Бързи разсъждения около случващото се последната седмица

Три бързи разсъждения около случващото се последната седмица:

1. Протестиращите искат нова Конституция и смяна на политическата система, защото всъщност не знаят какво точно да поискат, което да ги накара да се почустват по-добре. Някой подхвърля идея, която се хваща от всички и се повтаря в хор, защото тези искания звучат добре и носят обещание за радикална промяна, която ще повиши качеството им на живот. Това разбира се, няма как да стане само/или с подмяна на рамката, тъй като и до момента имаше на хартия инструменти и система, които ни позволяват да се упражнява властта от народа за народа (КРБ, чл. 1, ал. 2).

Случващото се обаче е опасно, защото могат да се прокарат всякакви популистки, вредни, застрашаващи и обслужващи чужди държави искания, които да се подхванат от масите като пожар в стърнище с непридвидими последици.

2. След вчерашното изказване на премиера в оставка Борисов, че Ахмед Доган е поръчал убийството му прокуратурата не се самосезира. Вариантите защо това се случва са два:

а/ Главният прокурор, а и всички останали знаят, че Борисов отново говори глупости;

б/ На прокуратурата по принцип не и пука кой кого заплашвал, кой какви засекретени документи е изнасял и дали има извършено някакво тежко престъпление против личността, държавата и така нататък.

И в двата случая много жалко.

3. Събитията от вчера поне за мен бяха изключително унизителни и неуважителни. Отдавна не съм се чувствала толкова омерзена от отношението на овластените от мен хора, чиито заплати плащам и аз като данъкоплатец. Неявяването на премиера, неадекватните изказвания и дискусии, арогантното и просташко поведение в уж храма на демокрацията, платените фермери – всичко това вместо да ми е смешно, предизвика в мен желание да повърна.

Освен омерзение почуствах и срам, въпреки че може би не трябва. Добросъвестно работя, честно плащам данъци, работя про боно за различни граждански и политически каузи и се опитвам по малко да участвам в партийната система, но някак си имам усещането, че аз, заедно всички останали имам вина падението да е толкова ниско.

И проблемът е не, че политическата система се е провалила, а че ние всички се провалихме в това тя да ни носи ползи, просперитет и сигурност.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

24 Responses to Бързи разсъждения около случващото се последната седмица

 1. lanzz каза:

  „ние всички се провалихме в това тя да ни носи ползи, просперитет и сигурност“

  Интересно ми е какво ли е трябвало да предприемем, за да не се „провалим ние всички“. Тая теза с колективната вина рядко е подкрепена с някакви алтернативи към които е трябвало да се насочим овреме.

  • nervousshark каза:

   Мисля, че не трябва да се оставяме толкова по течението, докато се стигне на дъното. Избираме (в най-общия случай) хора, на които даваме своето доверие, и най-често това е новия, който ще ни оправи живота, без да упражняваме впоследствие достатъчно контрол, натиск и глас. Визирам и себе си.

   • lanzz каза:

    Какво сме направили е ясно. Въпроса е какво друго сме могли да направим вместо това. Ако дори в ретроспекция не се вижда по-добър избор от този, който сме направили, защо ще търсим вината в „ние всички“?

    • Една персийска мъдрост стояща на първата страница на книга с такива казва „Човек, който търси мъдрост може да се нарече умен, но този, който мисли, че я е намерил е безумен.“…

     Търсенето е важно, търсенето, но научено от опита търсене, а не вървенето по гладкия безпроблемен път на течението. Не мисля, че решения от типа „по-малкото зло“, „какво мога да направя“ и т.н. ще ни помогнат…ние всички можем да участваме в ефективното търсене на решения, а не само да вдигаме ръце и да казваме какъв избор сме имали, че какъв избор да направим..

 2. Tilian каза:

  Демек случващото се накратко.
  1. Протестиращите са като празно гнездо на пепелянки.
  2. Бойко лъже (за да има малко оптимизъм)
  3. Бойко не се яви, защото сме спрели телевизора, точно преди да се появи.

  Първият в БГ популистки хейт (основно заради липсващото чувсто за хумор).

 3. Ogi Hristov каза:

  Съжалявам,но не мога да споделям общи ,виртуални вини.Да се обоснова с един детайл,не толкова дребен.След изборите за НС през 2005 ,Надежда(още Михалова) и Филип Димитров при избора между Яне Янев и икономиста Георги Ангелов за депутат в Парламента(Филип Димитров трябваше да избира от кой район ще влезе),избраха Яне.Да сте чули нещо като извинение!?Потресен съм

 4. men246 каза:

  „В България основните институции прогласяват държавата за правова държава.Това е превъзходно.Но ще бъде превъзходно тоже,ако се знаяше добре,че правова държава не е оная,където правата са написани само на бяла хартия – а оная,където правата са били предварително написани в сърцата.“

  Стоян Михайловски

 5. ToshoCorp каза:

  Добре. А ти какво предлагаш да се направи със случващото се? Не се заяждам. Интересно ми е твоето мнение. :)

  • nervousshark каза:

   Като за начало нe трябва да се бърза с ВНС и нова Конституция, въпреки че със сигурност трябва да се преработят части от нея, например тази за съдебната власт. Останалото е непрекъснато участие в партийната система, за да заработи ида продължи да работи нормално. Всички са маскари, но никой не иска да ги сменя.

   • ToshoCorp каза:

    Която и партия да дойде на власт (или коалиция) няма да желае промяна на конституцията и особено пък частта със съдебната власт, защото съдебната власт работи в полза на управляващата партия. А по какъв начин става непрекъснатото участие в партийната система?

    • nervousshark каза:

     Свестните хора да се включат в местните структури на партии и да започнат промяна отдолу нагоре. И даже не визирам конкретни партии, може би е време за нова, модерна лява, за модерна дясна, за силни зелени, не знам… Просто това, което се случва масово с партиите днес е, че тези, които искат да са в тях, най-често са хора, които не стават за нищо друго, но бързат да се катерят нагоре и да изкарват пари. Реално това си е неблагодарна работа, която гълта време и накрая взимаш една държавна заплата, примерно като районен кмет.

     • lanzz каза:

      Аз малко нямам перспектива (никога не съм участвал в никакви партийни структури), но ми се струва наивно да се мисли че някаква йерархична структура ще толерира каквато и да било промяна отвътре, еле пък отдолу нагоре. Всяка една организация над определен размер развива имунни реакции срещу всичко, което може да наруши вътрешното ѝ статукво. За да се предвижи един „свестен“ човек достатъчно нагоре в една такава структура че да има осезаем ефект от работата му, ще му е нужна не по-малка морална гъвкавост от тази на хората, които се очаква да замени.

   • Veneta каза:

    И аз това си мисля тези дни. Че ако искам нещо, което да се промени в Конституцията, това е в частта за съдебната система и по-специално за главния прокурор. За съжаление тези теми надхвърлят познанията на улицата и те за това дори не са докоснати от протестиращите.
    Едно обаче със сигурност е пропуснато – своевременно и постепенно икономическо образоване във всички етапи от средното образование. Абсурдно е да има толкова млади хора с толкова крайно левичарски идеи, които са родени и израснали извън плановата икономика.

 6. На същото мнение съм, и ще се учудя, ако някоя медия започне разследване в посока твърденията на Борисов за евентуален атентат срещу него?! А да не говорим пък за прокуратурата, да се самосезира и направи проверка?! А за не подведеш народа, разследване трябва да се прави по отношение на всякаква постъпила информация, на всички, а не избирателно. Все повече започвам да се убеждавам, че зад всичката масовост на протестите стои мафията /иначе нямаше да е толкова масово/, а Борисов, без значение дали е мутра и част от мафията, в момента е изкупителната жертва. Това е толкова очевидно, колкото неистовото желание да се сдаде властта на народа. Но за целта трябва народен съд, а не изместване от реалния проблем. Най-лесно е да манипулираш гладен народ. Изпуснахме момента да се качим на спасителната лодка, но ако си подадем ръка, няма да се удавим. Не трябва да допускаме да ни разединяват и манипулират! И трябва да бъдем последователни и разумни. Така всичко ще си дойде на мястото. С магическа пръчка няма как да стане.

  • nervousshark каза:

   Няма как да стане. Така или и иначе – кой крив, кой прав, но накрая ни чака тежка работа, и то с години.

 7. Tilian каза:

  Аз съм за това да се мисли по-утопично, но не и като първа и единствена стъпка на момента. Имам предвид исландците (да речем, има и други в Южна Америка). Чува се, че сме узрели за това, но според мен е доста преувеличено. Може би сме узрели за да започнем отнякъде. А може и да сме започнали.

 8. Jesse каза:

  Римската република е допускала възможността човек от плебса или конник да заеме ръководна функция в държавата. Нали точно такъв е смисълът на републиката? Така че особеностите на премиерската аура и леката простоватост би трябвало да са съвсем приемливи в условията на демокрация или от хора с републикански убеждения. Но да не забравяме, че ние сме общество от патриции :) На мен вчера експремиерът ми изглеждаше по-скоро съсипан, отколкото арогантен. Излезе и да поздрави хората, които бяха отишли да го подкрепят, усмихна се два-три пъти. Мога да си представя защо подаде оставка. Последните няколко месеца бяха буквално скандал след скандал. Но е изумително как срина имиджа си на диктатор и бащица с хвърлянето на оставката. Определено успя. Не мисля, че някой вече може да си позволи да я повтаря тази мантра. Според мен този човек трябваше да бъде оставен да си изиграе ролята, която толкова насериозно беше приел. Тези, които си вярват, че пишат историята или че са реформатори или правят нещо градивно, трябва да бъдат оставяни да действат, елементарен прагаматизъм. Ролята му не беше толкова лоша, имаше някаква стабилност, беше започнало достигането на някаквъв минимум, който чакаме от доста време. В тези условия нещо наистина добро можеше да се случи и то в светлината на реалистично измеримо време. Но наистина всички клатеха кораба. Очакванията на българското общество са свръхвисоки и обратнопропорционални на компетенциите му, освен това то лесно се нахъсва. Може ли почти никой да не се вдигне да си даде волеизявлението в референдума, а три седмици по-късно да излезе да протестира срешу цените на тока. Ето, такова ни е гражданското общество. Сбъркано и неориентирано,хаотично в исканията си, стихийно в събирането си на протест. Но пък пак е добре, че започнахме да протестираме. Хората наистина трябва да бъдат научени да излизат на улицата и да знаят че от тях зависи. От опозицията обаче приличат на побеснели политически глутници, отчайващи са ми тези хора. Добре е да се подрепят някои разумни решения, когато от тях има смисъл, но ориенталското им поведение в момента, в който стабилността на държавата се клатеше, наистина показаха, че тези хора не могат да бъдат наречени политическа класа. Слава богу, че поне бяха отишли на работа за гласуването на оставката. Така че и с кого въобще го сравняваме Борисов.

 9. blag009 каза:

  Акулке, на едно място четох „Всички по време кво е било по време на турското робство, а не помниме КВИ ги е вършил СерГей? Кибик Блбаже

 10. nobody каза:

  Провалихме се и продължаваме да се проваляме, защото всеки знае отговорите, преди да зададе въпросите, и това той да бъде прав, е по-важно, от това да се приближи до истината. Избор, направен на сляпо, няма как да не води до задънена улица. Може би тези, които имат по-голям достъп до информация, трябва да започната да говорят с т.нар. хора от народа, вместо да ги гледат отвисоко и с насмешка затова как се лъжат на бабини деветени. Ако тази комуникация не се случи, няма как тълпата да „поумнее“ и да стане по- информирана. Защото накрая тя ще вземе решенията, а някои хора пак ще останат много доволни от това.

 11. Chavdar Balinov каза:

  „И проблемът е не, че политическата система се е провалила, а че ние всички се провалихме в това тя да ни носи ползи, просперитет и сигурност.“
  ===
  Това е най-ценният, за мен, извод в това изложение. И онова, от което се страхувам, е че България няма да се оправи докато мнозинството българи не го проумеем, а това в обозримото бъдеще няма да стане…

 12. blag009 каза:

  Казваш :
  -„а/ Главният прокурор, а и всички останали знаят, че Борисов отново говори глупости;

  б/ На прокуратурата по принцип не и пука кой кого заплашвал, кой какви засекретени документи е изнасял и дали има извършено някакво тежко престъпление против личността, държавата и така нататък.“
  По т.1 Като нямаш аргумент, лесното е с обидите.
  По т.2. Е, хванаха ли един албанец с ДВА гранатомета и квоооооооо … Съдът в Сливница пуска ЗАДЪРЖАНИЯ под гаранция? Коментари …
  Окаш :
  -“И проблемът е не, че политическата система се е провалила, а че ние всички се провалихме в това тя да ни носи ползи, просперитет и сигурност.”
  Но за разлика от Чавдарчо ти окам …. „Бог забавя не забрава“ … Ти и АЗЪ-БЛАЖЕ сме временно тук, ТОЙ народа БЪЛГАРСКИ остава.
  Но докогато не ЗАРАБОТИ съдебната система … ЩЕ Е ТАКА ?
  Въпрос за протокола :
  -Имало ли е дела против ЧЕЗ … имало е, и ДА СИ чел решение на който и да е БЪЛГАРСКИ съд за изнудата „Ти плати, пък после МОЖЕ да ТИ ги приспаднеме“!!!
  Има една гатанка „Кое предпочиташ … огнец или медец? Отговора е … огнец“! Е, след като ни докараха и ЕДИН огнец да нямаме … не само бат Бойко е виновен!
  Кибик Блаже

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.