Морал контрабанда

btk (1)

От няколко дни София (а вероятно и не само) е залята от реклами от всякакъв вид, част от кампания против потреблението на контрабандни цигари, подкрепена от “Булгартабак Холдинг” АД в партньорство с Министерство на финансите, Агенция “Митници”, “Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни”.

Образите, внушенията и самата същност на тази кампания са грешни на всички възможни нива и абсолютен цинизъм спрямо гражданите на държавата, независимо дали купуват или не контрабандни стоки (което вероятно всички правим неволно я в „Плод и зеленчука“, я в магазина за дрехи предвид чадъра над крупни контрабандисти, което е повод за коментари само когато някоя партия се озове в опозиция). Проблемите са многоизмерни и засягат много и различни аспекти на функционирането на държавата и живота ни:

1. Сама по себе си рекламата на цигари изобщо не би трябвало да присъства в общественото пространство през 2015 година. Обществените средства и подкрепа, така щедро предоставени за кампанията от правителството в лицето на Министерство на финансите би трябвало да бъдат насочени към кампании за непушене, инициативи за здравословен начин на живот и така силно липсващите съоръжения за любителски спорт в града. Поради усиления лобизъм и близкитe до всяка власт производители и дистрибутори България така и не успява да еволюира до степен, в която рекламите са забранени напълно, а нарушаването на забраните се санкционира. Да не забравяме също, че една от причините УЕФА да не даде на България домакинство за Евро 2020 е точно „отношението към цигарите“, което е показателно пък къде се намираме ние цивилизационно.

btk (4)

2. Изображения на бебешки колички, майки и загатнати бебета – това по всякакви критерии е най-скандалното в цялата кампания. Всяка асоциация на бременност, деца и родителство с цигари и пушене е абсолютно недупостима, независимо дали на плаката пише нещо за приходи в бюджета за детски градини или за ползите от разходките на чист въздух. Позитивният образ на майчинството в кампания за купуване на цигари, за каквото всъщност става въпрос е повод за съдебни дела и анти-награда за креативния екип зад идеята (вероятно „Сода Комюникейшънс“).

btk (2)

3. Внушенията, че родителите ни са бедни, защото някой (ние) купува контрабандни цигари е грозна и цинична манипулация точно от хора, които пряко или косвено са свързани с поредния огромен финансов фалит и бъдещите задължения на всеки един данъкоплатец към дупката, останала от колапса на КТБ. Родителите ни, а вероятно и ние няма да получим нито заслужени пенсии, нито адекватно здравеопазване, нито сигурност заради заемите на управлението на Тодор Живков, кризата при Виденов, последиците от Тройната коалиция и всякакво друго умишлено източване, некадърно управление и отказ от реформи. Цинично е, защото ние освен, че работим, за да плащаме пенсиите на тези преди нас, помагаме на родителите си и се опитваме да запушим дупките в пенсионната система без особен успех, саботирани от всички страни.

4. Контрабанда и организирана престъпност – внушението, че който пуши контрабандни цигари подпомага трафика на хора, оръжия и наркотици е несъстоятелно, при условие, че тези бизнеси се ползват с политически чадър още от времето на социализма и всяка власт се възползва от тях по възможно най-добрия за нея начин. Нежеланието и неспособността на съответните органи и институции да се справят с организираната престъпност, липсата на върховенство на закона и симбиозата власт-мафия не може и няма как да са отговорност само на купуващия контрабандни цигари. Разбира се, няма как потребяващият контрабандни стоки да бъде извинен (но пък го разбирам), но измиването на ръцете за пореден път от страна на тези, на които плащаме, за да си вършат работата просто няма как да мине.

5. Събираемостта на всякакви дължими към бюджета суми е огромен проблем в България, но тук отново се връщаме към неспособността на органите да си свършат работата. Изтичането от всякакви дупки и схеми на бюджетни средства също е друг проблем, който остава нерешен от много години. Ако нещо не работи, то се променя, реформира или закрива, а соченето на виновни е тактика, която работи в краткосрочен план, но нито печели избори, нито води до просперитет.

6. „Булгартабак“, който сигурно не е на Пеевски, съвсем случайно организира кампания задно с Министерство на финансите и Агенция „Митници“. Правителствената подкрепа за бизнеса на модела #КОЙ е абсолютна подигравка с всички, които вече почти две години се борят за премахването на корпоративно-политическото чудовище, което задушава държавата. Рекламите са демонстрация на арогантно чувство за безнаказаност, недосегаемост и всевластие, което заедно с всички горе-описани послания оставят много лош вкус в устата. Като от кофти цигара, ама по-зле.

След масирано промиване на мозъци и удавени в информация несъмнено накрая трябва да си помислим, че ние сме виновни за това да има организирана престъпност, да няма детски градини, пенсиите да са ниски и изобщо – за всичко, което не е наред в България, а потреблението на стоки и услуги от лафките на мафията са единствения начин нещата да вървят.

Пушете каквото искате, хора, а най-добре не пушете. А останалото трябва да върви с лепенка „Не потребявайте морал контрабанда, вреден е за всички“.

–––––––

Снимките са събрани в социалните мрежи, моля ако някой е автор да ми пише, за да го отбележа.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Морал контрабанда

 1. Kostadin Patraneskov каза:

  Браво1 Поздравявам ви за стилния, точен и социално аргажиран текст!

 2. rrusseva каза:

  Благодаря за текста! Невероятно точно, ясно в целта. Браво!

 3. Boliarin каза:

  Да бе Булгартабак = Пеевски …. от него ли да купувам !!!!!

 4. pavelan каза:

  Благодаря Ви. България без дим подготвя становище и текстът Ви ни помага и вдъхновява. Ще се радвам да влезем във връзка. http://www.bezdim.org. Павел Антонов

 5. Павел каза:

  Контрабандните цигари не помагат да се открият места в детските градини, легалните също пречат свободните места да се запълнят. Контрабандните цигари крадат от пенсията на родителите ти, легалните направо я обират…

 6. петя каза:

  пълен шит е това баси криейтива лайнаааа

 7. Miroslava Shopova каза:

  За момент си помислих,че Булгартабак все още е държавно дружество

 8. Pavel Asenov каза:

  Объркал си само агенцията. В офиса на Ол Ченълс е тихо тези дни.

 9. Michel каза:

  Попаднах на материала в Mediapool първо, ама сега виждам, че първо тук е публикуван…

  Поздравления за текста! Много точен! Тази реклама на цигари и тютюнопушене е толкова гнусна, че като видях първите билбордове и не можах да повярвам на очите си… ама явно #КОЙ все още дърпа всичките лостова на властта тук, щом това „мина“…

  Контрабанда или не, цигарите убиват, убиват буквално! Убиват децата ни, убиват родителите ни, убиват баба и дядо… Крадат от заплатите ни, крадат и от пенсиите. Цигари = ранна и болезнена смърт… Явно това не ги притеснява чиновниците, на които #КОЙ им плаща… Срам ме е, че живея в такава „държава“… все повече ми се иска да я напусна и да не знам повече нищо за мизерията която струи отвсякъде… да не знам за #КОЙ и дай Боже и децата ми да не знаят, нито пък да им се налага да ходят на протести срещу мафията… протести безсмислени освен това, понеже #КОЙ e толкова силен, че на практика е вече равен на „държава“… :-(

 10. OBЕKTIBIZM каза:

  На работната заплата прекият данък е 40%, а на човек с доход милион е 10% или 2-3% – нали инвестирал – пък може и нула да е. Акцизите вместо да отиват за здраве, те отиват за пенсии и да попълват дефицита от това че богатите и индустрията не внася данъци. И РЕКЛАМА ЗА АКЦИЗА ПУСНАЛИ ДЕСНИТЕ ИЗРОДИ.. А акциза от горива трябва да е за екология, за ВЕИ субсидии – а не хората от сметките да ги плащат. и за пътища, и ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Акциза от алкохол и цигари да отива 100% за опазване на здравето и за безплатни болници. Някой дето пие и пуши, може и 200 лева на месец да дава за акциз, и ще умре млад, и така тези пари ги дава за пенсия от 900 лева на някой егоист. За 4 милиона лева на ден, държавата може да осигури един литър мляко на ден, или натурален сок, за всеки български гражданин. Като тези пари ще стимулират селското стопанство. Сега всичките разходи на Великобритания за здравеопазване са 10% като 9,5% от тях са в брой – тоест извън осигуровки, застраховки, и държ-данъци. В САЩ са 18% от БВП – всички разходи за здравеопазване, като 11% от тях са платени в брой. Тук 7,5% от БВП – са всички разходи за здравеопазване, като над 42% от тях са в брой. А това с държавната каса, здравна, фактически отменя всякакви разходи на държавата за здравеопазване. Та искат да стане и с образованието, мечта им е. 90% от парите от здравната каса отиват в частни болници, и 100% при частни зъболекари. Уж това бил немски модел, но в Германия има над 100 каси, и то на различни принципи, а бедните и безработните задължително са осигурени. Да сте чули тук държавата да дава пари за осигуряване на бедни и безработни. А данък хазарт и проституция, отиват ли за култура и образование. ЗА КУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ

 11. Даскалов каза:

  Здравейте, идеята на кампанията всъщност е много добра, една позната например, въпреки сериозния дългогодишен натиск от мен, спря да купува контрабанда едва след тази камапания! Проблем, който виждаем е наистина рекламният ефект за Булгаратабак, чрез една държавна иницитива, просто отговорният министър или заместник министър е трябвало с твърд тон да каже, че рекламата е недопустима т.е. никакви лога на частни компании (дори Булгартабак да са платили за нея).

  Димитър Даскалов

  • nervousshark каза:

   А дали нямаше да е по-добре за Вашата позната тази кампания да е насочена против тютюнопушенето?

   • Даскалов каза:

    Кампанията е инициирана от Финансовото министерство с „идеалната цел“ запушване на дупки в бюджета, че ниските цени на горивата, ако не подсилят търсенето, ще има големи такива. Кампания против тютюнопушенето би инициирало здравното министерство ;-) Нещата много често не са само бели или черни има доста нюанси.

 12. Kofti каза:

  Родителите ни, а вероятно и ние няма да получим нито заслужени пенсии, нито адекватно здравеопазване, нито сигурност заради заемите на управлението на Тодор Живков, кризата при Виденов, последиците от Тройната коалиция и всякакво друго умишлено източване, некадърно управление и отказ от реформи.
  На вас все БСП ли ви е виновно за неуредицата? Воглаве с Тодор Живков? Айде оправете си статията, мирише на поръчка, та чак се не трае!

  • nervousshark каза:

   А поръчката откъде идва, ако смея да запитам?

   • Христо каза:

    Статията действително внушава на читателя, че вина за всичко има само една политическа партия. Защо сте сестили 17-те милиарда на ГЕРБ?
    Или още не сте наясно с „ползите“ от този заем?

 13. Pingback: Морал контрабанда | Skai.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.