Рационално

Pillars_of_Creation

Тази снимка на Стълбовете на сътворението държим у нас на видно място

Ratio е форум за популярна наука. И по-точно – форум за популяризиране на науката. Какво го прави толкова важен за мен?

Изобщо защо е важно да се популяризира науката е въпрос с доста тъжен отговор – макар и вече да е 2014 година, в която преди 30 години очаквахме да има колонии на Марс, лек за всички болести, летящи соларни коли и пътуване във времето, някак си изведнъж се оказахме в позиция да защитаваме научните достижения, разходите за наука и да влизаме в отбранителна позиция дори по въпроси, касаещи живота на децата – задължителната ваксинация и последствията от масовия отказ да се ваксинира.

Интересен и повод за по-сериозни размисли е и факта, че с края на Студената война интересът към науката намаля за сметка на масово влечение към езотерика, конспирации, шифъри на Леонардо и всякакви страхотии, подплатени с псевдо-научни доказателства, които обаче достигат до все по-широки групи хора на принципа „една жена каза“ и „пишеше го в един сайт“.

Стигнали сме до момент, в който подкрепата за геостратегически решения се определя от това, което можи би е била казала Ванга, по националните телевизии се говори за кемтрейли, рептили, чипиране, извънземни, световни правителства, опасностите от кохлеарните импланти (!?!, а вие имате ли роднина, който губи слуха си прогресивно? защото аз имам) и всякакви други безумици. В представящи се за сериозни вестници се коментират антиправителствени протести през призмата на кемтрейлите, които някой е пуснал над жълтите павета. Други медии пък пращат хора, които боледуват от рак и други тежки заболявания при баячки, чакръкчии, ходжи, екстрасенси и други „лечители“, без дори да се замислят за последствията от това.

Всичко това, което се сипе ежедневно – тюрлюгювеч от агресивна религиозност, мистицизъм, езотерика и солидна доза опортюнизъм – поникнал върху благодатната почва на безпросветността, и то не само в България води до нерационални решения, които обаче засягат всички.

Хубавото е, че напоследък като че ли се възражда интереса към науката, знанието и просветлението, и особено в области като космическите изследвания, генетиката, физиката и медицината. Расте отново интереса дори към научната фантастика, която мен ме е карала да мечтая за далечни светове и хапче за всички болести и вероятно щеше да ме направи учен, ако не бяха трудните 90те.

Този интерес ни носи новия „Космос“, форуми като Ratio, нови млади умове и надявам се – път към звездите.

На 24 май в София Ивент Център ще имаме удоволствието да чуем д-р Андрю Бери – британски биолог, преподавател в Harvard University, специализирал в сферата на еволюционна биология и историята на теорията за еволюцията,  Христо Колев, докторант в катедра “Аналитична химия” при Софийския Университет и д-р Джон Ръниънс от Oxford Brookes University, който се занимава с биология на растенията и изследва клетките на живите организми.

Реклами

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, разни и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Рационално

 1. Генади каза:

  Акуло, науката е сериозна работа и изисква много повече умствени усилия отколкото чалгата.
  Залез на цивилизацията. Нищо ново под слънцето.

  • nervousshark каза:

   Съгласна напълно. Но вярвам, че човек не трябва да се отказва докрая.

   • Ransom каза:

    Това със залеза на цивилизацията е малко несвързано с реалността, да ви призная :)

    Света в момента е по-добър за живеене от преди 10, 20, 100 години във почти всяко едно отношение – хората са по-здрави, живеят по-дълго и е въпрос на комуникиране на какво се дължи това. Останалото си е doomsaying.

 2. Снежа Сталева каза:

  Библията е езточник на много ценни знания – тя трябва също да се изучава. Единствено Свидетелите на Йехова правят това по един много полезен за хората начин.

 3. nt каза:

  Муахахахахахаха, коментар за свидетелите на Йехова под статия за рационализма и науката…

 4. Генади каза:

  Залез на цивилизацията, такава каквато я познаваме.
  Римската империя е загинала не защото в Рим се е живеело зле. Напротив, в Рим хората са били оброзовани, културни, живели много по-добре и охолно, отклкото варварите умищожили Рим.
  Просто римляните са загубили волята си да отстояват начина си на живот. Абсолютно същото става сега в Европа. Старческото безсилие на европейското общество пруждава Европейските лидери да се правят, че не виждат на къде отиват не само Украйна, но и собствените им държави..

 5. Докато гледах новия „Космос“, не можех да сдържа раздразнението си – филмът се цели доста ниско. Давам си сметка защо е направен по този начин, но все пак е разочароващо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.