Hair-dos, hair-don’ts и още мода

Снимката е крадена, автор: интернет

От много години се стряскам, трогвам и очаровам от фризурите и цялостния вкус към облекло и забавления на управляващите ни, и в частност на дамите, ако мога така да ги определя, от НДСВ, ГЕРБ и други модерни формации като Партия на българските жени, РЗС, Атака и прочие.

След несправедливо късата траектория на Доля Арсенова, Весела Драганова (самопровъзгласила се по време на управлението на НДСВ за „моден диктатор“, цитатът си е неин) и плеядата провинциални общински касиерки с краткотрайна политическа кариера на модно-парламентарната сцена пристъпи тежката артилерия – жените на ГЕРБ, които също се оказаха много на „ти“ с висшата мода и последните модни тенденции.

Тъй като все пак това уви, не е фешън блог за стрийт, парламентарен и какъвто и да е било друг стайл, а текстовете нямат много общо с добрия вкус, ще пропусна извън-метрополните, рустикални тенденции, въведени от Искра Фидосова, класическите аутфити и коафюри на Цецка Цачева, която продължава наложения от НДСВ стил „общинска касиерка“ и готик аутлука на Лилето Павлова и ще мина директно на новата звезда на политическия ни небосклон.

Новата здравна министърка Десислава Атанасова впечатлява не само с вдъхновени от винтидж трендовете политически идеи, но и с инспириран от модата и влиянията от 60те beehive, наложен от фешън икони като Брижит Бардо, Одри Хепбърн, Дъсти Спрингфийлд и майката на новата носталгична вълна в поп музиката – обозепочившата Ейми Уайнхаус.

Моето възхищение и даже преклонение пред реинституционализацията на кошера беше доста внезапно и грубо прекъснато от Бени, която ми припомни мисълта на Роалд Дал, че под хубавата коса вирее чудесен, умен мозък.

О, ужас!, замислих се екзистенциално аз за структурната връзка фешън – политика. Под косата от 60те какво ли вирее?

Мдам, следващият път, когато някоя модна икона от ГЕРБ предложи да ви отнемат личната карта за невнасяне на здравни осигуровки или да ви ограничат гражданските права, или да ви подслушват на общо основание, помислете не за Дъсти Спрингфийлд, а за другарката Цола Драгойчева.

Meanwhile в загниващия Запад:

датските премиер и вице-премиер, на които едва ли им хрумва да събират здравни осигуровки с отнемане на документа за самоличност.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

18 Responses to Hair-dos, hair-don’ts и още мода

 1. anadinkova каза:

  Много и чистосърдечно им завиждам на датчаните! А иначе, за да коментирам по същество – преди време една позната, която работеше в протокола на едно министерство се опитала тактично да каже на жените във въпросното ведомство, че да се ходи с чизми, мрежести чорапи, ултракъси поли, деколтета до пъпа и коси на вафлички не е проява на добър вкус. Включително предложила да им организира консултации с гримьор, фризьор и т.н. резултатът? Уволнили я.

 2. Pingback: don’ts и още мода | К+

 3. nervousshark каза:

  Доста е страшно…

 4. indreal каза:

  Яко! Макар че тенденциите (не само модните), въведени от Искра Фидосова, заслужават отделен трактат.
  И само за протокола: да не вземе някой да си помисли, че с изявата си в, както изглежда, обществено превозно средство, Helle Thorning Schmidt & Margrethe Vestager подражават на наш Боце́ в популистването!

  • Sash каза:

   За одеждите на Искра Фидосова немой така, защото тя, горкана, как да облече това, с което Бог я е дарил/наказал?

   Знаеш ли колко е трудно?

 5. xunap каза:

  Преди всичко трябва да се каже, че за въпросните хора не трябва да съдим по външният им вид. Те нямат никаква представителна функция и не са държавни глави, за да се съобразяват с някакъв протокол или външен вид. Ако искат и по анцуг да ходят, все ми е тая. Важното е какви го вършат, а новата идея да отнемаш граждански права на хора заради това, че са безработни или бедни меко казано не е добра.
  А относно пиара на датските премиер и вице-премиер: няма никакъв пиар, те си ходят на работа с градския транспорт, често и с велосипеди. Улоф Палме (швед е, но и в Дания е подобно) го убиха като излизал от едно кино, нямал охрана. Тъй че да се правят аналогии между България и първият свят е като да се сравняват бат Бойко и Митеран например, нищо общо.

  • Belomore каза:

   За всички хора можем, а за публичните личности и трябва да съдим по всичко, вкл. по външния им вид. Те имат представителна функция и олицетворяват държавата в съвсем конкретен материален смисъл.
   Дали размисълът по точно тази точка (външен вид) ще е сред решаващите за крайната преценка, разбира се, е съвсем друг въпрос. В случая споделям притесненията и ги намирам за основателни.

   Въпросът е – какво въобще да очакваш от някой съзнателен възрастен човек, придал си конкретен вид по собствена воля и вкус, е съвсем нормален и няма нищо лошо или нетактично в него.
   Ще припомня само, че германската преса не пропусна една вечерна рокля с по-длибочко деколте, с която г-жа Меркел се беше явила на една оперна (или театрална? – не помня) премиера. Нищо особено не последва, разбира се, но и никой не се обиди особено от факта на коментирането.

   А „готик-аутлука“ на Лилето Павлова определено озари деня ми, хвала! :)))

   • nervousshark каза:

    мен много повече ме плаши какво има под прическата, иначе не ми е навик да се заяждам с хора заради облеклото. но вече ми дойде до гуша от простотия във всеки един аспект….

    • Belomore каза:

     Прическата е функция на това под нея, не’с’па? ;)

     Точно това исках да уточня – че изобщо не е задължително да става дума за заяждане, а за най-обикновен елемент от първоначална обща преценка, който елемент сам по себе си не е решаващ и се основава на външни, пък били те и вероятно второстепенни белези (второстепенни, второстепенни, ама емпирично доказано, че често са твърде показателни).

     Неслучайно народът го е казал за посрещането и изпращането и това също не е задължително да е нещо лошо. Дрехите (в широк смисъл – общият външен изглед), по които посрещат, в крайна сметка са единственото, по което можеш да съдиш за непознат човек – умишлено или подсъзнателно, искаш или не, но всеки го прави. Днешно време това важи още по-силно, защото нямаме еднообразни носии, както по времето на поговорката, а имаме изява на някакви съвсем свободни и съзнателни вътрешни мисловни процеси.
     Въз основа на това първо повърхностно впечатление абсолютно всеки (освен представителите на космическия разум, които тайно живеят между нас, низшите) гради предположения, които прическоносителят има всички възможности да потвърди или измени – било към по-добро, било към по-лошо.
     Та, нека си гледаме спокойно и с чиста съвест с подозренията, пък те дано бъдат опровергани! Ако е така, с огромна радост бих си признал, че не съм бил прав.
     (А дано, ама надали…)

 6. Йоана каза:

  Странно, защото по улиците обикновените (незаети в бгте властови структури) жени се обличат доста добре, а мъжете – плачевно. Източник: софийското метро сутрин в делнични дни.

 7. nеli каза:

  Първото, което ти се набива в очите след дълго отсъствие от родината, е повсеместността на този тип ужасни бухнали прически. И докато на главите на разни попрезрели лелки седят малко или повече уместно, направо изтръпвам когато видя подобно извращение над свежо младо личице.

 8. Цачевизъмът каза:

  ГЕРБ постоянно организират конкурс за най- грозни , най- тъпи и най-зле изглеждащи жени, но за сметка на това нахални, нагли и брутални. Примери: Цецка Цачева, Искра Фидосова, Десислава Атанасова, Анна- Мария , Калинка Илиева, Лили Павлова, как пък не намериха една нормална жена. Бойко и от жените ли се страхува.

 9. kassitra каза:

  Оскар Уайлд е казал, че само повърхностните хора не съдят по външния вид.
  Ама аз лично се изприщвам, ако някой почне да ми говори на „в предвид“….Това беше първото, което чух от новата здравна министър-ка и смених канала.

  Иначе- за дрешоляците- една история за приятелка, която работи до едно РПУ.
  Спират я едни жени и я молят да отиде с тях до участъка, за да бъде поемно лице на някакво разпознаване. По външния вид на жените ( чизми, поли, мрежи- както си трябва там всичко), тя решава, че са проститутки, но все пак, се съгласява. Отиват те в районното и …жените се легитимират като полицейски служители….явно са били под прикритие:)))

 10. tutankhamon661 каза:

  Да бъдеш облечен добре, не означава да си в крак с модата.
  Никога не бих се съобразявал с онова, което искат да ни налагат разни известни имена от подиумите.
  Не знам дали се изразих ясно.
  Има хубави и лоши дрехи или комбинации от дрехи. И изобщо не е задължително да съвпадат с онези, които е сънувал някой в Милано или Париж. В тези два града има и модни идеи, будещи неудържим смях у всеки нормален човек, способен да мисли самостоятелно, а не като част от стадото.

  • nervousshark каза:

   Текстът изобщо не беше за модата… Всъщност.

   • Сандо каза:

    Текстът може и да не е за модата, но пък модата е показателна за непоклатимия манталитет на червените чутури, в които – според известната фраза на Кита – все още отеква залпът на „Аврора“. Мисля, че България ще се измъкне от менгемето на пост-тоталитаризма едва когато престанем да виждаме бухлатите прически и сакенцата с подплънки, типични за висшите номенклатурчици от женски пол. А мъжките си имат други белези де…

    • Христо каза:

     Последното нещо, за което съм мислил, е било облеклото. Гледал съм да ми е удобно. Сигурно затова още през студентските си години написах: ЧОВЕКЪТ ПОБЕДИ ПРИРОДАТА – ИЗМИСЛИ МОДАТА… По-късно постоянно, настоятелно жени са ме „вкарвали в пътя“. Без особен успех. Винаги ми се е струвало по-важно какво има между кориците…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.