Напомняне: Цветан Василев и КТБ

По темата за КТБ, Цветан Василев, Делян Пеевски и обръча от фирми и медии:

Миналата седмица изпратихме писмо до служебния премиер Марин Райков, с копие до различни български и международни институции организации. За щастие малко, но все пак читави он-лайн медии отразиха писмото и проблемите, посочени в него.

Това пък е петицията в подкрепа на въпросите и исканията в писмото.

Междувременно от служебното правителство анонсираха създаването на две работни групи, които ще работят по въпроса с прозрачното управление на държавните средства.

Естествено, това добро намерение за пореден път беше предшествано с неприятна излагация, чрез която въпросният бизнесмен си позволи да руши авторитета на държавния глава, във вестник, излизащ в чужда държава.

Тези събития се развиват и на фона на сериозната криза в Кипър, като ще си позволя да цитирам госпожа Виолета Станчич, която в статус в личния си профил във Фейсбук казва следното:

„Обаче г-н Василев сигурно има и много ядове около ситуацията в Кипър. В крайна сметка, по-голямата част от банката му не е ли собственост на различни фирми, поне 10-тина от които „кипърска собственост“?

Пък ако се вярва на руската преса, любимият му инвестиционен партньор ВТБ май най-много е изгорял в кипърското горене на синорите, има-няма с няколко милиарда. А те се явяваха купувач на „Бултартабак“, БТК и пр. Г-н Василев пък не се ли явява директен или индиректен собственик на НУРТС, сума ти пристанища, чак и оръжейни заводи и пр.?

Тя тази работа може да стане опасна за националната сигурност. Защото социалната несигурност в момента е истински въпрос на националната сигурност.

Много и важни български фирми могат да се окажат заложници на „кипърския проблем“ на КТБ и ВТБ, независимо че г-н Василев с това интервю май се идентифицира като един вид едноличен собственик на КТБ. 

Ами ако малката кипърска инфлуенца на КТБ повлече държавните пари, енергийните монополисти и предизвика лавина от закъсация във всичките тези бизнеси, с които е преял и които са му поверили? 

Да оставим нервните му медийни реакции. Ако аз разполагам с изпълнителната власт, макар временно и служебно, или пък съм начело на централната й банка, невременно и отговорно, много сериозни анализи бих направила и още по-сеиозни мерки бих взела, изцяло в името на националния интерес и социалната сигурност.“

В крайна сметка имаме ситуация, в която е заплашена националната сигурност, социалния мир, подронен е авторитета на държавния глава, нарушена е свободата на словото, установено е монополно положение в разрез с българското законодателство, вероятно има и корупционни практики на най-високо равнище, както и обслужване на интересите на чужда държава.

Тези факти би трябвало да предизвикат незабавна и спешна реакция на съответните институции органи в държавата. Или поне сериозни и целенасочени действия за предоловяне на всички рискове за националната сигурност.

А това, което трябва да се направи ще си го припомняме редовно, с останалите ни средства за комуникация.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на политика, разни и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Напомняне: Цветан Василев и КТБ

  1. werwe каза:

    document.location=“http://bsp.bg“;

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.