Българското лято 2012 – нищо ново и нищо розово

Последните месеци избягвам да пиша за българска политика, защото всеки си има праг на погнуса и моя беше някъде около пържолите и убийството на Мирослава. Ще ми се обаче да си нахвърлям нещата, които ме притесняват дори в състояние на пълно отрицание на действителността (това може би трябва да си има диагноза), с терапевтична цел.

1. Увеличението на тока е много лоша новина и вероятно ще повлече надолу икономиката, която и без това расте с много неубедителни и малки темпове. Доколко трябва да се протестира, ако сме пазарна икономика – управляващите се оправдават със „зелената“ енергия, с което наливат допълнително вода в мелницата на „екото е лошо“, но удобно забравят, че всичките соларни паркове и прочие принадлежат на откровени престъпници, не толкова откровени и разни олигарси като Цветелина Бориславова, близки до властта. Случайно нищо не се е случило. Съмнения много, истината е някъде там, но иначе Костов е виновен.

Вероятно протестите ще се размият, защото БСП се опитва да яхне вълната и да пробутва отново АЕЦ Белене.

2. Убийствата на Яна и Мирослава – неразкрити, с явни нарушения при разследването,  замазани и омазани, и то не случайно, а протести отново няма. Или ако има – са рехави. Освен, че е много страшно да отвличат, изнасилват и  убиват по най-жесток начин млади момичета, също толкова страшно е в подобни престъпления да участват представители на органите които ни пазят.

Така ли е? Не знам, но съмненията остават. Страхът също.

3. Медиите – тук няма нужда да се коментира, мисля. За повечето е ясно, че  собствениците обслужват властта и за забравили къде е границата между законно и незаконно, морално и неморално и умишлено помагат да живеем в свят от грозни лъжи. За малкото „независими“ пък е ясно, че така са ги стиснали за топките усмихнатите хора Борисов и Василев, че не смеят да измъцат. И се обясняват с жесто-мимични символи, барем някой ги разбере.

Но най-ужасното е, че сред работещите в тези медии цари пълна неграмотност и неразбиране кое е добро и зло. Това, междувпрочем обяснява защо някой за 500 лева би си продал освен гъза, и свободата, например в „Телеграф“.

4. Протестите за горите – чудесно е, че гражданската енергия се активизира, особено по важни каузи. Притеснително е обаче, че тя стига дотам. Хората, които не знам защо наричат „еколози“ не се притесняват, че освен горите, държавата удобно подари панаира на олигарха Георги Гергов, че убийства се прикриват от властта, че държавни поръчки се печелят отново от едни и същи хора, че освен да викаш „Долу Цеко от Алеко“, трябва да викаш и „Долу Емил Димитров/Георги Гергов/Пеевски/Златев/Василев/Донев/you name it от гърба на държавата“, например. Понякога си мисля, че тези хора са в още по-голямо отрицание от моето и са забравили, че човекът е също част от екосистемата, в която живеем.

5. Бизнесът – масово се храни от държавни поръчки и други форми на бюджетно или европейско финансиране. Процентът е огромен, печелят най-вече свои хора, особено що се отнася до медии и рекламни агенции. Голяма част от малките и средните предприятия са на ръба на оцеляването, специално извън София и разчитат на местния феодал. Безпорен факт: голяма част от кметовете от целия политически спектър кротко преминаха към ГЕРБ на последните местни избори, в тях е и хляба и ножа, т.е. държавните средства.

Кризата всъщност е рецесия, перспективите за растеж са много лоши, официалната берзаботица е около 12.5 процента, като в софия е 1%, сещайте се колко е извън София. Антикризисни мерки не се взимат, защото официално бележим успехи.

А хората говорят неслучайно, че премиерът си прибира всеки работещ бизнес с помощта на верни другари като Мирослав Найденов, Цветан Василев и Емил Димтров. Дали е така никога няма да разберем, но ще е показателно, ако заводът за коли на Гриша Ганчев премине в ръцете на КТБ, след целия показен фурор от арести.

6. Управляващите – притеснително млади, неопитни и неадекватно образовани хора управляват ключови сектори като здравеопазване и икономика. Също толкова притеснително неадекватни люде са начело на културата и разбира се, вътрешните работи. Това, подправено със солидна доза обслужване на частни интереси в ущърб на избирателя-данъкоплатец навява усещане за неминуем крах.

На фона на всичко това, украсено от медиите с грандиозни успехи като влака стрела до Димитровград и какво ли още не, по стахановски, димитровски и живковски Борисов успява да изглежда като добрия човечец – уморен, самотен и работещ, комуто пречат газовата мафия, неопитността на младите, които не знаят за какво протестират и разбира се, Иван Костов.

А да, пак за здравеопазването – ако ти се слуши нещо наистина лошо, или организираш смс дарителска кампания, или отиваш при пловдивския владика да ти чете против болест.

7. Опозицията – отсега се плаша. Струва ми се, че народът е измислил лафа за новия бардак и старите курви специално по случая.

8. Извън казионното медийно пространство – това вероятно трябва да са блогове, независими он-лайн медии и форуми. Лошото е, че в блоговете все по-малко се пише за политика – вероятно причините са подобни на моите – умора, погнуса и усещането че никога, нищо не се променя. Още по-лошото е, че управляващите и лично Борисов в последната година до следващите парламентарни избори ще се заемат с усилено манипулиране и замазване на очи.

На фона на гореизбореното ми иде само да възкликна „Hallo Wanjo, Mischo das Bier hat mich schon wieder angerufen“! И да идете на следващия фестивал на щастието, организиран от Цветелина Бориславова – не забравяйте, че е платен с наши пари. Ако и КТБ раздава нещо безплатно – взимайте, че другото ще си го влачат в гроба.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Българското лято 2012 – нищо ново и нищо розово

 1. Мад каза:

  Рядко ти изтрайвам излеянията докрай, но този път трябва да наведа смирено глава и да се съглася с написаното.

  • nervousshark каза:

   5500 знака си е една средна статия, може би това е един от проблемите – че хората вече не четат дълги текстове… съответно не ги и пишат почти.

 2. Райчец каза:

  Дано поне половината от нашето стадо някоя сутрин се събуди със същите изводи!

 3. Diana каза:

  Права си за всичко мисля, но най-вече, че на хората им омръзна и са „в състояние на пълно отрицание на действителността“, защото каквото и да правят никога нищо не се променя. Просто определени лица винаги изплуват отгоре и статуквото си остава!

 4. Marfa каза:

  Нда, нещо такова. Някакво безнадеждно ми е такова…

 5. Българка каза:

  Скоро ми се наложи да пътувам с обществен транспорт и случайно до мен стигаха разговори на пътници помежду им или по телефона. Това което чух ме хвърли в ужас.
  НА НАРОДЪТ МУ Е ДОШЛО ДО ГУША! И се замислих до къде всъщност ще стигне това? Управляващите дали знаят за тези настроение, като отчитат успехи непрекъснато. А ако не знаят толкова по-зле за тях. Не е нужно да си голям агент, за да се движиш сред хората и да чуваш какво говорят! Но явно чуството на недосегаемост е нещото което не разбирам…..

 6. voxybg каза:

  и какво предлага нервната акула? плюенето е лесната част, а тези убийства нали не вярваш че някъде има 100% разкриваемост

  • nervousshark каза:

   Оправданието за убийствата в случая е нелепо, и то не защото са неразкрити, а заради омазаното около тях, нали се сещаш…

   А моето предложение не се е променя откак пиша в този блог – силен граждански контрол и натиск. Работи, както се видя. Проблем има, има правителство, избрано да го реши, ерго?

   • voxybg каза:

    второто острие на гражданския контрол е че е социалистически, лошите капиталисти са голям дразнител нищо че те реално са тези които дърпат държавата, другото е че най-активни са най-неприятните и агресивни групи – националистически и екологични движения от които нищо добро не може да излезе.
    Явно още от училище някак децата се зомбират да мразят богатите, капиталите…. тази соц младеж която отглеждаме по-добре да не контролира нищо

 7. Larkspur каза:

  Все си мисля, че някъде на някого толкова ще му се види безпомощно всичко, че като онoва момче в Тунис ще си пали клечката. Или може би, не. Пет века никой нищо не е палил – не сме ние от това тесто правени.

 8. @varnasummer каза:

  Пак с малко символи си се спряла – успяла. Аз ако почна да пиша по темата – отече. Like.

 9. li meche каза:

  Вероятно нямаше да се включа в коментарите, но една случайно дочута реплика по работещия телевизор (обикновено не му обръщаме внимание), че Иван Костов е виновен за поскъпването на тока, ме извади за кой ли път от равновесие. Струва ми се не е необходимо специално образование, за да се прецени абсолютната несъстоятелност на това твърдение. И така стигам до логичния въпрос: „Къде е прословутата „мъдрост“ на нашия народ?“

 10. justjulia каза:

  С много мъка ще кажа, че си безкрайно права с гореизложеното :( Ама примерно мен вече не ме сдържа да мълча

 11. kassitra каза:

  Значи, във връзка с омазаните и (умишлено) неразкрити убийства, искам само да добавя още две – на сестрите Белнейски. Някак след „самоубийството“ на проф. Раданов, чиято експертиза коренно се различаваше от тази на доц. Мария Грозева, нещата утихнаха и потънаха в небитието.
  Щото те случаите се наслагват непрекъснато и по- старите се забравят. А не трябва.

 12. Надя каза:

  Чудесен синтез на ситуацията! Радвам се да видя така добре словесно формулирани страховете и усещането за безизходица на голяма част от хората в момента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.