Възпитание и безумие

Напоследък забелязвам (като изтъкнат културтрегер и радетел за българското), че в някои училища и изобщо към децата е на път да се наложи мракобесие, което обаче вместо да изпише вежди, ще извади очи.

В 7мо училище в София, което от време оно минава за елитно (с една условност) г-жа директорът Ямболиева въвежда правила от епохата на развития сталинизъм, включващи къси коси за момичетата и още по-къси за момчетата и куп други безумици, като въпросната дама заявила даже (в национален ефир), че малките момченца не трябва да имат дълга коса, тъй като се обърква сексуалната идентичност на децата. И това е педагог в 21 век, в Европейския Съюз, за когото се предполага, че управлява елитно училище, даващо на тази страна част от бъдещите и управници, лекари и тн.т.

mutra

Междувременно страхотно успешният кабинет на премиера Станишев прави промени в „Закона за закрила на детето“, който предвижда до 12 години децата постоянно да са съпровождани от възрастен, до 14 – вечерен час 20ч., а до 18 – вечерен час 22ч. Ха-ха. Нека да видим как ще стане това. И къде ще си търсят децата придружители, за да поритат пред блока. Не че го правят вече де.

Мили хора, в училищата е пълно с мини-порно-чалгаджийки и мини-мутри, но начина да се направят децата отново деца не е да се пишат безумни закони и разпоредби колкото да се измият очите на обществото преди съвсем да ви изхвърлят от властта.

Промяната трябва да дойде отвътре, като се започне с учителите в училищата, където остават все по-малко мотивирани хора, а кадърните отдавна бяха разгонени (къде са г-жа Ганева, къде е Верина, къде е г-жа Карадакова?). Разни хора, изскочили от ПУЦовете и РАБФАКовете се опитват да наложат изкривената си представа за дисциплина и обучение, а изразът „реформа в образованието“ ги плаши до смърт.

doktor

И трябва да продължи с промени в самото общество, в общественото пространство, с промяна на вкусовете и естетическите възприятия на децата. А това с декрети не става, поне в тази част на света, по това време на хилядолетието. Става като никой не толерира неща, които дори аз като либерален човек намирам за крайно извратени. Като се маргинализира педофилската масова култура, която изтича от всякъде. На 14 мястото ти не е в Син Сити върху масата или в скута на някой чичара. Съжалявам. И ние сме били пубери и сме правили глупости, при това доста плашещи, но за всяко нещо си има време.

Интересно ми е също, защо на никой не му стиска да въведе красиви униформи? Защото е по-лесно да наложиш собствения си фяшън вкус от шуменското педагогическо и да се радваш на фигурални чорапи и тигрови рокли, но да те плашат сините коси и обиците по веждите

А образованието е редно най-сетне да се приеме като основна ценност, която при това не се раздава (продава) за живите и за умрелите, а се печели с много труд.

И не ми пречи хлапето с дълга коса и скейт, което знае английски по-добре от учителя си, а девойка на 13 с вечерен грим, лак и дантелена рокля в 7 сутринта в трамвая. С една тетрадка в лачената чанта. Въпросът е да се реши какво точно ще си отглеждаме – проститутки или нормални хора (в цялото им многообразие).

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Възпитание и безумие

 1. lynn каза:

  Да направим всички мутри доктори по физика! Или всички доктори – мутри!

 2. UZUMAKI каза:

  Те мутрите по принцип са си доктори по физика. :D

 3. verina каза:

  Здравей, Акула:), радвам се, че пишеш по тази най-важна тема. В момента съм много заета, но следя темата и се надявам в скоро време да имам време да пиша за поредните глупости и безобразия, които се нароиха.
  Наистина трябва да се оставят хлапетата да са си хлапета, пък ние дъртухите:) да си поемем отговорностите.
  Пиша ти, понежем и стана много интересно. Коя е госпожа Карадакова, откъде я познаваш? Питам, понеже в миналия век:) аз имах учителка по руски (представи си), г-жа Карадакова, работеше в Английската. Беше страхотен човек и говореше още тогава на учениците си на „вие“. Не съм я виждала от десетилетия и се питам дали за същата дама говориш.?
  Дай знак. Поздрави.

 4. Nikola каза:

  Много хубав пост :)
  Да кажа, че повечето доктори по физика са си мутри.

 5. nervousshark каза:

  Никола, докторите по математика също :)

  Верина, тази госпожа е друга госпожа Карадакова, която отскоро вече не е учител. Не по свое желание

  Иначе не се смятам за специалист по темата, въпреки че 95-97г. бях учител в две най0-обикновени софийски училища, но простотиите и дивотиите, които в момента се правят, се забелязват с просто око.

 6. Nikola каза:

  Докторите по математика са най-големите мутри. Бизнесът им е по-мръсен от убийства и наркотици…

  А на сериозната тема: като се връщам в моята гимназия забелязвам как за десетина години нещата са се променили брутално. В двата-три часа в които влязох имаше по не повече от 15 души, повечето играещи карти и цъкащи смс-и.

  А можеш ли да обвиниш децата, че просто не им е интересно? Ясно е че трябва да има някаква дисциплина, но единственият начин в училищата пак да почне да се учи е програмата и методите на обучение да се променят радикално, така че децата да имат за какво да се захванат като влязат в клас. Това не става с помпозни учебници в соц-стил и с учители които просто отказват да си вършат работата.

 7. lynn каза:

  Там е въпросът, Никола, че не е ясно какво би им било интересно на децата вече. Преди 2 години влязох в час в 12 клас, паралелка с интензивно изучаване на английски (учителка по английски съм). Започнах да им говоря на английски – смятах, че ще им е интересно – изсмяха ми се. Попитах ги какво очакват от часовете: нищо да не правят. А учебниците по английски категорично не са „соц“, освен ако издателство Оксфорд (или Лонгман) не са променили драстично политиката си в последните години. Що се отнася до мотивация – разбирам защо някой може да не е мотивиран да учи по химия, но да не иска да говори английски?! Самата аз, след вече поне пет години в училище и 3 в университет, не знам къде и какво е решението…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.