Протестът днес

Толкова народ парламентът не е виждал отдавна. И ми се струва, че тези хора са много бесни, и то не само заради пенсионната реформа (която правителствата на НДСВ и Тройната коалиция удобно пропуснаха, и която, сега притиснат от разпада, Борисов без обяснения и особена концепция им сервира), а защото им е дошло до гуша, защото ги направиха на луди и защото не виждат нито смисъл, нито истина в приказките за „реформи, реформи, реформи“.

Ще е жалко, ако за пореден път синдикатите изтъргуват този гняв за 30 сребърника. Ще е жалко, ако и правителството пропусне старта на реформите за още 2 години, предизборно. И ще е жалко, ако тези хиляди хора не набият един здрав шут на малоумния безделник, който иска да им спасява здравната система с курбан, пенсионната – с баене при ходжа, а доходите на Стоичков – с пари от бюджета. Аферим, Бойко, машшалах и дано следващата година единственото ти работно място е център-нападател на Чардафон Долно Нанагорнище.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

56 Responses to Протестът днес

  1. Dessi Boshnakova каза:

    Ужасни ми харесва последното изречение.

  2. Veselin каза:

    През септември имаше подобен, ако не и по-голям митинг пред парламента, в който хората викаха „Циганите на сапун, турците под ножа“. Струпването на 5000 души пред парламента не значи, че искането им трябва да се изпълни.

    • nervousshark каза:

      Сега се връщам от този, станах неволен свидетелн на предния със сапуна – в момента пред парламента има няколко пъти повече.

      Конкретните искания не трябва да се изпълнят, но тези хора са искренно гневни, и то защото ги направиха на маймуни. Тази реформа трябваше да е започнала преди 20 години, или поне преди 10 години и сега без обяснение селския диктатор им я изсипва, без да има стратегия, без всеки конкретно да разбере защо за него това е по-добре в дългосрочен план. Ами тъпотии са това, нормално е след масовото обедняване, особено извън София, загиващия дребен бизнес, растящата безработица да са обезверени и ядосани.

      • Veselin каза:

        Всяка финансова пирамида умира, когато свършат балъците. Увеличаването на пенсионната възраст увеличава балъците и отлага края на пенсионната система.

        Наистина не разбирам какво очакват всички. Да не са си пращали децата в чужбина, тогава пенсионната система щеше да изкара още 10-тина години, преди да се срине.

        • nervousshark каза:

          Хората искат да не ги лъжат и да не ги правят на маймуни. Това как ти се струва?

          • Veselin каза:

            Невярно, защото на всички избори гласуват само за популисти и лъжци. По-скоро искат да мушнат още малко аванта, пък след тях и потоп.

            • nervousshark каза:

              Доста плоско.

            • Doncho Angelov каза:

              +1 за това мнение на Весо! Ако хората искаха реформи и нормален живот, щяха да гласуват за истинските политици, а не за:
              * Станишев
              * Царя
              * Бойко
              * и др.
              Сега и да се протестира, е малко късно.
              Реформата трябва да се случи. Няма начин. Няма избор и изход. Или?

              • nervousshark каза:

                А ти протестира ли, за да започнат реформи? Или нормалната държава не те интересува, ти ще се капсулираш, а „балъците“, както ги нарича Веселин, да му мислят?

                Тия балъци, ако ги беше видял днес, учителките с износените палта и смачканите чичовци са нечии родители и това, че хората масово, дори столични възвисени програмисти гласуваха за ГЕРБ, не ги прави по-нисши от вас. А ако те са по-нисши, балъците-учителки, вие, като елит защо не движите промяната, както предполага политическата теория, например?

                • Veselin каза:

                  Много лично и обидно.

                • Doncho Angelov каза:

                  За мен, Акуло, реформи текат и сега. Колкото повече тези очукали лелки и чичовци протестират, толкова по-добре! Защото това значи, че реформи наистина има.
                  Аз отказвам да се чувствам виновен за нещастието на някой друг. Аз, дали поради късмет или много труд (избери това, което ти е по-удобно, предполагам ще кажеш че е късмет) изграждам моето бъдеще в същия свят, както тези чичовци и лелки.
                  Ако те удобно са избрали на времето да „свършат някво вишу“, аз съм се потил над клавиатурата безкрайни нощи. Да, беше ми приятно, но това не променя количеството труд, което съм хвърлил и продължавам да хвърлям.
                  Да, бях „geek“ в училище. Почнах секса и жените късно, защото бях зает да изграждам специалиста в себе си. Междувременно моите съученици ми се хилеха и ми се подиграваха (ако яйцето не беше опряло о задника, заради тест по нещо, което аз знаех, а те щото много са заети, бяха пропуснали да научат). Тогава се смееха, но сега на мен ми е по-скоро смешно, като купувам вестници от някои от тях – великите тогава!
                  Тъй че не ми говори колко масата била онеправдана и колко трябвало ние да се погрижим за нея. Newsflash: вече сме в капитализъм. Всеки се грижи преди всичко за себе си и тогава за общото. На мен лично ми писна да се грижа за общото, най-вече защото винаги се намират хора, които да изчоплят нещо „по-така“ за тебе и след това да го раздухат.
                  Заради това, както казваш, предпочитам да се „капсулирам“ сред любими хора и обстановка, и да обръщам по-малко внимание на мизерията. И хич не ме карай да се чувствам виновен за това, защото няма да успееш!

                • Dian каза:

                  Къде бяха тия учителки с износени палта и смачканите чичковци на протеста срещу циганията? Стояха си кротко у тях си и чакаха полицията да разгони младежта. А сега като опря ножа до техния кокал, решиха да излязат да стачкуват и те.

              • Събина каза:

                и къде да ги намерят тия истински политици?
                дай два три булета с такива :)

                • Doncho Angelov каза:

                  Събина, читавите политици са продукт на читаво общество. Аз вече Н-ти избори гласувам за най-приемливия вариант. Няма да кажа кой е, защото не искам да ти правя политическа агитация. Ако прочетеш писанията ми, може и да ме разкриеш :)

            • lynn каза:

              Ако беше безработна учителка на 59 години, нямаше така ведро да го пееш това „искат да мушнат още малко аванта“. Ама то от висините погледът май не се избистря…
              Реформа не е равнозначно на „звездите ми го говорят, затова ще им тресна един гръм от ясно небе на хората“.

    • Румен каза:

      Веселине ще остарееш и ще се срамуваш от това което си писал през 2011 год

  3. svilen001 каза:

    не забелязвам да стачкуват за принципи, а само за цифри. този род малодушно недоволство не стига до никъде

    • nervousshark каза:

      Хората не са виновни, че лидерите им не могат да формулират по-смислени искания и да говорят за примери. Сега синдикатите ще се споразумеят с премиера, реформите ще се отложат, хората ще се приберат вкъщи все така бедни. И следващият път няма да излязат.

  4. Pippilota Mentolka каза:

    Много добре казано! Нищо против реформите, просто няма никакъв дългосрочен, стратегически разчет коя мярка какво цели и какво ще се прави със съответните приходи. Правим си разни работи така, щото някой е погледнал тавана и там е прозрял.

  5. Без афект каза:

    Някак си изгубих вяра, че с протести може да се постигне каквото и да е. През последните 20-тина години имаше от време на време протести – при почти всяко правителство и какво ??? Нищо не се промени. Спомням си учителите като протестираха а от министерството ги замеряха с домати. Събирането пред парламента не е нещо, което може да промени нещата. Изборите също … К’во правим в такъф случай – емигрираме?

  6. Longanlon каза:

    nikcname:
    „За едни хора това е простест, но за повечето е екскурзия до София в работно време“

    как да ти се струват гневни – на екскурзия хората не се гневят :) същата работа като със съборите на БСП на Бузлуджа – 1/3 са червени пенсии и няколко младежки активиста, останалите са абсолютно незаинтересовани от социалистическата партия хора, които са отишли на безплатна екскурзия. и аз съм ходил – кеф е :)

  7. Комитата каза:

    Тези хора на площада реформи ли искат? Или искат всичко да си остане постарому, ама с повече пари?

    Моето предположение е, че сравнително поравно са разпределени в три групи – 1) искат да си остане постарому, ама с повече пари 2) искат реформа и 3) не знаят какво искат, ама не са доволни.

    Похвално е желанието им да съборят Баце, за това ги поздравявам. Но за другите им желания трябва да ги чуя и осмисля първо.

  8. Pingback: Протестът днес

  9. Стойчо каза:

    Всъщност в нормалния* свят хората никога не протестират ЗА реформи. Но единственият начин да няма протести е да се правят реформи. Малко е абсурдно на пръв поглед, но точно това е работата на политиците.

    *а ние сме в нормалния свят от 14-ина години

  10. svilen001 каза:

    подкрепям бат Стойчо!

    въпосът е дали сме бедни, защото сме прости или сме прости, защото сме бедни. така още от турско време

  11. Belomore каза:

    Акула,
    приеми моето най-искрено човешко съчувствие за аудиторията ти под този пост и за създалата се необходимост да водиш тази дискусия.

    Почитания!

  12. Марин каза:

    Сутринта ти прочетох поста и се чудех дали да пиша нещо от сорта на писанието на Веселин, ама ме налегнаха занимания, свързани с капиталистическата икономика, и зарязах писането.

    … не съм синдикалист и никога няма да бъда …

    • nervousshark каза:

      Забелязал ли си, че повечето адепти на крайния неолиберализъм у нас работят в НПО-та?

      И бтв, „синдикалисти“ има само у нас, останали номенклатурчици от соц време. А като търговия и влияние и мръсни поръчки са равни само на crime syndicates в САЩ. Ама като няма умни хора да говорят на „простия народец“,това е положението. Какво очакваш?

      • Стойчо каза:

        Последното е горчиива истина…

      • Belomore каза:

        Умните хора, за огромно мое съжаление, се гнусят да говорят на простия народ и предпочитат да го оставят на други прости, но пък хитри и ловки хора. Които му говорят прости неща, от което като резултат следват само простотии на квадрат.
        Напълно съгласен – какво друго да очакваме?

        Простите обаче няма да прогледнат изведнъж и да осъзнаят простотата си и да кажат – елате, о, умни и ни реформирайте в името на бъдещото ни добро, тъй като вече 20 г. години ни реформират все в това име и вече видяхме цъфтежа на белоснежните вишни. Избирайте и действайте вместо нас, простите, защото ние сме недостойни за умността ви.
        Някой трябва да ги убеди в това. Кой ли? Другите прости, но пък хитри ли?

        Дали пък умните не предпочитат в мазохистичен унес да си стоят като един умен остров в морето от простотия, за да не изгубят монопола върху умността си? Или пък въобще не са толкова умни, колкото се убеждават един-друг?
        Не знам, не съм толкова умен.

        Знам само, че еднооките на Самуил са водили слепите, а не са избягали в погнуса от зейналите дупки наместо очи.

  13. Lyubomir Radev каза:

    Браво на Акулата! Отново ни даде повод за размисъл. Ако наистина трябва да говорим за реформи трябва да си спомним какво бе преди 1989г.В МВР-пенсионна възраст 1-ва категория-52г./това бяха ДС,ТИЛ/, 2-ра категория-55год./Милиция/, и ако не се лъжа профилактиците на Пожарната -трета категория-60год.Задавате ли си въпроса,кой промени всичко това на 20 год. прослужено време и пенсиониране без възраст?Не ми се говори за всички професии, но някой заложи бамбата и пусна часовниковия механизъм. Ами какво да кажем за приходите в държавата? Ами за една прослойка от населението която издържа държавата от раждането до смърта им без да плащат и 1 лв дънък,получават всички измислени помощи,детски и пр.,работят на черно.Но само те ли са.Чудно ми е , че тази държава още съществува, защото не може да правиш капитализъм със социалистически НК/наказателен кодекс/ и други тям закони,Не може да правиш капитализъм бе да се изясни отношението на държавата към частната собственост и нейната охрана.Спирам за сега до тук, но може да се продължи още много. Мога да поздравя само Аньо Ангелов.Само той разбра какво трябваше да се направи в нашата войска и го направи.Там реформите приключиха.

  14. mateva каза:

    Прави впечатление как при всеки протест в България, една голяма част от обществото първа озурпира сънародниците си, дръзнали да изроптаят! Да, исканията може да са неясни, да може да са шепа хора, да, може много „рехаво“ да изглежда всичко. Но вместо да дадат съвет, да отидат, да разберат „кой за какво се бори“, щото всичко случващо се ок.пенсионни и всекви реформи рано или късно ще ги засегне- исканията да са такива и такива, пред еди си кои инстанции, давайте да сменим лозунга, да заебем синдикатите(или да сменим лидерите, тоя Тренчев, той като Уго Чавес…) и т.н., не , напротив оплюва се и обезсмисля всеки протест. За студентите- били с идеи недоносчета, за пенсионерите- били изкуфяло неорганизирани, за майките- истерично абстрактни. Верно е, не стават протестите по най-резултатния начин, но неможе да се обрича всеки акт на недоволство. „Културата на протеста“ се учи. Време е да започнем да се учим, а не защото не знаем да отричаме!

  15. Manuelle каза:

    „Но вместо да дадат съвет, да отидат, да разберат „кой за какво се бори“ – аз не мога да отида да ги питам, защото съм на работа. А съм на работа, защото:
    – трябва да се яде.
    – трябва да се плащат данъци, за да може после други хора да викат „Държавата да ни даде“.
    – аз, за разлика от много от протестиращите, не съм непоклатима на работното си място и не мога да си позволя лукса насред работен ден да се изнижа. Понеже в частния сектор няма не искам, няма недей.
    Не ме разбирайте погрешно – съгласна съм, че в държавата е пълен хаос и че положението е много зле. Но тези протести са ужасно компрометирани от началото си до исканията на стачкуващите.

  16. mateva каза:

    Предлагам да се забранят със закон( с присъда лишаване от свобода) протестите, за да може частният сектор да работи ефективно, а държавният да лапа. Кви са тези работи „тръгнали да ми правят протестчета“?!!! Някои сами се визират без никой за нияо да им е искал сметка. Не знам кога идва дъното на мизерията и кога е най-точният момент да се протестира, по-рано си мислех, че трябва съвсем да огладнееш, за да излезеш на протест, но сега се убедих, че по-добре действа не гладът, а промиването на мозъци, ежедневно, ежечасно, ежесекундно. Не съм привърженик на революцията, погледнете френската, за да разберете, че не води до особено позитивни резултати, но ей този паралитичен страх е, който блокирва цялата умствена дейност, целия прогрес на общества и държави.

  17. Manuelle каза:

    Другарко, годината е 2011. Вие най-вероятно не можете да си представите държавата вече без частния сектор, защото сте свикнали на дребните му глезотийки. Ако не беше частният сектор, сега тези хора нямаше как да допуснат волността да се разходят до София в работен ден най-малкото. Кой щеше да им го позволи? И после доволно да хапнат в „ХепитУ“, понеже тази гледка преобърна стомаха ми три пъти и ме отказа тотално от всякаква подкрепа.
    Да, частнците ТРЯБВА да работят ефективно и да не им се ПРЕЧИ. Защото от тях е по-големият приход данъци, такси, осигуровки. Спрете вече с комунистическите лозунги, че работещият за себе си е задължително големият лош вълк.
    Подчертах, че съм съгласна, че държавата отива страшно на зле. Мисля, че който има добрия навик да чете до край, ще да е забелязал какво точно съм казала.

  18. mateva каза:

    „Другарката“ е на 31 години. Демек немам комунистическа замеска, сложете и 10 години странство и ще разберете, че когато говоря за протести имам предвид Защитаване на Права и Интереси срещу Задължения. Не мога по никакъв начин да го обясня на множество познати и непознати, че когато наведеш робски главата и в демократично об-во да живееш, все едно, роб си, при това сам си се турил в робски хомот (туй го зная от опит). Зная, работя в частния сектор, какво е здраво бачкане и последните години си тръгвах не от една работа. Нека не се пречи на частниците, нека, обаче, и самите частници да не си пречат.

  19. fam каза:

    Аз не мога да разбера защо повечето тук са против тия протести. Защото решенията за пенсионната реформа рано или късно ще ги засегнат.
    И не мога да разбера защо направо правителството се хвана с вдигане на възрастта. Защо не погледне 90% от фирмите в страната, които плащат осигуровки по мин. прагове и това е обществена тайна или издръжката на циганите, както някой по-нагоре е написал от раждането до смъртта без повечето от тях да имат и 1 ден трудов стаж.

  20. edname4ta каза:

    Ами след 22 г измама, ако не разбираш, че протестите под „шапка“ и „на парче“ са измама… ставаш част от измамата. По-добре кажи на излезлите, че са фигуранти в чужда игра и как да излязат от нея – без „шапки“ и не по отделни гафове, а срещу причината на всички гафове – престъпната мафиотска власт на червените мутанти и липсата на реален контрол на обществото върху властта.
    Какво се правите…. с такива дресирани протести просто готвят смяната на поредния перач с нов.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.