Защо БСП не може да е алтернатива на ГЕРБ

bsp

Защо БСП не може да е алтернатива на ГЕРБ или която и да е друга партия е въпрос, на който ми се струва важно да си отговорим, тъй като медиите и шаманите упорито ни убеждават, че у нас има 2 партии, като едната е алтернатива на другата, а двете са позиционирани в двата края на оста ляво-дясно.

Първо, лявото не е алтернатива на дясното и обратно, това трябва да е пределно ясно на всеки, който разсъждава, а на лявото алтернатива е нещо друго ляво.

Второ, разбира се, нито БСП е лява, нито ГЕРБ е дясна партия, а политиката и управлението им могат да се определят като популистки тюрлюгювеч без реформи, силно доминиран от олигархични и лични интереси. От тази гледна точка няма как едната да е алтернатива на другата, защото не предлагат нищо различно, а изборът е между по-бабаитски и по-излъскан милиционерски подход. Въпрос на вкус.

Твърди се, че листите на БСП са по-реформирани отвсякога, поради факта, че от там за извадени знакови фигури като Румен Петков, Румен Овчаров, Емилия Масларова и други. За мен тази теза обаче изобщо не е убедителна, а историята може метафорично да се преразкаже така: някакъв тип систематично те пребива, но ти продължаваш да го пускаш в къщата си. След последния голям побой той отново иска да му отвориш вратата, но този път хич не ти се иска. Той обаче си облича други дрехи, натиска френетично звънеца и ти вика „Виж, аз съм с ново палто, пусни ме вътре, така хубаво ще си живеем пак“.

След фиаското на Виденов, удобно забравено от медии, политолози и обществото и удавеното в корупция и кражби управление на Станишев и Тройната коалиция, което обаче бе засенчено от крайно грубото управление на ГЕРБ, все пак е добре да си припомним какво точно направиха управляващите между 2005та и 2009та година в най-общи линии:

1. Заменките – няколкостотин скъпи държавни имота преминаха в ръцете на близки до властта фирми, като загубите могат да се измерят в стотици милиони. За нас остава сметката, а за тях – терени по морето срещу 27 лева квадратния метър.

2. Огромна корупция – трудно е да се изброят корупционните скандали на това правителство, но можем да споменем отново заменките и горите при Нихат Кабил, светата сливенска троица Асен Гагаузов, Батко и Братко, потъналите десетки милиони уж за ремонти на социални домове и участието на обръч от фирми на Емилия Масларова и съпруг, енергетиката при Румен Овчаров и Вальо Топлото и разбира се – аферата Хохегер с участието на самия министър-председател Станишев. Загубите стигат милиард и нагоре.

3. Клетите създания – не може да се забрави изключителната арогантност на правителството на уж социалната партия, увенчано от Емилия Масларова, която нарече момиче с увреждане „клетото създание“. Това отношение напълно отразява разбирането на политиците от БСП, които са толкова модерно леви, че не смятат застрашените групи и малцинствата за нещо повече от досадна подробност, която може да е единствено обект на подаяния и съжаление. А да, и не лош начин за източване на кинти.

4. Приватизация за свои хора – БСП подари Пловдивския панаир на Георги Гергов при неизгодни условия, а и напълно в разрез със закона. В резлутат на това данъкплатците отново изгубиха милиони, Панаирът западна, а самият Гергов прогони немалка  част от големите изложители. Но пък семейство Гергови в момента са най-големия дарител на БСП. И това изобщо не е единствения случай.

5. Румен Петков и симбиозата МВР/организирана престъпност – след изтекли СРСта стана ясно, че е сръбският наркотрафикант Уйович-Куйович-Муйович е получил редовни български документи с подписа на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, че заместник-шефът на ГДБОП е получавал подкупи от собствениците на Винпром „Пещера“, а самият министър Петков е бил опънал чадър над тях. Румен Петков беше засечен на среща с братя Галеви, след което последва странна вътрешно-външна партийна битка с Алексей Петров. Последният послужи за инструмент на Станишев за минимизиране на влиянието на Руменовците.

И ако в момента имаме скандал с незаконно подслушване, то подобни имахме и тогава, а Станишев създаде ДАНС, който заедно с други служби беше в услуга на властта при следенето на неудобни фигури в и извън управлението.

В областта на личната сигурност се случиха огромен брой отвличания, убийства на младежи като Стоян Балтов, възход на неонацистки, хулигански и бандитски образувания, които при това извършваха услуги в полза на властта.

6. Групировките и олигархията – влиянието и възхода на Цветан Василев, както и консолидацията на медиите от Делян Пеевски започна от времето на Тройната Коалиция, като парите на държавните фирми от енергетиката още тогава се озоваха в КТБ с благословията на Овчаров и Станишев. Силата и влиянието на ТИМ също бяха предмет дори на книги от чужди автори, като „Новите български демони“ на Юрген Рот. С протекции и спечелени търгове се ползваха ГБС, Холдинг Пътища на Васил Божков, Красимир Гергов и много други знайни и незнайни герои.

7. Блокирани еврофондове за половин милиард по САПАРД, ФАР и ИСПА, скандалите с близките около Георги Първанов бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков, отчайваща некомпетентност, отново корупция и пълна излагация по всички фронтове, увенчана с жълти картони и статут на „персона нон грата“ в Европейския Съюз.

8. Провал във всички области – може да се каже, че въпреки благоприятните условия и бързия растеж на икономиката заради строителния балон, вместо да се направят реформи в болни области като здравеопазване, социална политика, инфраструктура, бедствия и аварии, земеделие, бизнес климат, образование, енергетика, екология, те не само не успяха да се подобрят, но в някои допълнително се отбеляза регрес, който постави добри основи за пълния крах в условията на последвалата и очаквана икономическа криза.

9. Чуждо влияние – с БСП на власт никога не знаеш дали положението е „Говорит Москва“ или не е.

В заключение – липсващи няколко милиарда лева, корупция, сливане на държава и престъпност, източване на парите на данъкоплатците, пълзяща монополизация, лош бизнес климат и лош имидж на България в Европа. Ако това звучи познато от описанието на управлението на ГЕРБ, то това е защото нито една от двете партии не ни предложи нищо различно от това.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Защо БСП не може да е алтернатива на ГЕРБ

 1. аман бе каза:

  Какво предлагате? Каква е алтернативата на БСП и/или ГЕРБ? Но реалната алтернатива, не отвлечени конструкции „Колко хубаво щеше да бъде, ако преди ….. години се беше случило еди какво си. „

  • nervousshark каза:

   примерно да си седнеш на гъза, да се запознаеш с историята на партиите -кандидати и техните представители в листите, да им изчетеш програмите, да се включиш активно в партийния живот през оставащите нам си колко години от живота ти активно или контролно, и да спреш да питаш кой ще ме такова, а да си свършиш нещата сам.

   • аман бе каза:

    Благодаря за възпитания и изчерпателен отговор.

    • nervousshark каза:

     Ако сам не си убеден вътрешно, и то след години интерес, че трябва да пуснеш точно тази бюлетина, винаги ще се чувстваш прецакан и излъган. А след това трябва много контрол. Не е речено всеки да е политик, но поне натиск и контрол е задължително да има.

     А аз не мога да предлагам готови отговори, защото това, кото отговаря на моят живот, доходи и разбирания, едва ли е подходящо за друг. Затова и по света в нормално работещите демокрации има леви, десни и профилирани партии, а не широкоспектърен популистки пенкилер, който обещава на всички всичко, а накрая греда.

 2. Васил Цанков каза:

  Ако всички се занимаваме с политика,кой ще ни храни?

  • nervousshark каза:

   По Конституция се предполага, че управлява народа и всяка власт произтича от него. Това става чрез овластени представители, а партийната система е просто един удобен инструмент за това. Т.е. дълг е на всеки граждани да упражнява това си задължение. И точно защото все някой трябва да произвежда БВП и данъци, е тази работа с представителите. А те се излъчват не само от партии, но и от по-широки маси хора. По-важното е обаче, че за едни 4 години трябва да се упражнява непрекъснат контрол и натиск. У нас хората си мислят, че партийната система е нещо чуждо и външно, в което се случват не знам какви процеси и алхимии, и единственото, което могат да направят е да ти изсипят малко философски камък на избори т.е. кандидат, и ти щеш, не щеш, да си избереш от сергията от всичките фалшиви диаманти най-малко фалшивия. За съжаление, нещата в момента се получават горе-долу така, заради манипулирани медии, неработещи всякакви други иннструменти, но и незаинтересоваността на гражданите играе не по-малка роля.

   Може би това се дължи на 45 години отделеност на хората от политиката и псевдо-партийност, когато от обикновения гражданин не зависеше нищо и изпълняваше гражданските си задължения проформа.

   Колкото до работенето – аз работя на 3 места, отделно доброволствам за разни дейности, но ми остава време поне да изчитам какво ми се предлага и какво реално се върши, да се запознавам с хората и да вдигам шум, когато нещо не е както трябва. И не за друго, просто смятам, че по Конституция и по морал е мое задължение освен да плащам данъци и да упражнявам властови и контролни механизми като гражданин на РБ.

 3. Nasko каза:

  Продажността, лъжата, демагогията, наглостта, подлостта са рожби на АЛЧНОСТТА на домогналите се до власт ЛЮДЕ. Тези порочни хора /и партии/ не са понесли никаква отговорност за нанесените материални и морални щети на обществото, а сега претендират, че са най-добрите наши представители! По шаблона на висшите управляващи работят и болшинството фирми: вземат човека, изстискат го като мокър парцал и безцеремонно го изхвърлят.
  Не се нуждаем от доказателства, а от ВОДАЧ, новият Левски или българският Пиночет!

  • nervousshark каза:

   Силен и масиран натиск, но с конкретни искания, не като януари, когато хората справедливо излязоха, но ги пратиха да викат пред ЧЕЗ, вместо да поискат разследване на виновните на всички управленски равнища. На това му се вика едно добре изпълнено мероприятие.

 4. Няма значение каза:

  Права си, късата памет няма да ни донесе нищо добро, затова дай да си припомним и какво направи Костов, когато имаше власт:
  http://megafon.blog.bg/politika/2011/06/13/ivan-kostov-politikyt-s-dve-lica.764442
  Докога ще я караме така – вие направихте това, а вие пък онова и какво е градивното в този тип поведение?

  • nervousshark каза:

   Градивно поведение без изрязване на гноясалото няма да има. Сегашната свинщина е резултата от това, че последните управляващи наследиха изгнила и корумпирана съдебна система от предпоследните, но вместо да се преборят с нея, заживяха чудесно в симбиоза. Първият мандат на Кокинов започна при тройната коалиция.

   Иначе не е лошо да си припомним какво се случи при ОДС, да.

   • Няма значение каза:

    Да разбирам, че де що има гноясало в ДСБ е изрязано и опряхме до БСП? Питам, защото човек първо собствения си двор трябва да измете, пък после да гледа в чуждия. Като говорим за Кокинов и изгнилата правосъдна система, наследена видиш ли точно от предпоследните, да си припомним и за това кой назначи Никола Филчев за главен прокурор през 1999г., след като преди това беше зам.министър на правосъдието в правителство на същия?!? за него самият Филчев казва, че бил основоположник на политическото подслушване.
    И накрая, понеже говориш за изчистване, как ли ще погледне Костов на твоя критична статия спрямо него? Опитвате ли се изобщо? Питам, щото сте известни с отлюспванията на инакомислещи и критици, иначе – демократична партия :)

    • nervousshark каза:

     Любимо българско упражнение: преразказ по картинка без никаква идея за какво иде реч.

 5. Georgi каза:

  IИзключително търпение, компетентен отговор и гражданска позиция за подражание. Браво, акуло :)

 6. Провалът на БСП и ГЕРБ бе поради една и съща причина: наличие на грешка (негодно за Незлатни пари държавно управление), поради която се развива сегашната жестока стопанска криза.

 7. Питащият каза:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=460408064040216&set=a.183811038366588.46374.182117431869282&type=1&theater Всички спрягани от купените социолози и медии за бъдещи парламентарни партии не стават и не са алтернатива на статуквото.

 8. kiril tchovikov каза:

  Продължаващата 23 години носталгия по миналото и умелото боравене с нея, са основна причина за мизерията в живота ни! Хората трябва да забравят за „парниковия живот“ и да навлезат в реалния- а той е борба, но нито ни го позволяват, нито сме дорасли да си го вземем.

 9. Nasko каза:

  „И не за друго, просто смятам, че по Конституция и по морал е мое задължение освен да плащам данъци и да упражнявам властови и контролни механизми като гражданин на РБ.
  Отговор“
  Браво, Василе! Чисто сърце, каша в ума! Реалността от последните 23 г. разчита на такива добри хора , да ги лъжат и експлоатират. Има алтернативи и предлагам две: 1. Алчните да се самоизядат; 2. Масите да ги пометат!

  • nervousshark каза:

   Восил? Кой е Васил? нещо сме сбъркали адрезя ми се струва, я пак си прочети инструкциите :)

 10. Homer S. Perkins каза:

  Отявлени критици на статуквото като Татяна Дончева вече изразиха мнение, че Първанов не е и не може да бъде алтернатива на Бойко Борисов, доколкото и двамата представляват едни и същи интереси. Нищо, че двете конкурентни политически формации ще влязат в изборна битка с различни кандидати. Твърди се, че Първанов си е поставил за цел да спечели следващите местни избори.

 11. реалист каза:

  Защо след като имате толкова факти,никой до сега не е осъден!
  Според мен,всеки трябва да прави оценка за управлението на страната по своят жизнен стандарт, а не по обещания за бъдещето и кой ни управлява.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.