H&M и края на прехода

През 2008ма прогнозирах, полусериозно и почти на шега, че когато H&M дойде в България, може да считаме, че преходът е свършил.

H&M отваря врати официално в София другата седмица, годината е вече 2012та, а въпросът, който ми изскача в главата по повода е: свърши ли прехода? Колкото и да не ми се иска да го кажа, отговорът за мен е – да, свърши.

За съжаление обаче се оказахме в контекст, който ужасно много ни напомня ситуацията от годините преди да тръгнем на този почти моисеев поход в търсене на по-добър и по-честен живот – необразовани милиционери, олигарси, спортисти, откровени престъпници, протежета, калинки без дипломи, зависимости, цензурирани и подчинени на властта медии, манипулирани избори, изобщо целия набор от атрибути на едно недемократично, корумпирано и безхаберно управление.

Някои неща се дочупиха, като здравеопазването и образованието, въпреки няколкото леви правителства, за които икономическата теория предполага, че биха насочили публични средства точно натам, но уви, тези пари отново потънаха в джобовете на приближени до властта, които получиха като индулгенции 10% плосък данък, държавни поръчки и замълчали за винаги архиви.

Естествено, това съвсем не беше запазена марка за правителствата, доминирани от лявата БСП, което направи хората апатични, защото „всички са маскари“.

Дали обаче всичко е толкова черно? Ако зачета този блог назад, ще си кажа – да, всичко е ужасно, страшно, непоправимо, а ние сме завинаги затрити поколения, които намират убежище в интернет или в малки групи себеподобни или направо в чужбина…

===========================================================

p.s. Написах този текст преди 2 дни, но ми се стори твърде тъжен и песимистичен, съвсем в тона на блога за последните 2-3 години и го оставих недовършен. В началото пишех за всичко, което ми се случва – кино, театър, книги, кафе и бира, но постепенно започнах да изливам в дълги текстове фрустрацията си от регресиращата среда, в която виреем и оцеляваме.

Вероятно за това почти не пиша вече тук – всъщност се чувствам много по-добре, отколкото звуча. Пред простотията се издига висок, каменен вал, великаните започват да изглеждат като вятърни мелници, а аз все така си пия бирата, кафето и виното с някоя и друга книжка под звуците на първите албуми на Pink Floyd и Майлс Дейвис.

Ебала съм го, веднъж живеем.

p.p.s. Колкото до H&M, IKEA, Zara и всеки един западен шир-потреба бранд, който влезе у нас за годините, които изминаха от поста ми за края на прехода – вероятно това все пак е добър знак, защото компании от този мащаб взимат решение за навлизане на нови пазари на базата на определени условия. Вероятно е и лош – стана ясно, че доходите няма да растат скоро с онази светкавична бързина, както по време на имотния балон, така че компаниите нямаше какво повече да чакат.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to H&M и края на прехода

 1. plamen каза:

  само аз ли си чакам wagamama? :-)

  (това, очевидно, ейтолкова офтопик)

 2. portokalena каза:

  Ех, чета този пост и като че ли си чета мислите…

 3. Стойчо каза:

  Да, преходът свърши. Сега започва по-трудното и по-интересното :)

 4. Belomore каза:

  Пък да почакаме и за C&A, преди да теглим чертата – за по-сигурно, че имам усещането за прибързване в заключенията :)

  • nervousshark каза:

   А не е ли възможно просто да сме ужасени от мястото, където сме пристигнали и затова да отказваме да обявим прехода за приключил?

   Бтв, в икономическите анализи на вериги от този ранг има повече смисъл, мисъл и точност, отколкото на всичките ни институти, държавни ведомства и прочие.

   • Belomore каза:

    Не само че е възможно, но и вероятно е точно така – стигнахме на друга гара. Много вероятно и защото всеки вагон от композицията ни е пътувал по собствено разписание и направление – но пък в крайна сметка решава локомотивът…
    Но това означава само, че може би (как го казваше Гандалф на Пипин?) пътуването едва сега започва…

    Преходът може да е приключил само за тези, които са стигнали до гарите си (като др. Райчефф и десетки подобни нему) или никога не са отлепяли от тях (като голяма част от хората, имащи несгодата да са ни сънародници).

 5. neuromantic каза:

  Преходът свърши, когато краят му беше обявен от Андрей Райчев в медиите. Според мен той е един добър индикатор, защото в е бизнеса с масивни поглъщания на държавна собственост, чрез партийни инструменти, още от пукването на зората на демокрацията. След като той казва че преходът е приключил значи просто не е останало нищо забележимо за крадене, другарите напълно еволюираха в капиталисти и в следващите столетия ще бъдат основните сили оставящи забележими следи в битието ни. Многократно е изказвал мнение, че най-същественото в прехода е това че въпросът за собствеността е окончателно решен и че „социално-класовата структура на нова България“ е завършена… Е, какво пък, ще живеем в латино-демокрация, с огромни черни джипове каращи по разбити пътища… Може да се роди някой запомнящ се блус. А Майлс наистина е добро решение :)

 6. Pingback: H&M и края на прехода | К+

 7. EL каза:

  Но сме на прага на световен преход. Голям късмет имаме:)))))
  Така че яко бира и Пинк Флойд, ще се оправим:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.