Медикаментозни шменти-капели за милиони

Покрай огромния шум, вдигнал се около цените на лекарствата и който беше резултат не от загриженост, а от войната между две престъпни клики, опитващи се да получат благоволение с цел изгода лично от премиера Борисов се сетих изведнъж за друг голям скандал от преди 2 години, който потъна тихо и завинаги в небитието.

През 2010 година шумно беше отстранена тогавашната шефка на Здравната каса Жени Начева, след повдигнати обвинения за престъпления по служба, като неправомерното отпускане на средства от бюджета възлиза на няколко милиона лева. Няма информация Начева да е осъдена. Няма и да е оправдана.

В същото време се повдигат обвинения на още 2ма човека за търговия с влияние – Емил Райнов, заместник министър в правителството на Сергей Станишев и негов личен лекар и Веладин Битолски, началник на политическия кабинет на Станишев, по времето, когато управлява Тройната коалиция.

Сумите, за които се говори в обвинението са шокиращи, особено за българската реалност – двамата са поискали от изпълнителния директор на „Търговска лига“  веднъж сума в размер на 17 298 538,46 лева, представляваща 7% от годишния оборот на „Търговска лига“ и втори път 10 964 949,59 (единадесет и седемнадесет милиона, точно така) лева, представляващи 7% от годишния оборот на „Търговска лига“ от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Райнов е поискал сумата, за да упражни влияние в качеството си на замeстник министър на здравеопазването и шеф на УС на касата при вземане на решение във връзка със сключването на договори за оказване на медицинска помощ в болнични заведения за инванзивна кардиология на „Търговска Лига“, а Битолски е бил в качеството на „помагач“ в корупционната схема (тази информация почти без промени цитирам от статия от в-к „Дневник“ от 19 април 2010 година).

Напълно ясно е, че тези операции нито са еднократни, нито са се случили без съучастието на тогавашния министър председател Сергей Станишев.

Няма информация Райнов и Битолски да са осъдени, като самият Битолски продължава да взима активно участие в политиката на БСП, както може да се види от тази снимка от месец февруари тази година във в-к „Труд“. Веладин Битолски е и приближен до Николай Банев, а съпругата му е директор на „Полимери“, една от фирмите на комсомолския олигарх. Приближен до Банев е и Станишев.

До кого още са приближени Станишев и Моника и за корупция в какви размери става въпрос може да се прочете във вестник „Капитал“ от събота, в статията „Аферата Хохегер„.

От горните факти, за които за съжаление няма как да разберем дали са верни или не, тъй като информация за разследването и съдебните дела в публичното пространство няма, аз лично мога да си извадя няколко заключения:

1. При държавните поръчки специално за лекарства и консумативи корупцията е огромна, като тези практики пордължават от много дълги години и не са патент само на БСП и ГЕРБ. Ако подкупите възлизат на по 20 милиона лева, каква тогава е печалбата на компаниите доставчици?

2. Колкото и на управляващите и привдорните медии да им се иска да изкарат една-единствена компания виновна за завишените цени на лекарствата, без съдействие и съучастие от най-високо място – т.е. министър председател, министър и шеф на НЗОК няма как да се получи играта. Легендарните още от времето на правителството на НДСВ бусчета вместо куфарчета с пари не са само градска легенда.

3. Държавните поръчки не се изготвят от идиоти, които не знаят, че трябва да погледнат референтни цени, да прегледат ценовите листи на няколко компании и да изберат най-доброто за най-добрата цена спрямо заложения бюджет.

Простата логика показва, че архи-злодеите не трябва да се търсят само от едната страна на барикадата – ако „Софарма“ са продали на държавата скъпи лекарства, то от отсрещната страна някой трябва да ги е купил. Нищо, че Стефан Константинов успешно разигра пред всички медии добрия селски идиот Мунчо.

4. Начева е издигната от ГЕРБ, Райнов и Битолски са от БСП, като на тримата е определена едновременно мярка за неотклонение от 2000 лева. И около тримата няма никакво развитие, нито информация в медиите, нито въпроси. В друга държава корупция за десетки милиони би предизвикала огромен скандал, нестихващ с месеци, а изходът от разледването или делото би бил важен особено за обвинените, ако се окажат невинни. Те обаче, обвинените и обвиняемите, че и обвинението потънаха като плъхове в канал.

Периодично шефове на НЗОК подават оставка, като последния случай е отпреди седмици, винаги се говори за милиони – като отпускани неправомерно средства, като искани и дадени подкупи, като клинични пътеки за „наши“ болници, като недостигащи за лечението на деца, онкоболни и профилактика. Сегашния премиер плашеше предишния с какво ли не – съд, Армагедон и отмъщение, но осъдени няма. Няма и да има, защото схемите са угодни на много хора, преплетени в странни на пръв поглед конфигурации, а залогът е огромен – десетки и десетки милиони левове, които всъщност ние внасяме, за да имаме някаква сигурност, когато се разболеем. Е, нямаме. Няма ги и милионите.

А следващият път, когато Бареков или друг подобен разкъса вестник в ефир, няма да е, защото някой много ви обича. Този някой просто си стиска със зъби кокала.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Медикаментозни шменти-капели за милиони

 1. Подмениха евтините и ефикасни лекарства със скъпи медикаменти, които не лекуват и имат странични негативни влияния върху организма! Това не е търговия, а търгашество! Логично е,че, при толкова оръжия няма търсене и предлагане, а рекет, шантаж, интриги и насилствено преразпределяне на пазарите!

 2. Belomore каза:

  Това, което знаем за медикаментозните шменти-капели, е само върхът на огромен кафяв айсберг…
  И, ако разровим – ще мирише, при това много лошо.

 3. И аз съм подозрителна, но вие (следващите двама коментатори) ме смаяхте и изплашихте! Значи положението е по-страшно, отколкото си го представям аз? Ужас!

  • Belomore каза:

   Уви, сигурен съм, че е още по-страшно и отколкото си го представяме и ние.

   Като се замисля за съвсем малкото, което знам за свинщините в тая система, искрено недоумявам как тези, които знаят повече, въобще спят спокойно…

 4. А това за кръстоски на животни с човешки гени вярно ли е? Или е кьорфишек на някой,който иска бързо да стане популярен?

 5. neuromantic каза:

  Всъщност Начева беше сложена временно само за да лъсне имиджа на управляващите като борци против злото. Още когато беше назначена за директор на НЗОК бях сигурен че ще я използват за изкупителна жертва, щото не е техен роднина и само два месеца по-късно прогнозата ми се сбъдна. Най-интересното в случая е, че по-крупната от двете и злоупотреби е извършена преди ГЕРБ да дойде на власт, но някак беше забелязана от тях с известно закъснение (кой слага на такъв пост непроверен човек?) и точно навреме за поредната публична екзекуция. Рейтинга на сегашния ни премиер се поддържа с отсечените лично от него глави, очевидно без да се влияе от въпроса от къде изобщо са се надигнали въпросните. Известно време, при смяната на властта те и не знаеха кой да сложат за шеф, както и сега не знаят, понеже нямат кадри, и сложиха нея.

  Но ако се замислим по-философски за корупцията… Първо, аз не виждам как у нас тя може да се сведе до минимум. Хората тук се чувстват добре с нея. Тя им помага да живеят по-гладко в краткосрочен план (дългосрочният беше определен отдавна от кардиналите на „левицата“). Всеки е готов да даде или приеме подкуп веднага, при първа възможност. Понякога това е и единственият начин да оцелееш. Движението по пътищата, примерно, е отражение на социалната ни динамика и никак не наподобява германски ред. Българите явно се чувстват удобно в този хаос и им харесва да живеят в блато. И второ – как един малък човек може да издържи напора на колосалните капитали? Довчера ходил с цървули, а днес морален стожер? Една трета от служителите в Касата се оказаха роднини и съседи на д-р Нешева… Освен ако на ключови позиции не слагаш хора с утвърдено име, доказани професионалисти и т.н. персонажи от една приказна за нас реалност, които не биха рискували репутацията си за едното милионче не виждам как може да спре покварата на големите компании. Понеже съм в IT бранша мога спокойно да спомена една фирма за която никога не е имало криза – НР. Във всеки един момент, в някоя държавна институция те поглъщат нашите данъци. Поръчки се изготвят много лесно под натиск. Бил съм свидетел на търгове в които липсва само името на гиганта – всичко друго сочи към него. При лекарствата предполагам е още по-зле. Ще се радвам ако някой има решение за тези проблеми. Но се съмнявам.

 6. Търгашеството на позорната сенчеста икономика се развихри със свободията, която им беше осигурена от „модерното“ шантиклер общество!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.