Завършеността и нейната липса

Завършването докрай на продукт, задача, реформа, процес или проект е нещо, което ние, българите почти не познаваме. Не сме го виждали в практиката, не го правим и не ни притеснява, когато нещо не получи логичен завършек (с изключения, разбира се, въпреки че генерализацията е любим аналитичен инструмент по тези ширини).

Ама как така и защо такова национално-безотговорно твърдение? Ами ето така:

– Строят се магистрали по 20, 30, 40 и дори 50 години. Нещо започва, но понеже или парите не достигат, или някой ги е завлякал, или пък е довел португалския си братовчед, или просто защото никога не можем да направим нещо нито в срок, нито качествено, нито докрай едва през лето 2013та европейска България имаше своята първа истинска магистрала. Най-сетне нали, ама не съвсем. 50 години е повече от моя живот и една огромна част от този на майка ми;

– Започват се мащабни проекти, които никога не приключват. Не приключваха дори през социализма, въпреки всички легенди – огромния зарязан комплекс в Радомир, гьола на АЕЦ Белене, който си беше гьол и преди 89та, туча на Цариградско, така наречния ИПК „Родина“, огромната болница в двора на Медицинска академия, недовършените бетонни скелети, накацали по полетата из цяла България, чудесата тип „Дом на партията“ в почти всеки областен град, бутафорните фасади върху недовършени сгради за Дипломатическия корпус, които после се разпадаха и какво ли още не. И не са завършени, не защото дойде демокрацията, не, някой цъфнаха след 10ти ноември, просто така са си нещата;

– Реформите във всички области, някои никога незапочнати, други започнати, но зарязани от следващото правителство, а трети обещани, но забравени, защото като дойдеш на власт, първата ти работа е да започнеш да си топлиш мястото и да се готвиш за идващите президентски, местни, европейски и парламентарни избори;

– Усвояването на еврофондовете – и с крадене, и без крадене все не става;

– Започнатият и никога незавършен преход;

– Започнатите протести за коренна промяна, дето май ще си ги зарежем някъде на средата на пътя.

Всеки път, когато мисля за работене по български, и „работене“ е точната дума, си представям 2ма, които копят ров през улицата, за да пуснат нелегален кабел от комшията, около тях 10 люпят семки, цъкат с език и викат „Еее, така няма да стане, я ровни по налево“, докато не стане икиндия и всички отидат да пият ракия в къщата на този, дето има нужда от ток. Късен следобед някой ще хвърли пръстта обратно в изкопа, но няма да асфалтира отгоре и така следващите 10 години и 12те героя на този кратък разказ ще си карат колиците 2ра ръка през дупката и ще псуват тая скапана държава. Разбира се, в картинката ще добавим и общината, която никога нищо не преасфалтира, защото така и чез-мез и сие, които са карали гражданина с лопатата да чака 6 месеца, преди сам да си намери решение на казуса, демек с комшията.

И общо-взето така си живеем от 1944та насам – ден да мине, друг да дойде, да се снишим докато мине, а и работата не заек да избяга, пък и какво ще им се потим на тия. А най-добрият начин да се свърши една работа е да кажеш, че има келепир и ще изкяриш от държавата, пък дори да е по-трудоемка и после да боли.

Андрешко, бай Ганьо, Асен и аз, като в онази песен.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

19 Responses to Завършеността и нейната липса

 1. kkk каза:

  Това поведение ни е наложено …. Миналото ти говори съвсем друго … Това е манталитет наложен от всички, който са ни завидели !

  • Sashko Konspiraciqta каза:

   пхахаххаха, аре, пак всички други са виновни за мъките и несгодите на КЛЕТА МАЙКА БАЛГАРИА, защото ни завиждат каква невероятна нация сме с такъв потенциал и умения, които никъде няма по света. и ето, ние работим, мъчим се, полагаме къртовски денонощен труд, а те, лошите, ни спират и ни бутат в пропастта. тюх. нали го знаете стария виц за казана с българи в Ада?

  • R. каза:

   Първата и последната утеха на всички неудачници на света: „Друг е виновен, друг ни го направи“.

 2. Жилов каза:

  Майка ми работеше в Метрострой през осемдесетте, където преливаха от пусто в празно преди окончателно да банкрутират. Добре че най-накрая дойдоха японците да ни направят метрото.

  • nervousshark каза:

   Метрото го пропуснах, защото накрая го направиха, но през 80те майка ми ми показваше изкопа и казваше, че никога няма да го направят…

 3. Michel каза:

  Колкото и да упорстваме (малцината), протестът е на път да умре… от старост… около първите си има-няма три месеца… Лоша работа! Га бяхме 30 хиляди на Цариградско, га сме триста човека… А какво се е ПРОМЕНИЛО за тия седмици??

  НИЩО!

  Орешарски на власт, Местан на власт, Станишев на власт, Сидеров на власт, парламента си работи против хората, Белене щяло да се строи, Южен Поток щял да се строи, КТБ и Пеевски и медиите му процъфтяват, парламентът в ограждения, мизерията все същата…

  …и въпреки това, сме намалели толкова много, сякаш НЯМА за какво да се БОРИМ???

  Няма надежда за нас. Ние сами трябваше да се справим, ама се отказахме.

 4. nadejda2013 каза:

  Според мен протеста ще се възроди през зимата. Ха, на бас! И тогава няма как да разделят хората на млади и стари, учени и прости, ами всички са едно. Като миналия февруари. Само се надявам този път да няма самозапалили се от отчаяние хора. Как пък тогава болшинството българи не разбраха, че тези хора се самозапалиха защото сме стигнали до момента „от тук не виждам на къде“… И тази зима пак сме си от където тръгнахме.
  За съжаление не мога да участвам в протеста и ме е срам, че единствено мога да кажа на хора като Нервната акула, браво за непримирението / ехеее, 100 дни станаха/. Но хората, които сега стоически всеки ден отиват да викат оставка пред президенството и парламента, са тези които не искат да живеят в една и съща кочина вече ен-найсет години.

 5. Michel каза:

  То тръгне ли пак протест за бедност и сметки, не ви ли е ясно че пак някой ще го „яхне“?… :-(

  Не става така. Това правителство може и да падне след ТЕЖКА КРИЗА но ще е късно тогава – парите откраднати, българите още по-бедни, а Орешарски и Станишев ще ни се смеят от някой карибски остров, гушнали милиони комисионни…

  Сега е момента да се протестира, за морал в политиката, против безнаказани престъпления против всички българи, извършвани от правителство и парламент! (Но не! Пеевски го „няма“, айде по къщите, стига сме се уморявали по площадите…)

  Билети за чужбина, това е решението. Ако само 0.001% от българите им ПУКА за България, и са готови да направят НЕЩО, това не е достатъчно… Няма как тази милионна част да измъкне от калта страната, докато масите седят на ракийка и салатка пред телевизорите и чакат поредния политик „да ги оправи“.

 6. nadejda2013 каза:

  Да, бе! Като се изнесем всички в чужбина наистина ще вземат да се решат всичките проблеми. Ами тези, които ще останат тук?
  Аз не ща да ходя в чужбина. И правя каквото мога, може да е малко но е от сърце, за да може родителите ми, аз и децата след нас да живеят по-добре. Не е ли по-смислената стратегия да се стремим да обърнем нещата в наша полза тук и сега? Да не мислите, че във Франция и Германия си нямат проблеми? Обикаляла съм достатъчно и съм видяла за какво иде реч. В България си имаме някои предимства – вярно е, не сме цъфнали и вързали, но може да се понаправи нещо за хубаво, може да се тръгне от малкото та да се промени нещо…
  Но сме тоооолкова черногледи, а и сме си свикнали да се оплакваме. Да си продължаваме в същия дух, нали така?
  Да, сега някой ще каже че съм наивна, че не оценявам нещата в цялост, че нищо не разбирам. Може да се окаже прав този някой, но какъв е изхода – от няколко месеца чувам за две алтернативи от хората. Да се изнесем масово в чужбина или да се самозапалваме публично? Някой да предложи нещо друго смислено има ли?

  • Атанас каза:

   С всяко от 2-те мнения имам някои несъгласия:
   1. Както каза Мишел – нищо не се е променило. Същите хора са във властта и продължават своите мерзости. Няма нищо добро, ако протестираме само за едната сметка за ток или парно. А корупцията, здравеопазването, училищата и университетите, съдебната система…? Няма причина да се прибираме по домовете, освен това, че вече не приятна лятна вечер.
   2. Всеки има праг на търпение. Отвъд него предприема действия, които може да не са за общото благо (например безкрайно протестиране с още 299 други) и да си реди живота според собствени предпочитания (с куфарите и през няокй граничен пункт или просто със салата и ракия да „киризи“ актуалния брадър). Да, по света също има проблеми и неуредици. Само че ако варианта е да се изключиш от случващото се тук – разликата не е голяма ако си изключен от случващото се на 1000, 2000, 3000 километра. Просото място на което си удобно изключен, а не неудобно изключен. С изключването разликата за мен лично е разлика в общуването с роднини и приятели.

   • nadejda2013 каза:

    Може би не съм се изразила ясно. Аз съм ЗА протестите. Точно както казва Мишел – ако има 30000 по площадите на управляващите ще им стане безпределно ясно, че трябва да си ходят. И си мисля, че това ще стане факт през зимата или пак на края на зимата. Тогава ще има и протестиращи за сметките, и протестиращи против гнилото ни управление и некадърниците в него. Е, разбира се може и да има протести, може и да няма – хората се умориха от всичко вече… Но мисля, че е ясно едно – на никой не му харесва положението, но и не се виждат ясни алтернативи. Поне алтернативи като Баста например са направо смях в залата. Хората, които сега управляват или неистово организират нови политически формации са същите, които ни управляваха и крадоха 20 години, някои повече. Или пък да влязат нови лица в политиката – какво ще се случи с тях? Може би каквото се случи с хората от началото на прехода?
    Така че протести трябва да има и то до като не стане това, което искат хората от управляващите – оставка. И в цитираните от мен държави – визирам особено Франция, народа по този начин удържа положението. Иначе Оланд както се е засилил ще започне да взима по над 50-те процента от доходите на населението за данъци.
    А в момента няма 30 000 на протеста, защото никой не е на ясно и няма съгласие по въпроса какво правим след това. Както се казва „Спасение от нийде не иде“. Та затова питам – някой има ли смислени идеи по въпроса?

 7. Pingback: #ДАНСwithme ден 101, независимост (от мафията)! • optimiced | bg

 8. Michel каза:

  Мафията държи медиите, 80% от тях. Медиите формират общественото мнение. КТБ банката държи медиите. В банката държавата (правителството) си държи парите. Парите управляват общественото мнение. Тоест, с една дума: мафията си купува всичко.

  Как ще се преборим с това? С мирен протест в центъра на София в продължение на 101 дни?

  Мислех, че може… когато бяхме 30 000 навън! Сега като сме между 300 и 3 000 шанса е доближил нулата градуса по Келвин. Медиите у нас владеят милиони хора, ние с 300 човека накъде сме?…

 9. Стоянова каза:

  Така си е. Моето обяснение-защото България все е ръководена „дистанционно“,което е отгледало „елит“,който си живурка/през социализма/ и краде-сега.Тогава,защото по-трудно се крадеше,а и имаше богат спонсор,който ни казваше-такъв завод ще построите,такива са нуждите/на СИВ/.А глупостите от рода на „културни домове във всяко село и площад/задължително/,при това-обикновено мраморен,или с мрамор в него…това си е от нас!Толкова беше акъла на „вождовете“.Иначе селата,че и градовете бяха без канализация,ама през 80-те в градовете все пак понаправиха.И ,каквото направиха-толкова ще е/ за провинцията говоря/>Спомнете си сагата „Лечков“ и водния цикъл в Сливен!И,кой ,по дяволите,е Лечков-един крадлив,нашмъркан простак,който „управлява „И простата мутра ББ-той направо за десерт ни се яви….с Цвъ Цвъ,да е пълен комплекта.!Ей този „матрял „изплува като мътна пяна да ни управлява.Защо ли?Според мен,когато новите господари дойдоха,много ясно си казах-на нас не ни трябват хора,трябва ни територия!Съсипвайте!Дойде педераста Филип Димитров,разтуриха селското стопанство,и взеха да „дават земята в реални граници“.Изклаха животните,попиляха инвентара…Това само българи могат да го направят.Малоумници и безродници!Ние сме добри само в това,да се самоунищожаваме и да хленчим!Ама няма кой да чуе.И всеки читав човек тука е излишен.“Процесът “ вече приключи.Няма такава държава,забравете!

 10. Vesela Petrova каза:

  Много добре написано

 11. Нямам какво да добаввя, много доро и на място.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.