Защо София не трябваше да спечели за културна столица?

sofia xenophobic (3)

Вчера „Дневник“ публикува текста на Манол Пейков „Защо спечели Пловдив“ (за европейска столица на културата 2019).

Днес е празника на София, една от другите кандидатури, при това със самочувствието на истинска културна столица на България, основателно или не. Но аз няма да говоря за културния календар на София, традициите и организацията. Нито за другите участници в конкурса. Нито за инфраструктурата, асфалта, баняджийските плочки по Витошка и странния отказ да се запази културното многообразие на Женския пазар.

Родена съм, израснала съм и до ден днешен живея без прекъсване в този град, който обичам безкрайно. Град, от който първите ми спомени са трамваите по „Иван-Асен“, Младежкия театър, естрадата в тогава казващия се Парк на свободата, чичовците, записващи данните на гимназистите в сини униформи, които пушеха по пейките в същия този парк, а после Френската гимназия, кестените по Патриарха, кината, театрите и концертите в зала „България“, първия концерт на Милчо Левиев след 10ти ноември, изложбата на „Армънд Хамър“ и „Шипка“ 6. Места и неща, на които първо ме водеше майка ми, а впоследствие ходех сама. Помня и как ходех на Алианс на „Мария Луиза“ (тогава Георги Димитров). Помня Халите, Банята, църквата, синагогата и джамията, леко опасните субекти и чичовците, които говореха за футбол в градинката. Помня и мачовете на Славия, на които ме водеше дядо ми.

Но помня също как едни хора взеха Славия и направиха игрището ѝ в Кривата река ресторант със стриптийз клуб, помня как ОФ чичовците, биещи шамари в парка бяха заменени от момчета с бръснати глави, които убиха Михаил и помня погрома над джамията.

София не трябваше да спечели да е европейска културна столица. И това го казвам с цялата си любов към нея. Градът, който безкритично живее със свастики, грозни ксенофобски надписи, нападения над различни и цялата тази омраза, която клокочи и от време на време избухва не може и не трябва нито да е европейска, нито културна, нито столица.

Културата е нещо повече от пиеса, уличен фестивал или организационен комитет. Култура е начина по който живеем – с другите, с подобните, с различните, в градската ни среда, с толерантността която имаме към грозното, лошото и пошлото и липсата на разбиране, че свастиката е символ на едно недопустимо отново минало, че надписът „Не ходете с чужденки“ е срещу прозореца на твоя приятелка, която не е родена в България. И срещу магазина на отдавна живеещ в България сириец, от когото целия квартал си купува бира и хляб.

Култура е съвкупността от драскащи безнаказано и безмозъчно, бездействието на съответните органи, безхаберието на хората, които живеят или работят в надрасканите сгради и всеобщата слепота за добро, красиво и чисто.

Няма столица в Европейския съюз, която да е толкова грозно омазана с ксенофобски, фашистки и комунистически нацистки надписи и символи и най-обикновени мацаници. И няма положение, при което да не ти се скъса сърцето, когато видиш прясна свастика върху току-що боядисаното, ново малко магазинче. И няма ситуация, в която да бъде подминат побоят над различен. Градът обича своя малък бизнес, своето разнообразие и своя чар, дали?

Затова София не може да е културна столица. Въпреки театрите, традициите, концертите и спомените ни. А ако иска – всички трябва да поработим за това. Дотогава – успех на Пловдив.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Защо София не трябваше да спечели за културна столица?

 1. marudina каза:

  В Пловдив защото не хвърляха камъни по Джумая Джамия … Навсякъде в България е тая омраза!

 2. Roko каза:

  За каква култура изобщо говорите през 2019 г като дотогава ще са останали няколко милиона цигани и селски тарикати доогризващи останките от държавата.

 3. Ходи виж в Берлин колко свастики има… доста наивен коментар… зачекнат е проблема, ама не е обмислен, явно.

  • NT каза:

   Сладур, наказанието за рисуване на свастика в Германия е до две години, забранени са лозунги, плакати, татуировки и дрехи с такъв символ. Преди две-три години бяха прибрали цяла кръчма хора само заради притежание на текстове на нацистки песни. Дали това не е задълбаване в другата крайност е друг въпрос, ама айде не се изказвай неподготвен…

   • Lampa каза:

    Когато ги е срам и страх от собстената им същност, ще налагат подобни закони това е ясно. Свастики има навсякъде. Бях в Пловдив точно когато ги избраха и имах възможност да пообиколя и тям. Изненада, на 2-3 места имаше свастики, имаше и грозен надпис против българите наричщ ни гяури (породи дълга и дискусия и го помня много добре), но те не бяха снимани по блогове и давани за пример. Всеки град има вътрешни улички и всеки ги вижда според воята призма.

 4. Miranda каза:

  Приветствам авторката на текста за изразеното становище и нека останалите коментиращи се вгледат в това, което е казано, вместо да недоволстват, че друго отсъства. Толерантността във всичките и измерения е другото лице на цивилизацията днес, а ксенофобията е еманация на примитивно варварство, агресия, провинциален комплекс – в най-широк смисъл. А колкото до това, че Пловдив заслужава да е столица на културата, няма спор. Не може настоящето да бъде мислено извън времето и пространството. Говорим за най-стария град в Европа, столица на Източна Румелия, етнически конгломерат, където съжителстват различни култури и се обединяват по неподражаем начин. Авторката помни детството си. В Пловдив – от камъните нашепват хилядолетни гласове. Не ни се налага да ги помним – живеем с тях. Колкото до грозната история около Джумая Джамия – това си беше политическа истерия. Бях вътре през въпросния ден и се крих ЗАЕДНО с туркините в кафенето. Това не беше атака срещу етноса, а срещу културата на моя град – от варвари.

  • Lampa каза:

   Скоро може да се окаже, че и животът на земята извира от там. Демографски погледнато София е град, който само по коледа си проличава какъв е. Тих, спокоен и освободен от всички навлеци, които последните години се заселиха. Интересна е трансформация как в един град атаката е срещу етноса, а в друг е срещо културата. В един е политическа истерия, а в друг не е. Да не говорим за варварите. Реално те си бяха жители на град Пловдив. Значи сме избрали варварски град. Та в тази връзка май нещо хилядолетните камъни и тайнствените гласове не са на правилното място, варвари не биха ги оценили.

   „…където съжителстват различни култури и се обединяват по неподражаем начин“ Има още много неща да видиш и разбереш за Европа преди да праиш подобни заключения.

 5. Д каза:

  Чудесно, а правилото за пълния член? Хубаво е, че водите блог, споделяте публично мнението си, но правописът…? :)

 6. Berlin90 каза:

  Честно казано всичко онова,което е изброено в статията за София,защо? не трябва да става културна столица…само ще кажа ,че тези явления не са проявени само и единствено в София,а в цяла България.Така,че нека да не делим и да слагаме отделни надписи,защото всички сме едно цяло.А,дали София или Пловдив ,то това вече го избират други хора.Но по важното е,че София има много повече история,живот,култура и.т. н.

 7. Абсолютно съгласен! Първо трябва да изградим култура, а след това да мислим за столица. Недопустимо е в 21 век, в страна от ЕС, водещи идеологии да са антихуманния нацизъм и комунизъм.
  Поздравления за смелата позиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.