Политическият стандарт

В крайна сметка няма нито един осъден. Нито един. И ако ГЕРБ бяха свършили наистина това, което обещаха, вместо да използват съдебната система и полицията за репресивни цели и облагодетелстване, нямаше в момента статуквото да е такова. Казано простичко – нямаше да сме на този хал.

Advertisements

По темата за сегашното политическо статукво и изказваните съжаления, че с ГЕРБ щеше да е по-добре ми се ще да направя едно уточнение:

ГЕРБ дойдоха на власт през 2009та година с обещанията да ревизират всичко, извършено от Тройната коалиция, както и да има най-сетне наистина осъдени за корупция, кражби, непотизъм, връзки с организираната престъпност, чадър над знакови фигури, предателство на националните интереси и така нататък.

В крайна сметка няма нито един осъден. Нито един. И ако ГЕРБ бяха свършили наистина това, което обещаха, вместо да използват съдебната система и полицията за репресивни цели и облагодетелстване, нямаше в момента статуквото да е такова. Казано простичко – нямаше да сме на този хал.

А ситуацията в момента е следната – имаме парламент, в който и 4те представени партии са пълни с хора, които би следвало минимум да бъдат разследвани за упоменатите по-горе престъпления. И 4те са влезли сега или преди в парламента с лозунги за ревизия и справедливост (като конфигурацията кой кого ще ревизира варира според интересите всеки път). Мога да се обзаложа обаче, че и този път осъдени няма да има, а същите герои, ако не се самоизядат, ще ни обещават ревизия от екрана и преди следващите парламентарни избори. А след това всички дружно ще направят поредната коалиция на националната безотговорност.

Осъдени нямаше нито през последните 4 години, нито ще има през следващите, защото сегашната политическа върхушка се крепи върху сложна система на услуги, взаимовръзки и отношения с едрия „бизнес“. И най-добрия пример за това е сегашното правителство – който олигарх и партия не пожела, той не беше представен вътре, като се наложи дори да създават абсурдния пост на министър на „инвестиционното проектиране“. Целта – оцеляване на всяка цена, докато се облагодетелстват частни и чужди интереси. Просперитетът и икономическия растеж ще ги оправяме, ама някой друг път.

Внушенията, че е по-добре да изберем едното зло за сметка на другото, защото… (многоточието може да се попълни по избор) освен пораженчески, манипулативни и грозни, са също така и основната причина настоящата политическа реалност да е в това състояние. Прагът на толерантност към лошото, неработещото, несанкционираното, арогантното, фалшивото се повишава малко по малко всяка година, защото винаги ни се представя една алтернатива, която изглежда по-зле. Никога такава, която изглежда по-добре (говоря за медии, шамани и бивши политици, които заглушават всеки опит за разум).

Когато стандартът е лош, и качеството е лошо. И не „някой винаги решава вместо нас“, просто стандартите ни са ниски.

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

28 thoughts on “Политическият стандарт”

  1. Почти 7 години пиша обстойно за коя партия гласувам и защо, включително в скорошни постове.

 1. Разбрах за коя партия и защо сте гласувала. Както и окончателно разбрах, че докато в тази нещастна територия не се проведе декомунизация, с гласуване за големи или за малки партии нищо няма да се промени.

 2. Как се извършва декомунизация? Важно е да ни светнете, как и защо.

 3. http://www.youtube.com/watch?v=VOsbymyIxMs На власт са дясно мислещите, хората от олигархията на БКП. Те най-много обичат дясното – то за тях милее, те пък го подкрепят чрез агентура и субсидии за десни институти и пиар.

  1. Това е според учебниковата дефиниция за „ляво“ и „дясно“. Аз предпочитам да поставям лявото и дясното там, където свършват корупцията, престъпността, непотизма и кражбите. Кой какво мислене има слабо може да ме стопли, докато тези хора са в тъмната и полутъмната страна на обществото.

 4. Аз искам да се обърна към ПР-ите на днешните представители на „лявото“ и „дясното“ (които със сигурност сверяват часовници с този блог): Другари, ако не се постараете скоро да направите държавата по-развита и богата скоро няма да има какво да крадете. И други лоши неща ще ви дойдат на главата.

  1. Това че скоро няма да има какво да се краде е твърде наивно предположение. В Северна Корея измряха милиони, а все още има какво да се краде.

   1. Винаги има какво, накрая остават хуманитарните помощи и всичко друго, което идва от „Запада“, за справка Африка.

   2. Все пак сме в ЕС… Може би трябваше да кажа, че ако държавата е по-богата ще могат да вземат повече от нея. Мислех, че се подразбира.

 5. Как така са умрели милиони в С. Корея? Няма зло което да е ляво. Кой мафиот е за братство равенство и големи данъци и полиция? Прочетете за Операция Гладио. БКП по душа са били десни поне от 45 години насам. Десният филм Вчера ги осветява. Знаели са че им предстои да станат тлъсти капиталист. Бриго Аспарухов е от него учлище.. И Симеон Дянков.

  1. Ловешката езикова – люпилня на капиталисти! Разбирам защо на майка ми и леля ми им е било забранено да кандидатстват там като деца на мръсни фабриканти и капиталисти.

 6. мда, само че партията, която представляваш реши да не прави предизборна кампания.
  и ефектът е, че направи преброяване на дивите магарета.

   1. ами не, не е явно.
    явно е, че преди няколко дни като станах най-накрая редови член на тази партия и се наложи да им обяснявам, че не-ползващите фейсбук сме горе-долу колкото ползващите. и че през цялата кампания в моя град разбирах нещата с 2 дни закъснение.

    1. Предполагам ти е ясно как стоята нещата в традиционните медии. Също така без човешки капацитет е невъзможно да се лепят плакати на всяко малко място. за целта трябват поне доброволци, надявам се следващия път да си един от тях. Аз примерно тази кампания разнасях материали и ги пусках по кутиите в квартала. Ако не ми се налагаше да работя, сигурно бих излязла извън София, но няма как.

     1. предполагам си наясно защо станах член точно сега, след изборите.
      а плакатите не са решение, трябваше малко повече онлайн активност извън фейсбук, щото да се убедят хората да простят на костов за продажбата на бтк за жълти стотинки на гад митал.

      1. плакатите не са, но скоро друг един гражданин ми се сърдеше, че в някакво малко населено място не бил видял нито един. много неща трябват, но трябва и ресурс.

       1. предимно мислене трябва. в случая имаше един излишен оптимизъм, с който общо-взето се изчерпа цялата кампания.
        ефектът е налице. установихме, че сме повече от разни кабадс-та, гергьовден и прочие псевдо-десни структури. и накрая кво – витков удари половин милион годишно. язък, че вчера не можах да отида да видя евентуалният кандидат за кмет тук, поне на събранията е забавно.

 7. „nervousshark says:
  юни 5, 2013 в 07:59

  Това е според учебниковата дефиниция за “ляво” и “дясно”. Аз предпочитам да поставям лявото и дясното там, където свършват корупцията, престъпността, непотизма и кражбите. Кой какво мислене има слабо може да ме стопли, докато тези хора са в тъмната и полутъмната страна на обществото.“ значи си пиар на дясното – елита – мафията. Всъщност корупцията е дясно нещо, дясното настоява да се поставят нещата на парична основа. Мотото на дясното е „Аз вярвам във взаимната изгода“

 8. Харесвам Вашите коментари и ги следя ежедневно. Много съжалявам, че рядко правите такива. Искам само да Ви кажа, че бях на 45, когато започнах да се боря и продължавам. Вярвам в думите на лейди Таджър – „има един верен път – и той е десен! Другия е грешен!“

 9. Уважаеми дами и господа. Ще си позволя да се намеся с тезата, която отдавна смятам, че се е самодоказала – В България няма политици!!! Както каза и онзи човек вчера в отвореното си писмо – Преди избори има обещания, след избори има интереси.
  И, както се досещате това не са интересите на обикновения човек.

  Така за политическия стандарт – няма политически стандарт, защото няма истински политици. Има доморасли леви, десни, демократи, консерватори, националисти и т.н., които, както се вижда след последните избори също се интересуват само от власт а не от държавност.

  При положение, че си избрал някой, смятайки го за достоен за позицията, за която си го избрал, и след това, когато вече е заел дадената позиция той не ти обръща грам внимание, то тогава има ли нужда от коментар?

  1. бе политици има, одма се сещам за една бутикова партия, която най-накрая успя да не влезе в парламента.

 10. Да, приятно звучи и дава възможност за безкрайни коментари. Всъщност почти всеки посетител на блога се чувства прецакан и търси справедливост, а тя означава равенство /не уравнивиловка/ пред Закона. Законът ни осигурява равенство, само дето не е това, което мнозинството очаква: базирано на 10-те божи заповеди или комунистическа философия, няма морални и християнски норми, има груб материализъм, подчинен изцяло на Алчността. „Целта оправдава средствата“, напред: кради, лъжи, мами, убивай, плати си таксата, и пак напред! Това е Законът, пред който в момента всички са равни и ако не Ви харесва си поиграйте на избори, за да се появят няколко стотици нови милионери и …пак напред!

  1. не се нарича Закон, а естествен подбор. и си действа в природата и без наше участие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s