Скритите измерения на скандала Рашидов – Биограф

Няколко дни след избухването на скандала (буквално) по повод думи на Вежди Рашидов, публикувани в списание „Биограф“ ми се иска да напиша нещо не по темата за хомофобията, а върху другия аспект на случилото се, който е за много по-огромен скандал – как всъщност и защо се случи това?

Като оставим настрана факта, че медиите за пореден се опитаха да противопоставят конкретно лице срещу гей организации и ЛГБТ общността като цяло в търсене на евтин рейтинг, вместо, както би се случило в една по-зряла държава, да започнат дебат защо се допуска в публичното пространство слово на омраза, защо липсват съответните текстове в НК и тн.т., и списания, и вестници, и радиа, и телевизии удобно забравиха (с малки изключения), че обществото беше изманипулирано от техни колеги, които според неофициална информация са собственост, в буквален и преносен смисъл на тандема Пеевски / Кръстева.

Нито редакционният директор Георги Неделчев, нито Валерия Велева отричат, че са добавили в интервю от м. декември 2011 година думи на интервюирания от 1999 година, за което не е уведомен нито той, нито читателите. Изобщо не искам да защитавам Рашидов, който извън тези си думи има да отговаря на съвсем други въпроси, като неправомерно използване на държавни средства, побой над длъжностно лице и тн.т., все тежки престъпления по смисъла на българското законодателство, но в случая съвсем набързо ще нахвърлям какво точно са извършили отговорните лица в „Биограф“ с пускането на тези няколко реда (някои от тях за мен лично са откровени престъпления, за другите – липсва поне малко морал):

1. Проповядване към дискриминация, насилие или омраза към група хора чрез печатна медия, както и опит за всяване на страх в нея чрез използване на думи на член на българското правителство и представител на управляващото мнозинство.

2. Злепоставяне на институция, а именно на българското правителство. Това е нещо много страшно, тъй като по този начин се подкопават устоите на самата държавност. Нищо чудно, че сме се докарали до това положение в България.

3. Злепоставяне на отделна личност.

4. Умишлена манипулация на общественото мнение с определена цел – изгода, облага или по-лошо.

Какво казва Неделчев относно забележка на Уебкафе, че не е редно да се рециклират стари журналистически материали, без да е обозначено?

„Кой каза, че не е редно, къде го пише това…“

Не искам да си представям коментарите на Велева, Пеевски, Тошевци, Пъпките и прочие.

Вие обаче си представете какво точно се случва у нас през последните 10-15 години в медиите, с общественото мнение, с истината изобщо… Много е страшно, дами и господа, и ще става все по-страшно.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Скритите измерения на скандала Рашидов – Биограф

 1. Longanlon каза:

  пф тва е изключително гнусен случай на сензационна журналистика, да не говорим че е невероятно подло към самия интервюиран

 2. svilen001 каза:

  Определено жълти похвати и евтина сензация в уж сериозното тежко сипсание Биограф. Тия хора си плюят в собствената пазва. Жоро Главата ми стана ясен за около 6 месеца :)

 3. svilen001 каза:

  btw най-язвителни към гейовете са скритите гейове, а Жоро отдавна ме съмнява :) не ги разбирам що не се разкриват, не сме 19-век, медиите и моловете са пълни с хора от всички полове

 4. Belomore каза:

  Когато покрай интервюто на Веждю ефенди разбрах, че лицето Георги Неделчев се труди в един и същ почтен колектив с изтъкнатите професионалисти и лауреати Мадам В. и Бор, първите ми мисли бяха за гърнето, похлупака, ликата и приликата.
  Поводът за тези мисли беше една дискусия отпреди няколко години (три, както се оказа), под едно безсмислено квазиинтервю на Комитата с посоченото лице. Тогава, действайки под вънкашност инцидентна (още не се бях регистрирал у шитосферата) в сепаративен разговор с Букарски от Македония с чиста съвест обяви инак напълно непознатия ми дотогава г-н Г.Н. за обикновен порнограф, но не защото е работил за Плейбой, а поради причината, че няма как лице с биография, включваща работа за 24 Часа и Монитор, да е нещо друго.
  Стойчо ме обвини тогава, че съм прекален „политически пуритан“.
  Първото впечатление не лъже, това ми остана от интервюто на Веждю за Порнограф, пардон – Биограф.

  Блогът на въпросното редакционно лице още стои в блогрола на Комитата с учудващото за мен уточнение „…- сериозни работи“. Верно са сериозни, но дали в смисъла на Комитата…

  Споменатата дискусия е тук:
  http://komitata.blogspot.com/2006/06/blog-post_27.html

  • Belomore каза:

   P.S.
   Малка грешка – в посочената дискусия „обикновен порнограф“ го е нарекъл незнаен анонимен коментатор, явно заради плейбойщините, а пък аз съм го обявил за „(в)истински порнограф“.
   Освен прав, бил съм явно и прецизен :)

   Щото истинската порнография в българските мъдии, пардон – медии, е точно по вацовете, мониторите, биографите, пресите, блоковете и т.н., а скромни творци като „Чук-чук“ (дали въобще излиза още при тая конкуренция???) са си обикновена, съвсем тривиална и безобидна порнография.

 5. RG каза:

  Тежко списание? Биограф?
  Тежко е колкото редактора си.
  Тежко колкото Плейбой…
  Тежко списание с лайфстайл секция…
  Мерси…

 6. Иво каза:

  Да се чуди човек, Веждито за какъв му е да дава интервюта на подобни индивиди…

 7. Pingback: Скритите измерения на скандала Рашидов – Биограф

 8. Монтьоро каза:

  Истината е в заключен куфар на дъното на атлантика.
  Тук си имаме всичко нужно – можем и без нея.
  Какво всъщност се случва??? – на всички се набива по всички възможни канали за комуникация „истина“, която е удобна за определени поръчители.
  И това не е от днес или от преди 15 години, за съжаление в България сме така от началото на миналия век, а може и от по-рано.
  ….
  Не трябва да губим вяра – всичко ще се оправи. Ние сме хората, които ще научат собствените си деца!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.