Симптомът „Атака“, антигей риториката и евроскептичната болест

През последната седмица партия „Атака“ и нейни представители изключително агресивно вкараха в общественото пространство темата за „хомосексуалистите“, като успяха да внесат за гласуване поправка в новия Наказателен кодекс, криминализираща по руски модел „манифестирането на хомосексуална ориентация“. След вота „против“ в Народното Събрание наводниха общественото пространство, и то през националната телевизия бТВ със заплахи, че нещата съвсем не са приключили. „Атака“ обеща да спира „гей изродщините“ чрез промени в поправка в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

За юридически грамотните граждани е пределно ясно, че дори подобни промени да бъдат гласувани със „за“ в парламента, впоследствие те ще бъдат отхвърлени от ВАС и КС. Това би трябвало да действа успокояващо, но за съжаление случващото се и атаките конкретно срещу ЛГБТ гражданите на Република България не са нито случайни, нито без последствия, краткосрочни и дългосрочни.

Защо точно „гей въпроса“?

Първа причина: точно тази тема е актуална покрай олимпиадата в Сочи и бойкота срещу нея от страна на държавни лидери, известни лица, активисти и обикновени граждани заради постоянното и грубо нарушаване на основни човешки права, пълзящата нацистка диктатура и конкретно заради закона, забраняващ „гей пропагандата„. Шумът по темата и обсъждането ѝ в масови медии я правят удобна за експлоатация от партии и групировки като „Атака“, виреещи върху анти-европейска, про-руска идеология, които допълнително се опитват да позиционират „нашето, традиционно“ срещу „чуждото, европейското“, докато прокарват чужди икономически и геополитически интереси.

Втора причина, при това не по-маловажна: след последните изстъпления на Волен Сидеров, лидер на“Атака“ и други народни представители, както и късното, но все пак случило се събуждане на прокуратурата, стратегията за шум в пространството и скандали трябва да намери по-безопасни води – без атаки срещу чужди дипломати, нападения над религиозни храмове, изтъпления над хора от други етноси, религии или националност и други уж необтекаеми престъпления.

Добре известно е, че в настоящия Наказателен кодекс, в член 162, който криминализира речта и престъпленията от омраза признак „сексуалност“ няма и всякакви волнодумства и изстъпления по темата няма да доведат до ново събуждане на Сотир Цацаров. КЗД няма как да е заплаха, а негодуванието от всякакви „соросоиди“ и „либерасти“ е добре дошло, за да се запълни списъка с врагове на народа.

Защо точно сега?

„Атака“ изгуби голяма част от традиционния си електорат след подкрепата за коалиция, в която е и архиврага ДПС, което е добре дошло за вече съществуващи конкуренти като НФСБ и ВМРО. По-тежка загуба обаче партията на Сидеров търпи от новата кукла на статуквото – „България без цензура“, която също се заявява като про-националистическа и популистка, което не е трудно при риториката на Бареков, заиграването с Пловдивския митрополит Николай, миграцията към партията на познати лица като Калина Крумова и подобни и символиката с розетката. Огромният риск „Атака“ да остане без евродепутати и да не влезе в следващото НС кара Волен Сидеров да отделя огромни средства за рекламни кампании, както и да търси шумни скандали отвъд ръба на закона.

Извън това и началото на олимпиадата обаче, съвсем не изглежда случайно грубото завземане на общественото пространство – скандалната законова поправка и заплахите на депутатите от партията удобно заглушават важните теми от седмицата и  месеца – референдума, предложен от президента, евродоклада, Странджа, ръста в битовата престъпност, скандала с европроекта на Моника Йосифова, люспенето в БСП, почитането на жертвите на комунистическия терор, все по-тихото искане за оставка и всичко останало. Дали Сидеров още веднъж обслужва статуквото е въпрос, който няма твърде много възможни отговори.

Последствията ще са тежки

Като оставим настрана краткосрочния шум, стреса и загубата на време с поредните идиотщини на поредния изкуствено създаден и поддържан за нечисти цели политически субект, действията на „Атака“ и подобните ѝ създават съвсем реални предпоставки за тежки последствия.

1. Евроскептицизъм – с непрекъснато повтаряни лъжи, които слагат знак на равенство между европейски и евроатлантически ценности и инцест, педофилия, разврат, гей прайдове, което е бонус към въртящите се мантри, че сме живеели по-добре преди да влезем в ЕС, че Брюксел ни налага безсмислени ограничения и пречи на икономическия ни растеж, и всичко това насред продължаваща стагнация и увеличаваща се бедност, е съвсем нормално евроскептицизмът да расте експоненциално. Това естествено ще се отрази на изборните резултати на всяка една нормална проевропейска партия, опитите за реформи в съдебната система, изисквани и от Брюксел (което няма как да стане без широка обществена подкрепа) и ще дава козове в ръцете на всяка една популистка формация.

Worst case scenario – някой прави референдум с въпрос „за“ и „против“ оставането на България в ЕС. Ако нещата продължават по същия начин, резултатът е предвидим. При това „Атака“ е само един от симптомите, а не болестта и същата риторика и действия се наблюдават и в почти всички останали партии, които дори уж да принадлежат към някое „европейско политическо семейство“, всъщност са антиевропейски по своята същност.

2. Благоприятна почва за прокарване на чужди интереси – всеки един евроскептик е вода в мелницата на руските интереси, не случайно е и вечното противопоставяне на европейските и руско-православните ценности и вярата на много хора, че ние естествено не принадлежим в западноевропейското семейство. А след като руснакът е наш брат, то и един АЕЦ, и газовият монопол, и путинските закони са нещо добро и полезно, братушките няма да ни мислят злото, я.

3. Дискриминация и престъпления от омраза  дискриминацията срещу различните в България е факт, като нещата се влошават от 2007 година насам, напоследък особено главоломно. Все повече се засилва усещането за безнаказаност, като всяко изстъпление избутва все по-далече границите на приемливо и нормално. Банализацията на речта на омразата, която вече съвсем естествено се лее през уикенда, сутрин в националната телевизия бТВ, когато гледат и деца, преповтарянето на думите и идеите в почти всички други медии, липсата на реакция от СЕМ, КЗД, прокуратура и други институции ще доведат до ескалация на насилието и омразата. Това, което някои си го позволяват в ефир, други си позволяват на улицата.

Много показателен е и факта, че основната опорна точка срещу втората окупация на СУ беше предполагаемата нехетеросексуалност на един или повече от участниците, с цел да се делегитимира протестния акт заради това, че участниците в него са негодни/недъгави/втора ръка (унтерменш) и още по-страшното е, че атаката, подхваната от всички пеевски медии като че ли постигна търсения ефект. И това е само началото.

Всяка диктатура, националсоциалистическа или фашистка има нужда от вътрешен враг, а Путин е избрал ЛГБТ хората за основен такъв (едно обяснение защо на руски). Да се пренесе това към бившите и настоящите сателити не само е напълно възможно, но всъщност вече се случва, като съдим по атаката срещу окупаторите на СУ.

Липсата на партия с позиция и активност по темата (БСП, уж член на ПЕС е про-путински настроена по темата за човешите права и вотът за поправката на НК още веднъж доказа, че тази партия не е и няма да еволюира), върховенство на закона и организирани действия за ЛГБТ права допълнително помрачава картинката.

Случващото се напоследък е сякаш от съвсем друго време и на съвсем друго географско място – усещането е за дежа вю от преди 89та, за обществен регрес и безизходица. След бърза сметка след вота по поправката гласувалите „за“, „против“, „въздържали се“ и отсъстващи в четвъртък се оказва, че против са 35%. 65% от депутатите пасивно или активно искат криминализация и затвор за „хомосексуално манифестиране“, а какво друго точно искат само мога да си представя.

Все още си отдъхваме с мисълта: „Добре че сме в ЕС“, но докога?

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Симптомът „Атака“, антигей риториката и евроскептичната болест

 1. lanzz каза:

  „За юридически грамотните граждани е пределно ясно, че дори подобни промени да бъдат гласувани със „за“ в парламента, впоследствие те ще бъдат отхвърлени от ВАС и КС“

  Юридически грамотните граждани очакваха друго решение от КС и по казуса „Пеевски“, така че не мисля че изобщо вече може да се разчита на какъвто и да е здрав разум на която и да е инстанция.

 2. Kolor4o каза:

  Кажете нещо за симптома „президент“-защото институцията се представлява не от homo sapiens a от homo ludens.Въпреки,чече се счита,че управлението на държава все пак не е игра.Дори след Бойко-още си позволяваме да го мислим!

  • nervousshark каза:

   Тази опорна точка и тя е доста луденс, пардон, луда. Малко уважение към спамените, все пак – граматика, смисъл, синтаксис дори, иначе не е интересно да си играем.

 3. Kolor4o каза:

  Ничии опорни точки не могат да ми бъдат приоритет.Само елементарният разум.Впрочем,фарсът,като основен сценичен прийом при Вас,не преполага чак толкова…

 4. Chill Whale каза:

  Чудесен анализ, няколкостранен. „удобно заглушават важните теми от седмицата“ . Супер е, че сте обърнали внимание и на това. Очаквам пост на тема криминализацията на джойнта?

 5. Kolor4o каза:

  А-а-а,спирам да троля-сетих се веднага,че „подготовка“ означава да си набавя вазелин!Обещавам повече НИКОГА!Рапорт даден!

 6. az каза:

  одобрявам статията. :D

 7. Lyuba Bozhilova каза:

  Благодаря за статията! Напомни ми за това как докладите на ЕС често се описват като скандални и прекалено крайни, но никой никога не си прави труда да ги прочете – а ги има лесно достъпни и преведени на български.

 8. Stefan Kirov каза:

  Щом са против ЛГБТ, защо всички умират да гледат клипове с Азиз?

 9. Easy rider каза:

  Това с отричането на различното и различните е вкоренено в човешката природа.Заровено някъде дълбоко в ДНК.Нашето общество е силно повлияно от 500 години „турско присъствие“ и традициите са начин за оцеляване.В тези традиции образите на гейовете съвсем не се вписват.Образът на мъжа с главно М можеш да видиш навсякъде от народното творчество до фотографиите на революционери и хайдути.Трудно някой би си представил Ботев и Левски развяващи знаме с цветовете на дъгата.
  Хора като Сидеров добре познават психологията на българина и добре си играят картите години наред.Атака се превърна в партия работеща съвместно с най големия враг на България БСП-БКП и с нейния придатък ДПС.Всичко това в името на печалбата.
  Сега голямата борба е да няма референдум за каквото и да било,защото тогава ще се объркат игрите на милите комунисти,които вече 25 години разиграват.
  За съжаление голяма част от населението е много глупава в резултат на внимателна 65 годишна селекция.Всички с малко по голямо IQ или са пращани в десета глуха или са принуждавани да си вземат багажа и да си дирят късмета далеч от България.
  Това е идеална среда за виреенето на паразити като „дудука“ Бареков обслужващ Джаба,който на свой ред обслужва други господари.Целият ни политически „елит“ е изграден от такива „дудуци“.Последното попълнение е Росен Петров,направо ми приседна като му гледах мазната недодялана постановка достойна за някоя работничка на околовръстното
  Жалко,но може би ще се повтори библейската история в която докато и последния роден в робство не умре никой няма да стигне обетованата земя.За съжаление това е траяло 40 години.Както виждам ние за 25 нищо е сме направили…..

  А между другото колегите от „Киров“ са си направили много хубава снимка с бели тениски по повод подкрепата на гейовете за олимпиадата.Може би Ванко се завръща отново ;)

 10. Генади каза:

  Всеки има право сам да определя сексуалността си. И никой не трябва да бъде дискриминиран по тази причина.
  Но, по каква причина различността трябва да се демонстрира и да се парадира с нея?

  А относно „окупацията“ на университета категорично не съм съгласен с тебе. Самата дума „окупация“ не ми харесва, действието още по-малко. Това е обществена сграда, никой няма право да я „окупира“. Тази сграда е подарена на народа от двама велики българи. „Окупацията“ и е неразбираема Простотия.

  И мнението ти за Евросъюза не споделям напълно, идеята е добра, изпълнението лошо, управлението отвратително и дикриминационно. Прилича на приказката за орела, рака и щуката. Икономически не сме дорасли за такъв съюз, като общество още по-малко. Затова резултатите за българите са плачевни – бедност, безработица, ителектуална и физическа деградация, цигнизация и безнадеждност. Резултатите са по-страшни и от чумна епидемия.
  Само не казвай че не е вярно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.