Най-бързият път към диктатурата е пътят на най-малкото съпротивление

Това си мислех, когато четях туитовете на хората, които отразяваха или гледаха неопределимото като форма събитие на ГЕРБ в събота в зала Арена Армеец (построена от любимите на всяка власт ГБС и кръстена на застрахователното дружество на ТИМ).

Безрезултатното от организационна гледна точка събиране на членове и симпатизанти на последната управлявала партия, подвила опашка сред огромните протести в края на зимата напомни на всички на отдавна забравени или далечни диктатори като Хитлер, Сталин, Ким Ир Сен и Ким Чен Ун, Путин, Лукашенко и разбира се, добрия старец Тодор Живков – просълзени дядовци, едрогърди девойки, тетки и вдъхновени младежи, екрани с любимите образи на Борисов и Цветанов, пламенни, нищоказващи речи, неизпълними обещания, режисура, хора, ръченици и друга хореография, и разбира се – много, много овации и народна любов. Новият априлски пленум.

Всеобщата амнезия, за която често пиша и която кара масата хора да помнят случилото се не повече от 3 седмици назад е може би една от причините, които могат да дадат нов мандат в ръцете на ГЕРБ. Другата причина е отказът от усилие сам да откриеш или създадеш своята алтернатива – всички са маскари, и това никога няма да се промени, защото аз никога няма да потърся друг, да издигна друг, сам да застана начело, нищо, че всичко мога, всичко знам и от всичко разбирам.

Може би подобно обвинение е тежко, но когато голяма част от образованите, мислещи хора изобщо не стигат до урните, а останалите дават гласа си за откровено провалени партии, личности и управленски модели, е трудно да не издаваш тежки присъди за обществото и пътя надолу, по който е тръгнало то.

Ако ГЕРБ получи втори мандат, това ще е без прецедент в най-новата ни история. Едно управление, което:

– задълбочи икономическата криза, унищожи малкия и средния бизнес и даде целия ресурс в ръцете на странни, нови, мощни фирми, най-вероятно свързани с Емил Димитров или близки до КТБ;

– национализира личните пенсии на миньорите, за да строи църквата в Гигинци, да копае мощи и вампири и да развозва третокласен футболен отбор със самолет;

– доразруши здравна система, национализира резерва на здравната каса – почти 2 милиарда, които бяха резерв-гарант от вноските на гражданите, а отказа от реформи и некадърното управление доведе до пълен хаос, допълнително източване и влошаване на здравето на населението. Управление, при което тежките болести се лекуват с смс кампании;

– източи фискалния резерв, в който освен заварените пари се вляха национализираните пенсии на категорийните работници и 2та милиарда от Здравната каса, и всичко това, за да се построят 117 километра магистрали, една зала и да няма нито едно увеличение на доходите;

– досъсипа земеделието, с Мирослав Найденов начело, който замени закони с регулации, които обезсилиха и без това неконкурентноспособното ни производство на храни, прокара вредния закон за горите, изсипа милиони субсидии в ТИМ и плащаше собствения си ПР с европейски пари;

– задълбочи до непоправимост хаоса, корупцията и престъпната зловредност в съдебната система, като допълнително увеличи зависимостта и от изпълнителната власт, а провосъдието е за този, които си го поръча и плати;

– така унижощи престъпността, че никой не разбра кой уби Мирослава, а братя Галеви станаха Избегалеви;

– прие с изключително необразованото си, неопитно и манипулируемо мнозинство в парламента лобистки, платени и откровено антиконституционни закони, като върнатите от КС достигнаха до безпрецедентен за цялата ни история брой;

– купи си медиен комфорт с парите на данъкоплатците и с европари;

– забърка куп международни скандали;

– даде неограничена власт и влияние в ръцете на една банка, нейния собственик, група медии и на една трибуквена групировка от Варна;

– отне допълнително правомощия на местната власт, като наруши основен конситуционен принцип чрез сливане на централно и местно управление;

– позволи си да руши и кадрува в парламента и в опозицията и да злопуотребява с партийните субсидии;

– позволи задълбочаването на междуетническото напрежение, процъфтяването и употребата от най-високо до най-ниско ниво на слово на омразата;

– подслушваше десетки хиляди хора – журналисти, политици и всякакви други граждани, които потенциално биха заплашили концентрираната и почти неограничена власт в ръцете на няколко човека;

– продължава да употребява мантрата, повтаряна като ехо от гурута и журналисти, че единствената алтернатива на БСП е ГЕРБ и само те могат да „унищожат комунистите“. И лъжата, че Бойко е десен, че Бойко ще даде работа, че Бойко ще ви оправи. Както вече ви оправи за 4 години, за което не е лошо да му се извините.

Едно управление, което ако се повтори, ще доведе до сериозни проблеми с демокрацията, в най-лошия случай до диктатура, както и до зависимост, бедност, безработица, полицейщина, страх и омраза.

Трудно ми е да проумея диктатурата, а още по-малко една гладна и бедна зависимост, която няма нито петрола на Венецуела, нито ресурсите на Русия, които се изсипват освен върху Цветан Василев, върху още десетки и стотици хиляди адепти и стожери на властта.

Трудно ми е да проумея защо няма съпротива срещу статуквото, което подмени истинския живот, за който мечтаехме преди 20 години и защо примирението и вътрешната емиграция са по-приемливи от съпротивлението и труда.

Най-бързият път към диктатурата е пътят на най-малкото съпротивление. А когато тя се случи, освен беден, зависим и унизен, ще умреш несвободен и нещастен.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

67 Responses to Най-бързият път към диктатурата е пътят на най-малкото съпротивление

 1. nepolitkorektno каза:

  Истината е, че хората не помнят управлението на Борисов, а ние очакваме от тях да помнят това на Тройната коалиция или на Жан Виденов…Затова ще им (ни) ги припомнят пак.

 2. Li каза:

  Браво! Във Вас ,Р. Кънев и надявам се много още млади хора като вас двамата е надеждата на България. За съжаление е необходимо още много дълго време!

 3. sjekov каза:

  Като толкова много помните. Я напишете подобна статия и за „социалистите“, иначе излиза че статията ви е поръчкова. Лесно е да се критикува, но повечето българи както и аз не виждат ясна алтернатива. Много ще се радвам да стане както другите страни с подобен преход да се появи медиина личност която да обедини недоволните. Но явно България не е съзряла подобна съдба. На мен ми се иска всички тези който сега са в парламента да си починат 4 години и да гледат отстрани.
  А ГЕРБ си има и положителни страни. Както и червените.
  По времето на ГЕРБ, ако се съберяха 1000 човека и почнеха да стачкуват веднага им се обръщаше внимание. А при червените си живеехме най-добре (поради ред причини).

  • nervousshark каза:

   Готвят се такива и за Атака, и за БСП, не се безпокойте. А поръчки ми правят единствено моите съвест и морал.

   • Doncho Angelov каза:

    Чакам ги, иначе статията ще си остане като преписана от речите на екскремент Станишев!

    • nervousshark каза:

     Малко трудно ще е преписана от Станишев. А и като му знам екипа, е по-вероятно те да преписват от мен.

    • e=mc каза:

     @Doncho – Не знам как точно реши, че прилича на преписана – би ли могъл да се аргументираш ?

    • Петров каза:

     Доста сериозна глупост, @Дончо.

    • nadi7773 каза:

     Наистина ли мислите, че човек няма собствени критерии и мисли?
     Що се отнася до недоразумението – Станишев, вижте му правописа и тогава съдете дали може да напише такова нещо.
     Недоумявам възторга и екзалтацията на присъстващите на „Голямото“ събитие. Може би, защото наистина не помнят пленумите на ЦК на БКП.

  • Bobo каза:

   ти сериозно ли ???? кой брои БСП за жива?

  • render1967 каза:

   Малко е глупаво да се търсят отговори и алтернативи в сайтове и статии. Изборът за кого да се гласува става като прочетете програмите на кандидатите и прецените доколко дадената програма съвпада с вашите интереси и дали съответната партия/коалиция би я изпълнила (която преценка вече зависи единствено от Вас).

   • Cvetka каза:

    Може за разнообразие да си спомните кое от предизборните обещания изпълни ББ….Така, на базата на опита, ще се ориентирате по-бързо :)

  • тези който каза:

   Защо примитивните ви мозъци свеждат всичко до противопостовяне по оста ГЕРБ – БСП? Истината е, че политиката в БГ е вкарана /с участието на величеството и пазвантина му/ в положението да няма кого да избереш – тъй наречения в шахмата цугцванг. Няма полезен ход. Който се връзва на номерата сидерови – прав му път. Аз няма да гласувам, под достойнството ми е да избирам по-малкото зло, което да се окаже поредната Хидра.

  • Васко каза:

   Безумно е да се твърди, че при червените сме били живели най-добре, освен ако няма личен интерес- т.е. хранилка или номенклатура. Съпротива срещу герб има, въобще срещу цялата омърсена политика и то е рестарт на системата с нов поглед, начин и отношение, не червен, не син, а зелен!

 4. Ехо каза:

  Блестящ анализ! Много ми се ще повече хора да го четат. Радвам се, че ще има и за другите кандидати за новата власт и очаквам да ги чета. Shark, харесвам начина, по който обличаш и моите мисли в думи. Сигурно и на много други хора.

  Какво ще кажем обаче на хората, които няма за кого да гласуват?
  След критиките трябва да има и разумни предложения.
  След НЕ трябва да кажем и ДА.

 5. Lester Holliday каза:

  А за кого да гласуваме, Акуло? Без да съм голям фен на Бойко и неговата партия, равносметката ти е очевидно тенденциозна и несправедлива.

  • Bobo каза:

   Гласуването за по-малкото зло е като да гласуваш да те чукат с по-малкия к.у.р, т.е все си .е.б.а.н.. Гласувай за друг бре груьо

   • Lester Holliday каза:

    Питам за кой бе, галфон?!

    • Cvetka каза:

     Не питай, мисли! Кой какво е правил, какво е оставало след него, кой е виновен за всичко, макар че от 12 години е фигурант в парламента….Има толкова много инфо, вас ви мързи да прочетете две букви и все друг да ви казва какво да правите. Ами тогава другия решава вместо вас, не го ли проумяваш? Ти трябва да си поемеш отговорността за решенията си и живота си. Иначе ще те управляват такива като ББ…

    • nervousshark каза:

     За да имаш алтернатива, понеже си явно можещ и знаещ, правиш следното:
     1. Влизаш в съществуваща партия, променяш статуквото вътре и партията се превръща в добра алтернатива.
     2. Правиш нова партия, оглавяваш я и ставаш добра алтернатива.
     3. Ако не направиш горните две, спираш да мрънкаш, че няма алтернатива.

     Бтв, знаеш ли какво означава „галфон“?

     • Cvetka каза:

      Мисля, че беше човек с дълъг нос :)

      • Lester Holliday каза:

       Така, така. Не съм доволен от банките, правя си банка. Не намирам хубаво сирене в магазина, правя си мандра. Не ми харесва картела при мобилните оператори, разбивам го със собствен оператор.
       Опасявам се, че няма да смогна с партията навреме за изборите…

  • interest каза:

   Като му дадеш властта с гласа си, може би си мислиш че Негово Величество ББ ще ти даде пържолка,както на онова полицейско куче, открило убитото дете Мирослава в Перник

 6. komitata каза:

  Айде, айде. Скъпи коментиращи, не представяйте нещата като избор само между Станишев и Борисов. Или сте от тези, които гласуват само за победителите?

  • Lester Holliday каза:

   Ситуацията е сложна, най-вече от гледна точка „теория на игрите“. Политиците си правят много тънки сметки, а избирателите не.
   Хайде малко по-сериозно да подходим. Всички плюят и сипят ругатни във всички посоки. Имаме нужда някой да аргументира положителен вот.

 7. След днешния ден отговорът на въпроса за кого да се гласува има вече и цифров израз: 27…

 8. barabetka каза:

  Евалата за написаното!

 9. e=mc каза:

  Кратко, ясно и точно !….жалко само, че е истина :/

 10. Okdar каза:

  Тази статия е абсолютно еквивалентна на статията на Веселин Мишев, само че с обратен знак. Устойчивите идеологически заблуди и предубеждения будят усмивки, но и известно съжаление. Най-забавни са ми онези „десетки хиляди“, които си мислят, че ги подслушват. Мнителността срещу системата е сред честите симптоми на биполярното разстройство. В по-добрия случай говорим за хипертрофирало его, на което му се иска да представлява изобщо някакъв интерес.

  Ще ми е интересно да прочета тук такива текстове не само за БСП и Атака, но и за Костов. Искам да чуя за приватизацията на БГА Балкан и Нефтохим, за договорa за газ с Газпром, за фалиралата Банка за земеделски кредит на Атанас Тилев, за компенсаторките и техните цени „за приятели“, за престъпността по времето на прокурор Никола Филчев и министър Мими Йорданов, за връзките с Маргина и Самоковеца, за банкерa-кръчмар Славчо Христов, за „Г-н 10%“, лека му пръст, за репликата „Ами ако са виновни“ за единствените сиротни медици в Либия, за манипулирането с досиетата и накрая за ролята на г-на с теменужките от Драгалевци в българския политически пасианс. Едно кратко и ясно „Костов е виновен“, в което уж трябва да се съдържа ирония, няма да стигне ;)

  А някой ден може да се появят тук и ред-два за кампанията по задължителното свързване с НАП, за това, че резервът не само не е изхарчен, ами е спасен, за образователните и социални програми като „Аз мога“ и „Старт на кариерата“, изобщо за европейските програми, чрез които поне си връщаме вноската за ЕС, за новите спортни бази извън „Армеец“, за това че в София, а и в другите градове, се прави изобщо нещо, за това че на всеки обществен повик има отклик… Може да се появят някакви, ама ще е друг път и най-вероятно ще са под статия ;)

  • nervousshark каза:

   Това не е статия в медия, а пост в личен блог, така че ще виждаш тук това, което аз искам да напиша. А за европейските програми мога да напиша анализ, по-скоро да пусна този, който вече правих и ще е много, много тъжно…

  • interest каза:

   И какво когато прочетем , че тези или онези представители на властимащите са омерзили държавната власт и са се облажили. Нима това е целта – Държавно Реалити ала Колизеума – Ала страшното тук е, че ние сме жертвите срещу които пускат зверовете.

 11. Cvetka каза:

  А не искаш ли да чуеш за схената „на входа – на изхода“? Искаш ли да чуеш (защото явно не помниш) какво завари Костов и какво остави? Защо не започнете най-после да гледате нещата от всички страни?

 12. тези който каза:

  Стига с този Костов. Той не е на власт вече 12 години, а непрекъснато се намира някой да го споменава. Човекът работи изключително успешно по закриването на ДСБ, както го направи и със СДС. И той е една от причините да няма избор, но само толкова. Какво ми плямпате непрекъснато за Нефтохима и БГА Балкан, неговата вина е много по-голяма, но се изразява в съвсем друга плоскост. Липсата на нормална алтернатива се дължи и на него – великия политик…

  • Петров каза:

   За да се говори вече 12 години, значи има защо. А липсата на нормална алтернатива може да се потърси като корен в управлението на НДСВ, които убиха политичността и партийността в политиката, както и в субекта ГЕРБ, който се позиционира като народния събор на славяните, а не като нормална партия.

 13. RVMarkov каза:

  Всички български политически партии са идейно изчерпани и нямат решение за излизане от тежката икономическа, политическа и морална криза, в която сме изпаднали.

  МЕ-ММТ програмаta за България е единственото решение, но за съжаление все още няма нужната политическа подкрепа.

 14. Sin каза:

  Много точно е казано всичко. Управляваха ни престъпни, неграмотни, алчни и страхливи мутро-милиционери. Съответно – последиците са катастрофални. Ако бъдат отново избрани, в което аз не вярвам, това ще е антиприродно, даже и за нашите ширини. Почти същото ще е обаче, ако бъдат избрани да управляват от уж противостоящата им и съперничаща по крадливост и престъпност група около Странишев, Гоце, Доган. Впрочем, те са всички едно и също нещо. Виж „Изборите няма да ги спечели ГЕРБ или БСП, а Групировката“, http://e-vestnik.bg/17328/izborite-nyama-da-gi-specheli-gerb-ili-bsp-a-grupirovkata/.

 15. Стоянова каза:

  Доста мисловни напъни ми струваше „озаглавяването“ на герберското събитие в събота.Спрях се на „неофашистко-мутро-милиционерско сборище“.Все по-фашизоидни стават,и при положение ,че се канят да доминират и в следващия кабинет – жална ни майка!Като имате предвид,че техния „хитлерюргенд“ е добре наглеждана организация,а точно младите хора днес решават да вземат в ръцете си нещата.Това го знам от личните си впечатления.Не,не е Комсомол – там насила ни вкарваха,без да искаме и да знаем дали изобщо имаме избор,а и без да искат от нас да „печелим“ избори.Тук се „влиза“ с плам и ярост,която ми е непозната ;развива се дейност,която може да си съперничи само със „Свидетелите на Йехова“.

 16. interest каза:

  Според мен статията си е обективна и то болезнено. Бих искал да попитам четящите и пишещите – Искат ли да имат за Министър Председател човек от когото всички се страхуват – от редовите МУ депутати до подопечните МУ министри. Искат ли да имат за Министър Председател човек чието житейско амплоа е омразата(цитат – Аз искам ТЕ да се мразят) и самотата(самотен като куче). Искат ли да имат Министър Председател, който претендира…Не! Който се обяви за СЪТВОРИТЕЛ на всичко добро и после седна да си почине…
  Що за политически мизантроп е този човек, който НЕ признава нищо друго освен Егото си, бранещо собствената му персона.
  И … по дяволите (простете ми) какъв е този замисъл в абревиатурата ГЕРБ – граждани за европейско развитие на България!!!
  Това какво е? Политическа идеология? Философски възгледи ? А после какво ? Какво ще стане КОГАТО тези граждани развият България на Европейско ниво? Какво става с тези граждани? Къде отиват те? … ала може би това надхвърля теоретичните попълзновения на ВЕЛИКИЯ диктатор (с огромен респект към ВЕЛИКИЯ ЧАПЛИН)….
  …апропо, ако е вярно че ГЕРБ за усвоили 37% от Евросредствата и са новопостроили 1609 км. пътища и са рехабилитирали 2300 км. то онези , със спрените Европари, усвоили само 7% са новопостроили 800 км . и са рехабилитирали 6900 км…… !!!!
  …започвам да се питам ….тогава КЪДЕ СА ПАРИТЕ!?

 17. Mitov каза:

  За мен статията е словоблудство повлияно от полюциите на червения политолог Дайнов (например в днешния Дневник). Доста по-реална картина показва Сугарев в статията си от днес отново в Дневник (http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/10/2038670_politicheskoto_razdvoenie_ili_za_kakvo_se_bori/) – много бързо забравихме корумпираното управление на Станишев и евроизолацията, барабар с Гоце, който го канеха само в Москва и сателитни републики (на лов), а „простият“ Боко е го приеха почти навсякъде в ЕС и ЮС, освен това каза „не“ на Путин за Белене и прочие, заради което най-вероятно го свалиха. Докато Гей Станишев чакаше като слуга да го приеме Путин и си купуваше книги из московските книжарници (http://ivo.bg/2009/09/10/%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%BE/ )

  Не съм изобщо фен на Боко, даже обратно, но не мога да не призная че в момента единствено той ми изглежда реален на фона на останалите измисляци – може и това да е играта на олигархията, да насочат всички към него поради липса на читава алтернатива и да продължат да точат, но пък видяхме че освен точене може и по нещо да се промени и построи.
  Може би и затова държат Гея начело на компартията и, забележете, Евгений Узунов, диспечер на червените куфарчета и маджовците, напоследък плътно зад него, за да го боцне отзад, ако нещо вземе че кривне… ;-) И какво измисли Гея – сложи някви гейове като него в листите за парлама, а отпред – корумпирания си фин. министър за кандидат премиер, дето е бивш зам-шеф на СДС и една от най-големите фурнаджийски лопати в България

  Коментирам само тези двете, щото други сериозни алтернативи за момента няма. А и Боко сам си го каза преди време – такъв ни е човешкият материал, съответно – това като политици е излъчил елитът (разбирай олигархията) и от това ще избираме.
  Дори и фактът че ББ държа до последно Дянков (колкото и гадно да постъпва в момента като си измива ръцете с него и го плюят) показва че има известен мозък – щото много лесно беше още миналата година да нараздаде пенсии, заплати, екстри и вече да сме изпушили отвсякъде… (А индикации имаше че му готвят някъв номер и можеше да олаби кесията за да за пуши устата на народа – примерно Ахмед Пиян още преди година викаше „мирише ми на предсрочни избори“, пуснаха му компромати, досието Буда и прочие)

  • nervousshark каза:

   Този текст излезе преди текста на Дайнов :)

   • Mitov каза:

    Извинявам се, щом е така, също и за малко острия тон – не е лично, а по-скоро полемично :-) . Разбира се че всеки може да ражда и изказва собствени мисли, а не непременно да се влияе от дайновци и прочие червени шамани…

    • nervousshark каза:

     Шаманизмът и на мен не ми допада, особено в българския му вариант. Аз честно казано, по-скоро се притеснявам, че хората са склонни да гласуват за откровено компроментирани партии отново и отново, което включва освен ГЕРБ (те просто са най-пресния пример) и БСП, и ДПС, за националистическите пък просто не ми се коментира… А диктатурата е нещо, което винаги трябва да имаме наум, дори да няма индикации за това, защото палачинката се обръща за секунди.

 18. Бръмбър Нинджа каза:

  Е, да. Това са аргументи. Но много отгоре, частично. Кой вече работи с аргументи?
  Логиката на парите е по-силна от логиката на резултатите. Нещата са толкова очевидни и толкова прозрачни, че просто е жалко. Жалко е да се присвоява територия с налични и относително не лошо работещи поданици, за кратко наричани избиратели в определени периоди. А слуховете за многолюдно герберско мнозинство са психологически. Хората свикват и го приемат за даденост. На живо не съм срещал такива. Само една дърта чанта, която получаваше серийни оргазми от непрекъснато повтаряне, че и били построили метрото и сега и било удобно. Доколкото си спомням вече не е в състояние да повтаря.
  А да….резултатите. Еми тия дето най-много крякат + горецитираните. Има и две резерви готови да влезнат в игра. Това е. Банално.

 19. Демек, лубрикантите ебават майката на демокрацията….

 20. Васко каза:

  Съпротива срещу герб има, въобще срещу цялата омърсена политика и то е рестарт на системата с нов поглед, начин и отношение, не червен, не син, а зелен!

 21. Никола Петков каза:

  Когато „попадам“ на интересни публикаций с наболели и актуални заглавия и теми,винаги очаквам да чета 99% празни и високопарни дрънканици ! Обръщам се пряко към “автора“ с един “практичен“ пример: Тъй като зная,че българите сме “автомобилно-моторизирана“ нация-техническа,ще се опитам да го обясня с автомонтьорски термини: Отивате при “специалист“ за да извърши профилактично сервизно обслужване на вашият автомобил и ТОЙ-“Специалиста“ започва да ви обяснява/примерно/, колко много е замърсен и негоден въздушният филтър и колко отдавна е трябвало да го подмените защото така двигателят е много затормозен и едва диша ,и дава голям преразход на гориво,че не е било необходимо и е недупостимо да го промивате,продухвате,подсушавате и т.н…и след това да го използвате отново,,,,,,и ви убеждава,че непременно трябва да го замените с чисто нов-марков-качествен,макар и много по-скъп,….вие сте съгласен с неговата теория и естественно питате с какъв НОВ да бъде заменен,и ТОЙ най-безралично ви отговаря,че и ТОЙ НЕ ЗНАЕ точно какъв и от кой производител,но по-важното е да НЕ бъде като предишният !!!…Алооо,,,“специалиста“ как така не знаеш бе,нали уж се пишеш за голям разбирач и специалист,кажи какво точно предлагаш !!!???

  • nervousshark каза:

   Отиваш при друг специалист или в оторизирания сервиз. Може да е по-скъпо, но риска например да си доскапеш двигателя се минимизира. Повярвай ми, имам поне 11 години опит с ремонт и резервни части на едра и скъпа строителна техника.

  • RVMarkov каза:

   България се нуждае от ММТ сервиза:

   http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

   • nadi7773 каза:

    Тъй като не разбирам от финанси, освен от семейни, където практикувам от години и не ми е нужна фискалната политика на гения Дянков, не можах да изчета ММТ-то. Оставям го на разбиращите и специалистите.
    Като изброява случилото се в последното управление, „акулата“ ни напомня са какво ще гласуваме, защото те друго не могат да правят – не само ГЕРБ, а всички последни правителства, освен да си разпредвлят остатъка от предните . Затова съм съгласна да чета и не само аз, за да не забравяме. Писна ми да ми повтарят, че сме търпеливи и късопаметни!

    • RVMarkov каза:

     Разбирам Ви. Най-лесното относно ММТ е да знаете, че в съвременната парична система правителственият бюджет е съвсем различно нещо от бюджета на домакинствата или бизнесите, в смисъл, че не се нуждае от финансиране.

     • nadi7773 каза:

      Благодаря за разбирането! :) Само дето наистина не разбирам от финанси и не разбирам ( освен като игра на дума,което едва ли е вярно ) как правителственият бюджет не се нуждае от финансиране. Така както го опоскаха, ако не го финансирахме със здравните си застраховки и фискалния резерв, какво щяха да оставя след себе си ГЕРБ. Г-н Марков, не се мъчете да ми обяснявате, защото наистина не разбирам от финанси, а Ви отговорих заради вниманието ,че ми отговорихте. Зная, че трябва да се гласува, но не желая да гласувам за партиите, претендиращи да влязат в НС. Накрая ще гласувам за Светльо . Приятна вечер и хубави почивни дни! Надето

 22. neuromantic каза:

  Много добре се получи тази тема с всичките коментари. Горе-долу така ще изглежда ситуацията и на изборите. Никой няма да спечели забележимо мнозинство и ни чака още едно „експертно“ правителство. Някой помни ли Беров? Безлично, безпринципно правителство, в услуга на олигархията и мафията.

  Проблемът на нашата държава е, че голяма част от хората трябва да бъдат максимално образовани и умни за да има някакъв шанс тя да се подреди от началното състояние в което я остави предишния режим (не че я е оставил съвсем, но това е друг въпрос). В нормалните държави това не се налага, защото редът там се случва вече по инерция. Нищо не изисква от социалните прослойки съответстващи на нашенския ГЕРБ разбирането на икономика и т.н. Основите отдавна са положени.

  В този смисъл пътят на най-малкото съпротивление е най-естествен, защото на Запад води до демокрация (също под формата на йерархия, както и диктатурата), а при нас до родния еквивалент на реда, по азиатски модел. Най-голямото съпротивление е свързано с разход на излишна енергия и в развитите общества би довело до демокрация като тази, която си е представял Сократ. Тук също се позагряхме напоследък и видяхме резултата – счупени прозорци на енергопреносители (най-малко виновния по веригата) и искания за нов световен ред…

  Интересно е, че дори отънелите портфейли не са никакъв сигнал за промяна. Продължават аплодисментите за заловени дребни престъпници. Трябват някакви радикални действия. Да направим подписка за контрапреврат или колонизация от англоговоряща държава, примерно. Не искам да съм лош пророк, но болката скоро няма да спре :) Дано са си стрували усилията накрая.

  • nadi7773 каза:

   „Интересно е, че дори отънелите портфейли не са никакъв сигнал за промяна. Продължават аплодисментите за заловени дребни престъпници. Трябват някакви радикални действия.“
   Много точна констатация! Последното изречение е като израза от соцвреме „дайте да дадем, дригари“. Лошото е, че не се е изявил или още по-лошото – не се е родил човекът,който наистина да може да се справи с нас като народ.
   До тогава единственото разумно нещо, което можем да направим е да не се делим на цветове и партии.

  • Петров каза:

   Няма да спре още дълги години и външнополитическата обстановка няма да ни е в помощ.

  • nervousshark каза:

   Добре казано. Ама и аз мисля, че дълго ще боли…

 23. Artemios-Ventouris каза:

  На това сборище присъстваха мега престъпници, психопати, кретени, откачалки, малоумници и сбърканяци.

 24. turu каза:

  ДА ЗАТВОРИМ ВСИЧКИ ЦИГАНИ В КОНЦЛАГЕР ДА ГИ ИЗБИЕМ КАТО ХИТЛЕР ЧЕ БЕЛКИМ СЕ ОПРАВИ ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА.

  • nadi7773 каза:

   Вместо безумни и абсурдни коментари, предлагам Ви първо да се справим с нас – българите. да се събудим и да не търсим вината в другите етноси. Те мога да ни послучат за пример на единство. А не като нас – орел рак и щука!

 25. Nasko каза:

  Интересни съждения, а по-точно ПРОВОКАЦИИ. Изнесените данни са верни, но изводите от тях не са в правилната посока. Очевидно сте много интелигентен и ще разберете казаното съвсем на кратко:“…Пиночет беше абсолютен диктатор, които забрани ПАРТИИТЕ и ….изведе Чили на едно от челните маста..“ Въпросите за справедливостта, свободата и средствата за реализация на „хуманно“ общество са свързани, но не са идентични. Има гениални хора, които са решили всички проблеми, с изключение на един-как да се премахни ГЕНЪТ на алчността от телата на хората!

 26. Atanas Tsanev каза:

  Съжалявам, че отварям компютьра си, при наличието на такава болна маса от простолюдието.Гласувайте си, плебеи за комунистите и чакайте щъркелите да ви донесат деца.Пляка от незамесено тесто, няма как да стане баница.Бог да пази душичките ви.

 27. Perry V. Shaw каза:

  „Не търсете външно слепотата”- това е посланието. Авторът иска да я представи като по-силна, затова я е лишил от тези неща. С този свят, който има, тя е много по-силна от всеки един зрящ човек, и това наистина е така – тези хора са такива. Тя си има съвсем нормален живот, приятели, съпруг и т.н., и тя харесва своя живот. Съвършеният свят е вътрешният – това иска да покаже авторът, затова не акцентира на външната слепота.

 28. Beni каза:

  Хората масово не си пият хапчетата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.