Параолимпизъм и пара-нормализъм

Вчера някой зададе съвсем резонния въпрос “А някой да знае имаме ли отбор на Параолимпийските игри? БОК да ги е подкрепил? Бойко Борисов да се е снимал с тях на изпращане?”. Да, интересно защо и ми се иска да поспекулирам малко по темата…

Оказва се, че отбор все пак има – естествено, на страницата на БОК информация няма, и защо ли?, но все пак от самата страница на лондонската олимпиада/параолимпиада разбираме, че България е представена от отбор от 8 човека – 4 жени и 4ма мъже. С малко повече търсене се открива и сайта на Българската Параолимпийска Асоциация, в който за съжаление няма повече информация за спортистите ни. Изпратени са за игрите от заместник министър – по спорта.

Но да се върна на въпроса защо Бойко Борисов така и не се снима просълзен на летището с параолимпийците ни? Ето няколко възможни версии: не е чул и разбрал, ритал е мачле по време на официалното изпращане, рязал е лента или си е казал “дадох им на тия, недъгавите шестин хиляди, и рампички тук-таме сме им направили, и магистрала им правим, и на баба Петка Самарджийска църквата покрива кърпим, там Дянков ще даде едни пари, че да не им капе като се молят да проходят, ай стига толкоз…”.

Дали е някое от изброените, всичко накуп или нещо десето няма как да знаем, но фактът си е факт – масово българското общество няма как да разбере за тези няколко човека, които се борят, спортуват и представят България въпреки всичко, и изобщо няма да се впускам отново в липсата на дългосрочна стратегия, работата на парче, разпилените с години възможности и средства и държавните и обществени предразсъдъци, с които се сблъскват тези хора.

Защото съм сигурна в едно нещо – премиерът, водещите държавни мъже и жени, медиите така и не са разбрали за какво е всъщност тази параолимпиада – не за да отидат едни хора на едно място да потичат и да изхарчат едни пари, а за да може покрай най-гледаното спорто събитие в света, този същия свят да види, че хората в неравностойно положение, с увреждания и какъвто друг евфемизъм/политически коректен термин се използва са същите като всички други. Макар и да не харесвам “нормализация” като термин, точно това е целта на мероприятието.

Когато някой българин отиде в западна Европа, винаги казва: “ей, колко много инвалиди има там”. Като оставим настрана думата “инвалид”, да, така е – тези хора са сред всички други – във френския офис на фирмата ми като водещ софтуерен архитект, в метрото и в магазина, и не защото са повече, а защото у нас са невидими – въпреки всякакви програми, комитети, НПОта и прочие, средата е все така недостъпна, а бабите все още се срамуват да извеждат внуците си, защото “какво ще кажат хората”. И все още домовете са добра алтернатива в главите на тези хора – които сме всички ние.

Междувременно премиерът Борисов ще участва в благотворителен мач, даван по една от националните телевизии за децата в неравностойно положение между 12 и 14 години, в компанията на Христо Стоичков и други познати и непознати чичовци. Всичко това е много хубаво, направо готино един вид, но аз искам:

1. Да не гледам как дебели чичовци пухтят зад топка по телевезията, а да видя как нашите момчета и момичета се състезават в Лондон.

2. Министър-председателят да работи това, за което му плащат – да управлява държавата, която е и на хората в неравностойнно положение, и да се постарае да станат те в равностойно такова, а не да рита мачлета, пък макар и благотворителни.

3. Хората в тази държава – политически мъже, медии и кой ли не да спрат да се срамуват и да засилват стигмата, защото по отношение на всякакво човешко различие сме пара-нормални. А „Бойко“ е просто един събирателен образ.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Параолимпизъм и пара-нормализъм

 1. anadinkova каза:

  респект!

 2. injudicator каза:

  В форума на Дневник има едни хорица, които открито казват, че никой не иска да го гледа това и се бият в гърдите колко са искрени. Ами то май се оказва, че толерантните хора са лицемери, а комплексираните идиоти са истински. Явно е модерно да се изплюваш върху всичко, което не ти харесва и да се радваш на себе си колко достоен и “истински“ си. По тази причина господин Борисов няма да отиде да се ръкува с олимпийците!!! а ще рита мач, за да покаже колко е здрав и силен, понеже твърде много хора искат той да е здрав и силен.

  На Запад хората с увреждания имат достъп до 90% от града си, при нас една рампа не може да се намери, затова и горките хора стоят у дома. Неприятно е, че нашето общество ги приема за нещо вредно и заразно…

  • nervousshark каза:

   Много хора не искат да гледат и ВИЖДАТ „такива неща“, но ще се налага да свикват. Дори у нас.

   А Бойко и бойковщината избиха като пяна от обществото ни, точно представителна извадка…

 3. Maria Burgelova каза:

  В Българската Параолимпийска Асоциация има уникални ХОРА и спортисти носители на олимпийски медали и България СЕ ГОРДЕЕ с тях!
  Чия е вината, че до хората, които не се вълнуват от това не достига тази информация не е ясно, но там „инвалиди“ няма. Там има изключителни хора с воля, преборили онова, което би убило повечето от нас. Не е нужно „да се свиква“ за да се виждат „такива неща“. Човек спокойно може да си живее като „инвалид“ оставащ сляп за истината през целия си съзнателен живот и това няма да го убие. Друг е въпроса, дали ще бъде пълноценен за себе си с ограниченото си съзнание.

  • nervousshark каза:

   Само ще си позволя да вметна, че България всъщност не знае за тези медали, и затова вероятно не се гордее с тях. Но да, душевната слепота е истинска инвалидност…

   • Maria Burgelova каза:

    Безспорно имат нужда от повече подкрепа и популяризиране, но и в момента информация има. Аз също съм част от България и въпреки, че твърдо не гледам телевизия съм попадала на успехите на параолимпийците ни в спортните новини на абсолютно всички български телевизии.
    Имаме 10 златни медала за 6 – тима спортисти от Параолимпиадата в Пекин през 2008 – ма. Ако аз знам това не виждам причина да не може всеки друг, който се вълнува поне малко от спорт да го научи. НО говоря за спорт, не за „хора в неравностойно положение“, което е много различно.
    Можете да видите пълен списък на златните медали на нашите спортисти параолимпийци в линка:
    http://www.paralympic-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=55:medals&catid=11:archc&Itemid=47

 4. Писах ги точно преди 2 години и половина тия неща. Няма да се променят. http://theplamen.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html

 5. n каза:

  Благодаря за този текст!

 6. silver price каза:

  Тоталният провал на българските клубни отбори в европейските футболни турнири не беше изненадващ. Изненадващи повече са спокойствието и даже апатията, с които това се приема от повечето хора в България. Малцина са тези, замаяни съвсем от футбола, които протестират и са склонни на активни действия срещу “любимците” си на терена и техните ръководители. Например едва трийсетина души левскари се опитаха да търсят сметка за резила в Сараево. Така е и при “враговете” от ЦСКА.

 7. blag009 каза:

  Стигнах до „… “дадох им на тия, недъгавите шестин хиляди, и рампички тук-таме сме им направили, и магистрала им правим, и т.н…“
  Абсалютен цинизъм госпожо или госпожице(дано не се оплачеш в „защитата от дискриминацията“:)), ??? То бива вулгарност и простекещина, но ВАШЕТО надминава и разумните граници на почтеност. На 62 години съм, инвалид съм по рождение, ЗНАМ че при нас е по-гежко, НО до обвинявам еди кой си и да ИСКАМ защита от ВАС е меко казано неразумно.
  Народо га е казал „Не дърпай дявола за опашката“!? Така, чи АКО имаш ЗЪБ на бат Байко, не чрез МЕН и останалите инвалиди … КАКО!Не знаеш какво си пожелаваш … бъди позитивна…
  Кибик Блаже

 8. Maya Nikolaewa каза:

  Наистина много уместен материал, написан даже с по-малко горчивина и разочарование, отколкото темата заслужава. И аз тези дни се чудех, имаме ли участие в Пара-Олипиадата и не можах да намеря информация. А колкото до възмущението на blag009, хубаво е, че има поне един човек в неравностойно положение /не знам защо толкова се плашите от определението инвалиди, на английски тази дума се употребява за болен човек, т.е. има по-различно значение от това на български/ у нас, който да е доволен от това, което се прави за такива хора в държавата България. Освен това, дамата не е виновна за примитивните изразни средства и интереси на нашия премиер, които не са тайна за никого.

  • Живяла съм в Англия – там думата „invalid“ е абсолютно забранена като обидна! И някак ми се струва нормално, при положение, че идва от „негоден“ едва ли не. Ползва се „disabled person“.

 9. Мая, наистина съм възмутен по начина по който се праваят аналогията с бат Бойко! Приемама иронията“… хубаво е, че има поне един човек в неравностойно положение … у нас, който да е доволен от това, което се прави за такива хора в държавата България..“ :)
  Не знам дали знаеш, но още през 1924 г. България, Германия, Франция и още 5-6 страни учредяват дружество за инвалидите през войната, За тяхната, както е модерно да се ока интеграция чрез спорт.
  През 1984 г. за пръв път участвах, в състезание за инвалиди. верно имаше за „Глухи и слепи“, но за останалите ЙОК. Горе долу ходих на състезани до 1990 г.(40-годишен) и тъжното беше, как имаше един Калайджиев(или нещо подобно) ни връчнаше наградите, другарите ходеха по църкви и т.н. Пълна порнография.Ако Гешев преди девети казваше „Ще Ви остава чукундурите да Ви командват“, през тия близо 20 год. гнилоча на „чукундура“ ни управляваха!!!
  Колкото до бат Бойко и „… примитивните изразни средства и интереси на нашия премиер,“, може много да спориме, включително и за „материяла, отвързаното куче и т.н.!
  Доколко съм запознат, цинизма на Чърчил и т.н. е в пъти по-голям от тоя на НАШИЯТ ПРЕМИЕР. Да не говоря за 10% мургав Ваньо, седенките на Серегейчо и т.н.
  Според мен нещата ще се оправят, когато НАИСТИНА българският народ и управниците от МС, НС, Съдебна власт, Прокуратура, Президенство са вързани като КУЧЕ към законите на страната.
  Но това е друга тема.
  Кибик Блаже

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s