Защо ще гласувам за Реформаторския блок

Едва ли има съмнение, че ще гласувам за Реформаторския блок, но истината е, че аз лично изпитах и изпитвам много съмнения, които предполагам, имат и всички други хора, които искат промяна, протестираха цяла година и повече и се страхуват, че ще бъдат пропилени енергията, надеждите ни и последния шанс за връщане на България към европейското цивилизационно пространство, честната икономика и демократичния модел.

Кофата катран в меда: присъствието на хора от Тройната коалиция в листите, присъствието на хора, които биха стояли добре при Сара Пейлин, но не и в партия от ЕС, рискът от разпадане вътре в НС (единствен шанс да се минимизира този риск е преференциално гласуване за хора, които поставят общите пред личните интереси), липсата на разбиране кои са прослойките и социалните групи, носители на промяната и какво искат всъщност те, части от програмата, касаещи религиозно образование (в случая мюсюлмански училища и тяхното финансиране с държавни средства, срещу което съм против), непрекъснатите организационни драми и недоверието в доказани политически номади.

И все пак, при всичко изброено, РБ са носители и на надеждата за промяна. Защо и къде?

1. ДПС – влизането на РБ в парламента е шанс за разбиване на управленския модел от последното десетилетие(я), както и за неутрализиране на ролята на ДПС като „балансьор”, която дава на тази партия и кръговете около нея непропорционално голямо влияние. Това влияние държи в капан цялото общество и е фундамент на модела „Пеевски – Доган“.

2. Правосъдие – промените в съдебната система и прокуратурата са от първостепенна важност и усилията за реформи трябва да се съсредоточат незабавно в тях. Буксуването и блокирането на реформите в другите сектори често произтичат от бездействието на съд и прокуратура. РБ има предложения за промени, които не изискват непременно промяна в Конституцията, като например изборът на съдебната квота във ВСС да бъде извършван пряко от съдиите, а не чрез посредници. За целта, както и за спешно възстановяване на ролята на прокуратурата в рамките на закона и прекратяване на употребата ѝ като инструмент за натиск на частни интереси е необходима силна политическа воля. Това ще трябва да е и ролята на РБ – да наложи на новия парламент и правителство извършването на тези спешни действия.

3. Южен Поток – представители на РБ са от малцината, които работят целенасочено, непрестанно и упорито, за да бъдат извадени наяве корупционните схеми, източването, вмешателството на чужди държави, поръчаните от Кремъл закони и бъдещите огромни загуби за България. Тези хора и коалицията имат желанието грабежът да бъде прекратен, както и да се работи за нова енергийна стратегия, която да ни гарантира независимост от чуждо политическо влияние и честно ценообразуване.

4. Проблемът КТБ – възможността никога да не получим отговори и да изплащаме отново милиарди от джоба си с години (както правим за фалита на НРБ и Виденовата криза) е напълно реална, като се вземе предвид, че е напълно вероятно бандата „Пеевски“ отново да доминира парламента и управлението. Идеите и предложенията на РБ съвпадат с моите – незабавно влизане на международни експерти в банката, отстраняване на главния прокурор, незабавно изплащане на гарантираните от закона депозити, никакво използване на публични средства, прозрачност, пълно разследване и справедливи присъди за виновните. Наказания и очистване са единствения шанс банков грабеж да не се повтори отново след няколко години, а парите за образование и здравеопазване да потъват в изплащане на удоволствията на шайка бандити.

5. ЕС – Реформаторският блок е изцяло про-европейска  коалиция, което е от огромна важност в настоящата геополитическа ситуация и вечното ни разкрачено положение между три цивилизации. Пред нас тепърва стои цивилизационен избор, който може да реши съдбата ни за десетилетия, а една силна про-европейска партия може да ограничи ролята на проруските партии и агенти, да стабилизира колебливите разнопосочни движения на ГЕРБ и да гарантира на ЕС, че в наше лице има стабилен партньор. Освен това, както обичам да казвам по отношение на ЛГБТ правата, по-добре европейска дясна партия (или дясно-центристка), отколкото евразийска лява такава.

6. Здравеопазване – в този сектор нуждата от реформи е най-спешна, а най-вероятно закъснението ни се измерва с десетки години. Ролята на РБ тук отново трябва да е на катализатор, носител и локомотив на промяната. Отлагането на реформите от всяко правителство за последните 14 години се дължи колкото на неспособност, толкова и на липса на топки.

7. Бизнес климат, инвестиции, свободна конкуренция – при правителството на ГЕРБ чуждестранните инвестиции паднаха до критичен минимум, а за правителството на Орешарски въобще не ми се говори. Възстановяването на бизнес климата и свободната конкуренция са от първостепенна важност, за да имаме отново някакъв реален ръст, а не анемични цифрички. Тези промени са свързани с реформите и в другите сектори, като правосъдие, но ролята на РБ може и трябва да е налагане на промените чрез политическа воля и участие на експерти, каквито не липсват.

Има и други важни сфери, като медии, свобода на словото, човешки права, електронно правителство и много други, но аз лично смятам, че промените в правосъдието ще задвижат и всички останали процеси на нормализация.

Разбира се, всичко изброено и евентуалната роля на РБ в него са както шанс, така и риск. От една страна съпротивата на престъпния модел ще е огромна и с всякакви средства. От друга – невъзможността да се изпълнят поетите обещания и пропиляването на надеждите на гласоподавателите поради личностни конфликти, измяна, партийно номадство и откровена глупост ще доведат до нови разочарования, апатия, липса на доверие, напускане на България и отказ от граждански действия. А и е много вероятно скоро да няма нов шанс за влизане в парламента и участие във властта на една подобна партия.

Затова ние ще направим каквото можем, при всичките съмнение и притеснения, но избраните от нас ще трябва да дадат всичко от себе си честна, упорита и прозрачна работа за всички. Даваме голям кредит от доверие и очакваме да бъде коректно върнат.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Защо ще гласувам за Реформаторския блок

  1. Pingback: 7 причини ЗА Реформаторски блок • yovko in a nutshell

  2. свищов каза:

    Адмираций за статията !!!

  3. zImage каза:

    В ретроспекция: не се получи никак идеално, но по-добър избор така или иначе няма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.