Заглавия и незаглавия

Заглавия от вчера и днес: „Басейн уби германче“ (анонс на новините по Нова телевизия) и „Басейн засмука дете“ (първа на „Телеграф“). Деперсонификацията на вината не е най-силната черта на българските медии, които са раждали учебникарски примери като „Костов уби дете“, но неясно защо точно около загиналото дете в Златни пясъци започва да витае една стивън-кингова атмосфера, която внушава, че у нас, видиш ли, басейните са придобили разум, при това с доста висок коефициент на интелигентност, който им позволява да ловят невинни туристи за обяд.

За нас, читателите с не толкова висок коефициент на каквото и да е било остава обаче усещането, че липсващата човешка фигура е отново някоя персона, близка до властта, като петролния, мишовците, варненското трибуквие, голфъра, комуто премиера подари летище, хората с пистите в защитени зони и кой ли още не собственик на хотели, комплекси и басейни.

В същото време големите медии с изключение на няколко долнопробни вестника и сайта не отбелязаха убийството в Борисовата градина на младо момиче, извършено по особено жесток начин.

МВР, изпълнителната и общинската власт също пропуснаха да вземат отношение по случая, въпреки че се изказват подготвени и неподготвени по всички останали въпроси – от конституцията, хонорарите на адвокатите, съдебната система, вероизповеданието и костите на Св. Ефремия до 3те футболни игрища, които ще се строят в Сусурлево, Мърчаево и Средно Нанагорнище със средства от републиканския бюджет.

И естествено, отново в нарушение на етичния кодекс и на елементарното разбиране за това що е морал медии си позволяват гнусни интерпретации и гавра с жертвата, но още по-притеснителното е, че няма вътрешно министерство или общински представител, които да излязат с информация, становище и поне проформа успокоение, че „органите работят по разкриването на случая“.

А ни го дължат по няколко причини:

1. Заради жертвата, нейните близки и роднини. Заради нуждата от извинение и горчивия привкус, отново, след писанията в медиите (които явно нямат връзка със света и скандала NotW).

2. Заради милиардите от бюджета на МВР, които е добре да отидат освен за „ловене на международни престъпници“ и за защита на обикновения гражданин.

3. Заради убития Михаил, заради битите момчета, заради всичко това, което поне от две години кара хората да избягват Борисовата градина по тъмно, защото в неохранявания, тъмен парк не е ясно за какво точно ще те намушкат – защото си различен, защото някой е решил да ти гепи телефончето или просто така, на общо основание.

4. Защото когато има убита и изнасилена млада жена, изоставена на улицата, това е жесток сигнал към всички нас – жени на млада и средна възраст. Да, стана ми страшно.

5. Защото така е редно.

Заглавие „Парк уби момиче“ все още е невъзможно, въпреки че му давам срок от около три месеца, за да почнат придворните медии да пускат и такива неща, особено когато не са намерени няколко дежурни „мангала“, които да отнесат народното недоволство, докато властта с лека ръка плаща сметките на близките си олигарски, които по съвемстителство имат и по 1-2-3-n медии.

Същите медии, които няма да задатат въпроса „Защо полицията / правителството / община еди-коя-си не си вършат работата?“.

Да, горчиво е и Началника да ни е на помощ (както стана ясно, ако имате проблем в тази държава, палете свещи, вероятността това да помогне е по-голяма, отколкото МВР и здравната система да свършат някаква полезна работа).

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

43 Responses to Заглавия и незаглавия

  1. Събина каза:

    точно това си говорихме снощи! по неясна за мен причина гледахме новините на bTV и там пак: басейн уби дете, вирус натрови деца в Ките. Предполага се, че вероятно в хотела в Китен са готвили с вода за поливане.

    човек виновен няма! А на кой е тоя басейн? Кой е готвил с тая вода? Кой е дал разрешително на хотела? Всичко се замазва в някакви предположения и догадки, няма виновни. Семейството германци ще се приберат в Германия и никога повече те или техни познати няма да стъпят у нас, на русначетата ще им мине разстройството, българчетата в хотела май въобще не са ги приели в болница, и всичко ще мине и ще замине.!

    А Борисовата и друга толкооооова дълга тема, че ми излиза пяна, честно казано!

  2. svilen001 каза:

    а може би Мумията от Царичина да е тайния извършител? :)

  3. nervousshark каза:

    Абе възможно е да е мумията, но аз по-скоро вярвам, че басейнът оживява, като огладнее…

  4. Marfa каза:

    Според мен работата е ясна. Басейнът е на Костов, Борисовата градина не е негова. Оттам и различията в оповестяването на новините.

    Не разбирам какво му има на заглавие „Дете се удави в басейн“ (пази Боже, голяма трагедия си е, въобще не се шегувам в момента) или на заглавие „Девойка бе убита в Борисовата градина, извършителите се издирват“.

    Аз напоследък не пиша много. Прекалено ми е гадно. И все по-гадно ми става. Направо страх ме хваща. :(

    • Belomore каза:

      Позволете да не се съглася.

      Заглавието / анонсът „Басейн уби дете“ може и да не ви харесва, но има своето обяснение от журналистическа гледна точка, тъй като автоматично изключва вероятността удавянето да е поради определени причини, а директно информира, че детето е било убито от дефект в системата на басейна. Заглавието „Дете се удави в басейн“ е по-общо, по-малко информативно и по-малко „ударно“, доколкото шансът да задържи вниманието на зрителя/читателя е по-малък.
      Също така държа да припомня, че споменатите заглавия отпреди време не бяха „Костов уби дете“, а „България уби дете“, което е различно, освен ако в костовоцентристката вселена Костов и България не са синоними на едно и също нещо.

      Шегите на тема „Костов е виновен за всичко“ вече са позагубили актуалност, но ако не бяха, както явно ви се иска, някой, изхождайки от популярната постановка:
      Златни пясъци – РМД – Славчо Христов – Костов,
      можеше да изведе заглавие:
      „Дете загина в хотелски басейн на човек на Костов“.

      В заключение бих отбелязал, че не търся спор, доколкото съм съгласен с повечето тези, вкл. и особено въпроса за странното мълчание относно убийството в Борисовата градина. Просто призовавам към повече прецизност и премереност на произволните обобщения, които са се превърнали в някакъв страшен паразит за публичното говорене у нас (и в медиите, и в нета, всеки люто обобщава до премала по всеки повод).

      • nervousshark каза:

        Не знам дали някога сте чел статията, носеща заглавието „България уби дете“, в която съвсем имплицитно се внушаваше, че за смъртта на детето в Южния парк е виновно правителството на ОДС и по-специално Иван Костов. Е, аз си я спомням, както и таксиджийската обсада.

        Останалите вметки са напълно излишни.

        • Belomore каза:

          Статията очевидно си я спомням и аз, освен ако не допускате, че някой свише ми е диктувал коментара или съм налучкал случайно. И така да беше, това не променя заглавието, за което иде реч.

          Благодаря за последното изречение, което приемам за любезен израз на гостоприемство.

        • Marfa каза:

          Първо, както каза Акулата, текстът под статията с въпросното заглавие директно вменяваше вина на тогавашния премиер за злодеянието. Освен това вечерта преди да излезе въпросното заглавие в Шоуто на Слави бяха събрани всички Валерии Велеви и тем подобни, които изнесоха лекция на тема как именно Костов, а не някой друг е убил детето. Като утежняващо вината обстоятелство бе посочена черната лимузина с черни стъкла, в която, според майката, детето изчезнало и всъщност нямало как тая черна лимузина да няма някакви правителствени следи.

          Да не споменавам са сградата на Костов, която уби две момичета в София.

          Но да го оставим него, тя работата е ясна там.

          „Басейн уби германче“ внушава интелект на въпросното съоръжение и не носи нищо друго, освен заглавие, което продава. „Дете загина заради неизправен басейн“ или „Неизправен басейн погуби дете“, което е дори по-близко като заглавие от първоначалното, носи съвсем друга семантика. Прочелият това заглавие веднага ще разбере, че детето е загинало заради неизправност в басейна, а не че басейнът го е изял например.

          За клюкарските заглавия относно смъртта на момичето в Борисовата въобще няма да се изказвам, че ме е гнус.

          Бог да ги прости жертвите и искрени съчувствия към семействата им.

          • in2h20 каза:

            Трети ден четем в датските и немските вестници, всеки тъп таблоид, за трагедията. Писна ми

      • Christina каза:

        Аз съм по-съгласна с тази констатация. Заглавието е ударно, внушава, че някой има вина за случая, отколкото ако заглавието беше „Дете се удави в басейн“.

        Виждам и друга причина да не се цитират имена в заглавието – а презумпцията за невинност или всички тук сме станали главорезци? Вярвам, че виновният ще си отнесе отговорността, но не е работа на медиите да осъждат.

        Вярно е, че много го правят, например в. „24 часа“ със своето заглавие: Клошарка удушена в Борисовата градина. Тук се неглижира самата жертва, което е просто безумно.

      • Ishki каза:

        само дето пак остава момента с какъв е тоя жив басейн дето плюска деца за мезе. То това е абсолютно осакатяване на синтаксиса, другото настрани.

  5. Bloodymirova каза:

    Има статии за проверки по басейните и че половината работели без разрешително – а че са започнали проверки, чак след като е станала белята, е друга тема.

    За съжаление в Борисовата (до колкото разбирам) не са си направили особено голям труд да разследват, а и да обезопасят мястото. Няма да се юрнат да гонят един убиец и изнасилвач, защото е по-трудно, отколкото да се правят безмислени операции с гръмки имена (и липса на доказателства) и няма да им осигури статии на първа страница в медиитер. Едно младо и жизнено момиче е изживяло невероятен ужас, преди да бъде удушена жестоко – и единственото което четем в разни парцаливи издания, е че била пияна и била правила секс, ама не било много ясно дали е било доброволно или не. Да ти се доповръща направо.

    И аз съм пила бири в парка и знам колко народ се събира там редовно. Пазете се и ходете на групички – дали ще е за бира или за тоалетна – защото виждате, че никой не е в безопасност, а нашата полиция съвсем не ни пази.

  6. Eneya каза:

    Миналата седмица си мислех, дали не параноясвам, че освен спрей, нося и нож.
    Явно не параноясвам.

  7. „Аз напоследък не пиша много. Прекалено ми е гадно. И все по-гадно ми става. Направо страх ме хваща. :(“

    Не-е, сега не е гадно! Да изчакаме до есента :-(

    • Marfa каза:

      Вени, ужасно се моля да се окажеш лош пророк, ама като гледам, няма големи изгледи за това. Само се чудя дали чак до есента ще чакаме, или по-скоро ще довтаса истинското гадно. :(

      • Чета сега „Пари“ и „Дневник“. Тъжно е, че само два вестника и няколко блога пишат за случая. Медиите мълчат със страшна сила или пишат гадости.

  8. in2h20 каза:

    как да не е гадно? на мен от разстояние ми се повръща в устата, само като отворя бг вестник, а някъде ЖИВЕЯТ в бг
    чисто физическа реакция имам при вида на нещо написано на кирилица, дето разбирам
    чета коментариите в групата за Яна във фейса и си мисля – племенницата ми бе там
    на възрастта на Яна е
    Днес можех аз да седя и да вия от безсилие
    И да не им пука
    коментират си Под прикритие на оперативките
    и си чекват екрана на телефона, дали жената няма някакви нужди, дето трябва да бъдат покрити ПРЕДИ да разкрием престъплението
    Знам че се случва във всички големи градове, знам че е невероятна трагедия, когато се случи
    въпреки това не мога да преглъщам от ярост как им е все тая..и си дават интервюта на парцалистките, и си мечтаят за лятна почивка в чужбина..тия родители-вълци ги яли
    Не знам дали решението е граждански патрули, изземване на властта от милицията, дето не биваше да им бъде давана на първо място
    Почва да ми писва – хората асфалтират улици, щото управата не хае..мажат и почистват спирки, щото нали…сега и на CSI ще се правят, щото сф е клоака и поглъща деца

    • Ishki каза:

      гражданските патрули не са решение, щото сме малко диви и ше се избием едни-други без време. Но за самодейността по асфалтиране на улици и облагодоряване на градинки… според Софийска община това, внимание!, е незаконно и нямаме ама па абсолютно никакво право да го правим. Че и глоби си отнасяме.

  9. Ishki каза:

    Хубаво е, че все още някой помни онова извращение с „Костов уби дете“. Лошо е, че жестикулярните журналя – мозъчни донори успяват без никакво усилия винаги да засерат положението. Изпляскат ли 24 часа или Труд някоя направо мракобесна простотия на първа страница, ходи после доказвай, че нямаш сестра. Това непрекснато медийно говорене против тая партия, оня политик, на оня политик шуранайка му от Горно Трънале е досадно, чат-пат кажат по някой проверен (макар й рядко) факт, а като дойде да светнат на хората каква е истината, се насират рязко и трайно. После вони с години. Подозирам, че във всичкото факултет по журналистика съвсем умишлено пропускат първия най-важен урок – „коментара е безплатен, фактите са свещени“. И после що ни избивало на агресия… ми щото от лайна и безсилие на всеки рано или късно му идва идеята за туба бензин и клечка кибрит и после с една маневра да обърне трамвая, да кара в посока, различна от тази, както пеят Уикеда.

  10. Pingback: Убийството, като жълта новина

  11. Pingback: Изнасилването – никой, никога не си го проси | Кутията за всичко

  12. Ето „Басейн уби дете“ на челото на най-четения и влиятелен немски вестник: http://lockerz.com/s/120003596

    Надценяваш колко гадно е всичко в България и как на други места (белите страни) такива гадости като басейн-убиец в заглавие са немислими.

    • nervousshark каза:

      Гадостите са мислими в жълтата преса навсякъде. Нова телевизия се представя за топ медия със сериозни новини. Ако искам да чета жълто, си купувам жълто. Ако искам да чета нормална преса и да гледам нормална телевизия, го правя. Проблемът тук е, че почти всички медии предлагат тюрлю-гювеч жълтини, политически, най-често манипулативни анализи, икономика и спорт. Не е ок, защото моят избор в момента на вестник опира само до Пари и Дневник от традиционните медии.

      Освен това понякога трябва малко мисъл при избора на заглавие, защото се стига до подобни недосмислици и нелепици.

  13. Veselin каза:

    Не са го разпространили, за да не всяват паника.

    • nervousshark каза:

      Веско, паника се всява с липсата на официална информация. Затова навсякъде властите правят изявления – с идеята да успокоят населението. Информацията си тече, плъзват слухове, както има вече в интернет истории за върлуващи банди „тренирани убийци“ и най-естественото нещо е шефа на РПУ-то или СДВР да каже няколко приказки – че се работи, че скоро ще има заловени и тн. ОСвен това на фона на шумно обявяваните акции това изглежда просто странно и допълнително нажежава положението, защото оставя хората с усещането, че нещата се замитат под килима, тъй като не са готски за ПР. Сори, но това МВР само си го направи.

  14. Pingback: Убийството като жълта новина | Без Лого

  15. Pingback: В памет на Яна Кръстева « It Looks Like A Feminist Blog

  16. gazza каза:

    Eвентуално може убиеца на момичето да е доста активен интернет-потребител или фейсбук-приятел,и това да е причината да не се раздува развитието на разследването!Отвратително е,че от такова ужасяващо деяние изкарахте проблемите на полицията,лампите в парка,бандите в Борисовата/чудно защо не се оказаха нацита/,озеленяване ,политика…Не се ли замислихте,че ако жертвата е прекалила с алкохол и е била в голяма компания,харесвана и общителна,както се пише за нея,никой няма да допусне тя да остане сама!Относно тъй наречените банди-основно са от малки групички 5-8 човека-метъли,скинове,пънкари,скейтъри и просто миш-маш.Имам наблюдения върху тях,и определено не смятам,че биха сторили това.Да нападнат някого с бутилки,кубинки или юмруци-да,но убийство-надали.Просто са страхливи!

    • in2h20 каза:

      Малко е нахално да омаловажаваш една смърт.
      В 90% от случаите на престъпление има алкохол.
      Освен ако не си от изпратените униформени служители да наливат масло в огъня..тия дни се учудих КОЛКО милиция има във фейсбук! И с по колко профила влизат в четирите групи за Яна. Хващат се лесно, с подправения ДС правопис, н акойто с аги учили големия брат от Кремъл

      • gazza каза:

        Малко е нахално с използването на една смърт да се врещи политически,а не човешки.И какво те притесняват милиционерите във Фейсбук?Нещо кофти ли имаш споделено там?Или просто се изчерпаха гражданските позиции,и финтираш остроумно?Вероятно ти си нахален,след като си водиш статистика на профилите зя Яна,което е изумително губене на време,освен ако нямаш друга цел!

  17. аги каза:

    Нацитата са страхливи, но се е случвало и друг път да убиват и да ен си носят последствия….само че когато убият циганин и не се вдига такава пушилка..или циганче, защото се е случвало да бутат деца/циганчета от прозорци и да ги пребиват с камъни и кубинки. Ами, ако това момиче, както се споменава, е била радетелка за защита на правата на чужденци и други малцинства, може да е било наказателна акция…..
    обикновено чевек като отиде в някой парк на концерт, не познава само своята си компания, ами и други познати насам-натам….така че няма нищо необичайно да „цъкнеш“ до познатите отсреща, да ги видиш как са те, да си кажеш наздраве с тях…..трябва ли едно момиче да ходи с охрана от 2/3 човека от компанията си навсякъде, за да не я нападнат?! освен това, ако всички са попрекалили с алкохола, в един момент загубваш представа за време, може да са си мислели, че я няма 10тина минути…..колко често се е случвало по купони човек да има спомени от цяла вечер, които да може да събере в 2/3 часа…а останалото време?!

    • in2h20 каза:

      Не, не трябва
      Ако трябваше, бг щеше да е член на Африкански съюз
      макар че сред приятелите ми, вкл 18 г доброволци, няма някой нападнат, пребит, изнасилван и претрепан в Африканска държава

  18. gazza каза:

    аги,извини ме,но за убийства на цигани от нацисти….Много рошава информация имаш!За такива извършени от българи върху цигани и обратното-спор няма.Както и споменаването на убийството на момчето в Борисовата градина от преди години-доказа се,че нямат нищо общо с нацита,скинове и т.н. групи.Просто госпожицата списваща блога обича да лепи етикета нацист или скинар по съвсем друга причина,но това е ясно на малцина.НАСИЛИЕТО НЕ Е ПРИОРИТЕТ САМО НА ИЗБРАНИТЕ г-це….

    • Eneya каза:

      Как така „се е оказало“, може ли да споделиш?
      Защото не намирам някакви изявления/съобщения подкрепящи думите ти, та откъде знаеш?

      Колкото до нацитата и скинарите, моля ти се, стига глупости, не мисля, че някой твърди, че само те са агресивни и опасни. Но виж, те са от малкото субкултури, които се събират заедно и бродят по паркове и градинки да бият хора. Така че не е без основание страхът и отвращението от тях.

      • gazza каза:

        Не“се е оказало“,а се доказа с признания и материални доказателства!Но ти като социално активен човек,показваш първите грешки в преценката за всяко престъпление срещу личността. Предполагам знаеш,че в такива случаи на неясен мотив,се работи предимно с психолози,които от своя страна “спояват“ веществените доказателства,предположенията и евентуалните мотиви!Не оневинявам никого посегнал без причина на човек или животно,за всяко действие-добро или лошо, има причина,която респектира у индивида различни функции. Вероятно си присъствала на расистки инцидент,и оттам е твоята преценка за събития свързани с Борисовата градина,автобус,групичка,хора с бутилки,тъмнина и т.н.Истините обаче са други,далеч по неприятни и вероятно трудно възприемани.Иначе от опит мога да споделя,че предпочитам тези субкултури да манифестират разположението на духа си в даден момент,пред маниакалната асоциативност на мнозина субекти из София,но предимно в провинцията!

        • Eneya каза:

          Този коментаер има нужда от превод.
          Асоциативна маниакалност…

          • gazza каза:

            За теб-явно има нужда!Лекичко подминаваш темата,което ти е присъщо,защото не го правиш за първи път.Асоциативна маниакалност….ти сериозно ли?Поне цитирай,но гледам коментарите, и виждам че си опитомяваш ферма!

            • gazza каза:

              Но пък за нуждата от превод-тези коментари сме ги виждали,и не идват от от теб,а от вестник Сън,затова пий повече зелен чай и се оглеждай за нацита,въпреки че с нож в ръка ,най-вероятно ще полежиш няколко часа в някое РПУ!

  19. По много ясни за заинтересованите от заобикалящата ги действителност Би ти ви е най-подмолната и манипулираща телевизионна медия в България. Жалко е, че има хора, които още им вярват на тия слуги на Мърдок. Жалко е, че мафията е на власт и прави, каквото си пожелае. Още по-жалко е, че не даваме гласност на отвращението си публично, което е и основната причина да сме на дъното.

  20. Eneya каза:

    Ами не те разбрах. Не подминавам темата, не разбирам какво е написано. Отделните думи имат смисъл, когато се комбинират, губят общ смисъл.
    И затова искам ти или някоя добра душа да ми обясни какво точно е била целта и смисъла на коментара, белким разбера.

    Или частта с „по-добре агресивни изроди, отколкото пасивност“ съм я разбрала правилно и тогава наистина не искам да знам какво искаш да кажеш.

  21. gazza каза:

    Ще оставя на някоя добра душа да ти преведе,разбира се в собствения си блог ти трябва да определяш правилата,но пък от теб нищо смислено не видях в коментарите ти!Единствено видях,че твърде често употребяваш думичката смисъл!След нея те съветвам да препишеш нещо на Тери Пратчет и да го плеснеш тук,БЕЛКИМ и другите разберат терзанията ти ,когато някой ти опонира!“По-добре агресивни изроди,отколкото пасивност“-и аз моля за превод!

  22. pirin каза:

    По-скоро това, със заглавията, е словесна еквилибристика, нещо, с което даден журналист да блесне. Имам един приятел, който събира такива „бисери“, та, при него видях изрезка от един всекидневник със заглавие“Жаба захапа войник на поста“(?!?). Това, че нашата журналистика си е на „жълто ниво“, си е неин проблем. Но това, че много журналисти нямат и елементарна граматика, четейки писанията им, мисля, че е проблем на цялото ни общество. Да не говорим пък за говорителите от т.нар. „промивачка на мозъци“ – телевизията.
    И все пак, независимо от заглавията, независимо от (без)отговорните фактори, някой случайно да е чул какви са санкциите срещу собственика на басейна, какво е направено или ще се направи за обезопасяване на алеите в Борисовата градина? Не! Няма и да чуем! Или, както казва народът, „всяко чудо за три дни“. Германчето отдавна е погребано, момичето – също, на народа, като няма пари за хляб, му показват поредното зрелище (разбирай магистрала) с дежурното чучело-премиер.
    Колкото до таксиджийската обсада, във връзка с убитото дете, бих искал да запитам господина, симпатизант на Иван Костов, спомня ли си митинга пред Народното събрание, който митинг предаваха тогава директно по телевизията? Тогава, ако си спомняте, Костов излезе и каза на таксиджиите:“ Протестирате, но как ще се почувствате, като разберете, че не сте прави?“ И наистина, само след два часа „разкриха“ престъплението(!?). „Има нещо гнило в Дания“….

  23. Сега чета една книга – „The Information Diet“, O’Reilly. Там се коментира точно това, че както хората се тъпчат с KFC, така се тъпчат и с junk новини. Имало и самообучение на онлайн изданията – пуска се новина с няколко заглавия за известно време (10на мин), и тази, която получи повече кликания, става официално заглавие. Естествено това винаги са най-гнусните, шокиращи и подвеждащи заглавия.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.