29 години

За осма година пускам пост на тази дата, тъй като е изключително важно да се помни на какво са способни властимащи, които искат да запазят властта и придобивките си на всяка цена.

Няколко стари, но ценни текста: „Радиация за масите – Как Политбюро предпази само себе си от замърсяването след аварията“ и „20 години след Чернобил – Заради информационното затъмнение хората в България са сред най-облъчените“, Капитал, 2006 г.; „Живков нарежда да се мълчи за Чернобил – Хиляди българи платиха със здравето на децата си за аварията“, интервю с Ангел Александров, следовател по делото „Чернобил“ от 2006 г.; „Престъпленията на комунистическия режим“ от Христо Христов, 2011

и запис от манифестацията на 1 май 1986 г. под радиокативния чернобилски дъжд.

Ето и линковете от предните 7 години:

2014 – 28 години

2013 – 27 години

2012 – 26 години

2011 – Миграцията на моруните

2011 – 25 години

2010 – 24 години

2009 – 26 април 10986

2008 – Гери: спомени от април-май 86та

2008 – 22 години

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to 29 години

 1. радиоактивен каза:

  Най-голямото престъпление в случая с Чернобил е паниката, която се раздухва и отместването на вниманието от много по-важни проблеми, свързани със здравеопазването.

  Отговорността за паниката едно време е най-вече на БКП, която по навик и от глупост опита да покрие проблема, вместо да вземе прости, евтини и достатъчни мерки, които практически щяха да неутрализират рисковете. За съжаление, съдбата на власт от неграмотни тъпанари без доверие е такава.

  След 89-та обаче, проблемът продължава да идва от кохортата на неуките, които да преписват легендите за „хилядите жертви“, без мисъл, самообразование или дори наукоподобна аргументация. Няма доза без рискове, но преувеличаването на рисковете в порядъци е нелепо и създава повече проблеми, отколкото решава.

  Замърсяването и жервите са главно в района непосредствено около централата. На 100-200км оттам рисковете значително по-малки, на хилядите километри, на които е България, рисковете са почти неизмерими.

  Не само няма хиляди жертви, няма и десетки. Данните и оценките сочат, че може да се говори най-много за единични случаи на заболявания. На фона на 18000, които умират годишно най-вече заради късна диагностика и неадекватно лечение, това е практически ненаблюдаемо явление. Дори числото, с което се спекулира в Капитал (и което не е подплатена с никакви научни или дори наукообразни аргументи) да е вярно, то е незабележимо в сравнение.

  Това, което се вижда и без лупа е увеличението на случаите заради застаряване и бедност. Най-много се умира от рак в най-бедните региони, където живеят предимно възрастни и социално слаби хора, за които на държавата не я е грижа. Това е проблемът с рака, а не авария, чиито последици са били минимални дори преди 29 години.

  Четете повече, преди да повтаряте глупости. http://www.sbaloncology.bg/assets/files/rakov_registar/Rakov_Register_2014.pdf

 2. Александър Б. каза:

  Радиоактивен, „доброто старо време“, колкото и да ти липсва, не е основание, да омаловажаваш това престъпление. „Е, прости били хората, объркали се малко, нищо страшно не е станало, имаме по-големи проблеми, да не се занимаваме с глупости сега…“. В някои страни можеш да осъдиш медицинското лице, ако ти е предписало рентгенова снимка без нужда, все едно ти е нанесло средна телесна повреда. Защо това, че са ме изкарали да марширувам под радиоактивния дъжд да е просто малко недоразумение? Да, бях на манифестацията. Задължително от училище. „Доброто старо време“ не за всички ни е толкова добро, може би…

 3. радиоактивен каза:

  Сашко, радвам се, че сте овладял „изкуството“ на споренето по български, т.е. без факти и аргументация. Няма нужда да приписвате на опонента неща, които не присъстват в неговото мнение, например „доброто старо време ти липсва“.

  За да има „омаловажаване“ на нещо, то трябва да е било важно по начало. За голямо съжаление, от материалите по-горе не е ясно защо последствията от Чернобил за България са толкова важни, освен като пропагандно плашило.

  Прочетете всички линкове и обърнете внимание, че навсякъде липсват конкретни данни за измерванията на радиоактивното замърсяване (данните се познават по това, че представляват абсолютни стойности в конкретни единици и дати на измерванията). Ако отворите докладите на международни институции по темата, писани след 2000, ще видите, че данни от България продължават да липсват, въпреки че има такива от Румъния, Гърция, Унгария и т.н. Може да се поинтересувате защо не се публикуват и да споделите. Едно възможно обяснение е, че позоваването на тях ще намали много силно пропагандната стойност на събитието.

  Прочетете и приложения обзор на раковите заболявания и посочете къде са „хилядите“, болни в резултат на „радиацията“. Скок от „хиляди“ би трябвало да се вижда с просто око на фона на общия брой, както се вижда в районите около аварията в Беларус и Украйна.

  Замисляте ли се защо не сте виждали графики с такъв скок у нас? Дали не е защото го няма? Запознайте се и с фактите от извора: http://www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl/backgrounder/en/ Къде виждате „хиляди“ деца, засегнати в България?

  На страха очите са големи, но вредата от преувеличаване на рисковете и непремерените реакции за аварията в Чернобил многократно надвишава тази от радиацията. И това, за разлика от „хилядите жертви на радиацията“ е медицински факт дори в засегнатите райони: http://www.un.org/ha/chernobyl/docs/report.pdf

 4. ranger каза:

  Как пък не се намери друго събитие,което да заслужава вниманието на протестърката общност?!За ваше сведение,Фукушима изтрови световния океан и японците даже си го признаха/неофициално,разбира се!/и това се случи наскоро.ама нали са американски там централите-тяхната радиация е най-демократичната в света!По-живо,по-здраво си яжте хонорарите ,за доброто мразене на Путин,наздраве!И пийте едно и за нас,които още ви четем глупостите!

 5. радиоактивен каза:

  За да не четете (а и да не пишете) глупости, можете да започнете да се информирате от това сравнение на мащабите на Фукушима и Чернобил.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Fukushima_and_Chernobyl_nuclear_accidents

  За начало, обърнете внимание, че общото количество радиоактивност, попаднало в околната среда от първата авария е около хиляда пъти по-малко от второто и че всички останали параметри на японската авария са също по-малко лоши от съветската. Ако научите нещо за дизайна на централите ще разберете и защо.

  Не е ясно защо намесвате Путин, който няма нищо общо с инцидентите и последиците им, нито е споменат въобще.

  Съсредоточете се върху темата, иначе правите впечатление на поне толкова предубеден, необразован и хоноруван, колкото въображаемите опоненти, към които се обръщате.

  Можете да напишете много интересен коментар, ако направите паралел, например, между отношението на регулатора в СССР и Япония към противниците на ядрената енергетика и към индустрията преди авариита и се запитате дали голяма част от проблема не е заровена някъде там.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.