Референдумът и единствения възможен отговор – „Не“

В неделя, на 27ми януари ще се проведе първия референдум в най-новата история на България, която обичаме да наричаме „демократична“. Самият референдум е един от инструментите, които обичайно се асоциират с демокрацията и демоса, но са и силно обичани от диктаторите и тоталитарните режими, защото обличат в легитимност, дадена от народа недемократични решения и документи (например т.нар. Живковска конституция и член 1ви).

С цялата условност на това що е референдум и доколко той е нужен в парламентарна република бих се съгласила, че при определени обстятелства той е необходим, но така формулираният и поднесен референдум е

атентат срещу здравия разум.

Защо?

Защото референдумът е резултат не от реална нужда от санкция на българския народ по важен проблем, а от надлъгването между две групи хора (минаващи за партии) – БСП и ГЕРБ и най-вече на тези личности в тях, които са проводник на руски политически и икономически интереси у нас.

Защото същите партии използват референдума за трупане на електорални активи преди предстоящите избори. Хубаво де, но референдумът се финансира с обществени средства, а аз не съм съгласна да плащам с данъците си за този масраф на партии и личности, които не смятам, че имат място в управлението на държавата. Пък и на всички останали.

Защото въпросът беше формулиран по начин, който да откаже разумните и мислещи хора да отидат до урните.

Защото въпросът не е от компетенцията на голяма част от избирателите и извън фанатично вярващите, човек не иска да реши сам бъдещето на ядрената или каквато и да е друга енергетика. И затова е избрал да бъде представляван от такива, които имат инструментите и условията да вземат компетентно решение. Уж.

Защото Румен Овчаров още смята тези, които са против АЕЦ Белене за дисиденти, а „дисидент“ за мръсна дума.

Защото ако искаха да построят АЕЦ „Белене“, а не само да източват огромни суми и да прокарват руски интереси, щяха да го направят още преди 30 години.

Защото животът ми дотук мина в дебати за АЕЦ „Белене“, да плащаме за АЕЦ „Белене“, обещания за „България – енерегиен център“, физиономиите, изкривени от алчност на Румен Овчаров и Героги Първанов, енергийни барони, масони и прочие шлака, която вирее и вегетира вече 25 години върху този неслучващ се проект.

Защото веднъж вече скриха от нас истината за ядрена авария, защо пак да вярвам?

Защото аз все още мисля, че ядрената енергия е алтернатива на ТЕЦ и ВЕЦ, но не вярвам, че това може тепърва у нас да стане бързо, евтино, безопасно и ефективно. Може би греша за първото, но за второто – със сигурност не.

Защото от десетки години общественият дебат по темата за енергетиката, за икономиката и стратегическото и развитие, екологията е присвоен и изместен от същите вечно зависими и вечно ненаяли се хора и няма шанс скоро да се случи.

Защото няма нужда от сложни сметки, цифри с много десетични запетаи, теравати, научни термини и докторат по физика, за да можеш да си отговориш простичко и човешки на въпроса от референдума.

И ЗАЩОТО личности, чието място отдавна е в затворна не само заради корупция, но и заради противодържавна дейност ни казаха многократно и снизходително „нали, така, начи не разбирайте въпроса буквално, ами метафорично и се сещайте, че става въпрос за Белене, и че баба ви ще остане без ток, а когато го има, ще е много скъп и няма да има пари за лекарства и ние ще сме енергиен и икономически център на нещо си и ще продаваме ток от уран за много пари и никой няма да има нужда да работи вече“,

аз ще отговоря с едно голямо „Не“ на каквото метафорично и съвсем буквално съм разбрала и видяла в референдума – лъжа, измама, разтакаване, корупция и некадърност.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Референдумът и единствения възможен отговор – „Не“

 1. И аз твърдо ще гласувам с НЕ.

 2. derber каза:

  Защото въпросът беше формулиран по начин, който да откаже разумните и мислещи хора да отидат до урните.

  Ерго, няма да отида…

 3. Аеца каза:

  аз пък ще давам ток само на тези дето са ми гласували, нъ

 4. Стойчо каза:

  АЕЦе, най-добре дай отпадъка на тези, които са гласували най-много с Да ;)

 5. Daniela Gortcheva каза:

  Напълно споделям и подкрепям. В неделя разумните хора ще участват в референдума и ще гласуват с НЕ, още повече, че Путин вече предвкусва едно голямо ДА и пристига на 3 март в България, за да принуди ГЕРБ да сключат някое споразумение набързо, споразумение, което ще зароби България за кой ли път.

  • nervousshark каза:

   Имам чувството, че като стана на 60 ще напиша един такъв пост, че ми е писнало 60 години да слушам за АЕЦ Белене…

 6. tikvenik каза:

  Разликата между нещото, което аз съм написал и вашето е, че аз цитирам документи, а вие продавате страх…съжалявам, но нямате един документ, който да е официално признат от държавата в контекста на Белене от нито едно правителство. Имате едни извадки, които са непълни и манипулативни. Разликата – аз имам доклади на МААЕ, WorleyParsons и БАН, както и финални резултати от стрес тестове всичко това платено и струващо милиони за изготвяне.

  Полемики от рода, че се покрива диктатура чрез референдум до някъде имат логика, но все пак не важи ли тогава това за всички референдуми т.е. не могат ли да се нарекат те инициатива на диктатура, а не на демокрацията. Нека бъдем обективни. Прочел съм стотици страници информация и за това ще гласувам ЗА. Защото останалото е нелепо, защото е нелепо да не знаеш какво значи базова мощност и да вярваш, че АЕЦ в близките 50-100 години може да замени АЕЦ. Ако сте гледали една презентация на Бил Гейтс в TED, то знаете какво имам предвид. Нямаме батерии да съхраняваме енергията от тях. Тецовете са ужасно мръсни.

  Да не се заблужаваме – спря се проекта Белене и Шеврон кацнаха в Радисън…да видим дали ще строим Белене или ще дупчим за шистов газ…

  Всички ми говорят на принципа „вервайте ми“, сори ама вече ми писна да вярвам и по-добре да имаш къща вместо пари, защото инфлацията изяде спестяванията на милиони семейства. Мерси за трибуната.

  Ако искате да видите повече по темата можете да видите моя блог (не искам да спамя с линк, ако искаш го изтрий)
  https://tikvenik.wordpress.com/2013/01/13/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%88-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B5%D0%BB/

  • tikvenik каза:

   поправка по-горе „че АЕЦ в близките 50-100 години може да замени АЕЦ“ – > „че възобновяемите източници в близките 50-100 години може да замени АЕЦ“

   • nervousshark каза:

    Никакви цифри, калкулации и прочие за мен не могат да обяснят факта, че за 30 години нищо не се построи. Омръзна ми от това Белене, плащане и използването му като политическа карта. Съжалявам. Не съм против ядренета енергетика, но преливането от пусто в празно няма за мен никаква логика нито като икономист, нито като данъкоплатец.

    А страхът ни се насади покрай Чернобил. защо ли?

    • tikvenik каза:

     И Чернобил и Фукушима са стари централи…хората все пак се учим да ги строим по добре. Фукушима строена през 60-те години, Чернобил – строена 77-ма. Както казах в новите централи има т.нар. пасивни системи за сигурност, които не изискват човешка намеса. Истината е, че Козлодуй е в пъти по-опасна от Белене…ама благодарение на ниската цена на тока от нея успяваме да смогнем със сметките за ток. Лично аз, както казах ще гласувам за хората, защото хиляди семейства ще получат правото на работа и достоен живот, а не както се случва във ВМЗ Сопот – супермен Бойко пак спаси деня…

     Един интересен факт във фукушима е планирано изграждането на нови 2 блока…;)

   • antiiadrena каза:

    A zamislial li si se po vaprosa za iadrenite otpadaci? Evropa spira atomnite si elektrocentrali, zasto li?????

    • правилният отговор е ... каза:

     защото много бързо се движи, а отпадъците отдавана се изхвърлят разделно

 7. Daniela Gortcheva каза:

  Г-н tikvenik , нека да оставим всичко друго. Според Вас изгодно ли е цялата енергия в България да зависи единствено от монопола Русия?
  http://liternet.bg/publish19/d_gorcheva/belene.htm

  • Яве каза:

   Германия си пусна директно тръба от русия за газ и обяви че ще затвори всичките си АЕЦи. Защо те не се притесняват толкова от зависимостта си от Русия? Алтернативата да си надупчим земята за шистов газ, да се радваме на независимост 15тина години и после кой ли ще ни дава газ на 3ни цени, а ще трябва и храни да си внасяме.

   • tikvenik каза:

    Точно шистовия газ е алтернативата на АЕЦ…и ще видите, че ако не се построй Белене…това ще стане…България трябва умело да балансира и това беше начина да спрем дупченето на най-плодородната ни земя …

    Само да отбележа, че уран се е добивал и у нас, след промените обаче мините се затварят. Близо до моят роден град има подобна мина в с. Окоп… Ето къде се намира http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BF_%28%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%29

    Друго място където има Уран, чийто добив е прекратен през 92 година е Бухово…
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BE

    Прочел съм наистина ужасно много неща…

    Така, че не виждам точно каква зависимост ще имаме…още повече ще предотвратим мераците на Шеврон…времето ще покаже, дано да спечели моята теза, защото аз лично съм много против шистовия газ…мисля и много от вас…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.