Има ли пилот в самолета (monkey business)

В условията на очаквана рецесия в Евросъюза, политически бури, неясно бъдеще пред еврозоната, фалирала де факто Гърция, Италия на глинени крака (която е един от основните ни търговски партньори), нереалистичен бюджет на България за 2012та, свръхоптимизъм в правителството ни за икономическия растеж, неадекватни прогнози (нито една прогноза за растеж на това правителство не е вярна, всичките официални резултати са под прогнозните), лошо планиране, официален отказ от реформи, растяща безработица, МСПта на ръба на оцеляването и от днес вече официално – замръзнала икономика, един въпрос не ми дава мира:

Има ли пилот в самолета?

За съжаление инстинктите (подплатени с доста години опит като икономист, който се е занимавал с анализи и прогнози) ми казват само едно:

Няма, за сметка на това в пилотската кабина има стадо полудели шимпанзета.

Написах този коментар в петък по повод проекто-бюджета, но реших да се въздържа и да не го пускам, тъй като да сравниш правителство с шимпанзета е доста грубо. Ескалиращите обаче неадекватност и арогантност в действията и изказванията на правителството и неговия ръководител генерал-доктор Борисов, както и вчерашните думи на уважаваните от мен Никола Пенев и Радан Кънев, които също очевидно са силно притеснени от предстоящато твърдо кацане ме накараха да не проявявам излишно възпитание.

Преди 2 години, на 12 ноември по повод 100те дни на кабинета „Борисов“ (може би кабинета трябва да е в кавички) пуснах този текст, в който съм написала „…как е възможно едно правителство, което е всъщност сбироток от дребни партийни кариеристи и странни лели да се занимава основно с пр-а на главата си, екзотични икономически идеи и почесване там, където не го сърби.“

За съжаление промяна в статуквото няма.

И по повод докторските титли една история отпреди 5-6 години: наложи ми се да звъня в Министерство на отбраната на доста известен служител за една държавна поръчка. На служебната му визитка беше написано „доктор еди-кой си“, без чин, длъжност и т.н. Звъня на телефона и ми вдига секретарка, на която казвам любезно: „Добър ден, удобно ли е да разговарям с доктор еди-кой си, търси го еди-коя си от еди-къде си?“, на което получавам следния отговор с много висок тон: „Тук доктори няма, това да не ви е болница!?!?! Ако искате обаче, ще ви свържа с полковник (натъртено) еди-кой си“.

Дали е бил почетен или непочетен доктор така и не разбрах, но желанието му да е повече доктор, отколкото полковник беше рязко посечено от каката.

Тома Марков оприличи ГЕРБ на „файтон с маймуни“ и аз няма как да не се съглася.

За любителите на реалистични политически трилъри препоръчвам „Възходът на планетата на маймуните“, в който назобени примати взимат властта (или поне ще я вземат окончателно в сикуела). Всякаква прилика с реални лица и събития е случайна.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

17 thoughts on “Има ли пилот в самолета (monkey business)”

  1. Ужасното е, че като гледам (и все още живо помня) последните избори, виждам, че не само няма пилот в самолета, но и суша за кацане няма…

      1. Знаят какво трябва да направят, просто никой не поема отговорност, щото им се седи на власт и им се усвояват обществени поръчки. Това дето трябва да се направи не е никак популярно.

    1. Даже не знам дали е редно да обиждаме животинките, като сравняваме това недоразумение с тях…

  2. „Възходът на планетата на маймуните“всъщност има леко субверсивно „послание“ в контекста на този текст: общо взето в него се разказва за това как злите хора се отнасят ужасно с горките маймунки и как алчността на биг фарма води до маймунска революция за освобождение на опитните маймуни от властта на злите човеци. Малоумно, да, но не на място в този текст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s