Да пишеш история

И тази година, за трети пореден път в София ще се състои гей парад. Ще се случи въпреки атаките през 2008 година, нападенията през 2009 година, опитът за погром тази година в Пазарджик и непрекъснато засилващото се насилие от омраза.

Мотото тази година е „Обичай равенството, прегърни многообразието“ – доста мирен лозунг за едни размирни времена, в които е приемливо да биеш до смърт, но не и да поискаш равни права и равно третиране. Времена, в които власт и полиция отминават с равнодушие проблемите на гражданите на държавата, докато си правят платен от данакоплатците, сред които и всички ЛГБТ хора, ПР, в които медиите пропагандират омраза и дискриминация и в които човек е бит до смърт, само защото е заприличал на гей/ром/чужденец на група хора, чието родолюбие стига до драскането на патриотични графити по публична собственост.

Затова и прайдът тази година ще мине под тежката тема за престъпленията от омраза и словото на омраза и желанието в България да има политическа и гражданска воля за промяна на законодателстовото, за адекватни действия на полицията, реално разследване, сериозни обвинения и истински присъди според тежестта на престъпленията. Защото убийства, побой с винкели и реч, която води до дискриминация и насилие не са обикновено хулиганство и битова драма, а тероризъм против цялото ни общество.

Въпреки всичко написано по-горе, за първи път ще има и жизненардостна прайд седмица, предхождаща парада в събота, която включва документална фотоизложба, представяне на първия по рода си Алманах на куиър изкуството в България, дебати, партита и различни други събития. И за първи път известни българи като Нети, Мария Илиева, Преслава и Деница от Мюзик Айдъл и инди-поп-фолк иконата Сашка Васева подкрепиха с думите и името си волята на хиляди хора да кажат „не“ на омразата и и дискриминацията и „да“ на равенството и любовта.

Снимката по-долу е на Кристина Николова, част от експозицията в Червената къща „Да пишеш история – прайд 2008 и 2009 през очите на участници“, която представя първите два български гей прайда през нейния обектив и този на Георги Златарев. В хода на изложбата, след 1 юли, ще бъдат включени и фотографии от тазгодишното издание на София прайд. Откриването е на 21ви юли от 19.00 часа, а тя може да бъде видяна в зала Гъливер до края на месец юли.

Историята се пише от всеки нас, непрекъснато. На 26ти юни заедно можем да започнем нова глава.

Как да помогнем

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, разни, софия. Запазване в отметки на връзката.

26 Responses to Да пишеш история

  1. Iliana каза:

    официалното мълчание до днес е малко притеснително; иначе дано главата да е нова

  2. Все едно каза:

    „…инди(?!)-поп(?!)-фолк(?!) иконата(?!) Сашка Васева(?!) подкрепиха с думите и името си волята на хиляди(?!) хора….
    Щеше да е смешно, ако всичкото това не е всъщност – обидно жалко!

  3. findley каза:

    Подкрепям написаното. А Сашка е толкова естествено чалната, че чак става симпатична. Освен това наистина е инди, наистина е поп фолк, и наистина е икона.

  4. Да се надяваме, че полицията ще е там и ще предотврати всякакви опити за насилие

    • Александър каза:

      Каква е каузата? Дори да премине мирно и спокойно парада тези, които са искали да строшат главите на педерастите и да ги „бият до смърт“, ще си останат. Дори да се вземат мерките за една седмица да не бъдат обезпокоявани гейовете, след това жалките „националисти“ ще се върнат два пъти по-ядосани. За мен това даже може да се нарече един вид провокация. legrandelf го каза много добре – парадът не е начина.

      Кауза няма. Хората, които са безразлични са безразлични, а тези, които мразят даже ще ги намразят повече. Аз, например, не мога да нарека своето безразличие спрямо този въпрос с думата „толерантност“.

  5. пламен каза:

    Малко офтопик – „убит до смърт“ е тавтология ;-)

  6. nervousshark каза:

    прав си. исках да напиша „бит до смърт“, но в бързината стават бели.
    мерси, ще оправя.

  7. maxibully каза:

    Официално бисмо до Бойко Борисов:

    http://www.facebook.com/home.php?#!/note.php?note_id=409615061892&id=11494607341

  8. legrandelf каза:

    Хората се мразим. В кръвта ни е. Поводите – различни. Не мисля, че с паради се постига толерантност!

    Напротив – който си мрази, ще продължи да си мрази, докато не си строши собствената глава и не му се случи някое жизнепроменящо епифани.

    Омразата не се отстранява с паради, независимо дали са дело на гейове, алкохолици или… всякакви други представители на обществото ни (мирно) :)

    „Подкрепям“ звучи тъпо. Все едно се „борим“ за кауза… подкрепям…

  9. nervousshark каза:

    кауза има, елфе :)

  10. legrandelf каза:

    Там е работата, че не ми прилича на такава :) Има претенции да бъде, но предвид срещу (в подкрепа на) какво е – няма да има успех. Говорим за омраза на база вътрешни, инстинктивни подбуди :)

    Няма значение какъв е дразнителя, няма значение и извършителя какъв ще е. Винаги е най-лесно да се оприличават с (нео)нацисти или друг вид геноцидари, щото разбираш ли Хитлер се е потрудил да изгради име на „поддръжниците“ си :)

    Ескалиралото поведение не е породено от „Майн Кампф“, нито от политика, нито от не-знам-си-к’во :)

    Липсва контрол над агресията, липсва полиция, която да патрулира и да не се допуска мазало над 1 субект (независимо от цвят на кожата, сексуална ориентация, любим футболен отбор) :)

    Това не ми прилича на кауза, а тарикатлък за реклама. Всеки път, когато някоя организация първо си „споделя“ абревиатурата, а след това разкрива за какво точно се бори, на мен ми става „диво в главата“. Прилича на черга, която се тегли от всички краища.

    Накрая пак ние, като свободно граждани падаме, щото от клатушкането ни се е разцентровал вестибуларния апарат.

  11. Pili каза:

    За съжаление ще трябва да се съглася с Елфа. В идеалния случай не трябва да има паради, а закони и достатъчно авторитетни органи, които да правят подобни инициативи излишни. За съжаление няма. И за съжаление и аз смятам, че парадът няма да постигне нищо. Отново за съжаление някои хора са забравили от къде идва думата „гей“ или просто никога не са знаели. За тях припомням – GAY е акроним от думите Good As You – слогън, положил началото на борбата за равни права на хората с хетеросексуална ориентация в САЩ. За незнаещите английски – това значи „добър колкото вас“. Страхувам се обаче, че обезумелите хейтъри и малоумни скинарчета това изобщо не ги интересува…

  12. nervousshark каза:

    Ето какво пример казва норвежкия посланник, съжалявам, но не ми се превежда :

    Celebrating diversity is not about promoting a lifestyle, it is about promoting respect for fundamental human rights. It is about the very essence of our democratic values and that human rights apply equally to every human being regardless of sexual orientation and gender identity.

  13. Събина каза:

    Аз пък смятам, че парад трябва да има, както има във всеки по-голям и цивилизован град в света. Ако няма би се прочело, като страх/срам ние.

  14. legrandelf каза:

    Айде пак права :) Абе… някъде в закон да пише, че не може да си хомосексуалист и че не можеш да се движиш свободно наоколо? Не го…

    Липсва обаче елементалът, който съблюдава и пази закона от неспазването му :)

    ‘би му майката! :)

    Джендър, мендър… от толкова приказки и паради, накрая стават тъпотии. Дай им разделение на хората и им гледай сеира.

    Омраза, това е ключовата дума, стига сме си чесали крастата (предлагам) :)

  15. nervousshark каза:

    Виж например: В момента Наказателният кодекс съдържа член за престъпления от омраза, но те са на база етнос, религия, националност и политически убеждения. Изброяването на признаците води до ограничаване. По този начин посегателствата по отношение на сексуалната ориентация не се разглеждат като престъпления от омраза.
    Т.е. побоя над човек, заради това че е изглеждал гей, се третира като хулиганство. Подобно нещо обаче вече е регулирано за другите малцинствени групи.

  16. legrandelf каза:

    Акула, съдържат се такива членове (нали) :) в кодекса, щото са изстрадани (ама буквално са изстрадани) във времето :)

    Много хомосексуалисти трябва да бъдат изгорени на клада, или обесени позорно, разстреляни и т.н., за да настъпи катарзис сред фантазьорите на закони :)

    Колкото повече си говорим за групи, толкова повече се размножават те и малцинство вече е равносилно на:

    потенциално опасна група, симпатиите към която я превръщат в перфектен политически и/или друг вид социално-шантажиращ инструмент;

    Am I wrong?!

    :)

  17. nervousshark каза:

    аммм, предпочитам да отида на парад, вместо да ме изгорят на клада :)))))

  18. legrandelf каза:

    Аз пък искам да отида на митИнг на червените бабички! :) Щото Веско ще пее безплатно :P

    П.П. Одеве забравих да питам Pili:

    За съжаление ще трябва да се съглася с Елфа

    Що за съжаление, толкова ли ми е гадно мнението :/ lol

  19. nervousshark каза:

    ахахаах, е това твоето вече е извратено :)

  20. Pili каза:

    @legrandelf хаха, не, не че ти е гадно, просто тя реалността си е гадна.

  21. Pili каза:

    между другото виждам, че съм написала голяма глупост по-горе, ама това е от вълнение :DD Искала съм да кажа „хомосексуална“, не „хетеросексуална“. Прощавайте ;)

  22. legrandelf каза:

    Простено да е! Нов акроним:

    PWTMET (може да се чете като „путмет“)

    :) Звучи хубаво, а означава нещо още по-хубаво (вкарва всички ни в една „групичка“)

    People With Too Much Extra-free Time

  23. Pili каза:

    Не знам дали си Елф, ама наистина си циничен :D Но трябва да призная, забавен също :)

  24. Theodorus каза:

    Нека си ги има педалите и лесбийките, само да не ни провокират с паради, защото ще реагираме като провокирани. Естествено.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.