За избора и управниците

Бях решила известно време да не пиша за политика, а само за храна и други разтоварващи неща, поне докато се канализират процесите след изборите, но днес, след откриването на 42рото Народно Събрание ми се ще да нахвърлям няколко реда.

Сегашният състав на парламента е унижение за институцията и обида за електората, а арогантността, неграмотността и несанкционираната корупция от последните 2 парламента вещаят тепърва политическа криза, уж смешни, но всъщност гнусни диалози и икономически мерки, които ще са колкото неадектавтни, толкова и разнопосочни и необмислени поради компромисите, които ще трябва тепърва да се правят.

Мислех си, че когато избираш, целта не е да посочиш някой, същия като теб, а да дадеш малко повече правомощия на човек, който е по-умен, по-образован, по-опитен и по-гъвкав от теб. Номерът е само да надмогнеш егото си и да избереш някого, който ще свърши работата по-добре.

В 10ти клас, когато започнахме да учим за кандидатстудентски изпити, г-жа Бенова ни даде списък с куп книги, между които новоиздадените на Петър Мутафчиев, забраняван по време на т.нар. развит соцализъм (щастлива съм, че ме караха не да зубря учебник, а да чета книги). В „История на българския народ“, в една от първите глави той разказва за обичай на прабългарите, които като видели някой по-изтъкнат и кадърен измежду тях, го бесели, за да отиде да помага на Тангра.

Тозу полу-мит ми направи огромно впечатление тогава, а обичаят – да мачкаме умните и кадърните като че ли се е запазил и до днес. За сметка на това величаем силните, тези, които бият и мачкат, защото вместо нас ще въздадат справедливост, ще избият собствените ни комплекси и безпомощност и ще станат носител на желанието ни за възмездие. Архетипите на Хитър Петър и Крали Марко и приказката, в която втория освобождава робините, набива първия, щото е кекав интелигент и сяда под дебела сянка да пие руйно вино с млади агънца.

Изборът на водач или управници е един огромен компромис, каквото е и всичко друго в живота. Трудно е да си представиш, че някой може нещо по-добре от теб, но е факт – може, и още как. А ти можеш нещо по-добре от него – да пишеш, да програмираш, да сееш, да продаваш или нещо пето и десето. И няма нужда да делегираш на някого да бие вместо теб, когато може изобщо да не се стига до бой.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to За избора и управниците

 1. nadi7773 каза:

  Казват, че дари да не искаш да се занмаваш с политика, тя се занимава с теб.
  Днешният ден показа, че набедените ни за политици не само ще се занимават с нас. Днес те се погавриха с нас! Днес нямаше 240 души, тепърва ще обясняват защо. Едни нови се объркали и не могли да намерят залата, атакистите не се регистрирали, но пък се заклеха.
  Така, че пиши, Нервна акуло! Поне ще знам, че в нета има хора, които мислят, а не са стадо.
  Надето

 2. Kurt каза:

  Преди да коментирате избирателите, потърсете първо грешките у вас самите.

  Ако част от избирателите не са представени, това е предателство на политическите партии, а не е грешка на избирателите. Нима не допуснахте грешки? Огромни грешки?

  В моето село, а то е „столица“ на община нямаше нито един плакат на ДСБ!!! Къде са ви структурите по места??? Защо ги няма? Не ви е единствената грешка (в интерес на истината е от най-малките), но как сте тръгнали на сватба без полов член?

  За какъв полов член ви беше коалиционния партньор? За да останете отгоре на всичко без субсидия и да си орежете бюджета за следващи избори? Чие велико хрумване бе това?

  Като десни от вас очаквам да мерите резултатите, а не добрите намерения. А непостигнатите резултати трябва да ви доведат до правилните въпроси и, евентуално, до правилните отговори.

  Не са проблем избирателите, проблем са неуменията на (десните, но не само) партии.

  Гласувах за ДСБ на тези избори. Така и не запомних името на великия ви коалиционен партньор и все ми е тая за какво се борят.

  • nervousshark каза:

   А на мен защо ми се караш? Аз лично не съм фрустрирана от резултата и този текст не беше за ДСБ, но все тая :)

   • Marfa каза:

    ШОТ СИ ВИНОВНА!!! ПРИЗНАЙ СИ! И ЗЕМИ СА ИЗВИНИ!!!!!!!! НЕ СТИГА, ЧЕ ЗАРАДИ ТЕБ ДЕСЕБЕТО НЕ ВЛЕЗЕ У ПАРЛАМЕНТА, АМИ ИМАШЕ НАХАЛСТВОТО ВЧЕРА ДА СЕ ПАДНЕШ НА МАТУРАТА ПО ЛИТЕРАТУРА ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИ!!!!!!!!!

    БЕЗОБРАЗИЕ! (Това последното ме е яд, че нямаше как да го напиша с още по-големи букви. :( )

   • Kurt каза:

    „… 9 години съм член на ДСБ, учредител съм на партията, както и участвам в Социалната комисия към Националното Ръководство.“

    Видя ми се на дотатъчно голям ангажимент към ДСБ за да търпиш някаква критика.

    Барем да беше похвалила избирателите на ДПС и БСП, защото те очевидно гласуват за по-образовани и т.н. от тях самите. Само някакви си 15-16% от избирателите гласуват за такива като тях самите. За какво беше твоя рев не разбрах – изтълкувах го като опит да се прехвърли на избирателите вината, че не са разбрали помислите на десницата. Какво става в главата ти знаеш най-добре ти.

    • anonymous каза:

     бе то май сме доста, които мислим така.
     като гледам дсб представителството тук – направо си живеят в някакъв си свой свят.

 3. neuromantic каза:

  Хубаво си го написала… Някак прекалено хубаво за тези ширини.

 4. Chavdar Balinov каза:

  Сегашния парламент не е обида за електората, а огледало на електората. Това едно. И второ – арогантността, неграмотността и несанкционираната корупция не вещаят политическа криза, а точно обратното! Ще имаме стабилен парламент, защото в България няма нищо по-стабилно и неизтребимо от арогантността, неграмотността и несанкционираната корупция!

  • nadi7773 каза:

   Много жалко, защото констатацията е вярна. Преизбраха най-напористите, но далеч не най-необходимите ни хора, които да болеят за нашите, а не за партийните си проблеми.

 5. Li каза:

  Извинете ме , много Ви харесвам, но не съм съгласна , че е обида за електората (кой точно електорат имате предвид – Вас, мен или хората около нас , с които ние контактуваме? Струва ми се те са твърде ограничено количество. Както се оказа на последните избори.) Всеки народ заслужава управниците си! Толкова са малко хората готови да се борят за „десния път, а не за грешния“!

  • nervousshark каза:

   Обида е за всички. Просто голяма част от хората не го осъзнават. Това не прави нещата по-малко унизителни.

   • anonymous каза:

    погледни го от забавната страна – къде другаде ще видиш здравен министър да отменя забрана на пушенето. а беше едва ден първи на правителството.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.