Симптомът „Атака“, антигей риториката и евроскептичната болест

През последната седмица партия „Атака“ и нейни представители изключително агресивно вкараха в общественото пространство темата за „хомосексуалистите“, като успяха да внесат за гласуване поправка в новия Наказателен кодекс, криминализираща по руски модел „манифестирането на хомосексуална ориентация“. След вота „против“ в Народното Събрание наводниха общественото пространство, и то през националната телевизия бТВ със заплахи, че нещата съвсем не са приключили. „Атака“ обеща да спира „гей изродщините“ чрез промени в поправка в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

За юридически грамотните граждани е пределно ясно, че дори подобни промени да бъдат гласувани със „за“ в парламента, впоследствие те ще бъдат отхвърлени от ВАС и КС. Това би трябвало да действа успокояващо, но за съжаление случващото се и атаките конкретно срещу ЛГБТ гражданите на Република България не са нито случайни, нито без последствия, краткосрочни и дългосрочни.

Защо точно „гей въпроса“?

Първа причина: точно тази тема е актуална покрай олимпиадата в Сочи и бойкота срещу нея от страна на държавни лидери, известни лица, активисти и обикновени граждани заради постоянното и грубо нарушаване на основни човешки права, пълзящата нацистка диктатура и конкретно заради закона, забраняващ „гей пропагандата„. Шумът по темата и обсъждането ѝ в масови медии я правят удобна за експлоатация от партии и групировки като „Атака“, виреещи върху анти-европейска, про-руска идеология, които допълнително се опитват да позиционират „нашето, традиционно“ срещу „чуждото, европейското“, докато прокарват чужди икономически и геополитически интереси.

Втора причина, при това не по-маловажна: след последните изстъпления на Волен Сидеров, лидер на“Атака“ и други народни представители, както и късното, но все пак случило се събуждане на прокуратурата, стратегията за шум в пространството и скандали трябва да намери по-безопасни води – без атаки срещу чужди дипломати, нападения над религиозни храмове, изтъпления над хора от други етноси, религии или националност и други уж необтекаеми престъпления.

Добре известно е, че в настоящия Наказателен кодекс, в член 162, който криминализира речта и престъпленията от омраза признак „сексуалност“ няма и всякакви волнодумства и изстъпления по темата няма да доведат до ново събуждане на Сотир Цацаров. КЗД няма как да е заплаха, а негодуванието от всякакви „соросоиди“ и „либерасти“ е добре дошло, за да се запълни списъка с врагове на народа.

Защо точно сега?

„Атака“ изгуби голяма част от традиционния си електорат след подкрепата за коалиция, в която е и архиврага ДПС, което е добре дошло за вече съществуващи конкуренти като НФСБ и ВМРО. По-тежка загуба обаче партията на Сидеров търпи от новата кукла на статуквото – „България без цензура“, която също се заявява като про-националистическа и популистка, което не е трудно при риториката на Бареков, заиграването с Пловдивския митрополит Николай, миграцията към партията на познати лица като Калина Крумова и подобни и символиката с розетката. Огромният риск „Атака“ да остане без евродепутати и да не влезе в следващото НС кара Волен Сидеров да отделя огромни средства за рекламни кампании, както и да търси шумни скандали отвъд ръба на закона.

Извън това и началото на олимпиадата обаче, съвсем не изглежда случайно грубото завземане на общественото пространство – скандалната законова поправка и заплахите на депутатите от партията удобно заглушават важните теми от седмицата и  месеца – референдума, предложен от президента, евродоклада, Странджа, ръста в битовата престъпност, скандала с европроекта на Моника Йосифова, люспенето в БСП, почитането на жертвите на комунистическия терор, все по-тихото искане за оставка и всичко останало. Дали Сидеров още веднъж обслужва статуквото е въпрос, който няма твърде много възможни отговори.

Последствията ще са тежки

Като оставим настрана краткосрочния шум, стреса и загубата на време с поредните идиотщини на поредния изкуствено създаден и поддържан за нечисти цели политически субект, действията на „Атака“ и подобните ѝ създават съвсем реални предпоставки за тежки последствия.

1. Евроскептицизъм – с непрекъснато повтаряни лъжи, които слагат знак на равенство между европейски и евроатлантически ценности и инцест, педофилия, разврат, гей прайдове, което е бонус към въртящите се мантри, че сме живеели по-добре преди да влезем в ЕС, че Брюксел ни налага безсмислени ограничения и пречи на икономическия ни растеж, и всичко това насред продължаваща стагнация и увеличаваща се бедност, е съвсем нормално евроскептицизмът да расте експоненциално. Това естествено ще се отрази на изборните резултати на всяка една нормална проевропейска партия, опитите за реформи в съдебната система, изисквани и от Брюксел (което няма как да стане без широка обществена подкрепа) и ще дава козове в ръцете на всяка една популистка формация.

Worst case scenario – някой прави референдум с въпрос „за“ и „против“ оставането на България в ЕС. Ако нещата продължават по същия начин, резултатът е предвидим. При това „Атака“ е само един от симптомите, а не болестта и същата риторика и действия се наблюдават и в почти всички останали партии, които дори уж да принадлежат към някое „европейско политическо семейство“, всъщност са антиевропейски по своята същност.

2. Благоприятна почва за прокарване на чужди интереси – всеки един евроскептик е вода в мелницата на руските интереси, не случайно е и вечното противопоставяне на европейските и руско-православните ценности и вярата на много хора, че ние естествено не принадлежим в западноевропейското семейство. А след като руснакът е наш брат, то и един АЕЦ, и газовият монопол, и путинските закони са нещо добро и полезно, братушките няма да ни мислят злото, я.

3. Дискриминация и престъпления от омраза  дискриминацията срещу различните в България е факт, като нещата се влошават от 2007 година насам, напоследък особено главоломно. Все повече се засилва усещането за безнаказаност, като всяко изстъпление избутва все по-далече границите на приемливо и нормално. Банализацията на речта на омразата, която вече съвсем естествено се лее през уикенда, сутрин в националната телевизия бТВ, когато гледат и деца, преповтарянето на думите и идеите в почти всички други медии, липсата на реакция от СЕМ, КЗД, прокуратура и други институции ще доведат до ескалация на насилието и омразата. Това, което някои си го позволяват в ефир, други си позволяват на улицата.

Много показателен е и факта, че основната опорна точка срещу втората окупация на СУ беше предполагаемата нехетеросексуалност на един или повече от участниците, с цел да се делегитимира протестния акт заради това, че участниците в него са негодни/недъгави/втора ръка (унтерменш) и още по-страшното е, че атаката, подхваната от всички пеевски медии като че ли постигна търсения ефект. И това е само началото.

Всяка диктатура, националсоциалистическа или фашистка има нужда от вътрешен враг, а Путин е избрал ЛГБТ хората за основен такъв (едно обяснение защо на руски). Да се пренесе това към бившите и настоящите сателити не само е напълно възможно, но всъщност вече се случва, като съдим по атаката срещу окупаторите на СУ.

Липсата на партия с позиция и активност по темата (БСП, уж член на ПЕС е про-путински настроена по темата за човешите права и вотът за поправката на НК още веднъж доказа, че тази партия не е и няма да еволюира), върховенство на закона и организирани действия за ЛГБТ права допълнително помрачава картинката.

Случващото се напоследък е сякаш от съвсем друго време и на съвсем друго географско място – усещането е за дежа вю от преди 89та, за обществен регрес и безизходица. След бърза сметка след вота по поправката гласувалите „за“, „против“, „въздържали се“ и отсъстващи в четвъртък се оказва, че против са 35%. 65% от депутатите пасивно или активно искат криминализация и затвор за „хомосексуално манифестиране“, а какво друго точно искат само мога да си представя.

Все още си отдъхваме с мисълта: „Добре че сме в ЕС“, но докога?

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

14 thoughts on “Симптомът „Атака“, антигей риториката и евроскептичната болест”

 1. „За юридически грамотните граждани е пределно ясно, че дори подобни промени да бъдат гласувани със „за“ в парламента, впоследствие те ще бъдат отхвърлени от ВАС и КС“

  Юридически грамотните граждани очакваха друго решение от КС и по казуса „Пеевски“, така че не мисля че изобщо вече може да се разчита на какъвто и да е здрав разум на която и да е инстанция.

 2. Кажете нещо за симптома „президент“-защото институцията се представлява не от homo sapiens a от homo ludens.Въпреки,чече се счита,че управлението на държава все пак не е игра.Дори след Бойко-още си позволяваме да го мислим!

  1. Тази опорна точка и тя е доста луденс, пардон, луда. Малко уважение към спамените, все пак – граматика, смисъл, синтаксис дори, иначе не е интересно да си играем.

 3. Ничии опорни точки не могат да ми бъдат приоритет.Само елементарният разум.Впрочем,фарсът,като основен сценичен прийом при Вас,не преполага чак толкова…

 4. Чудесен анализ, няколкостранен. „удобно заглушават важните теми от седмицата“ . Супер е, че сте обърнали внимание и на това. Очаквам пост на тема криминализацията на джойнта?

 5. А-а-а,спирам да троля-сетих се веднага,че „подготовка“ означава да си набавя вазелин!Обещавам повече НИКОГА!Рапорт даден!

 6. Благодаря за статията! Напомни ми за това как докладите на ЕС често се описват като скандални и прекалено крайни, но никой никога не си прави труда да ги прочете – а ги има лесно достъпни и преведени на български.

 7. Това с отричането на различното и различните е вкоренено в човешката природа.Заровено някъде дълбоко в ДНК.Нашето общество е силно повлияно от 500 години „турско присъствие“ и традициите са начин за оцеляване.В тези традиции образите на гейовете съвсем не се вписват.Образът на мъжа с главно М можеш да видиш навсякъде от народното творчество до фотографиите на революционери и хайдути.Трудно някой би си представил Ботев и Левски развяващи знаме с цветовете на дъгата.
  Хора като Сидеров добре познават психологията на българина и добре си играят картите години наред.Атака се превърна в партия работеща съвместно с най големия враг на България БСП-БКП и с нейния придатък ДПС.Всичко това в името на печалбата.
  Сега голямата борба е да няма референдум за каквото и да било,защото тогава ще се объркат игрите на милите комунисти,които вече 25 години разиграват.
  За съжаление голяма част от населението е много глупава в резултат на внимателна 65 годишна селекция.Всички с малко по голямо IQ или са пращани в десета глуха или са принуждавани да си вземат багажа и да си дирят късмета далеч от България.
  Това е идеална среда за виреенето на паразити като „дудука“ Бареков обслужващ Джаба,който на свой ред обслужва други господари.Целият ни политически „елит“ е изграден от такива „дудуци“.Последното попълнение е Росен Петров,направо ми приседна като му гледах мазната недодялана постановка достойна за някоя работничка на околовръстното
  Жалко,но може би ще се повтори библейската история в която докато и последния роден в робство не умре никой няма да стигне обетованата земя.За съжаление това е траяло 40 години.Както виждам ние за 25 нищо е сме направили…..

  А между другото колегите от „Киров“ са си направили много хубава снимка с бели тениски по повод подкрепата на гейовете за олимпиадата.Може би Ванко се завръща отново ;)

 8. Всеки има право сам да определя сексуалността си. И никой не трябва да бъде дискриминиран по тази причина.
  Но, по каква причина различността трябва да се демонстрира и да се парадира с нея?

  А относно „окупацията“ на университета категорично не съм съгласен с тебе. Самата дума „окупация“ не ми харесва, действието още по-малко. Това е обществена сграда, никой няма право да я „окупира“. Тази сграда е подарена на народа от двама велики българи. „Окупацията“ и е неразбираема Простотия.

  И мнението ти за Евросъюза не споделям напълно, идеята е добра, изпълнението лошо, управлението отвратително и дикриминационно. Прилича на приказката за орела, рака и щуката. Икономически не сме дорасли за такъв съюз, като общество още по-малко. Затова резултатите за българите са плачевни – бедност, безработица, ителектуална и физическа деградация, цигнизация и безнадеждност. Резултатите са по-страшни и от чумна епидемия.
  Само не казвай че не е вярно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s