Досиетата на кредитните милионери и една смъртна заплаха срещу журналист

Георги Агафонов

Георги Агафонов, Андрей Луканов и Нора Ананиева, наричани Светата троица. Днес Луканов не е сред живите, Агафонов е някъде по островите, а дъщерята на Ананиева е кандидат за депутат от листите на БСП

Днес Комисията по досиетата публикува първия списък с имена на кредитни милионери с агентурно минало. Проверени са 288 човека – длъжници към „Балканбанк“ на суми над 1 милион неденоминирани лева (по критерий дължима главница) към момента на отпускане на кредитите.

В списъка са имената на Георги Агафонов, Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски сред много други, а днес излезе и новината, че Стойчев е продал Макс Телеком на фонд, зад който се подозира, че стоят капитали на Майкъл Чорни.

И този списък е само началото. А неговата значимост произтича от факта, че хората от тези списъци са били в други списъци – на тези, които поради някакви заслуги или принадлежност към държавно-партийния апарат е трябвало да станат новия стопански и ръководен елит на държавата в условията на дирижиран от елитите на БКП капитализъм.

Също днес Христо Христов, разследващ журналист (автор e на многобройни статии и книги, както и създател на сайта desebg.com), който от години работи по темата за досиетата, репресивния апарат преди 89та година, тайните и не толкова тайните служби и зависимостите между всичко това съобщи, че снощи е получил смъртна заплаха. Както посочва Христов, това не е първата заплаха, но е първата, насочена директо към семейството му. 

Самият факт, че някой си позволява да използва подобни присъщи на престъпна организация методи и средства, за да заглуши свободното слово и да накара неприятни истини да излязат наяве говори за две неща: 1. България не е по-различно място от Русия или Беларус, държави с нескрита диктатура и 2. Има хора, които продължават да са на високи позиции или са част от т.нар. частен бизнеса, създадени от ДС, не желаещи да излизат наяве зависимостите им, които пък биха обяснили доста събития от пост-тоталитарната ни история (за това писах в Досиета с невидимо мастило).

Смятам, че не трябва да подминаваме заплахата към Христо Христов и семейството му с мълчание и примирение. Иначе пак ще се чудим защо в България липсва разследваща журналистика, свобода на словото и най-общо лична свобода, просперитет и нормалност, а истината е тази, която е създадена по желание на медийно-монополната олигархия.

В допълнение – списък с вече разсекретени политици, журналисти, предприемачи и други обеществено значими лица, както и пълният архив с решенията на Комисията по досиетата.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Досиетата на кредитните милионери и една смъртна заплаха срещу журналист

 1. nadi7773 каза:

  И това е само началото – първите в списъка и само от началото на проверката. Следват и други банки. Затова е заплахата, за да му запушат устата!
  „Свободата на словото“ у нас се изразява само в това, че можем да говорим и пишем в нета, но до тук. Стане ли опасно за тях, веднага запушват устата, ако не могат да го купят. Това действа, защото продажници има много.

 2. Питащият каза:

  Къде беше СДС, когато имаше цялата законодателна власт. Защо не бяха приети закони срещу необяснимото богатство и кредитните милионери, защо не бяха потърсени откраднатите пари и възмездени българските граждани включително и с дял в приватизацията, които загубиха от умишлената инфлация спестяванията си. Всички участвали във властта до ден днешен са пладнешки разбойници или техни съучастници. Ако за комунистите това е нормално, защо уж демократите се присламчиха към тях? Защо им позволиха да изкупят с крадените пари на безценица държавата. В ада да горят всички .

  • nadi7773 каза:

   Питащият може да си отговори сам на риторичния въпрос.
   Имах възможност още в първите дни сляд великата „промяна“ да видя кои станаха „демократи“. Това бяха неуспелите кандидат-членове на БКП, ориентирали се навреме на къде „духа вятъра“ и окопитилите се набързо и навреме захвърлилите партийните си билети и те се пребоядисха. И падна едно такова едноцветно синьо пребоядисване, после синката се разреди – от най-светло до тъмно синьо!
   „Защо им позволиха да изкупят с крадените пари на безценица държавата“. Моят въпрос е защо пита като страничен наблюдател? Всички скачаха и наблюдаваха, а сега сочат с пръст и обвиняват. Затова сега в ада горим всички.
   Наблюдаваме, избираме или си седим у дома, после мърморим. Затова!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.