H&M и края на прехода

През 2008ма прогнозирах, полусериозно и почти на шега, че когато H&M дойде в България, може да считаме, че преходът е свършил.

H&M отваря врати официално в София другата седмица, годината е вече 2012та, а въпросът, който ми изскача в главата по повода е: свърши ли прехода? Колкото и да не ми се иска да го кажа, отговорът за мен е – да, свърши.

За съжаление обаче се оказахме в контекст, който ужасно много ни напомня ситуацията от годините преди да тръгнем на този почти моисеев поход в търсене на по-добър и по-честен живот – необразовани милиционери, олигарси, спортисти, откровени престъпници, протежета, калинки без дипломи, зависимости, цензурирани и подчинени на властта медии, манипулирани избори, изобщо целия набор от атрибути на едно недемократично, корумпирано и безхаберно управление.

Някои неща се дочупиха, като здравеопазването и образованието, въпреки няколкото леви правителства, за които икономическата теория предполага, че биха насочили публични средства точно натам, но уви, тези пари отново потънаха в джобовете на приближени до властта, които получиха като индулгенции 10% плосък данък, държавни поръчки и замълчали за винаги архиви.

Естествено, това съвсем не беше запазена марка за правителствата, доминирани от лявата БСП, което направи хората апатични, защото „всички са маскари“.

Дали обаче всичко е толкова черно? Ако зачета този блог назад, ще си кажа – да, всичко е ужасно, страшно, непоправимо, а ние сме завинаги затрити поколения, които намират убежище в интернет или в малки групи себеподобни или направо в чужбина…

===========================================================

p.s. Написах този текст преди 2 дни, но ми се стори твърде тъжен и песимистичен, съвсем в тона на блога за последните 2-3 години и го оставих недовършен. В началото пишех за всичко, което ми се случва – кино, театър, книги, кафе и бира, но постепенно започнах да изливам в дълги текстове фрустрацията си от регресиращата среда, в която виреем и оцеляваме.

Вероятно за това почти не пиша вече тук – всъщност се чувствам много по-добре, отколкото звуча. Пред простотията се издига висок, каменен вал, великаните започват да изглеждат като вятърни мелници, а аз все така си пия бирата, кафето и виното с някоя и друга книжка под звуците на първите албуми на Pink Floyd и Майлс Дейвис.

Ебала съм го, веднъж живеем.

p.p.s. Колкото до H&M, IKEA, Zara и всеки един западен шир-потреба бранд, който влезе у нас за годините, които изминаха от поста ми за края на прехода – вероятно това все пак е добър знак, защото компании от този мащаб взимат решение за навлизане на нови пазари на базата на определени условия. Вероятно е и лош – стана ясно, че доходите няма да растат скоро с онази светкавична бързина, както по време на имотния балон, така че компаниите нямаше какво повече да чакат.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

11 thoughts on “H&M и края на прехода”

 1. Пък да почакаме и за C&A, преди да теглим чертата – за по-сигурно, че имам усещането за прибързване в заключенията :)

  1. А не е ли възможно просто да сме ужасени от мястото, където сме пристигнали и затова да отказваме да обявим прехода за приключил?

   Бтв, в икономическите анализи на вериги от този ранг има повече смисъл, мисъл и точност, отколкото на всичките ни институти, държавни ведомства и прочие.

   1. Не само че е възможно, но и вероятно е точно така – стигнахме на друга гара. Много вероятно и защото всеки вагон от композицията ни е пътувал по собствено разписание и направление – но пък в крайна сметка решава локомотивът…
    Но това означава само, че може би (как го казваше Гандалф на Пипин?) пътуването едва сега започва…

    Преходът може да е приключил само за тези, които са стигнали до гарите си (като др. Райчефф и десетки подобни нему) или никога не са отлепяли от тях (като голяма част от хората, имащи несгодата да са ни сънародници).

 2. Преходът свърши, когато краят му беше обявен от Андрей Райчев в медиите. Според мен той е един добър индикатор, защото в е бизнеса с масивни поглъщания на държавна собственост, чрез партийни инструменти, още от пукването на зората на демокрацията. След като той казва че преходът е приключил значи просто не е останало нищо забележимо за крадене, другарите напълно еволюираха в капиталисти и в следващите столетия ще бъдат основните сили оставящи забележими следи в битието ни. Многократно е изказвал мнение, че най-същественото в прехода е това че въпросът за собствеността е окончателно решен и че „социално-класовата структура на нова България“ е завършена… Е, какво пък, ще живеем в латино-демокрация, с огромни черни джипове каращи по разбити пътища… Може да се роди някой запомнящ се блус. А Майлс наистина е добро решение :)

 3. Но сме на прага на световен преход. Голям късмет имаме:)))))
  Така че яко бира и Пинк Флойд, ще се оправим:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s