Приоритети на следващото правителство

government prioritiesПреди 10 дена направих анкета във Фейсбук, чиято цел беше да се степенуват приоритетите пред следващото правителство. Имаше възможност да се добавят нови отговори и да се избира повече от един, като допълнително бяха добавени образованието, по-строг контрол върху субсидиите от ЕС и развитието на селските райони.

Видя ми се важно да чуя какво мислят и други, тъй като в момента социологическите проучвания се фокусират върху въпроса „за коя политическа сила ще гласувате“, но не и какви са приоритетите на избирателите, които ще овластят впоследствие депутати и правителство.

За мен резултатите са изключително интересни, като от тях могат да се направят също толкова интересни изводи, а повечето теми осезателно липсват в предизборните кампании на партиите:

government priorities table

1. 71 човека, или почти всички участвали в анкетата посочват като топ приоритет (и 2 пъти повече от 2рия – реформите в здравеопазването и пенсионната система) реформата на съдебната система, корупцията и зависимостите в съдебната власт.

Тази тема, която със сигурност вълнува огромна част от активните граждани в България като че ли изобщо не е предмет на дебат в публичното пространство в момента. И ако това не се случва в предизборния период, едва ли ще се случи извън него. За сметка на това масовият коментар от партии и дори президент около скандалите с подслушването е, че това не е приоритет, че темата не е важна и отклонява вниманието от други теми, които интересуват обществото. А самото общество много добре осъзнава, че и незаконното подслушване, и огромните бюджети за това, и разменените реплики, които изтичат и доказват търговия с влияние, сливане на уж независимите власти и корупция са симптоми на едно много тежко заболяване. И точно това тежко заболяване е приоритет на гласоподавателя.

Коментар на Юлия Узунова под анкетата: „Наистина всичко гореизброено е важно, но някои неща зависят от други. Струва ми се трудно да се провеждат ефективни реформи в която и да е област, докато злоупотребяващите вилнеят безнаказано заради прогнила съдебна система. Та все отнякъде трябва да се почне.“

Познавам повечето отговорили на въпросите – повечето са с магистърска или докторска степен, работещи в медии, чужди и български компании или университети на експертни и мениджърски позиции, както и хора със свободни професии – изобщо точно тази обществена прослойка, която има интерес от промяна на статуквото, за да произвежда повече БВП, иновации, да стартира нов бизнес и да остане да живее в България заедно с децата си.

2. Безработицата и увеличаващата се бедност са изпреварени от реформите в здравеопазването и пенсионната система, големите икономически групировки, които задушават МСП и независимото предприемачество, като ТИМ и КТБ, и образованието, т.е. приоритет е изкореняването на причините, а не просто лекуване на симптомите.

Здаравеопазването може би е най-болната тема (и въпреки това, да подчертая, в момента е на 2ро място), като и осигуряването, и лечението и профилактиката имат нужда от спешна интервенция.

3. Монополите и картелите получават едва 16 гласа, а любимата инфраструктура на ГЕРБ – едва 5. Още един мит е развенчан. И съм сигурна, че дори хора с друг профил, като например жители на Северозападна България или от села със затихващ живот не биха поставили магистралите на първо място.

4. Интерграцията на етническите малцинства е с едва 11 гласа, но пък под анкетата има много хубав коментар: „Интеграцията на етническите малцинства е важна и защото много от тях са в работоспособна възраст или по-млади. Ако участват в икономиката на страната, това ще е полезно за всички ни.“ Застаряването на населението е факт, който удобно забравяме, но пък той ще има тежки икономически последици в един бъдещ период, особено с нереформираната пенсионна система. Целенасочена работа, стратегия с 30-40 годишна рамка и ефективно използване на европейски и бюджетни средства биха минимизирали щетите от капсулирането на ромското население и намаляването на активната работна ръка.

5. За съжаление контролът върху еврофондовете и развитието на селските региони бяха добавени по-късно и имат съответно само по 5 и 3 гласа, но тези проблеми имат общо с реформата в съдебната система, изкореняването на корупцията и донякъде с минимизирането на влиянието на групировки като ТИМ, където потъва огромен процент от земеделските субсидии. Привличането на чужди инвестиции има само 8 гласа, въпреки че на мен това ми се вижда важно предвид невъзможността в момента българските бизнес и предприемачи да правят големи инвестиции и да разкриват достатъчно работни места.

В едно нещо съм сигурна – ужасно много хора искат коренна промяна, чистка и контрол върху съдебната система, и това не е желание само на хората от най-големите градове. Едва ли има човек, който да не е потъвал в неефективно и безкрайно бавно съдопроизводство, а корупцията е толкова масова, че е трудно вече да се шокираш от някое ново разкритие.

Нота бене: възможно е да има сериозна промяна в резултатите, след като пусна поста с линк към анкетата, тъй като тя е още активна.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Приоритети на следващото правителство

 1. Lubomira Spasova каза:

  Разбира се, че всеки има различно мнение и различни неща са му приоритетни, за мен тази схема трябва да е обърната на обратно, да включва още няколко проблеми и да изключи други, които мен лично не ме засягат.

  • nervousshark каза:

   Не винаги обществените интереси съвпадат с личните, за това има понятие като „обществен консесус върху приоритетите“.

 2. Nasko каза:

  Всеки процес се управлява и проявява с множество фактори. Има НЕОБХОДИМИ И ДОСТАТЪЧНИ УСЛОВИЯ/ФАКТОРИ/ за управление на даден процес. Когато се говори , просто за да се говори или умишлено се отклонява вниманието, се подхвълрят истини, но извън НЕОБХОДИМИТЕ И ДОСТАТЪЧНИ УСЛОВИЯ/ФАКТОРИ/. Получава се така, че с много усилия и жертви /6 самозапалили се/ има минимални резултати! Не допускайте в съзнанието си провокатори и демагози!

 3. Стоянова каза:

  Ако искаме следващото правителство да работи за гражданите,трябва първо те самите да излязат от ролята си на пасивни жертви,чакащи чудо,и да настояват за правата си!Това със самозапалване няма да стане,при положение ,че ни владее една напълно безчувствена и отродена сган.Но,ако застрашим по някакъв начин властта-репетицията беше през февруари-тогава може и да чуят нещо.Като за начало може да се настоява да се свържат митниците с НАП.изобщо да има ВРЪЗКА между държавните служби!Тук изобщо не мечтая за електронно правителство-в нашенско това е просто код за източване на бюджета.Но поне наченки някакви…След като снабдиха почти всеки българин с фискален апарат ,вързан с нАП.може и те малко да се посвържат…Не,да ни карат да ходим като гламави с хартии нагоре-надолу,пък донеси сега,след 3 дена ела да ти дам протокола…Това ев 21 век!

 4. Иво каза:

  Лично според мен гражданите прекалено много се оплаква за неща, които не разбират. Нека започнем малко по-добре да се изразяваме, а не само да скачаме на всички. За съжаление ситуацията е трагична момчета и момичета.

 5. @sypherBG каза:

  Приоритет номер 1 според мен (на правителство в което ние народа имаме доверие разбира се) трябва да са промени в политическата система. Такива, че политиците да са принудени да работят по начин удовлетворяващ народа, а не разни корпорации (кръгове от фирми и т.н.)! За да е по-конкретно (иво) предлагам цялото финансиране на партиите да става само и единствено от народа, без дарения, без каквато и да е възможност за друго финансиране. Примерно (не съвършено обмислено) : всеки е длъжен да избере към коя партия да внася своята задължителна месечна вноска в размер от 0,5% от минималната работна заплата. Да е пределно ясно на човека към коя партия отиват парите му (да може да провери това в интернет или в офис на нои промерно) и да може бързо и лесно да пренасочи вноската си към друга партия.
  Финансирането на ПП по всякакъв друг начин да се наказва със затвор и за двете страни.
  Нещо в този стил.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.