Freedom – волно мляко за свободни хора

С „Голд“ на Бор-чвор и „Хипноза“ дизайнът на опаковката и изобщо брандирането на кисели млека у нас достигна нови върхове, като аз лично не мога да преценя каква точно е идеята, продиктувала подобни маркетингови решения и защо всъщност трябва да си купя мляко, което 1. изглежда като произведение на култовия Юлиян Тахов или 2. такова, което в най-добрия случай прилича на обложка на плоча на C. C. Catch, а в най-лошия – на опаковка от китайски илач за безсъние. Да не говорим, че творението на Бор-чвор е едно от най-лошите купешки, които някога съм опитвала.

За Freedom на Герма е писал Сашо в Локала, но не можах да се въздържа, тъй като опаковките на 2та вида ме увеселиха приятно, а и млякото е съвсем прилично на вкус, дори мирише на истинско.

Личното ми, компетентно по всички въпроси (особено по маркетинга) мнение е, че дръзките и цветни опаковки на киселото мляко са много приятна промяна след изнемощялата, анорексична крава с буумбокс, която преди години присъстваше дори в цял ръст върху плодовите млекца. Вероятно някой разумен човек в крайна сметка е преценил, че гето-кравата с хранително разстройство не е твърде атрактивна за деца и майки или който там яде оцветено и подсладено мляко и част от продуктите започнаха да се появяват в животински принт, предполагам – отново кравешки.

Двата вида – от 2.9 и от 4.5% са решени още по-дръзко – в стилистика „дивото зове“, „волният Уили“, „приятелите на Маугли“ и „анимъл планет“ – с косатка за по-постното и сурикати за по-мазното мляко.

Всъщност нямам никаква идея какво точно би ме накарало да си купя мляко, наречено „Freedom“, че и със сурикати отгоре, освен че отдалече изглежда шаренко и забавно, по начин, по който дори детските плодови сокчета и енергийните напитки с 50% съдържание на захар не успяват. От друга страна – млякото не е лошо, а вкусът му допълнително се подправя с малко ирония от типа „леле, тия кви са прости, а аз какъв съм хипстър/дизайнер/готин/от реклама/от киното/пия на Шишман/повръщам на Вазов“.

От трета страна обаче, опаковките per se са достатъчно самоиронични, контракултурни и в разрез с политико-социалния мейнстрийм, така че самият акт на консумацията се превръща в акт на антиконсумеризъм, решително отрицание на статуквото и опита за подмяна на ценностите от глобалните корпорации, които много ясно, се разпознават по мейнстриймните шевици, черпаци и тучни пасища върху кутийките.

За да е съвсем яко, пластмасата не е напечатана, а облепена с шарена хартия, която се разпада, когато млякото се изпоти или кутийката се спука, което явно се случва на първата минута след поставяне в торбичката, така че ако ползвате само от онези платнени хипстърски торбички с иронични надписи и еко-лозунги, един съвет от мен – носете си Фрийдъма в ръка.

Където между впрочем е и мястото на свободата – като факел в тъмнината на безпросветността, наложена върху гражданското общество от фалшивата социална отговорност на консумеристите.

И понеже това не е блог за храна, няма да ви разказвам онази приказка за дълголетниците, здравите зъби, ниското кръвно, простата, целулита и потентността до 90, щото си я знаете.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

20 thoughts on “Freedom – волно мляко за свободни хора”

  1. Хахахаха, тръгнах да пиша задълбочен коментар по темата ама толкова ме напуши смях, че не ми се получи коментара.
    Много хубаво си ги описала нещата.

    1. Хм, сега като се загледам, с адски дребни букви пише Бор-чвор, то и Сашо това беше писал. Не знам защо „Голд“-а ми се видя толкова гаден и изкуствен, това и някои други под бранда Бор-чвор, като домашното си стават за ядене.

  2. Е, тва е, сега има да го търся това мляко, по специално онова със сурикатите, някак си ме навежда на асоциацията за групово изяждане на съдържимото с големи супени лъжици биещи се в кофичката :))) Пък ако взема д аго комбинирам с овесени трици съвсем ще стане Freedom мляко :)))))

  3. „Млякото“ Бор-чвор държи първенството по „лилавост“ в елементарния тест с йод за съдържание на нишесте.

  4. А този хартиен етикет нещо не ми е особено по търговските стандарти. Защото много лесно мога да го махна и да сложа нещо друго… Май са за глоба от Агенцията по храните тия

  5. Mда…мляко от делфин! Бе що не измислят и таква реклама, няма да се учудя, ако народът се хване и почне да се маже с млякото против екземи…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s