Силата на позитивната индустрия

grumpy karma

През последните 2 седмици в българския печат се появиха статии за и против „позитивното мислене“, което включва всякакви наръчници, семинари, лекции, филми, блогове и терапевтични сесии за самопомощ, личностно усъвършенстване, решаване на проблеми от всякакъв характер – лични и професионални. Текстовете се плъзгат около същината на индустрията, но породиха известен дебат, поне в социалните мрежи.

В същото време в New York Magazine излезе една много добра статия на Борис Качка, озаглавена Силата на позитивното издаване – как самопомощта изяде Америка, чиято централна тема е огромната издателска индустрия в САЩ, в която нишовият жанр за самоусъвършенстване отдавна не е това, което е бил в началото на миналия век. Книги, които поучават какво да правим с живота си, за да сме по-здрави, по-добри, по-успешни и по-щастливи има във всяка секция – бизнес, човешки ресурси, биографии, кулинария и спорт, а имената са Коелю, Чопра, Опра, Елизабет Гилбърт.

Качка пише: „Повече като вирус, отколкото като жабите на Макдоналд (споменат в началото на текста като ранен критик от 1920те), самопомощта е проникнала и реквизирала други области в устрема си да се възпроизвежда. Чумата на полезността се е завряла във видове издания, които традиционно имат за цел да ни просветят, забавляват или да влияят върху избора, но не и точно за да изграждаме по-добър Аз. Това в общия случай води до по-добра самопомощ, повече основана на факти и наративи, които са характерни за други жанрове, но също до нехудожествен литературен пейзаж, където всяка цел е подчинена на императива на самоусъвършенстването.“

Влиянието на така наречените гурута в различни областти е огромно, като в текста има примери с ефекта на Опра, която споменава книга като „По пътя“ в шоуто си. Тя веднага става бестселър, въпреки че не е издадена наскоро, а съдържанието и е обект на анализ, който извлича ценните моменти, за да ти помогне да откриеш себе си.

Точно снощи Ланс Армстронг използва предаването на Опра, за да признае публично, че е спечелил всяка своя победа на Тур дьо Франс с помощта на допинг. С необходимата доза разкаяние, страдание, последвани от катарзис и намиране на светлината от това ще излезе добра история, книга и филм, а Армстронг ще получи индулгенция за нещо, за което би трябвало да носи отговорност. Success story. Престъпление и откровение, вместо престъпление и наказание.

Доста притеснителен е факта, че извън обичайните съвети, които се базират на личен опит, откровение след тежък проблеми и заиграване с религия, източни учения и езотерика самоусъвършенстването през последните 2-3 десетилетия усилено използва научна терминология и се опитва да внуши, че всяка една методика се основава на истинска наука, като например „квантовите“ неща на Дийпак Чопра. В статията Борис Чатка споменава нещо, което не бях чувала досега – университети откриват катедри, които се занимават точно с това – позитивна психология и мотивационна наука, което звучи като шарлатания и подмяна на прогреса с фалшиво задоволство.

Статията е задължителна, независимо дали човек е за, против или щастлив с консумацията на подобен тип литература и рецепти за начин на живот. По-добро от силата на позитивното мислене е силата на критичното мислене.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, литература, разни и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Силата на позитивната индустрия

 1. longanlon каза:

  е, те университетите отдавна откриват катедри по Women studies и всякакви етнически „дисциплини“, така че подмяната на прогреса с шарлатания и фалшиво задоволство едва ли е отскоро…

  • nervousshark каза:

   В българските университети още от времето на социализма има ужасно много измислени предмети, които не са просто шарлатания, а компендиум от безсмислици. Но има една тънка червена линия между историята на революционното движение в трънско и „наука“, която ти казва, че ще се излекуваш от рак не при лекар, а със силата на позитивната си мисъл.

   • longanlon каза:

    хах направо виртуозно нарече съвременните левичарски псевдонауки производни на научния комунизъм. толкова добре ми влезе това, че сега цял ден ще съм в добро настроение :)

 2. Както много често се случва , действителността за всеки е различна и е важна мярката. Хубаво е да не униваш след първия неуспех и да продължаваш да гониш целта си.
  Дозираното позитивно мислене помага :)
  Вредно е заблудено да гониш напълно непостижима за теб цел :(
  Прекален позитивизъм е вече вреден :(

 3. neuromantic каза:

  Интересно, да. Позитивното мислене е и причина за световната лотария в която всички участваме. Дали на ниво тото или избор на нов месия ние обичаме да вярваме. Мислех си, как ли ще изглежда света ако в новогодишната баница има късмет „внезапна смърт“ вместо „нова кола“ примерно. Дали чичото който набива животински мазнини ще се замисли.

 4. colibrithalassinus каза:

  Мен ако питаш, да мислиш позитивно не пречи да мислиш критично. Вярно е, че е една глава за всичко де :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.