Защо бойкотирам олимпиадата в Сочи

Sochi

В деня на официалното откриване на 22рите зимни олимпийски игри в Сочи ми се струва важно да напиша защо намирам за правилно да ги бойкотирам, като позицията ми е споделена от хора и организации по целия свят. Освен, че подобен акт е отказ от легитимация и банализация на злото, е и повод да се даде гласност на проблеми, нарушения и престъпления, за които по принцип рядко изтича информация извън границите на държавата – организатор, както и да се упражни международен натиск.

Този бойкот не е прецедент, случва се от 1956 година насам, като най-сериозните като отзвук и последствия са палестинския бойкот чрез терористичен акт срещу израелския отбор в Мюнхен и бойкотите на олимпиадите в Москва (Джими Картър взима това решение заради съветската инвазия в Афганистан) и Лос Анджелис от съответните държави от двете страни на Желязната завеса.

Като оставим настрана факта, че олимпиадите и олимпийското движение отдавна са скъсали с корена и изначалната си идея и са един триумф на химията и комерса, бойкотът на едно спортно събитие е оправдан и тогава, когато то се превърне в пропагандно оръдие, налагащо по агресивен начин тоталитаризъм, недемократичност, потъпкване на основни човешки права, националсоциализъм, фашизъм, апартейд и подобни (а колко може да е мощно доказва филмът на Лени Рифенщал „Олимпия“ за Берлин’36).

А ето какво може да се каже за Русия на Путин:

Пълзящ фашизъм – управлението на Владимир Путин даже вече не е и псевдо-демократично, като мнозина анализатори го определят като „пълзящ фашизъм“ с очаквано тежки последствия като нова студена война и разделение на света, политически гонения, разправа с неудобни политически противници, чистки, забрана на протестите и всичко останало, което върви с етикета „тоталитаризъм“.

Свободата на словотонещо, което понастоящем не съществува в Русия. Властта е овладяла всички канали за информация, а неудобните са преследвани, репресирани и убивани. Самите медии създават страх, омраза и внушават конспиративни теории,  а към Путин има култ към личността, колко познато.

Анна ПолитковскаяАнна е брутално убита заради работата си като журналист и активист за човешки права, вероятно заради поръчка на руските власти. След името ѝ могат да бъдат изброени още над десетина на журналисти, неудобни на властта, загинали при неизяснени обстоятелства.

Законът, забраняващ гей пропагандата – освен знаковия закон, в Русия хората с нехетеросексуална ориентация са подложени на тежки репресии, преследвания и агресия, която е напълно угодна на властите. Към това може да се добави и закона, който забранява НПОта, финансирани от чужди държави, което допълнително ограничава нъзможностите за търсене на защита и закрила.

Корупция и непотизъм – корупцията при подготовката на игрите надминава въображението и мащабите на познатото досега в абсолютни суми, като се предполага че от предполагаемо инвестираните 51 милиарда долара по предназначение са използвани едва около 10%. Останалото е потънало в джобовете на близки до властта и най-вече до Путин „предприемачи“ като братя Ротенберг.

Екологични проблеми – необмисленото и хаотично строителство е довело до тежки екологична катастрофа в региона, като вече пета година живеещите там нямат достъп до годна питейна вода, което се вижда в момента и на снимките от Сочи.

Експлоатация и робски труд – голяма част от строителните дейности са извършвани при минимално заплащане от работници от бившите съветски републики, нелегално пребиваващи в Русия. Освен минималното заплащане и тежките условия, работниците са били подлагани на изнудване, неплащане на последните заплати, незаконно задържане, депортация и преследвания при опит да потърсят парите си.

Експоприация и изселване – при подготовката и строежите на олимпийските съоръжения и хотели мнозина са изселени насилствено, а имотите и къщите им са експроприирани без никаква компенсация.

Сирия и подкрепата за режима на Башар Асад – подкрепата на Путин за Асад и неговия режим удължава неимоверно агонията на гражданската война и на милиони хора. Продажбата на оръжие пък на участник в този конфликт е тежко престъпление и от законова, и от морална гледна точка.

Вмешателство в интересите на чужди държави – освен в конфликта в Сирия, Русия активно се намесва във вътрешните работи на много други държави от пост-съветското пространство като Украйна, Беларус и дори България, а енергийните лостове ѝ позволяват да изнудва и извива ръце в момента дори извън обичайния и обсег на действие.

Бойкотът на олимпийски игри е въпрос на личен избор за обикновените граждани, които решават за себе си дали ще гледат или не, дали ще спрат да купуват продуктите на основните спонсори или ще иронизират грандоманските напъни на организаторите. 

Лидерите на мнение, компании, организации и подобни също решават дали и по какъв начин да изразят своята позиция и да упражнят натиск.

Участието на официални представители на държавата обаче би трябва да изразява една много по-отговорна позиция по отношение на случващото се в Русия, тъй като тяхното присъствие го легитимира не само в очите на света, но и на руските граждани,  а гоненията и чистките срещу различни етноси, сексуалност, религия и политически разбирания ще изглеждат като нещо нормално и приемливо. Отношението към липсата на демокрация, продажбата на оръжие на държава в граждански конфликт, дискриминацията и убийствата на журналисти е въпрос на цивилизационен избор, а решението на коя страна да застанеш е действие, което позиционира и държавата, на която си представител там.

За държава като България, която е с разрушен фундамент от базисни ценности, с объркани представи за добро и зло и в пълна мъгла по отношение на тоталитарното си минало и оценката за него, един акт на бойкот би бил изключително важен. Но само би.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

39 Responses to Защо бойкотирам олимпиадата в Сочи

 1. Перфектно обобщено, напълно те подкрепям!

 2. Kurt каза:

  Само не разбрах, ти в коя дисциплина си спечелила квота да се състезаваш? Как ще се отрази бойкотът ти на твоето място в ранглистата?

 3. Sofia каза:

  Само не мога да разбера какво общо имат с твоя бойкот олимпийските игри. Явно Русия не ти е присърце, това е от ясно по ясно. Но самата идея на олимпийските игри е да са политически неангажирани и периода на провеждане на игрите е бил време на примирие. Политиката си е политика, а спорта си е спорт.

 4. Олимпиец каза:

  Е сега вече си го преместих в другия крачол и сън няма да ме хване от този бойкот, аман от това смесване на политика и спорт, ненормален народ …

 5. Pingback: Защо олимпиадата в Сочи се бойкотира сама

 6. nervousshark каза:

  Откриването на олимпиадата в Москва. Я па ти.
  moscow olympics

 7. Sceptic каза:

  „За държава като България, която е с разрушен фундамент от базисни ценности, с объркани представи за добро и зло…“

  Изби рибата. Ти си по-зле и от БПЦ, щом започна да раздаваш морални „присъди“ на цяла една държава. Разликата между русофоб и американофоб и всякакъв друг фоб е точно никаква!

  • Longanlon каза:

   когато се говори за „държава“ в политически смисъл, се има предвид държавния апарат – бюрократи и политици. имаш някакви съмнения че бюрократите и политиците у нас са с объркани представи за добро и зло ли?

  • Dimitar Kanev каза:

   Броят на предубедените злобари в България нараства с намаляването на информираността и образоваността на индивидите (лесна манипулация от преднамерени медийни публикации)!

 8. ivo каза:

  Извинявай, може ли само да посочиш доказателства (статии примерно), свързани с корупцията. Действително, като гледах снимки, ми се струва, че Сочи прилича на дупка, което е абсурдно (но толкова българско някак си). Все пак бих се радвал да видя откъде идват тези 10%. Мерси :)

 9. Пламена Генова каза:

  Здравейте,

  Бих желала да попитам дали бойкотирахте и Олимпийските игри в Китай през 2008 г?
  Или според вас в Китай не е имало нарушения като горепосочените?

  Бихте ли бойкотирали и спортни събития в държавите от Южна Америка, за които също е спорно дали спазват човешките права. За екологията дори не коментирам.

  Моля да отговорите.

 10. Пламена Генова каза:

  Не мога да Ви поздравя за последователността, с която обаче не могат да се похвалят повечето хора, които бълват огън и жупел срещу игрите в Сочи.

 11. Пламена Генова каза:

  Горе съм изпуснала едно „НЕ“ – исках да напиша, че не мога да НЕ ви поздравя….

 12. Иван каза:

  Поздравления за написаното. Не е кратко, но няма излишни думи в него. Докато и преди не ги гледах, заради „триумфа на медицината и комерса“, сега просто са отвратителни на всички фронтове. Дано не залъжат много овце.

 13. зрител каза:

  Част от причините които изброявате могат да бъдат причина за бойкот на част от изминалите олимпиади.
  Пекин?
  Или зимната в САЩ? Точно след тази олимпиада се заговори за корупцията и как беше спечелено това домакинство.
  Искате да бъдете принципна? Редно е да споменете и защо е трябвало да се бойкотират и тези две олимпиади.
  Нима САЩ не се наместват във вътрешните работи на на други страни?
  Нима те не продват оръжие на едната страна в конфликта в Сирия? Нима тяхната политика не е в основата на доста конфликти по света?
  Можем да продължим в същата посока и с Пекин.
  Къде е беше принципната позиция за бойкот тогава?
  Бойкота на олимпиада не носи позитиви на никой! Но цената на олимпийският медал я знаят спортистите,това е труд,труд,труд и много труд!

  • nervousshark каза:

   Както казах вече, който е отворил първия линк в текста, е разбрал дали съм бойкотирала Пекин.

  • Dimitar Kanev каза:

   САЩ са най-големият диктатор в света, който не им играе по свирката, първо с икономическата, а след това с ракетната бухалка – Вай-голямата МУТРА в света!!

 14. Mда, а в страната Шангри-Ла всички са гейове, обичат да ги показват по телевизията, където да словоблудстват и не вземат рушвети при натуралната размяна на пуловери от вълна от лама срещу яйца от кокошки от новия свят…….Но предполагам, че като русофоб и страстен поддръжник на (х)американската позиция по външнополитическите въпроси, вие сте необоримо и неопровержимо убедена, че Русия е единствената ос на злото. Все пак така са Ви казали, защо ли пък да повярвате в обратното? А, да, за малко да пропусна : бидейки геополитически лилипути и мижитурки, припичайки на жаркото балканско-анадолско слънце, можем да чуждопоклонничим към онези там, на изток от Изтока..

 15. Данко каза:

  Бойкотирайте си – ваш проблем! Явно вие сте специалист по бойкотите! Ако си мислите, че с бойкоти нещата ще се оправят жестоко се лъжете – кучето си лае, кервана си върви! Стана ми ясно и какво изповядвате – НПО-та, гей общества, и т. н.!

 16. McCarthy каза:

  100% подкрепям бойкота!

  • Dimitar Kanev каза:

   Fuck you! Що не се навреш в някой вигвам в Северна Америка, където ти е мястото!?

   • Axel Lora каза:

    другарю Кънев, ще посеем ли смърт на мръсните капиталисти и НПО-тата? Да живей комсомола!

    • Dimitar Kanev каза:

     Госпожичка ли си/Господинчо ли си (дали заслужаваш подобно обръщение е съмнително, защото доколкото е известно това обръщение произлиза от Господ), не ме „другаросвай“, защото вероятно ти не си наясно какво обръщение би трябвало да се използва към теб, но злобата и вредителството не са докарали никого до добър край, а на теб дори не ти пука, че с подкрепата към тези „гнилостни“ образувания вредиш на страната си (ако въобще ти пука, какво е Родина, а не си възприела по „глобалистки“ наименованието „гражданин на света“! Постави в коша за плюнки и някой „червен боклук“, че всичко да си дойде на мястото, т.е. примитивизмът ти да излезе съвсем наяве.

 17. перко наумов каза:

  Добре,че още отваряме страницата,та да разберем,че имало БОЙКОТ!Още мааалко и ще разрушиш „империята на злото“!

 18. Nako каза:

  Полуистини и злоба. Твърдение, коетосе доказва с увода! Кой Ви плаща/

 19. Manuelle каза:

  Помислете си с какво светът ще запомни тази олимпиада? С тежкото и грандоманско откриване, със спортните постижения, с героизма да направиш зимна олимпиада в летен черноморски курорт? Или с нечуваните разходи на гърба на данъкоплатеца, с абсурдни „анти-гей“ закони (wtf Russia!?!) и, о, да не забравяме тоновете снимки на двойни кенефи, улични кучета и котки, осеяни с дупки и незавършени улици и алеи, недовършени хотели, хотели без ток/ вода? Въпросите са реторични…

  • Dimitar Kanev каза:

   Кой свят ще запомни с тези неща олимпиадата, светът на клеветата, светът на озлоблението, светът който като чуе думата Русия му падат „черните очила“ ли – ами това е светът (или по-скоро злонамерената клика, която генерира подобна информация) първо, за да прави неверни внушения, второ защото вероятно изпитва удоволствие от процеса на плюене (а кой изпитва удоволствие от злословенето и плюенето – долнопробните човекомразци). Да не би олимпиадата в Китай да беше с по-малък размах и грандиозност – не, но кой го е еня за това. Абсолютно недостойно е да се разгарят подобни клеветнически и злонамерени и враждебни кампании по време на събитие, през което в древна Елада са спирали войните и това говори, че съзнанието на организаторите на тази кампания се е свлякло до това на „ниадерталците“ от каменната ера!! Като се раздува балонът с тай наречения „антигейски“ закон, някой заинтересувал ли се е въобще за какво става въпрос: Законът е насочен единствено против всякакви прояви, пропагандиращи хомосексуализма (аз също не искам да ми навират в очите шарените си „непрани“ гащи и потници)! Да си ги развяват в къщи и в гей-клубовете си – никой не им нарушава това право!

   • Manuelle каза:

    Интересно, че „светът на клетвата и омразата“ живее с доста по-висок стандарт на живот от русофилски настроените народи…

 20. Takeshi каза:

  От така написаните точки, поне 2/3 напълно припокриват случващото се в САЩ. Сигурни ли сте, че ще бойкотирате тяхна следваща олимпиада? :)
  И апропо, ако Русия се меси в делата на Украйна, дали е намеса във вътрешните работи на тази държава, разговора между помощник държавния секретар Виктория Нюланд и посланик Джефри Пайет? В който се определя кой е подходящ за министър председател, кой трябва да бъде допуснат на масата на преговорите и кой не? :)
  Аман от двойни стандарти… аман.

 21. Димитър каза:

  Със закъснение 1,5 г: Гледах цялата Зимна Олимпиада и се чувствах прекрасно. Злонамерените западняци /които 5 века са убивали, грабели и лъгали света, но ги изгониха от Америка, Африка, Азия и вече в Унгария, Гърция, Турция/ още преди началото предвиждаха терористични актове, гей-преследвания, провал на руския спорт, липса на зрители и пр ционистки лъжи. Но Русия спечели Олимпиадата триумфално, нямаше никакви проблеми, всички спортисти бяха доволни и предоволни от резултатите. Спортните съоръжения остават за в бъдеще, така че цената ще се изплаща десетилетия. А Българско наистина „бойкотира“ Олимпиадата – благодарение на демокрацията това ни е най-слабото представяне от 50 г насам. Честито на идиота български бойкота. /Римата е случайна, но съвсем навременна./ Целият свят видя успехите на Русия – спортните, организационните, пълни зали и трибуни, олимпийска атмосфера. И най-великия политик на 21 в – Владимир Владимирович Путин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.