се чели книги… Сега дори книгите се четат на компютъра. Но ако искаш откажи еволюцията!

      А който пазарува от моловете е достатъчно тъп, че да заслужава затвор.
      Преди работа е имало за всички, защото са се строили огромни заводи по поръчка от СССР… Да не казвам какви разкази съм чувал за това как са се „скъсвали“ от работа. Ако искаш да работиш – хващай полето и копай! Ама полетата седят и пустеят, защото за това се иска истинска работа, не да седиш на сянка и да получаваш държавна заплатка…

  16. Бистра каза:

    Благодаря ти за този текст… много точно, точно както е.

  17. Marfa каза:

    Пропуснал си да добавиш, че всяко лято се ходеше на море.

    • nervousshark каза:

      Да, но не всеки. Баба ми и дядо ми не можеха да си го позволят, ходеха на Рибарица с профсъюзни карти, всяка една от тях на цена колкото заплати те им почти, от 120 и 150 лева.

      Хитреците сравняват само цените, но не и заплатите.

      Бтв, на прабаба ми пенсията беше 30 лева.

  18. Библиотеката каза:

    Както написах и в личния си блог по този повод – Повече от две десетилетия ние лепим парченца от Желязната завеса, която нормалните народи разкъсаха, и въздишаме по миналото, виждайки го във все по-романтична светлина.

    Георги

  19. Базинга каза:

    Миро не е прав!
    Първо, относно работодателите тогава и сега. Вярно , че частния сектор се напълни с кретени-експлоататори. Но по-добре ли ви беше, когато завършваш гимназия (може би) и вече знаеш в кой мръсен завод ще прекараш живота си, че сигурно и детето ти ще те наследи там , след като се пенсионираш. Работиш за жълти стотинки, без право да си недоволен, без да можеш свободно да напуснеш, защото до теб стой сътрудник на Държавна сигурност и записва всичко, даже си доокрасява за да получи повече привилегии и хвалебствия от партията майка…. Не знам за вас, но днес, аз познавам достатъчно много хора, който чрез дадената им свобода да решават бъдещето си постигнаха доста. Но се искат способности и разум… а не стадо овце.
    Второ, относно образованието. Днес всеки лумпен получава висше образование. Аз завършвам своето сега и не вярвам как някой може да мисли, че само, ако си богат, тогава ще станеш вишист. Ние плащаме 1/10, а останалото го плаща държавата. Университетите приемат всеки идиот, който се престраши да прекрачи прага. Всяка година се увеличават квотите за прием на нови некадърници. Така държавата плаща все повече за издръжка на студентите си!!! Буквално това си е схема за източване на държавния бюджет! Не знам с какви очи протестират срещу орязването му?!! 140 лева е цената на семестър в икономически университет, редовно…защото задочно е 80 – 100 лева! Смешно е да се твърди, че това е висока цена за висш учебен институт. Да не говорим, че в царска България, преди 44-та много хора са си позволили децата им да завършат в чужбина, вропейски униврситети, за който днес само си мечтаем!! Все повече български деца избират да учат навън, но за това си скъсват задника от работа на две, три места. Поне с моите приятели, които са в Холандия, Великобритания, Дания … е точно така.
    И последно, тея крадливи седесари си бяха вашите агенти от ДС… който никой от нас не ги е искал. И днес се радваме, че излиза наяве кой е бил част от свитата им.

    • бай далай каза:

      „Второ, относно образованието. Днес всеки лумпен получава висше образование“

      ти си един от тия лумпени като гледам. ако не беше соца едва ли щеше да получиш точно ти образование. в междувоенния е имало към 10к завършили, в соца стават близо 400к. ти едва ли щеше да минеш цедката и да влезеш в офицерско училище при царско:)
      поне се надявам, че не се имаш за демократ като си толкова крайно консервативен и елитарен тип и смяташ, че само ти си достоен за образование.

      • Nikola каза:

        Далайски, ти разбира се вярваш, че ако не беше соца, България щеше да си остане в 1944-та завинаги. Нямаше да имаме пътища, училища, лекари, нищо нямаше да имаме. Щяхме да ядем само корени и – ако имаме късмет – по паничка постен боб понеже щяхме да сме застинали в някакъв ужасяващ капитализъм, какъвто постигна примерно Австрия и Белгия. Честно ти казвам, ходил съм на запад- там хората са бедни и нещастни и се молят да бяха минали през комунизма, ама вече е късно.

        • бай далай каза:

          искрено се забавлявам, когато десните изпадате в най-жалките марксистки соц клишета от списание „исторически преглед“ когато са писали как междувоенния и преди него бг е била буржоазна демокрация с пазарна икономика.
          ама искрено.
          за съжаление псевдо научните клишета от бай тошово време са здраво улегнали и то най вече у главите на такива като теб. засрами се.
          кога съм казала, че в междувоенния е било капитализъм? ти чел ли си въобще някаква история на междувоенния?

          а иначе е жалко да казваш, че соца едва ли не никакво модернизационно влияние не е имал върху страната. просто жалко е да сравняваме манифактурките от междувоенния с бруталната индустриализация на соца.
          писна ми от политикани и клишета знаеш ли?
          социалния живот не е математика и 2-3 абстрактни отношения: капитализъм=прогрес, социализъм=антипрогрес квито си ги мислиш.

          • Nicodile каза:

            Не съм казал, че социализмът не е имал никакъв модернизационен ефект, казвам, че една демократична държава би се модернизирала значително по-бързо и качествено.

            Не знам изобщо как да коментирам преклонението ти към невероятното социалистическо производство. Сложи си ръка на сърцето и ми кажи това производство ефективно ли е било? Имало ли е търсене за произведеното?

            После искам да задам един прост въпрос: дори да приемем, че преди войната е имало само „дребни манифактурки“, ти как виждаш след войната нещата в една хипотетична свободна България да не се променят? Промениха ли се в Италия, Франция, Холандия, Германия? Какво ? Ако не беше здравата ръка на партията, която отвори грандомански ненужни заводи, в България щяха да се произвеждат само копчета нали? Тия петдесет години щяхме да си тъпчем на едно място? Колко са били модернизирани испанците през 44-та?

            Просто не мога да схвана как някой с твоя интелект не признава простата истина, че свободният човек е по-продуктивен и да прави прости логически грешки.

            Питам те само едно: защо всяка държава която попадна от правилната страна на желязната завеса се оказа по-богата от нас?

            А колкото до социализъм=антипрогрес- да, съвсем просто е – когато слагаш спирачки на хората, те вървят по-бавно.

            • Nicodile каза:

              Извинявай за тона, ама понякога наистина не мога да ти се начудя какви неща приказваш :)

            • бай далай каза:

              „Не съм казал, че социализмът не е имал никакъв модернизационен ефект, казвам, че една демократична държава би се модернизирала значително по-бързо и качествено. “

              като китай сега? и СССР при сталин?
              казах ти, че живота не е 2-3 абстрактни формули. ако искаш да си социален коментатор недей да изхождаш от аксиоматични допускания, абстрахирани от социалния живот, а от виж първо фактите какви са и после стигай до заключения.

              „Не знам изобщо как да коментирам преклонението ти към невероятното социалистическо производство. “

              не се прекланям ни най малко. просто казах факт. и той е, че комунистите индустриализират и модернизират една държава дотогава преобладаващо аграрна и непазарна, все пак над 80% от населението на бг е било селско с минимална интеракция с пазара, особено пазара на труда.
              2% са били разни артизани, собственици на труда и продукта си, пак некапиталистически субекти.
              10тина са били в държавната администрация, a class in itself. особено армията. и останалото е било заето в някакво производство, което можем да наречем капиталистическо.
              това са фактите, разбираш ли? да ми говориш за капиталистическа буржоазна държава в една преобладаващо селска *монархия* с управляваща военна класа е не само нелепо и абсолютно откъснато от реалността.

              „Имало ли е търсене за произведеното? “
              как да не е имало? иначе от глад ли да умрат хората и да ходят голи, за да не носят „неефективно“ произведените дрехи на соца? айде стига. когато си зависим от пазара, поради откъснатостта ти от средставата за производство и продъкта няма шес-пет. търси се и се консумира каквото има.

              хипотетичната свободна българия от 3тия параграф верно е хипотетична и само в твоята глава. защо? ми погледни по-горе как съм ти скецирала социално-икономическото положение в междувоенния.

              не знам защо казваш, че заводите са били ненужни. как си представяш идеалната пазарна демокрация по-точно? дребно производство на екологични технологии и био продукти и тн? не мислиш ли, че гледаш на соца с очите на човек живял основно в пост-индустриално „икономика на знанието“ общество?
              що не каеш, че тежката индустрия в италия през девелопменталисткия и период е била ненужна? защото н ее била соц? двойни стандарти ли са това? виж тази статия после http://baidalai.org/?p=992 нещо ми се вписваш в нея.

              благодаря за комплимента за интелекта ми, но нека стане ясно следното: клишета за „свободата“ извадени от бръщолевениците на такива като дайнов и сугарев не им се връзвам, може би точно щото гледам да ги мисля нещата. пак ще ти напомня, че в момента несвобдоните китайци са най-продуктивни. и няма как иначе да е. никой нормален човек няма да седне по 18 часа на ден да работи, без да е принуден. и това важи за всички капиталистически страни. в капитализма единствената свобода е, че сме ‘освободени’ да продаваме труда си на който е облагодетелстван по силата на институцията на частната собственост да го купи.

              остави клишетата за свободата и погледни реалността. вече дори най-големите либерални идеолози са ги изоставили и не се преструват, че демокрация и капитализъм са двете страни на една монета и неразривно свързани. китай доказа, че капитализма е дори още по-ефективен извън демократичната рамка и като че ли всички вече малко или много започват да следват този модел. увеличаването на репресивните пари за армии, наблюдение, полицейщината, етц показва, че малко или много старата либерална демокрация свършва курса пред натиска на неолибералното антидемократично управление от тесни експертни елити.
              виж какво става в българия примерно. вашите партийки СДС и ДСБ, които не се крият какви са са абсолютни маргинали вече, едвам минават 4% бариера. защото те си казват ‘трябват десни реформи, орязване на бюджет’ примерно, но хората не искат това. и гласуват за разни популисти като ГЕРБ, които идват със същите намерения, но не са открити и заблуждават. и понеже има съпротивление, ги налагат тези реформи със сила, защото само по анти-демократичен начин можеш да наложиш на мнозинството от гласоподаватели реформи, срещу които те гласуват и не ги искат.
              няма вече никва демократичност.

              • Nicodile каза:

                Една либерална икономика не би създала чудовища като Кремиковци. Една отворена икономика би довела до производство на неща, за които имаме ресурси. Ако България примерно произвеждаше повече текстил и стъкло и по-малко тежки метали, вероятно щеше да е по-богата и аз и ти нямаше да кашляме толкова зле в ноемврийските вечери.

                Няма никакви клишета и абстракции когато нещата опрат до елементрарни свободи – или си склонна да се откажеш от тях- или не. Китай се развива защото Америка я домързя да си произвежда химикалките и детските играчки, не защото строят народен е толкова добър. Китай минава един път който западът е минал преди десетилетия – когато дори бедните имат необходимия минимален стандарт на живот хората не може да не започнат да се усещат, че да те вкарват в затвора щото мислиш това или онова не е ок.

                Търсене за голяма част от предлаганото от нашите заводи не е имало – създавано е изкуствено в СССР и сателитните държави. Затова фалира цялата система. Тъжното е, че не фалира морално, а икономически, но резултатът е на лице. Как оцеля България осемдесетте ? Благодарение на необятните съветски пазари ли? Не. Благодарение на дълговете, които сме вземали и сега има да се връщат. Държавата е фалирала числом и словом три пъти? Как се получава тая работа след като всеки е работел, нещо е произвеждано и на всичкото отгоре заплатите са били малки, особено за хората, които реално са движели нещата? Ако тая евтинопроизведена продукция беше нужна някому, тя би се продавала скъпо, държавата не би фалирала. Само че тя е давана на руснаците за безценица, те от своя страна са продължавали порочния кръг до пълно безумие.

                И пак те питам: мислиш, че в една свободна България след войната хората щяха да си останат на село нали? Нямаше да се случи никаква индустриализация? Нямаше да се образоват хората? Нямаше да има лекари? Нямаше да има какъвто и да е напредък? Просто всичко щеше да застине на едно място и Белчо и Сивушка щяха да си орат.

                Колкото до репресивния апарат за който говориш, честно казано мисля че гледаш нещата от особен ъгъл. Съгласен съм с теб, че ако западът атакуваше икономическите корени на част от престъпността, щеше да е по-добре, но да обясняваш всички кражби, убийства и изнасилвания с това, че разбираш ли Пешо се чувства онеправдан в това нечестно общество в което му се налага да работи за да яде – е не, извини ме. Съгласен съм, че не всички имат равен старт в живота и в това се корени истинската несправедливост. Но също така съм виждал и хора, които стъпка по стъпка се измъкват от кофти старта и стигат далече.

                Колкото за austerity и прочее мерки, които ти смяташ че се налагат насила. Извинявай, ама държави като Гърция например просто никога не са имали ресурса за такива социални програми, които са обещавали на хората си. То много добре да имаш пълна гаранция за всичко, ама трябва и нещо да се произведе преди това. Гръцката икономика е с десетилетия задушавана от какви ли не лицензионни бюрократични режими, цяло чудо е че имат и толкова колкото имат. И да, много е кофти за хората които са очаквали да получат повече и са прави да протестират, ама това повече просто няма откъде да дойде. И не че няма откъде да дойде сега, то никога не е съществувало. По абсолютно същия начин мога да обещая на всички пенсионери в България по 2000 лева пенсия и да си удържа на обещанието около една година с някакви заеми. После ще настане катастрофата.

                Така че да твърдиш, че това са репресивни мерки – не това е връщане към някакъв страшно неприятен, но здрав разум. Ако всички тия правителства не бяха харчили пари които нямат, сега нямаще да сме тука.

                • Nicodile каза:

                  Да не говорим, че това за китайския капитализъм си е чиста измислица. В Китай цари диктатура на някаква клика, която брутално експлоатира всички останали. Това няма нищо ама нищо общо със случващото се на запад.
                  Познавам достатъчно хора, които са тръгнали от абсолютната нула и са постигнали страшно много – без да са членове на никакви партии, клики и повече. Имаш идея- рискуваш, развиваш я – успяваш или се проваляш. Толкоз.

                  • бай далай каза:

                    извини мили, но ся съм на шес бири ше те прочета и ше ти отговора утре:*

                  • бай далай каза:

                    китайски, български, корейски, американски, хаитянски, не знам къф.. капитализмът си е капитализъм. комодифициран труд, опосредствен от институцията на надницата в социално-собственически режим вкоренен в институцията на частната собственост.
                    едните са се развили по листиански модел т.е. с държавата начело и яки ама яки протекции (америка, западна европа, китай) а на другите капиталистическото им развитие се спъва заради парадигмата на вашингтонския консенсус или тази на свободната търговия (българия, целия източен блок, третия свят, който беше дръпнал доста напред преди дълговата криза от 80те)

                    „В Китай цари диктатура на някаква клика, която брутално експлоатира всички останали.“
                    а в америка кво цари? уолстрийт кликата, на която всички й плащат сметките.

                    китайските капиляги едва ли са сички членове на компартията иначе.

                    • Nikola каза:

                      Да ти кажа това с „казиното Уолстрийт“ и на „Уолстрийт кликата“ е прекалено просто виждане на нещата. Доколколкото в Америка има корупция тя тръгва от Капитолия, не от Уолстрийт.

                      Сите – леви, десни – се надпреварват да плюят по банките преди избори, а после се качват на частните си самолетчета и отиват до Голдман Сакс за дарения.

                      Толкоз за това де- последният съм дето ще каже, че няма нищо сбъркано във финансовата индустрия.

                • бай далай каза:

                  „Една отворена икономика би довела до производство на неща, за които имаме ресурси“

                  скъпи, от free-market fundamentalist сега се превърна на меркантилист; как искаш хем икономиката да е отворена, хем искаш да се ограничава вноса на ресурси и да се спъва индустриализацията, понеже сме нямали ‘ресурс’? ми кажи го на хонг конг примерно, където не знам имат ли някакви ресурси въобще да произвеждат каквото и да е?
                  не, кажи го на америка, за да спрат да внасят петрол, понеже собствения им ресурс е недостатъчен (?!)

                  „Китай се развива защото Америка я домързя да си произвежда химикалките и детските играчки, не защото строят народен е толкова добър.“
                  това просто не е вярно, че америка я е домързяло. не знам къде ги четеш тези неща. има няколко основни фактори зад деиндустриализацията на запад. 1) това са стагфлационните кризи от 70те довели до край на ‘златните години’ на растеж от 50теи 60те и до петролните шокове. след тях започват да се търсят нови начини за рестартиране на растежа и завой към неолибералната финансиализирана акумулация 2) релативно по-голямата сила на труда срещу капитала в социалните държави на запад, подкрепен от demand-site икономическа политика и колективните договори, на която се слага край с неолиб и supply-side политики + финансиализация. 3) също ранните 70те са период, в който на глобалната сцена влизат нови играчи, които произвеждат по-евтино от щатите, със същото или по-добро качество – като Германия и Япония. тва е част от стагфлационните кризи също. (абе виж кво, на блога ми съм описала малко за този период, ще си прочетеш ако искаш да не стане прекалено дълго). та какво ти бях казала да оставиш абстракциите и лозунгите? има си исторически причини, които е повече от ясно, че не знаеш, за да ми говориш за мързел, който не е ясно как е дошъл и тн. признак е на интелектуален мързел, а не ти отива, защото си много умно момче.

                  „когато дори бедните имат необходимия минимален стандарт на живот хората не може да не започнат да се усещат, че да те вкарват в затвора щото мислиш това или онова не е ок“

                  значи поне признаваш, че соца е осигурил в бг горе долу добър стандарт на живот. иначе как да обясним дисидентите и несъгласието с идеологическата цензура в българия?:)

                  относно изкуственото търсене.. няма такова нещо като изкуствено и естествено търсене. какво им е естественото и ползата на CDOs примерно?

                  „Как оцеля България осемдесетте ? Благодарение на необятните съветски пазари ли? Не. Благодарение на дълговете, които сме вземали и сега има да се връщат. “

                  ето това е много важен проблем, мисля, че е достоен за докторантура и си го мисля напоследък като възможен топик. за съжаление в българия соца винаги се мисли като форма на местна аномалия в ‘естественото’ ни развитие, което е друг признак за (колективен) интелектуален мързел.
                  първия проблем е провинциалистката ориентация на това мислене. нека първо да кажем, че българия не е на друга планета, а е част от международното поле, все пак. не сме изолирани.
                  не знам дали знаеш, но 0т 82ра насам върлува дългова криза в третия свят, след като 79та пол волкър (шефчето на фед) вдига лихвения процент на 18%, давайки начало на завой във фискалната политика познат като монетаризъм. целта е била да спрат банките да създават пари, ама не му се е получило.. както и да е. (централната банка създава физическите пари, т.нар base money, но де факто във всяка национална икономика бейз мънито е малък % от общата циркулация на парите. банките създават останалата част).
                  преди вдигането на този % процент е имало период на много ниски лихви, предполагам знаеш, че е заради петро доларите с които банките се нагушват след петролните кризи. за да не им плащат лихви, банките започват да дават много изгодни и евтини заеми, било е почти като да си на загуба, ако не вземеш заем. мисля, че това е контекста в който нещата не само в 3тия свят, но и 2рия (соц) се развиват. вие много обичате да говорите за затворената икономика и тн, но това не са научни работи, защото ако погледнеш фактите ще видиш, че все пак е имало някаква интеграция, особено чрез финансовата система. желязната завеса е пропускала не само италианска естрада, бг инжинери в двете посоки и рок, но и заеми.
                  затва ша ва помола да нье бъдити такзив провинциалисчи, а да гльедачи на нищата малку по-глобалну.

                  относно индустриализацията и междувоенния. трябва да знаеш, че индустриализацията не е нещо спонтанно, което настъпва с ‘освобождаването’ на креативните предприемачески енергии от държавното регулиране, както си ги мислите нещата по идоелогически. индустриализацията е и винаги ще бъде политическо решение. чети фридрих лист, създател на infant industry theory, а също и неолистиански трудове, които общо взето са най-разумното обяснение за капиталистическото развитие. общо взето всяка икономика е политическа икономия и вкоренена във властови отношения, в които няма нищо ‘естествено’
                  та междувоенния: общественото положение е било такова, че местните военно-монархични елити, още от създаването на независимата държава насам не са искали да я модернизират. османските модернизационни реформи Танзимат с които империята отговаря на напрежения, произтичащи от англия и рекрактирани из международния контекст, всъщност тригват реакция на феодалните типчета на балканите, която се манифестира в ‘национално освободителните движения’ за запазване на пред-капиталистическото аграрно статукво (което пък от своя страна е проводник на геополитическа акумулация – териториални завоевания и експанзия). тия не са искали да се модернизират (под модерност в социалните науки се разбира капитализъм, индистриализация, буржоазна правова държава и тн), а ако помниш от по-горния коментар индустриалците % са били най-малката класа. може би е щяло да има някакво постепенно променяне на съотношенията, а може би не. но не мога да ти кажа със сигурност как е щяло да бъде и никой не може освен някоя врачка. чисто теоритично ако погледнеш нещата, в абстракция и като модел, класите са основно заети с възпроизвеждането си, освен в случаите, когато имаме радикален departure от статуквото – революция и нещата тръгнат по съвършено нов курс. първия опит го е направил стамболийски в периода 1919-1923, но го свалят от власт с кървав преврат. после комунистите успяват да модернизират страната.

                  „Нямаше да се образоват хората?“ образовали са се, но само елитът. по горе казах, че в междувоенния около 10к graduates е имало, в соца стават близо 400к. комунистите правят образованието общодостъпно.
                  „Нямаше да има лекари? “
                  ами да ти кажа, лекари е имало, но всички са оставали в софия и големите градове. омразната на всички практика на разпределението на кадри е започнала при стамболийски и продължена от комунистите. стамболийски е искал да се спре с порочната практика всички лекари и учители да се концентрират в софия и ги е разпращал по селата, където хората са измирали от елементарни болести, защото не е имало никаква медицинска грижа. мисля че е добра практика. сега ГЕРБ иска да затвори болниците и да се върнем в пред-1919 г, когато лекари и мед. обслужване е имало само в големите градове. това е демодернизиризане, което се случва и то засяга почти всяка област на живота. примерно общодостъпните блага като ток, образование и топла вода в момента се превръщат в лукс, достъпен за малцина. а спомни си едно време как са се радвали като най-сетне е идвал токът и влакът в селото. ся сичко се разпада.

                  „Извинявай, ама държави като Гърция например просто никога не са имали ресурса за такива социални програми, които са обещавали на хората си.“ това е пак провинциалистки агрумент. мога да ти напиша за гърция малко по-дълбинно как стоят нещата, защото не е случайно, че дълговата криза в гърция и европа избухна точно след събпрайм кризата в щатите, но ще стане ужасно дълго. засега ще ти кажа само, че капитализмът не решава проблемите си, а само ги пренася географски по земното кълбо. но може би някой друг път за това.

                  • Nikola каза:

                    „значи поне признаваш, че соца е осигурил в бг горе долу добър стандарт на живот. “
                    Разбира се, че признавам – в България преди десети, поне доколкото ми е известно, хората не умираха от глад. От друга страна съвсем ясно си спомням как при всяко посещение при роднините в Бургас нашите купуваха 2-3 кила месо, замразяваха ги яко и ги носеха – защото в Бургас месо трудно се намираше. Захар за компотите които баба ми правеше се купуваше още април, щото иначе изчезваше, а ако баба пък не правеше буркани зимата хептен нямаше какво да се купи от магазина. Помня и каква радост настъпваше когато с връзки и успяваха да купят лекарствата на по-възрастните членове на фамилията. Имам ясен спомен, че и аз и повечето ми приятели имахме по един чифт маратонки, които се носеха до скъсване. Така че да – никой не умираше от глад, но погледнато от сегашна гледна точка, повечето семейства са живеели на ръба. Като говорим това, никога няма да приема това, че да речем един инженер вземаше по-малко от един таксиметърждия.

                    Говориш за икономиката на знанието – теорията не ми е ясна, ама практиката ми е. Ако човек отдели едни 5 или 10 години от живота си да се квалифицира и да добие знания и умения, които другите нямат, той трябва да получи компенсация за това време и квалификации. Не всичкия труд е еднакво важен и еднакво качествен. Ако имаш двама мозъчни хирурзи, от които единият е абсолютен бог, а другият чат-пат прави по някой гаф, мислиш ли че трябва да бъдат еднакво възнаградени. И трябва ли всеки от тях трябва да получава толкова, колкото получава примерно един шлосер? По-лесно се живее без (нямам идея какво правят шлосерите :) ) или без мозък?

                    Към тоя момент ползата от cdo е много съмнителна, тъй като цялата работа се прецака точно по начина, който се опитваше да избегне. Идеята, разбира се е човек да си контролира риска, само дето някои хора не са особено добри в това. Цялата работа остана в ръцете на хора, които не носят реално лична отговорност за риска който поемат и те съответно спряха да го ограничават. Много от тия финансови инструменти са съвсем смислени. Една съвсем проста weather option е застраховка необходима за всеки голям фермер. Един прост валутен фючърс би ме направил спокоен, че когато се преместя да живея в Гърция ще имам с какво да си купувам узо. А в един добре организиран свят, си-ди-о-тата и прочее биха давали на професионалните инвеститори инструмент да контролират риска. Та според мен проблемът е повече липсата на отговорност и компетентност.

                    За Гърция ще ми е интересно да говорим. Безспорно има връзка между световната криза и гръцката, но ми е на практика невъзможно да повярвам, че Голдман Сакс просто са изнесли болката към Гърция – толкова много неща не са наред с тази държава, толкова правителствени измами излязоха на повърхността, че не е реално голямата част от причината Гърция да имплодира да не е самата Гърция. Защо Полша не фалира?

                    Колкото до продаването на труда – да ти кажа, чувам тая теза от много хора. Не виждам нищо лошо в него – как иначе изобщо ще текат някакви икономически взаимоотношения в обществото? И сериозно, аз мой и да съм умно момче, а мой и да имам сравнително будна съвест, ама ако ми плащат едно и също независимо колко работя, ще работя възможно по-малко и ще отделям повече време на, примерно спорове с теб на историко-икономически теми над по някоя шестичка бири :)

                    • neuromantic каза:

                      Между другото, сори че се намесвам във вашия разговор, но тези дебати се обезмислят още на ниво фундамент. Технически спор като този само отвлича фокуса от корена на проблема и колкото повече се затъва в него толкова бай далай се възцарява на престола на правдивостта. Да, на теория тя е права. Светът е крайно несправедлив и объркан. Нейният миш-маш от кошмари на Уолстрийт може да втресе всяка неподготвена душица. За съжаление е просто шум. Твърде много полуистини.

                      А какво може да се направи за този свят? Бай Далай е майстор на критиката, но и представа си няма как може да се промени тази машина наречена политическо общество. Някога нещо конструктивно да си чул от нея? Много е лесно да хвърляш кал по колажа от медийни изрезки, който си сътворил собственоръчно, но когато управлението попадне в твои ръце, това е единственият тест за оценка на теориите ти. В момента в който почне да дава предложения за промени, тогава лъсва целия абсурд.

                      А това за полит-икономията го чувам и от Костов. Не е червена измислица, нито променя нещо.

                      бай далай: вие знаете ли че една невидима сила ни дърпа надолу и ни мачка яко?
                      ние: знаем, бай далай, знаем, казва се гравитация.

                    • бай далай каза:

                      mr. ice (neuromantic) ти си психопат, разбираш ли?
                      изглежда да си обсебен от мен. в 2 коментара (и много повече на блога ми) не ми каза какво точно съм объркала в изказването си, а говориш за мен само.
                      не си в ред, чесно. дано никога не ми се наложи да те засека на живо, сигурно ще ме преследваш после като луд.
                      мисля вече да не ти отговарям на бълвочите поне докато не спреш да се занимаваш с личността ми и не започнеш да отговаряш на аргумента ми.

                    • neuromantic каза:

                      Е, ти вместо на Никола на мен отговори. Бива ли такова ирационално поведение? Обсебен съм от теб доколкото ми е противна и Велислава Дърева, както и цялото ви разбойническо племе. Виж сега, мен ако питаш, вие трябва да сте зад решетките (така думите ти ще получат истинска тежест, щото като говориш за неолиберални затвори докато се наливаш с бири по парковете нещо не хващаш дикиш), но вместо това обсебвате ефира с псевдонаучността ви и съзнанието ми бива разтревожено и се чувства задължено да приложи противоотрова. Но разбира се това е пълна загуба на време. Хора като теб са крайни маргинали. Точно ти звучиш като луд пророк.

                      Бай Далай, на страниците на блога ти аз многократно съм давал идеи как може да се стигне до така мечтания от теб социализъм. Защото ми е интересна основната идея. Не защото я изразяваш ти. Помниш ли изобщо? Технически идеи, които ти отказваш да схванеш вероятно защото не включват варианта революция, където пияна да сриташ някой капитален задник и които са единственото възможно бъдеще на чистия социализъм всъщност. Парадоксално, но хора като мен ще направят много повече за бъдещия социализъм отколкото ти и целия ти анархичен зоопарк с претруфените ви, съшити с бели конци теории. Ти живееш в миналото, а аз в бъдещето. Малка разлика.

                      Аргументите ти са отдавна оборени и не виждам смисъл да се повтаряме многократно. Ти си като латерна, която излъчва шум. Едни и същи лозунги се преплитат с малко фактология докато всички изтрещят от сложната научност. Обяснявал съм ти многократно с най-пълни подробности (а видно е и тук – не съм само аз) къде бъркаш, но очевидно е трудно да водиш човешки диалог с обелиск изписан с комунистически руни. Главата ти е като библиотека – подредила си книгите стриктно и отказваш да скъсаш някои страници за да направиш нова връзка с други. О, извинявай за тази метафора. Понеже не я пише в сериозната литература аз съм дебил. За разлика от теб обаче аз съм чул някои от думите на опонента си, воден от вменена вина, нали съм враг на народа. Но не са много хората, които биха загубили време да филтрират смислените послания от твоите бълнувани хаотични полуистини… Айде пиши си глупостите на спокойствие. И без тва никой не ги чете.

        • б.ч. каза:

          Където капитализмът е оставен да се развива най-дълго, там има най-голямо развитие. Например в Хаити.

      • Bazinga каза:

        Бай Далай, благодаря за предположенията.. НО, аз съм част от образователната система в момента. Нямам нищо общо със соца.. :) За образование достойнство не се иска.. цедката се минава с конкурсни изпити :)… които аз съм издържала отлично.

        Сполай ви, Бай Далай.. :)

  20. kris каза:

    ау, ченгетата отново са ти коментирали в блога.

    миро, що не се заровиш жив, копеле?

  21. Morwen каза:

    Много добре казано:)

  22. МИРО каза:

    Сори копеле, ама преди са работили точно по 8 часа и след това са се отдавали на култура и образование. Всяка седмица са ходили на кино по два-3 пъти за да гледат Индиана Джоунс и Оркестър без име, Батман и други. Сега копеле НО оскотяваме – работиш на три места по 18 часа на ден и парите пак не стигат. Как няма да стане прост народа като той вече не знае какво е това кино имизкуство. Копеле, ПРЕДИ народа редовно четеше книги, сега от 3 -те работи слуша само чалга,защото там не се иска четене. Копеле, сега работиш и алчния ти шеф-реститут не знае какво иска. Копеле, реститута шеф иска да стоиш и след работа, ввъпреки че няма работа. Но народа е гъвкав и веднага усвои новите техники копеле- щом иска ще стоим и ще ти пишем в блога. Копеле, умния човек никога не уноищожава всичко. Комунистите напр. запазват държавна сигурност от царско време, не ликвидират царските заводи а ги уедрявеат и превръщат в мощни компании. Копеле преди се хранехме с истински меса и сирене, сега ядем на карамана к-ура, като деликатес. Копеле ти се продаде за едни дънки и дамски превръзки, ти не се бориш за свобода на словото и просперитета. А просперитет не се постига като работиш по 18 часа на ден. Ние сме Човеци, по образ Божие, а не животни.

    • nervousshark каза:

      Куп политпроп глупости. Ти да не си 97ми набор? Щото не говориш така, сякаш да си живял в тия времена.
      Бтв, преди 10ти ноември Батман не е прожектиран официално на кино у нас. Идваше на пиратски видеокасети, защото и официална продажба нямаше.

      Ако ще правиш пропаганда, си излъскай малко фактологията, че така съвсем не хваща дикиш.

      • yeah каза:

        абе не са глупости, кой сега чете наистина? и процента на слушащи тогава сръбско / сега чалга, батман не е голяма загуба, че не са го прожектирали, макар че според мен такъв тип ограничения са по-скоро обидни, отколкото „пропуск“ за нечия култура

        имаше и неуредености (колкото и да се опитват да изкарат, че всичко е било супер уредено), недостатъци, липса на стоки, etc, но е тъпо да отричаш, че е имало и положителни неща ;)

        • Marfa каза:

          Е, което си е истина – истина си е. Соцът у нас не беше чак севернокорейски тип, поради което нямаше как да няма и положителни неща. Не че и в Северна Корея не биха могли да се открият такива, ако човек порови повечко. Примерно тревата е зелена, дърветата растат с короната отгоре, на семейството на Пак Юн Дон му дали телевизор, понеже му се родило бебе…

    • Димитър каза:

      Да бе – „култура и образование“ – гледахме Звездни войни и Индиана Джоунс 3 години след, а не в деня на премиерата. Предпремиерно даваха само съветските филми. Театрите ги пълнеха с ученици и войници под строй. Книгите ги купуваха, основно защото бяха „дефицитна стока“ и за да красят полиците на секцията, редом с порцелановите сервизи, купени с връзки и да са в комплект с холната гарнитура, застлана с булана.
      Ти да не мислиш, че орките са се събудили на 11.11.1989г. и внезапно са осъзнали, че обичат чалга/сръбско, пърцуца и салата?

    • Marfa каза:

      Като те гледам, така си се отдал на култура и образование, че чак си се прехласнал.

    • Nikola каза:

      Сори копеле, ама ако мечтата ти е да работиш малко изобщо водим съвсем друга дискусия. Кофтито на капитализма е, че трябва да се работи и да се поема отговрност. Лична. Съвсем нормално е това да не се харесва на някои хора, така че не го приемай като лична драма.

  23. kris каза:

    миро, говориш фантастични глупости. хората след работа четяли по времето на комунизма? четат тези, които четат и сега – а именно, една шепа хора от общата, извини за грубостта, баластра. останалите преди слушаха српско и зиза и нане по радиото. сега слушат чалгица.

    чакам да видя какво ще надращиш тук за следващата си вечеря.

  24. DANGERZONE каза:

    Страшна заблуда и преди и сега ни управлява ДС, тоест кумунистите, дадоха Ви малко въздух (тоест отприщиха простотията и покварата) и го смятате за „свобода“, преди бяхме в „политически“ сега в „икономически“ капан, някой може и да си позволи да отиде до Париж, но болшинството се чудят как да оцеляват :) Така, че сега не е демокрация, а Анархия ……….. „Силните владеят хауса, а слабите се нагаждат“

  25. DANGERZONE каза:

    мда, който бърза, мерси за корекцията :)

  26. DANGERZONE каза:

    между другото сега чета за Батман (там има грешка правописна), та прожектира се вярно, но новите филми и сега си ги теглим нелегално от торенти, защото не могат да бъдат закупени от ТВ-те или пък „средно“ статистическия българин не може да си позволи да ходи на кино, че около 15 левчета е премиерата на нов филм, четири-членно семейство х 15лв. + почерпка лелееле за какво иде реч, и преди и сега не е на добре … никак даже ..

    • nervousshark каза:

      Ето това е избора – да гледаш или да не гледаш на кино. А тогава решаваха какво да се прожектира на кино – т.е. 80те вече имаше по 2-3 готини на година, примерно Индиана Джоунс и Междузвездни войни и нищо друго.
      Забраняваха ги, да не пораждат кофти мисли.
      Това би ли ти харесало? Да решават какво да четеш, какво да гледаш, какво да слушаш?

      • DANGERZONE каза:

        и преди и сега „народа“ намираше начин да гледа каквото иска, спомням си не можело да слушаме такава и онакава музика, не само кино, пак намирахме от къде да се сдобием с нея, та за това писах горе преди имаше „политическа“ забрана, сега „икономическа“ пак нямаш избор …….. пак се съобразяваш, те това е, за да се държи „масата“ изкъсо са два вида на притискане …… и сега не са свободни (някой), не всички, но повечето, които живеят в малки населени места е мъка, мъка, мъкааааа

      • бай далай каза:

        чакай малко. да не би сега ти да решаваш кво да гледаш?
        от над 40 кина в софия в момента има 2-3 полу-независими (и.е. одеон, домът на киното) и останалото е молове и аренки, където маркетинг отдела решава кво да се гледа и насекъде е едно и също – холивудски бълвочи. по селата също е имало кина, сега дали работят и 2% от тях? не е ли жалко?
        или и вие като онзи горния с образованието смятате, че прекалено много лумпени имат достъп до култура и кино и не трее?

        абе и тогава и сега други решават кво ше гледаш. тва е.
        а ето нещо интересно относно резултатите на епичната борба на десните партии с тоталитарната култура: http://yunuz.projectoria.org/archives/938

        • yeah каза:

          dear, не знаех, че се интересуваш от класическа музика, ходиш ли редовно на концерти у нас и в чужбина? Защото ако го правеше, щеше да знаеш, че това е нас е пълен фарс, и че принципно трябва да закрият всичките филхармонии, синофониети и там каквото има и да оставят 1-2 качествено подбрани и с добри диригенти, като тази на Симфоничния оркестър на радиото, защото останалото не си заслужава билета (който е евтин) и е направо обида за изкуството. Принципно звучи жалко като един вид анти-културно действие, но дори тези които се интересуват от класическа музика не обичат да ходят на нашите концерти с изключение на редовните пенсионери, които заради глухотата си се радват на всичко, а и за тях това са просто срещи с наборите, нищо общо с истинската класика. Класическа музика не може да се прави навсякъде, това не е трабант да го подкараш и да върви, макар и грозен, класическата музика си губи смисъла, когато е некачествена. Тъпо е само това, което се случи или случва с театрите, защото там се беше получила доста добра традиция, и то последните 20 години, така че нямат извинение за там. Но класическа музика у нас – нищо общо с театрите, нито се посещава, нито има ниво, нито буди интерес, нито има приходи, това е прекалено високо изкуство за бг чукундурите, и по време на соца се боя, че е било предимно така, но дори да приемем, че повечето интелигентни хора могат да разберат класиката, те със сигурност предпочитат класика, правена във Виена и Берлин – аз например определено избягвам записчетата на бг оркестрите, защото вероятността да се намери не добро, а сносно е 1 на 100.

          • nervousshark каза:

            Много добри наблюдения. По соц-а беше по-добре положението с класическата музика (и аз да кажа, че нещо е било по-добро), но повечето музиканти и диригенти се разбягаха още преди 89та, а и сега всички добри бягат на талази.

            Ходехме най-редовно на концертите на Софийски солисти, бяха прекрасни, както и на Квартет Димов, но забелязвам че последните години повечето е направо жалка работа… И в Операта ходя, за да гледам чужди постановки.

      • DANGERZONE каза:

        да допълня само, наскоро ходих на кино да гледам филм, който между другото си свалих и от торент, от сваления на лаптопа ми успях да гледам около 20-на минути, превода не беше на ниво, но карай на аванта толкова, на следващият ден отидох да го гледам в Арена и, о изненада, преводът със същото качество :) добре, че не бщх завеа някой хлапак, че как на горкото щях да му обясня, че през 13 век не е имало контейнер, а саркофаг :)

      • Лидия каза:

        Че преди 10 ноември да не са те вкарвали с бой в киното? Верно,че и тогава и сега хубавите филми са изключение,не правило. Просто слабите съветски филми са заменени със слаби американски. Направо съжалявам тези,за които „Батман“ е върха и шедьовъра на киното. Тогава ограниченията са били политически, сега са икономически .Като говориш за четене,даваш ли си сметка колко са пък тези ,които едвам четат? Познавам деца в осми клас ,които сричат. И студенти,които не могат да си напишат името на ВУЗ-а
        без грешка.Да се отрича всичко е също толкова глупаво както
        и да се приема.Приличате на комунистите по това,че и те
        като вас смятаха,че всичко съществувало преди тяхната система е лошо и неправилно.

        • Marfa каза:

          Ааа, за тези, дето сричат в осми клас, е виновен Костов, много моля!

          А колкото до киното – с бой не, ама под строй – хич да не е, вкарвали са ме. Трябваше задължително да изгледаме там поредната лента, посветена на Великата отечествена, или пишеха отсъствие. И на театрални постановки така ни водеха. Веднъж се объркаха и трябваше три пъти поред да проспиваме едно и също чудо за Ленинградската блокада, дето застреляха един по обвинение, че откраднал захар, за да си нахрани децата. Подозирам, че тоя спомен ще ме гони цял живот.

  27. МИРО каза:

    Сори копеле, ама вие мислите много ретрогадно. След Освобождението само трима държавници са работили за благото на България: Стамболов, цар Борис III и Живков. Копеле как може 20години да крадете и разпродавате всичко построено от Живков. Копеле какво построиха „демократите“ Костов и Филип. Копеле ти знаеш, ли че докато работиха заводите Костов слагаше тъпи седесари, само защото скачаха по митингите.Тъпите комунисти ги смени Костов с тъпи седесари реститути, които източиха заводите и после си ги приватизираха. Копеле, знаеш ли, че вие седесарите вместо да работите само в Нета и Фейбука стоите. Копеле, Фейсбука ми показа, че вие не ст5е по-различни от комунистите. Вместо да работите по цял ден си чатите. А така от криза не се излиза.

    • бай далай каза:

      като цяло съм съгласна с теб, че едно време са се строяли заводи, инфраструктура етц, а днес само грозни хотели и още по-грозни молове.
      само че не мисля, че това е заради „демократите“
      деиндустриализацията не е нещо случило се само в бг, а е част от един глобален преход от девелопменталистката парадигма на развитието (тип западните кейнсиански индустриализиращи се и модернизиращи се страни) към неолиберална (тип „икономика на знанието“ на ЕУ).
      тъй че който и да беше на власт едва ли щеше да се случи нещо твърде радикално различно с индустрията наследена от соца

    • Bazinga каза:

      Да сравниш Стамболов и Борис III с Живков е цинизъм!!!! Комунистическото чудо Бай Тошо слугуваше на онези, който заповядаха смъртта на Стамболов!!! … Христо Христов написа поредица от статии разследващи държавната политика след 44-та год. ( с приложени документи и извадки, не с голи думи) .. за справка, в.Капитал.

  28. Алекс каза:

    Имам само два въпроса към свободната Акула-пускаш ли си детето да играе навън до 10-11 часа през нощта навън в квартала? /ако имаш такова/.Заключваш ли си къщата с двойно и тройно заключващи брави,решетки и т.н?И ако да-какъв свободен човек си ,щом живееш зад решетки?Не идеализирайте нито предишното,сегашното време!Нито едното е цвете за мирисане,нито другото.Ако преди сме били от най-бедните държави и сега сме от тях.Аз не знам безпартиен работник да е станал собственик на завод, точно онези партийните отрепки станаха такива.И техните рожби-мутрите,ченгетата и доносниците.Ти можа да се чувстваш идеално и свободна,но едва
    ли повече от половината българи ,които се чудят как да плащат непосилни сметки и да изкарат до заплата се радват на свободата
    да пътуват до Сейшелските острови и да си купят обувки Бали.

    • nervousshark каза:

      аз не знам и в развитите държави хора средна ръка да почиват на Сейшелите.

    • Марина каза:

      Родителите ми си пускаха децата на улицата – да. Да ти разкажа ли какво се случи?

      Първото им дете почина на 18 години от рак. За една седмица. Лекарите казаха, че е заради Чернобил и онкологията е пълна с „деца на 80те“. Тъй като в младия организъм раковите клетки се развиват ужасно бързо много от тези млади хора умирали ужасно бързо. Брат ми си отиде за седмица.

      Второто им дете една вечер през ноември излезе на урок по плуване. И не се върна. Таксиметровият шофьор, който го уби имаше някакви важни роднини някъде. С пръст не го пипнаха.

      Аз съм третото им дете. Искам от теб да дойдеш с мен някоя вечер и да кажеш на майка му в очите как „преди“ хората са си пускали спокойно децата навън. Щото да се говорят баналности е мнооого лесно.

      • Алекс каза:

        Съжалявам за случилото се в семейството ти.Но моето детство и на приятелите ми премина в игра точно на улицата и в двора на съседната църква,до полунощ не можеха да ни приберат.Сега не ги пускат да излязат по мръкнало и ги контролират по телефоните през час .Около училищата не се въртяха наркодилъри,нито пък имаше охрана.Учениците се сбиваха,но не се пребиваха и ръгаха с ножове,нито пък си събуваха гащите в час.Не казвам,че всичко е било идеално и хубаво,но и сега не е.

      • бай далай каза:

        Марина, ужасно е това, което се е случило на семейството ти:((((
        но моля те да разбереш, че същите ужасии се случват и днес и това няма нищо общо с политическата идеология, която разчепкваме.
        стависки уби 2 деца и нищо. нали помниш? това непрекъснато се случва.
        разливи, еко проблеми, натравяния.. не са спряли.
        нито соца нито капитализма са а приори зелени, това е.

        • nervousshark каза:

          мисля, че марина се опитва да каже, че не е редно да се идеализира соца в стил „нямаше никаква престъпност“ и прочие врели некипели, защото това е също толкова абсурдно, колкото да кажеш, че по онова време сме умирали от глад.

    • бай далай каза:

      преди да убият мартин лутър кинг, той започва яко да се радикализира и държи една реч, в която казва нещо от сорта на: „за какво им е на чернокожите да имат право да влизат в макдоналдс и ресторантите за белите, като не могат да си купят и един хамбургер“

  29. kris каза:

    алекс, то и в иран не крадат, щото ще им отрежат ръчичките. много по-добре от тоя хаос и слободия в свободните държави, нали така?

  30. Pingback: Thank you, Ronnie | NiCodile

  31. Алекс каза:

    Миро,Тодор Живков лично в живота си не е построил и един кенеф.
    Дори от мързел се е освободил и от военна служба като трудовак,
    като се е откупил с пари-тогава е било възможно това .Всичко построено е с парите и труда на българския народ.

  32. МИРО каза:

    И какво направихме с всичко построено с парите и труда на българския народ.Но най-лошото, е че се пръкна подобен на Живков,който много обича властта-др.Иван Костов. Но докато Живков командваше и ръководеше да се гради нова България, то Костов 20години само руши. А за 20години Живков вече беше изградил стотици заводи и фабрики, болници и училища. Но Костов не мисли за народа, той мисли само за своя джоб и как по-дълго да се задърчи начело на власт. Костов е патологичен случай и затова Живков навремето , не го е направил член на Политбюро.

    • nervousshark каза:

      Я вземи и прочети малко преди да пишеш дивотии, че ми писна. Лек ден.

    • DANGERZONE каза:

      вижте, такава ние нагласата, както нашата, така и на политиците ни, аз съм безпартийна и не поддържам ничия партия, но …. на нас тестото ни е такова, маята развалена, тоест докато не сменим мисленето, няма как да стане, ще тъпчем на едно място, ще преливаме от пусто в празно и керванът си върви, кучетата си лаят ……..

    • Bazinga каза:

      От всички политици до сега, Костов е бил най-малко на власт!!! Освен всичко, срещу него са водени куп дела, които НЕ успяха да докажат дори за открадната стотинка.. Стига вече безпочвени обвинения… за всичко ви е виновен Костов!!? 45 години комунистическа власт + 21 години … 66 общо. Колко от тях беше на власт Костов?
      На Живков заводите гният не задруго, а защото свършиха парите, другари.. и Запада и Изтока не даваха парички на Тошо вече!! Държавата е пред фалит 3 пъти за 40 години, а над 20 т. златен резерв отиде „на съхранение“ в Москва ( за по-сигурно)!! Ама, не се върна, другари… заводите ви умряха, защото държавата вече нямаше средства да ги издържа, спряха им дотациите и субсидиите и видяха, че те САМИ не могат да функционират!!! На това му се казва НЕЕФЕКТИВНО производство!!! Как си обяснихте огромния държавен дълг, който лъсна след 89-та? Пак ли Костов е виновен!? Баща му, дядо му… те ще са били! Понеже много строихме и градихме и творихме по онова време, за това се налагаше да крадем технологии от Запада и да копираме Макинтош в Правец… :)))

  33. Албена каза:

    Страхотен текст. Брава.

  34. Алекс каза:

    Отговор на въпросите си не получих,но няма значение…Замени
    Сейшелите с Париж,Лондон,с каквато дестинация искаш.Да,ходят българите там,но като гастарбайтери,не като туристи…И ще
    повярвам ,че сме станали добре като видя български пенсионери
    да почиват на море в чужбина.Дори не и в чужбина,а редом с
    чуждите по нашите курорти…За Крис-в Швеция и Финландия също не се краде колкото тук,но не съм чувал да им режат ръцете там?

    • DANGERZONE каза:

      те нашите пенсионери не могат по нашето Черноморие да почиват, пък камо ли навън ……..

    • Димитър каза:

      Хайде да спрем със сиромахомилската конотация на понятието „гастарбайтер“ – всеки работи там, където има пазар за труда и уменията му и получава заплащане, което го удовлетворява. Никой не е прикован нито в Испания, нито в Гърция. А какво да кажем за високообразованите и високоплатени специалисти, които работят в чужбина – и те ли са гастарбайтери?

  35. kris каза:

    примитивно, да не кажа дивашко, е тенденцията да се поляризират нещата по този начин.

  36. МИРО каза:

    Какъв демократ е Костов след като 20 години се е вкопчил здраво във властта и не пуска кокала. Народа се вдигна против Костов, когато той управляваше, защото много крадеше. При Живков народа си живееше супер и никой не скандираше под неговите прозорци. Ако народа е бил гладен и жаден никаква ДС нямаше да ГО СПРЕ. На погребението на Гунди се е събрал над 50хил.народ, кой е щял да спре такава маса от хора.

  37. Мария каза:

    Много точен, събран и силен текст Поздравления!

  38. Стойчо каза:

    За Сейшелските острови имаме все още само един пътепис – пишете и пращайте! :)

  39. Стойчо каза:

    „Какъв демократ е Костов след като 20 години се е вкопчил здраво във властта “

    Миро, какво си пушил?

  40. Сузана каза:

    Преди ни учеха учители,печелехме конкурси и олимпиади,ходехме на бригади, имахме приятели,свободното време беше изпълнено със свирене на китара, барабани,цигулки.Даскалите бяха строги, но имаше и добро отношение ,имаше живот и другарство в училище.Когато някои отиваха с родителите си на работа в чужбина и постъпваха в техните училища-българите пак бяха отличници.Изучихме се и напуснахме България пак със солидни познания и заехме позиции в чужбина достойни за местните. Станахме вече на 40, но сегашните българи ни засрамват с простотията си и неграмотността, а уж училищата са същите???

    • nervousshark каза:

      Познай – познавам хора, печелили международни олимпиади и след 10ти ноември.

    • kris каза:

      сузана, недейте да бъркате носталгията по младостта и отминалите времена с режима, в който живяхме.

    • Marfa каза:

      И децата бяха по-възпитани – правеха място на бабите в автобусите. И кренвиршите бяха по-вкусни, и киселото мляко… А пък сиренето… И имахме тежка индустрия, не като сега, дето само се чудят как да загробят промишлени перли като Кремиковци! И въобще… (извинете, разчувствах се, отивам да си взема кърпичка)

      • Nikola каза:

        И оръжейна индустрия имахме. и НЕОБЯТНИТЕ РУСКИ ПАЗАРИ! И се чувствахме сигурни. И жените бяха по-хубави. Мъжете бяха по-мъжествени. Малките космати същества бяха по-малки и значително по-космати. Беше по-справедлива страната- знаеш че ако направиш нещо лошо, примерно да се усъмниш в интелекта на местния партиен лидер ще си понесеш наказанието. Не като сега дето всички си говорят каквото искат.

  41. Punzerfaus каза:

    Абе тука един все пише за Ив.Костов,та да попитам:
    На 10.11.1989 г. кой е свалил Т.Живков от власт?
    Ив.Костов ли?
    И от тогава насам все правителствата на Ив.Костов ли ни управляват?
    Имаше и един Луканов,дето го убиха като куче, до казаните за боклук пред блока. Пак Ив.Костов ли го застреля?
    Питам само,така за уточнение.

  42. иван каза:

    Браво!
    а за Миро – кур и факти.

  43. Алекс каза:

    Димитре,високообразованите специалисти като Милен Велчев,Качакова,Хари Потър и Дянков ли имаш пред вид?Които
    там са толкова признати,че се върнаха тук?Знам,че има и други,но на фона на мнозинството слугини ,келнери ,селскостопански работници и камериерки са твърде малък брой.Жалкото е,че такива образовани и можещи хора не са намерили подходяща работа,заплащане и признание тук.За каква свобода и избор става въпрос когато са принудени да се махнат от страната си,в която нямат бъдеще?Ако сме толкова добре
    защо над милион българи са се махнали и продължават да се махат оттук?

  44. johnny каза:

    Тъжно е че комунизма не беше осъден и забранен тотално, заедно със всичките му производни.Както е станало националсоциалистите в Германия, където дори войниците от сс са лишени от пенсия!А тук не само, че не са осъдени за зверствата си ами и контролират лостовете на управление на държавата. Тези се измъкнаха и сега пропаганда, колко хубаво било по времето на тошо, как да работиш в дс било гордост и не било лошо нещо. Благодарение на това, че не е забранен сега се раждат нови празноглави комуноиди, които да обясняват за времена в които не са живели. Отидете всички в северна корея уруди мръсни. Ексхумираите си тодор живков и си го вземете с вас. Ако има някаква надежда тя е в лустрацията. Да ни принудят да я направим от ЕС. Защото сами най – много да стигнем нивото на беларус.

    • бай далай каза:

      уруди, а?
      ебати колко е ниско нивото.
      къде са морализаторите на дискусията да ти кажат, че си примитивен простак, ченге и намкъф и да ходиш на майната си?

  45. ^z каза:

    golyama prostotiya bee hora.Da ama neee.As sam ot 8 god. navan t.e.zad granica biv6 BKP 4len ´2 wis6i i t.n.DAAA ama pri kapitalistite yam byal hlyab i to do i sled pensiya deto nyama i da ya sanuvam u nas B.G. to da i to za SAMO 10 god.trudv NORMALEN osiguren sta6. E za6to da se vra6tam i da si govorya u nas ZA swetloto nedo4akano bude5te??????????????????????????

  46. ^z каза:

    samo da dobavya: Mnogo me e yad 4e ne se usetih navreme!!To i sega ne 4e e kasno ,decata golemi,wisi6ti ,pomagam i sega WIDYAH i WIZDAM svetloto nastoya6te.Za Koleda platena otpuska kef ti B.G. kef ti drugo.Demek nesam Nito MUTRA,NITO BISNESMEN i t.n. ama ve4e na 58 god. se 4uwstwam NE&TOO kato 4OWEK,a 4OWEK towa kak svu4e6e spored M.GORKI Spomnyate li sii?? G O R D O !!!

  47. Тракиец каза:

    Беларус е истинска европейска държава, за разлика от Булгаристан.

    Пленителната Беларус!
    При по-висока средна заплата от българската, при несравнимо по-високи пенсии от нашите и при по-ниски от българските цени за всички основни (и не само) продукти, за беларусците проблемите за хляба съвсем не са на преден план.
    Като се има предвид, че безработните са само 50 хил. човека (при десет милионно население) разбираме каква част от националния ни доход изтича извън страната, за да храним високоразвитите метрополии.
    Може пък точно така да е по-справедливо – нали срещу изнасяните богатства на народа ни получаваме най-ценното творение на човечеството – възможността да имаш свободата да правиш каквото си искаш, стига пряко да не е забранено от закона (а моралът да го духа, както и справедливостта в широкото си понятие).
    За пример, беларуските младежи не могат да се порадват на прекрасните дарове на наркотиците, защото „гадният им режим“ не допуска свободното им разпространение, телевизиите им страдат от липса на емоционални репортажи за поредната техногенна катастрофа, тъй като те просто не се случват, заради превенцията на държавата. Там няма как да се чуе за така обикновените за нашата действителност измами, убийства, мошеничества, сексуално робство, дискриминация и т.н., и т.н., защото управляващите знаят как да създадат условията, при които хората просто се радват на живота, без убийствения стрес, характерен за умиращата българска нация.
    Заслужава си да отидете и да видите всичко с очите си

    По отношение на филмчето, потвърждавам :
    1. Абсолютната чистота е факт
    2 .Прекрасно поддържани сгради / всяка четвърта е била разрушена по време на войната /
    3. Уникалното метро
    4. Интересните , вкусни и натурални продукти / какаовото масло, сметаната, салама Сервилам, пилетата с домашен вкус , дори солената сланинка с доста месце по нея
    5. Прекрасните детски площадки, които приличаха на филмови декори – от естествено дърво, с мостчета, кули и бойници …
    Приятелите, на които гостувахме са обикновени хора , т. н. средна класа – 2 инженери , които в никакъв случай не изглеждаха финасово притеснени…
    http://krizata.blog.bg/video/2010/09/18/plenitelnata-belarus.607609

  48. Александър каза:

    Нервна акуло, поздравления за този постинг. Започвам да ти чета блога.

    Крайно време е всички да разберат, че да се кефиш на тоталитарен режим, в който „нямаше безработица“ и всеки имаше гарантирана работа означава да не искаш да поемеш своя живот в ръце! Да се надяваш друг да ти гарантира заплатката и ти да си живуркаш без никаква инициативност и амбиции!

    Сори пичове, но вече го няма това и просто трябва да си размърдате задниците, да проявите инициатива за собствения си просперитет и сами да си гарантирате работата. И е крайно време да разберете, че и сега няма безработица и просто безработицата е състояние на ума!

    • бай далай каза:

      „И е крайно време да разберете, че и сега няма безработица и просто безработицата е състояние на ума!“
      хахаха ти си пълен фанатик баце. такава простотия не бях чувала. я кажи с ква литература се облъчваш и кви гъби ядеш

      • Александър каза:

        Просто си бачкам. Започнал съм от 50 лв. месечен доход и някак си съм го докарал до над 2000 лв., като работя на три места. И освен това ме кефи.

        Вярно, че за един ограничен скептик причините да го пиша сигурно са в някаква литература и фанатизъм, но го правя просто щото ми омръзна хората около мен да мързелуват и после да се оплакват с държавата.

        • бай далай каза:

          а да пишеш тъпотии по блоговете включва ли се в тая високо-платена заетост?
          я кажи къде бачкаш да ида и аз там. да пиша глупости и да зимам пари за високо-продуктивния ми и полезен труд

          • Александър каза:

            Бай Далае, моята теза е ясна и си държа на нея: В България може да се успее и въпреки системата, мутрите, партиите, корупцията. Те просто нямат значение за мен. Под успех нямам предвид, да натрупаш милиони, а просто да живееш свободно и достойно, да не се чувстваш ограничен с парите и да не работиш нещо, което не обичаш.

            Ти можеш да продължаваш да критикарстваш и да се оплакваш, а можеш и да излезеш от това лузърско мислене и просто да се огледаш за многото възможности около теб. Иначе винаги някой ще ти е виновен за нещо. Продължавам да твърдя, че безработицата е просто състояние на ума.

    • Лидия каза:

      Сори,пич,но доста ми напомняш,ти и мислещите като теб тук, партийните пропагандатори от времето преди сакралната дата.С безкритичното си приемане и възторг ,с нежеланието да видите очевидното ,с игнорирането на мнението на останалите,с отричане на правото им да имат такова,което се различава от вашето,вие сте като две страни на една и съща монета.Тези глупости за безработицата може да ги приказва само някакъв инфантил,който живее в измисления си свят.Безработицата е факт и то не само у нас.Никъде няма 100 % трудова заетост,както няма и страна само от бизнесмени и собственици на средствата за производство,навсякъде има работници,които произвеждат даден продукт.
      Обяснявам ти го ,защото явно не си от тази планета.
      Много ми е интересно какво точно правиш ти и каква инициатива си проявил в свободното от коментари по интернет време.За мен лично 10 ноември може да е празник само на зле пребоядисани висши функционери на БКП/ДС и отрочетата им.И за родени след 1995 ,за които да се напиеш в училищния двор,да се надрусаш или да си качиш голия задник в интернет е върхът на свободата.От какъв комунизъм сте се освободили,като не сте направили нищо за това?Тези от вас,които са ходили на училище или са следвали по това време комсомолци ли бяха?Пишехте ли съчинения ,доклади и какви ли не за героичната борба против капитализма,дружбата със СССР,новия човек в поезията и прозата на еди кой си?
      Протестирахте ли за нещо,в затвори и лагери ли лежахте?Не,живуркахте си ,ако не вие,тогава родителите ви, допускам,че много от тях са били и партийци или ченгета..Как заспахте роби на 9 ноември ,а пък изведнъж се събудихте свободни хора на 10 ноември?Вие ли си извоювахте свободата ?Тя ви бе подарена ,както на комунистите им подариха „свободата на 9,09“.Дори по-точно натрапена,защото никой не ви и пита,искате ли я или не.Просто другарите от ЦК на БКП изпревариха събитията и си направиха преврат.За да си запазят икономическата власт,те отстъпиха малко от политическите позиции,но не на хора катоИлия Минев ,а на избрани от тях агенти Сава,Николай,Бончо и не знам още кои.От тогава до сега ни управляват и продължават да ни управляват същите те и наследниците им.
      Трябва да си съвсем сляп и малоумен за да наричаш тези години демокрация,тоест управление на народа.
      Народът няма думата нито сега ,нито преди.А изборите са просто едни режисирани и манипулирани фарсове,нещо като борса за купуване и продаване на гласове.Дали са ви право да пътувате,ок,ама на себе си и на своите хора освен това дадоха и по едни
      фабрики ,заводи,мини,ТЕЦове,курорти ,магазини,
      че и цели села и квартали/примери -селото на Веска Меджидиева,Стария град на Гергов/,във всеки град и градче има по един ,двама едри феодали,които се разпореждат /и верните им кметове,мутри,
      милиционери и пр. надолу по веригата/.В управлението на страната са същите те и децата им-
      погледнете колко са бивши комунисти и техни
      роднини в парламента ,в правителството,в съда,
      медиите,в университетите и пак приказвайте,че комунизмът /социализмът/ си бил отишъл и сте свободни. Нямало вече москвичи,няма,ама нямате
      и Поршета и Ламборгинита,има Фолкваген Пасат на по 10-15 години ,Ситроени и Маздички на същата
      възраст…Има сто вида сирене в магазина,ама не от мляко,няма кучешка радост ,ама тези,които се продават са по-гадни и от нея,пълни с рога и копита
      ,на дънките ви пише Долче и Габана,ама ги шият китайци в разни дупки.Просто едни боклуци са сменени с други,малко по-лъскави.Единственият ,на когото искам да честитя великата промяна е Георги Гергов.Ако не беше тя,той щеше да е пенсиониран шеф на свинеферма,а не милионер.Сори,пичове.
      Дадоха ви демокрация менте ,като стоката на
      битака и ви отрязаха свобода толкова,колкото решиха.Сега сте толкова свободни,че ви е страх да минете през града по тъмно и подвивате опашка пред всеки циганин или мутра-бабаит.Както преди пред
      партийния секретар и кварталния милиционер.

      • Александър каза:

        Лидия, безработицата е факт, но няма причина да я има. Просто на хората им е по-лесно да не работят, да се оплакват и да сочат себе си като жертви, отколкото да променят живота си.

        Сигурен съм, че има много безработни, но не смятам, че има причина да си стоят безработни. Целият ми ентусиазъм и убеждения се базират не на политика (не се занимавам с това), а на факта, че съм се убедил във възможностите да си намериш работа, после още една и още една. И да си създадеш благополучие сам.

        • Marfa каза:

          Какво разправя другарката? Щото по дефиниция текстове без интервали между препинателните знаци чета само срещу заплащане. И нали тя беше същата, дето окайваше грамотността на съвременните осмокласници? А… Вероятно просто е осми клас в момента. Това всъщност обяснява доста неща.

          • бай далай каза:

            ти можеш ли да се занимаеш с аргумента, а не с правещия го.
            опитът ми показва, че когато някой няма какво повече да добави се хваща за правописните грешки. и без това е достатъчно натоварена дискусия, нека не я правим невъзможна за проследяване с някакви тъпи заяждания

            • Александър каза:

              Всъщност Бай Далай, има голямо значение как пише човек. Всеки може да пише правилно и ако не го прави – значи просто не иска да положи усилие, да го направи. А аз съм забелязал, че по правило хората, които не полагат усилие са точно тези, чиито живот протича между другото и все не са доволни. И тъй като не искат да намерят причината в себе си, обикновено все другите, промените, демокрацията и т.н. са им виновни.

              • бай далай каза:

                за дискусията няма значение как пише, стига да вади валиден аргумент. но вие понеже ги нямате аргументите се хващате за правописа.
                ако обичаш не разводнявай повече и се придържай към топика

            • Marfa каза:

              Не ѝ зная аргументите и няма и да ги узная. Не чета текстове на латиница, прескачам и такива, от които ме заболяват очите, докато им търся интервалите. А коментарът ми си е съвсем на място, доколкото това е същата персона, дето скимуцаше колко добро било образованието „в онова време“. Ако си приведе текста в четим вид, ще се запозная с аргументацията ѝ и ще коментирам. Дотогава ще се въздържа.

  49. Тракиец каза:

    Хубаво е, че комунистите и Живков не ни харесват, но защо магазините ни са пълни с китайски стоки?

    Много ревем срещу комунизма, но никой не се стеснява да ползва неща от Китай, където официално на власт е компартията, макар, че следват прагматичната политика на Дън Сяопин.

    • Bazinga каза:

      Ако транснационалните корпорации ( който дойдоха от Запада :) бай дъ уей ) не бяха стъпали в Китай заради по-евтини работна ръка и суровини т.е по-ниски разходи за единица продук, то днес китайски стоки щяхте да гледате само по телевизията … китайската :))
      Да оставим всичко друго, ами и Китай е голям… а Хонконг защо е затворен с бариери от останалите китайски територии? нали този град бил стълб на китайската икономика.. но откъде дойде тя – Хонконг е специален административен район на Китай, бивша територия на Великобритания! :) май и китайската икономика не е дошла от Сибир :)
      * и ето, че се сещам за история по действителен случай, от времето, по което Китай вземаше акъл от съветското икономическо чудо:
      Съветският предприемачески дух, дето само строи, гради и т.н .. в лицето на „великия съветски биолог“ – Лисенко, изработва програма, стратегия.. НАУЧНА, не каква да е… за селскостопанския просперитет на братски Китай. Тази програма включва:
      – унищожение на всички врабци и други птици, които ядат засятите посеви.
      – освен това, те трябвало да се засеят много дълбоко, за да израстат здрави и истойчиви

      Резултат – най-лошата реколта, която се е имало някога. Освен, това, липсата на птици довежда до масови нападения на скакалци и други насекоми, който изяждат и малкото останало. Хората започват да умират от ГЛАД, жертвите са милиони …

  50. Комунизмът е религия и се гради на митове, които в неговия случай нямат зрънце истина

  51. delinkuent каза:

    „И е крайно време да разберете, че и сега няма безработица и просто безработицата е състояние на ума!“

    Другарю следващия път като остана безработен ще си го повтарям до откат и даже няма да съм в тежест на бюрото по труда, защото бюрото – това съм аз!!! Labour’s lurking round the corner yaaaaaaay! rofl
    Много лошо, другари. Даже не е нужно да четеш Фридман и Хайек за да им възпроизвеждаш фундаментализмите. То именно и за това нема нужда да се ходи в университети вече :)

  52. Веселина Лазарова каза:

    Поздравления за текста! Точно в десятката! ТОЧНО!

  53. Me каза:

    „И сори, копелета, но ако вие си спомняте с носталгия в сърцето колко по-хубаво беше тогава, или сте идиоти, или сте от онази арогантна върхушка, която имаше мерцедеси, дънки, ядеше от „Рила“ и ходеше на Запад“
    Дори да бях от вторите, макар че не съм, пак щях да съм от първите, тези дето викат „Сори“. Също така викат „Майната ви“, защото изтървахте контрола и оттук нататък ние живеем извън вашата власт. Живеем своя прекрасен живот, а вашето минало е само толкова важно, колкото да ни държи нащрек – да не ви оставим никога повече да си позволявате да контролирате не само нашия, но чийто и да е живот.

  54. Stojan каза:

    Промените , превратът или демократизацията бяха извършени отгоре и те бяха най – вече за извършителите. Демократицията , доколкото я има дава шансове, но ако не можеш да ги използуваш,можеш да живееш и по – зле отколкото при комунизма. Когато тя дава шансове най вече на предишната върхушка , не е за чудене , че много изпитват носталгия по миналото. Това е част от играта на бившите. Хем да се ползуват от благата , хем хората да си спомнят с добро за тях. Все пак е мизерно да изпитваш носталгия по миналото. Шансове има за всекиго, дори и да се махнеш е шанс.

  55. Marfa каза:

    Истината е, че сме много повредени.

    9 септември ни хвърли във филм, на който толкова десетилетия по-късно още не можем да стигнем до финалните му надписи. България заживя в соц-романтиката. Панелени блокове; грандомания; непечеливши промишлени гиганти, посадени върху плодородни земи; обезлюдени села и промяна на градската среда; Партия-кърмилница, дето бди над тебе като същи дядо Боже; низвергване на интелектуалния труд и въздигане в култ на Работника, зад който се извисява бълващ черни облаци комин; опашки за банани, телевизори, перални, шпеков салам, печки, тоалетна хартия, дамски превръзки; двуседмична почивка на Златните; ходене на гости, за да се изгледа касетата, дето някой я донесъл, като ходил по чужбините… И така нататък.

    А до финалните надписи дълго още няма да стигнем. Живковизмът – нашата форма на безрезервната обич към Царя Батюшка – вече ни е заложен генетично. До степен настоящият премиер да си спомня с носталгия и издайнически проблесваща в ъгълчето на окото сълза за Онова време™. Казват, че причината се крие в това, че за разлика от останалата част на Изтока промяната при нас е плод на вътрешнопартиен преврат – адски умна постъпка, между другото. Като виждаш, че си стигнал до края на някакъв път, ти решаваш посоката, в която ще поемеш, вместо да се оставиш на тълпата да те повлече. И посоката е паралелна на всичко останало. И демокрацията ни е паралелна.

    Причините сега децата да не играят вечер по улиците основно се крие в това, че няма къде да играят. А няма къде да играят вследствие на безогледното строителство, унищожило повечето възможни за игра места. Демокрацията ни е паралелна, щото и държавата ни е някаква паралелна. Отдавна е абдикирала от задълженията си, вследствие на което всичко тече ей така, на самотек. Липсва дори намек за контрол, а ако въобще се осъществява някакъв контрол, то и той е някакъв такъв, паралелен. Незаконно строителство? Бутаме няколко дървени бараки по поречието на Ропотамо, но си затваряме очите за безобразията, които се вършат по поречието на Камчия да речем. Правим си PR-акция „Въртолетите“, която я бистрим, докато не измъдрим следващата PR-акция. „Атентаторите“, предполагам, щото вероятно сега ще се юрнем да търсим кой е тоя престъпен бос, на когото Бойко чак пък толкова много му е накривил феса, та е решил да остави света с един премиер по-малко.

    Та нищо ѝ няма на демокрацията. Паралелната такава не е читава. Цялото бивше Политбюро изпрати навремето челядта си из университетите на презрения Запад, за да се наплодят сега едни юпита, които си плачат за директно третиране с Райд, а хората ги гледат и ги слушат как говорят едно мъдро-мъдро от телевизора и с умиление си спомнят как са изглеждали навремето Златните, преди въпросните юпита да ги наблъскат с хотелите си.

    Лично за мен 10 ноември не е празник. По-скоро ме хваща яд, като гледам упорито вървим успоредно на света. Надявам се математиците да не грешат и пътищата ни все някога да се пресекат.

  56. пепи каза:

    стига сте писали глупости 4е ще се врьща на децата ни Срамота е все още дишате вьздуха на горите засадени по комунисти4еско време Поклон на дедите и бащите ни които са се трудили за просперитета на дьржавата и все още доизпапкваме техните блага…………………….. а после като свьршат кво ше правим……………

    • Marfa каза:

      А, поредния, дето се скъсвал да се отдава всяка вечер на култура и образование.

    • Албена каза:

      Много интересно кои точно гори са засадили, при положение че масово при залесяването на България, особено в Краището, са засаждани иглолистни – които в последните 15-ина години бяха така успешно „спасени“ от пожари като дървен материал за износ – на мястото на изсечените дъбови и други широколистни, с които любимата партия си е постлала паркет във вилите и резиденциите. Изобщо, почетете малко Георги Марков, „Задочни репортажи“ е достъпна безплатно в chitanka.

      • бай далай каза:

        начи, да преговорим.
        според свети георги марков, соца е лош, понеже каквито гори са посадени по онова време сега са изнесени от мутрите?
        осносно широклистните: аз имам дъбов паркет в къщи, още 50те е слаган, па не съм от партията майка.
        няма нищо лошо в това да се прави паркет. или ти завиждаш щото у вас сте с ламиниат и балатум?:) и сега се прави паркет ако не знаеш, ама защо не казваш нищо как мутрите са си заслали мутробароковите хотели с дъбов паркет примерно и мрамор?
        дам, и ти си титан на мисълта.

      • бай далай каза:

        бтв албенче, да не си ти тука на това видео? http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs&feature=player_embedded
        ако си ти, ше ти пратя едно писмо да ми дадеш автограф, че съм ти голям фен (за моя сметка пимото, аз ше ти залепя марките да не се мъчиш)

  57. ГОЦЕ каза:

    Браво на автора .Безумието случило се с всички нас , т.нар . социализъм , комунизъм или както искате го наричайте , не трябва никога да бъде забравяно и повтаряно . А за тези носталгично настроените и жалещи по това време хорица има изход – Куба , Беларус или която подобна дестинация си изберат – билетите ( еднопосочни разбира се ) са от мен . Докъдето ми стигнат парите ,а за останалите ,мисля ,че все ще се намери кой друг да им купи .

  58. YE каза:

    Хохохо, тоя с Беларус направо изби зубрите.

    Надмина Ремс-беге и техния репортаж за успехите на Северна Корея всред гърчовете на капиталистическата криза.

  59. nervousshark каза:

    Хора, щатни писачи и добронамерени такива, защо не идете в Северна Корея пак да ви закрепостят и да ви е добре?

    Аз не искам, ще си живея в скапаната демокрация, не ме мислете, ще се оправя някак си.

  60. Рори каза:

    Преди ни плашеха с гнимия капитализъм,сега пък с Куба и
    Северна Корея.Преди сме били малко по-добре от Зимбабве,сега
    сме малко по-напред от Уганда.Аре,изтрезнейте малко!!!

  61. Рори каза:

    Нервозната акула, ами ти защо не вземеш да идеш в едни от
    най-демократичните страни-в Щатите,този стожер на демокрацията,в Швейцария,Швеция или където се сетиш още?
    А пък да оставиш задръстените ретрогради да си живеят тук?
    Тази страна колкото е твоя,толкова е и тяхна.Непрекъснато дрънкаш за свобода и за демокрация,а пък нямаш и грам демократично мислене.

    • nervousshark каза:

      Тъкмо се върнах от Щатите и с удоволствие бих отишла да поживея там. В Швеция и Швейцария също. Но няма да го направя, за да им е гадно на тия, дето получават уртикария като чуят СДС и ДСБ :)))

      Бтв, който си мисли че живее на нивото на Уганда, може би е добре да започне да пие антидепресанти.

  62. nervousshark каза:

    Бтв, Рори, Алекс и Лидия вероятно са трите личности на една и съща особа?

    Защото проверката ми това показа :))) Следващия път ще хвърлям в спама, въпреки че ми е ужасно забавно да чета като по наръчник изготвените коментари :)

    Да живее КОСТОВ!!!!

  63. RedBoys каза:

    Браво за написаното!!!Някой беше написал,че комунистите запазили ДС и заводите от царско време.Да ама не.Едно и също ли е да окрупниш завод(фабрика) и да ги вземеш насилствено(национализация), като убиеш собствениците(народен съд).За мен властта се е сменила от политическа в икономическа с подставени лица(имам пред вид т.нар.олигарси).Никой от тях не може да ви обясно читаво,как е забогатял.

  64. RedBoys каза:

    nervousshark, аз съм бил в Шумен бре!!!

  65. Рори каза:

    Охоо,това,че трима пишат от едно айпи не ги прави един.Много сме демократични,пък проверки правим като ченгетата кой какво е казал…Не бой се,повече няма да ти удостоим блога с внимание.

    • nervousshark каза:

      Изчезвай. Това ти е последния пост тук, заминаваш в спама.

      Вероятно не е един в главата, но това слабо ме интересува. Тук простотии, тролене и спам няма да търпя.

  66. Да ти еба и дамските превръзки, да ти еба и свободата! Къде беше ТИ на тая дата, пача жалка?! Пътувай и осирай широкия свят, сега ти е паднало! Имаш китайски круши, турски домати и пилешки мозък! Докато по-рано са сторили болници и язовири, сега правят молове и бардаци! Да ти еба и курвенската свобода, амебо гнусна! Заради соца такива като теб зарязаха свинете и оборите и хукнаха в града, даже почнаха и да се къпят всяка събота… майка ти да еба кирлива!

  67. Охооо и си немаш работа, а постовете по цял ден четеш?! Айде зарязвай амфетамините и марш на работа, боклук!

    • nervousshark каза:

      да, и адреса ти открих, като прочетеш това, заминаваш в спама.
      само ако още един твой коментар видя тук, селяндур, пускам жалба до чичо ти Явор Колев за тормоз.

  68. kris каза:

    Другарю Живков, бива ли така да си изпускате нервите?

  69. kris каза:

    И отново, другарю Живков, от вашите драсканици лъха на един особено жесток примитивизъм…Какво успя да ви вбеси ченгесарската душица толкова?

    Хайде марш всички безмозъчни и некадърни тъпаци където ви е мястото.

  70. Тракиец каза:

    Цитат:
    И малък спомен от книгата ми „Непослушание“:
    10 ноември 1989 година, 18 ч. По „Хоризонт“ излъчиха съобщение, че Тодор Живков си е подал оставката, и че на негово място е избран Петър Младенов. Първата ми работа бе, да позвъня на Илия Минев. Знаех, че той по това време е из двора и едва ли е чул съобщението. Така и се оказа.
    – Чичо Илия, научи ли новината? Живков е паднал!
    – Така ли? И с кого са го сменили?
    – С Петър Младенов.
    – Ами добре, макар че за нас е все едно. Каквото и да направят, те го правят за тях. Не се радвай толкова, ами помисли какво ще предприемем занапред. Сега се свържи с останалите, но не избързвай с конкретни решения. Ако решиш да правиш нещо – преди това ми се обади.
    Бях разочарован. Мислех, че новината ще зарадва бай Илия, а той не показа никакъв ентусиазъм. Трябваше да мине доста време, за да осъзная, че прав е бил моят учител с неговия скептицизъм, а не аз, ученикът с моята прибързана радост.

    • бай далай каза:

      траки, абе ти случайно знаеше ли, че любимеца на сички демократи и борци за права на човека илия минев е бил легионер в междувоенния?
      айде четете повече история, ама от сериозната. стига евтина публицистика

  71. Тракиец каза:

    Бай Далай, а да знаете, че самият Нелсън Мандела се е изказвал с уважение за най-дългогодишния политически затворник в света, Илия Минев?

    Най-ужасните престъпления на комунизма и неговата мутация след 1989 г. все още се премълчават. Живковистите и лукановистите пак са тука и са на власт!

    Гласуваш за Бойко, получаваш Живков!

    Блогът на проф. Янко Янков, правозащитник, антикомунист и борец с Червената мафия
    http://iankov.blogspot.com

    • бай далай каза:

      и кво като мандела бил казал? чърчил се е изказвал с уважение към хитлер ако не знаеш. тва че е някакъв авторитет трябва ли е гаранция, че казва нещо извън всякакво съмнение?
      минев е бил легионер.

  72. ГОЦЕ каза:

    Хахаха , куките нещо се „газираха “ и си влязоха в лексиката … Само така – БАН (ама не ония с памперсите …:)), до дупка , за такива , „титани на мисълта „..Браво , за пореден път !

  73. delinkuent каза:

    Докъде я докарахме. Да се плюем с „Костов“ и „Живков“. Акуло, между тях ли е демокрацията ни днес?.. :( Вече имаме да губим всичко, не сам оковите си.

    • nervousshark каза:

      На ме като ми кажат „Живков“, не изпадам в амок, а на любителите на кренвиршите като им кажеш „Костов“, и изпадат в заекване и псувни.
      Не схващаш ли сарказъма :))))

  74. Тракиец каза:

    Както е тръгнало Правец може и да изгори…

    „Главен комисар Николай Николов: Много тежка е обстановката с пожарите в районите на Етрополе, Правец, Ботевград
    10 ноември 2010 | 18:25 | Агенция „Фокус“
    Начало / Полиция
    София. Обстановката с пожарите в районите на Етрополе, Правец и Ботевград в момента е много тежка. Това каза пред Агенция “Фокус” главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“. По думите му – непрекъснато възникват нови пожари. Общо 51 пожара има в страната в момента.
    Утре продължава гасенето, в което са ангажирани пожарникари, военни, полицаи, служители на горските стопанства. Продължава работата и на военния хеликоптер със смесен екипаж на Авиоотряд 28 и ВВС.“

    Хората може да забравят или прощават, но природата не…

  75. corn flakes каза:

    http://blogs.aljazeera.net/europe/2010/10/28/protesting-romanias-austerity-cuts

    „I was shot in 1989 when we got rid of the Communists – and for what. This?“

  76. МИРО каза:

    Предупредих че ще трия.

    Акулата

  77. Marfa каза:

    Акулке, евала ти за нервите, дето ги имаш. @_@

  78. nervousshark каза:

    Аз съвсем не се изнервям :) Стига да не ме псуват, но тия отдавна заминаха в спама :)

    • Marfa каза:

      Аз на толеранса ти към госта от Тибет се дивя. Се бях виждала логорея в писмен вид (то как му се казва на това? графомания?), ма то това всякакви граници мина. Че и само си приказва, пък си отговаря… Гледам, че на едно място забравило и ника си да смени. Но в края на краищата очевидно това го прави щастлив, което всъщност си е положително. :)

  79. neuromantic каза:

    Някой туй спомена за широкомащабното народно просветление, което соца направил. Добре де, питам аз, и каква е ползата от него? Какъв е резултатът от соц-мегаобразованието? Ами виждате сами. Имаме една Бай Далай, която не спира да тръби досадните си клишета примесени с малко от онази недостижима за нормалния човек велика промисъл. Наблъскана с интелектуални полуфабрикати се опитва да приготви от тях една уж непозната манджа, но ние този мирис много добре го знаем. С размах съсича опонентите си и много ми напомня на хора като Луканов, които наричаха бунтуващите се срещу него лумпени. Безспорно глупави хора има и от двете страни на барикадата. Но нека не се заблуждаваме за процентите. И малко цинично ми се струва вчерашният селянин, вчера взел властта с пушка и примитивна агресия и добрал се до образование, да обижда впоследствие най-безцеремонно на ум несъгласните с него. Нека всеки да си помни произхода, предлагам аз. Еволюцията не се случва за два дена, въпреки всички високопарни слова.

    Извод: ползата от соц-образованието е, че всеки идиот вече може да има тежко мнение. И да го изказва най-смело. Но като се замисля от това има някаква полза. Соц-трегерите получават отдушник на вътрешните си напрежения. А както казваше Джизъс – ако спрем това крещене ще запеят камъни и дървье. Умен човек.

    Иначе, трябва да призная, че Бай Далай е чудесна и необходима в ролята на опозиция. И само в нея. Факт е, че е прочела разни интересни неща. Жалко че и куца малко логиката. Проблемът идва, когато такива като нея се доберат до така омерзната, но и така лелеяната тайно власт.

    Иначе се посмях де. България в „междувоенния“ и „военно-монархични елити“ наистина са класика. Туй сериозната литература не познава граници на въображението. То като се замислиш, всяка държава, винаги е била в „междувоенния“.

  80. Арие каза:

    От коментарите, които прочетох до средата, преценявам, че и преди и сега масово се кефите на това, което ви се спуска и на властта. Всичките „дисиденти“ / 99% / фронтлайнери „демократи“ от старато поколение масово се кефеха на Тошо. Човек ако ви слуша, както и тях някога, ще каже, че не е имало нито един поддръжник този режим, другите , които наричате носталгици, поне са искренни. Примери за лицемерие и сред роднини и познати знам много. Паметта се манипулира, особено когато има робска нагласа и конформицъм като ценности. Млади приятели, каквото и да са ви казвали родителите ви, от нищо системата не се поддържа. Повечето хора се кефеха на соца, те си го поддържаха, пък макар и тюхкайки се и развивайки някакъв народен самонихилизъм. Така и до днес – същото. И аз имам спомени, да, малодушно народа си седеше по апартаментите, сега малодушно се кефи на „свободата“.
    Защото това не е свобода, хора, нека си го признаем, абстрахирайте се от демонизацията на „комунизма“ и с ръка на сърцето, кажете, че сте „свободни“, това е илюзия. Толкова силна, колкото беше тази, която караше всеки да се кълне в партията отново с ръка на сърцето и отново искренно.
    Плюсове днес има, плюсове и преди имаше, и то не малко. Т.нар. социализъм не беше толкова лош, както и сега не е чак толкова хубаво. Социализма обаче меко казано не беше рай, както и сега не е чак геноцидна ера, както от фанатични болшевики се изкарва. / обърнете очи към други точки на света и ще видите разликата /
    Социалното хуманистко общество, комунистическо в смисъл на равенство и богатство – благополочие за всички, при което реалните таланти на всеки да се развиват не обременени от несигурното препитание и конкуренцията, не могат и не бива да са за сметка на индивида и свободата. За сметка на невинни жертви. Защото тогава комунизмът няма да е истински. Едно такова хуманистко общество може и ще бъде изградено по молко по-друг начин, помислете върху това.

  81. Арие каза:

    Това, което написах горе се онася за тези от феновете на пазарната икономика, които имат някакви търсения като Свобода и за това оправдават донякъде някои отвратителни страни на реалността днес.
    Ще допълня, че отново както при комунизма не е възможно една свобода да е свобода, ако е за сметка на потъпкване на хора и невинни жертви, а това става и днес в „демокрацията“.

    Иначе за повечето хора, за почти всички, свободата винаги е на заден план пред сигурността и материалната задоволеност. Това е нормално, така че няма какво да ги вините, че са соц носталгици. Животът през тези 20 години е отвратителен и никаква надежда няма, напротив виждаме какво става и каква политика се води…. Изводът, за съжаление, е за сметка на свободата, оказва се, че друго е преди нея. Че битието опредлеля съзнанието.

    Отново нуждата от сигурност, а не любовта към свободата или съзнанието какво е Свобода, поддтиква много хора да скандират за „свободата“ в днешния смисъл, да възхваляват новото време. Та, дано, така „висшите сили“ ги чуят и се впишат, дано като харесват да са успешни.

    Да не говорим, че именно с естествената нужда от елементарна сигурност и инстинкта за оцеляване се спекулира и се въвежда полицейщината. Като се плашат хората и така се оправдават политики, които ни обричат на мизерия.
    Демонизацията на несвободите в соца отново е игра със страха и желанието за сигурност. Всеки си мисли, че едва ли не е щял да е в Белене, глупости на таркалета. Щеше да е каквото беше „хепи соц“ и доволни пред телевизорите, както и сега.

    Аз разлика със соца, пак ще кажа, по отношение на това как се поддържа системата и изродщината не виждам.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.