Африканските диктатори и диктатурата на лошия вкус

diktator

Снощи ми попадна покана за събитие, което е сбъркано на толкова много нива, особено в контекста на гео-политическата и хуманитарна криза, обхванала Близкия Изток и Африка в момента, че ми е трудно да изразя дълбокото отвращение от тази проява на изключително лош вкус. За съжаление събитието вече се е случило, а аз мога само да изброя тези дълбоко, нечовешки дълбоко сгрешени неща, които нямат място в една България през 2015 година.

1/ Темата на събитието е „Великите диктатори“ на Африка. Като изходим изобщо от презумпцията, че диктатурата сама по себе си е несъвместима със съвременните демократични ценности и е основана върху липсата на върховенство на закона, погазването на основни човешки права и най-често терор, то подобно събитие не само нормализира този светоглед, но по някакъв начин го легитимира като по-добрата политическа система. Много грешно и дори без намигване към филма на Чаплин „Великият диктатор“.

2/ Кои са Муамар Кадафи, Бокаса и Иди Амин?

Муамар Кадафи доскоро управляваше Либия, така че ще припомня само подкрепата му за множество терористични групировки през 70те години и атентата над полета на Panam над шотландския град Локърби, при който загинаха 268 невинни, цивилни граждани. Заповедта за атентата е вероятно издадена лично от Кадафи. Върху останалите му престъпления няма да се разпростирам.

Жан-Бедел Бокаса и Иди Амин Дада остават в историята като най-бруталните африкански диктатори, които по време на управлението си се обогатяват неимоверно за сметка на управляваните от тях държави и различни чуждестранни помощи, а управленията им се характеризират с непотизъм, етнически прочиствания, корупция, политически терор и геноцид. За Иди Амин източниците посочват до 500 000 жертви, като освен всичко друго, той е обичал да разчленява съпругите си на парчета, а Бокаса е известен с това, че е пребивал деца до смърт с тръстиковия си бастуна. След погрома от тяхното управление Уганда и Цeнтрално Африканската република не могат да се оправят до ден-днешен.

Вечеря в чест на тези три личности? Грешно и обидно към милионите им жертви.

Може като паралел да си представите тематична вечеря „Баташкото клане“, и ако това ви се струва невъзможно, се сетете за наследниците на жертвите от Локърби и Банги.

3/ Жан-Бедел Бокаса и Иди Амин са известни и с проявите си на канибализъм, така че наистина, какво означава „кулинарните привички“ и „любимите ястия“ на африканските диктатори? И къде точно според организаторите свършва лошия вкус, когато в историята са останали стотици хиляди осакатени и убити (и вероятно изядени) жертви и къде започва „доброто настроение“?

Вечеря като тези три личности? Извратено, но по долнопробния начин.

4/ Експлоатация на темата „Африка“ в историческата светлината на най-лошите ѝ диктатури за бърз пр и лежерно забавление, когато стотици хора, между които бягащи от Либия и други африкански, обеднели от кражби и терор държави загиват в Средиземно море в опит да избягат от наследството на Кадафи, Бокаса, Иди Амин и мнозина други подобни диктатори е грозно и нелепо. И защо Фреди? Защото е добър готвач, или защото е „бежанец“, тази така модерна напоследък тема, която явно е като перлата върху едно светско парти?

diktator 1

5/ Подкрепата на Мтел и БНП Париба за подобно събитие издава липса на каквото и да е разбиране що е то корпоративна социална отговорност, и кога тя се превръща в корпоративна социална безотговорност. Предполагам, че тази подкрепа не е съгласувана с австрийския и съответно френския собственик на двете компании, но се надявам тази информация да стигне до тях, защото България няма нужда от промотиране на грешните ценности в момент, в който в тази част от света се случва противопоставяне на цивилизационни модели.

„Дарик“ изобщо няма и да коментирам.

6/ Мулти-култи е неправителствена организация, която работи в партньорсто със Столична община, Българския Червен Кръст и Върховен комисариат на ООН за Бежанците за приемане на различните култури в България и чието късогледство в този казус е изключително озадачаващо.

Смятам, че всички въвлечени страни в това сбъркано и грозно събитие следва най-малкото да се извинят и да прекратят тази извратена поредица. Защото днес ние водим спорове дали е нужно да проявим човещина към хора, които бягат, не знаем къде да сложим разделителната линия между бежанец и икономически емигрант и нямаме нужда от лъжи, които ни карат да взимаме грешни и ирационални решения.

Защото диктаторът не е добър, бягството не е приятна разходка по собствено желание и човещината и разбирането за доброто и злото не са част от дихотомията либерално-консервативно, а фундамент под нея, който помага обществата да не се връщат към варварските си корени.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Африканските диктатори и диктатурата на лошия вкус

 1. eleonita каза:

  Не мога да повярвам, че тематичните вечери са подготвени от добри PR специалисти… Кривогледи ли са, безчувствени ли или просто глупави? В контекста на кризата с бежанците, това събитие е далеч от „екзотично“ и по-близо до „безочливо“…

 2. алекс ХАДЖИ каза:

  „…атентата над полета на Panam над шотландския град Локърби, при който загинаха 268 невинни, цивилни граждани. Заповедта за атентата е вероятно издадена лично от Кадафи.“
  Това Ви изречение издава Вашата геополитическа неграмотност. На борда има 16 НЕслучайни и НЕцивилни лица, а заповедта не е дадена от Кадафи. С останалата част от текста съм солидарен

 3. Калин Дамянов каза:

  Яд ме е че съм го изпуснал! Пу да му се не види! Яко е било!

 4. zaproba1 каза:

  доста неприятно, факт

 5. Аз съм само един прост капитан далечно плаване и като чета и гледам истеричните напъни на всякакъв сорт безбожно крайни защитници на нещастните бежанци, не мога да си отговоря на един въпрос: “ КЪДЕ БЯХА ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗАЩИТНИЦИ КОГАТО:
  САЩ ХВЪРЛЯХА НАПАЛМ И ЕДИН ЗЕЛЕН ГАЗ НАД ВИЕТНАМ, ТАМ СЕГА ИМА ОКОЛО 5 МИЛИОНА ИЗРОДЧЕТА ВМЕСТО ДЕЧИЦА
  КОГАТО САЩ ЗАПОЧНАХА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАК /КЪДЕ Е ЯДРЕНАТА ОРЪЖИЕ, КОЕТО ИРАК ИМАЛ СПОРЕД ЮС ПРЕЗИДЕНТА И АНГЛИЙСКИЯТ ПРАЙМ МИНИСТЪР?/, А СРЕЩУ ЛИБИЯ, А БОМБИТЕ НАД БЕЛГРАД? ДА НЕ БИ ДА НЕ СА ПОСТРАДАЛИ ДЕЦА, СТАРЦИ И НЕВИННИ ГРАЖДАНИ? ДАЛИ Е БИЛО ТРУДНО ДА СЕ ПРЕДВИДИ КОЛКО МИРНИ И НЕВИННИ ЩЕ ПОСТРАДАТ? НАВРЕМЕТО ЕДИН ЧОВЕКОМРАЗЕЦ – ЛЕНИН, ИЗНЯСЯШЕ РЕВОЛЮЦИИ И ЦЕЛИЯТ ПРОГРЕСИВЕН СВЯТ АНАТЕМОСА ДЪРЖАВНИЯТ СТРОЙ, КОЙТО ТОЙ СЕ ОПИТВАШЕ ДА НАЛОЖИ! СЕГА СМЕ В ДРУГАТА КРАЙНОСТ – НЕ САМО СЕ ИЗНАСЯ, СЕГА СЕ НАЛАГА ДЕМОКРАЦИЯ!КАКВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В ЕДИН ИРАК, СЪСТОЯЩ СЕ ОТ НАД 5 ДУЗИНИ ПЛЕМЕНА, /ВСЯКО С ПЛЕМЕНЕН ВОЖД, ИСКАЩ ДА КОМАНДВА В ЦЕЛИЯ ИРАК/, РАЗЛИЧНИ ПО ПЛЕМЕНЕН ПРИЗНАК И КРЪВ И ОЩЕ 4 ОСНОВНИ РЕЛИГИИ? СЪЩОТО БЕШЕ И В ЛИБИЯ! ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА САДАМ ХЮСЕИН И КАДАФИ ТЕЗИ ДВЕ ДЪРЖАВИ ПРОСПЕРИРАХА, СТРОЯХА ЯЗОВИРИ, НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ, УЧИЛИЩА, ЦЕЛИ НОВИ ГРАДОВЕ, НАРОДИТЕ ИМ БЛАГОДЕТЕЛСТВАХА, В ТЕЗИ СТРАНИ РАБОТЕХА ХИЛЯДИ ЧУЖДИ СПЕЦИАЛИСТИ, НАЙ-ДОБРИТЕ ПРАТЕНИЦИ НА НАУКАТА И ЧОВЕШКОТО ПОЗНАНИЕ И ПРОВОДНИЦИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НАЙ-ВАЖНОТО – ИМАШЕ МИР И СПОКОЙСТВИЕ! КЪДЕ СА СЕГА САЩ И АНГЛИЯ ЗА ДА ПОМОГНАТ НА БЕЖАНЦИТЕ??? ЕС ОПРЯ ДО ИЗМЪЧЕНАТА, ОТРУДЕНА И С НАД 12% БЕЗРАБОТИЦА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ПРИЮТИ ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ?! НАШИТЕ РОДНИ НЕСРЕТНИЦИ НЕ СМЕ ПОДПОМОГНАЛИ, ЩЕ ПОМАГАМЕ НА ЕДНА ЧУЖДА ВЯРА И КРЪВ??? ЗАЩО? ЗА ДА ИСКАТ УТРЕ ДА ИМ ПОСТРОИМ 200-300 ДЖАМИИ В СЪГЛАСИЕ С ПРАВАТА ИМ ДА ИЗПОВЯДВАТ РЕЛИГИЯТА СИ! А КЪДЕ ОСТАВАТ ПРАВАТА НА МОИТЕ СИНОВЕ И ВНУЦИ? КОЙ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА ЩЕ ГИ ОСИГУРИ? МОЖЕ И ДА ГРЕША, НО ТЕЗИ ХУМАНИТАРНИ НАПЪНИ МИ ПРИЛИЧАТ КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА С ТЕЗИ НА ПРОТЕСТНА МРЕЖА!
  ТА КОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА НА ЕДИН ПРОСТ КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ? КОЙ?

 6. Бежанците и мигрантите от Африка и Близкия Изток, които участваха в събитието, го подкрепиха и останаха доволни. Мулти култи не е партньор на инициативата, но с разбирането, че целта й е да осмива, а не да величае, свърза организаторите с бежанеца от Ирак Фреди Бениамин. Като човек, който сам е избягал от диктатурата на Садам, той оцени положително идеята и се съгласи да се включи като готвач, а след като събитието мина, ни се обади да благодари за възможността.

  Дейността на Мулти култи е неизменно свързана с интеграцията на мигранти и бежанци, защита на човешките права и равноправие между всички, без оглед на тяхната етническа, малцинствена или друга принадлежност. Пропагандирането на каквато и да е форма на диктатура и насилствени режими противоречи на нашите изконни ценности.

 7. може ли вашите изконни ценности да си ги сложите отзад /на задното стъкло/, много ще ви отива!

 8. Marfa каза:

  Търсих нещо из нета и пак попаднах на тая статия. Съответно пак попаднах на Патранесков. И пак ми стана едно такова, как да обясня… Дето ти иде да си забиеш бавно тирбушон в окото и да си го извадиш.

  Кой ни смени вселената бе, кой? :(

 9. F1 каза:

  Kaдафи беше лош.
  Сега в Либия да не би да е по-хубаво?
  Акуло, у наше село окат „не рути старийо кенеф, преди да съградиш друг“. Ама вие „демократите“ в кенеф не влазяте.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s