Кой и защо разреши протеста-погром в София?

Във вестник Труд излезе дописка по въпроса с разрешителното за протеста/шествие/събиране, което се проведе в понеделник и завърши с погроми. От нея научаваме, че искане за провеждане на събиране (не шествие) е подадено в понеделник в 11.00 часа сутринта в СО от „Атака“, а самото мероприятие започна в 19.00 часа същата вечер.

Не разбираме обаче дали някой е искал подобно разрешение за самото шествие, което тръгна от НДК и кой е дал официално позволение, при условие че подобно мероприятие нарушава движението на градския транспорт и превозните средства в столицата и се изискват минимум 72 часа за съгласуване, регулиране на движението и тн.т.

Какво казва Законът за събранията, митингите и събиранията?

Чл. 8. (1) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

(2) В неотложни случаи за събранието или митинга на открито уведомлението по предходната алинея може да се направи в еднодневен срок.

Чл. 11. (1) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Организаторите на манифестация уведомяват писмено кмета на общината за целта, времето и пътя на движението на манифестацията най-малко 72 часа преди провеждането й, а в неотложни случаи – най-малко два дни.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината, както и организаторите вземат необходимите мерки за спазване на реда за провеждане на манифестацията и за безопасността на движението.

Протестът (а шествието?), който е на уведомителен режим е разрешен от и.д. кмета Мария Бояджийска за няколко часа (пробвайте да си организирате такова например за проблемите в Рила или Странджа и да ви дадат за 5 часа разрешение), като доколкото познавам и съм минавала процедурата, е съгласувано със зам. кмета Иван Сотиров, който е отговорен и за събитията пред джамията през май. На организаторите е позволено събиране единствено в района на президенството.

Организацията на събирането на НДК е станала в групи във Фейсбук уж, но там са присъствали още от самото начало Волен Сидеров и лица с тениски и знамена на „Атака“.

Много искам да задам следните въпроси на съответните отговорни лица от Столична община, полицията и прокуратурата:

1. Защо в нарушение на закона се разрешава подобно събиране в много по-кратък от изискуемия срок?

2. Защо се разрешава събиране, което е заплаха за реда в столицата, за имуществото, живота и здравето на гражданите и за общинската собственост?

3. Самото шествие разрешено ли е, и ако не, защо полицията не разпръсна гражданите своевременно, както го е правила например на антирасистки флашмобове? Ако да, кой го позволи в много по-кратък от изискуемия срок?

4. Кой позволи, в нарушение на закона в шествието да има видимо пияни грждани, маскирани граждани и такива, които многократно нарушаваха Конституцията на РБ и НК?

5. Кой ще плати щетите от погромите?

6. Кой ще поеме отговорност?

7. Толерирана ли е „Атака“ многократно тази година специално в София от представителите на ГЕРБ и СДС (Иван Сотиров) в общината и защо?

Не очаквам отговори и адекватно поведение от упоменатите институции, както многократно се получава през последата година с различни подобни случаи като джамията, Луков марш и подобни, но мълчанието и бездействието им не са повод за спиране на ответни действия.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Кой и защо разреши протеста-погром в София?

 1. Bongo каза:

  Законо е тесна врата у широко полье – само улавио минава през них

 2. Пенчо Кузмов каза:

  Чак пък „погром“ да е имало…Труд доста са се поизсилили. Няколко атакистки и нео-нацистки отрепки са потичали по улиците, гонени от полицията. Интересно каква щеше да е реакцията, ако бяха изяли малко повече бой. Защото същите бяха там и на протеста на 14 януари преди няколко години. Тогава полицията употреби насилие и будните граждани веднага се възмутиха. Сега не ги бият и същите граждани пак се възмущават. И тогава т.нар. „граждански протест“ беше политически инспириран и ясно подкрепен, масата наивници си мислеха, че са там, за да защитават някаква светла кауза, а край тях главорезите с боксове бяха в центъра на вниманието. Сега други наивни граждани и бай-ганьовци се бият в гърдите, викат „булгар, булгар“ и маршируват по площадите, редом със същите главорези. И пак някой използва гнева им, за да изпълни скритата програма. Нещата са напълно идентични, само „каузите“ се подменят с подходящите за момента.

 3. Графът каза:

  Иначе да не помислите, че протестираме против циганите!
  Нищо подобно, ние искаме законите да важат за всички, против търпимостта „към всякакъв произвол и беззаконие“! ;-)

 4. Пенчо Кузмов каза:

  xxx,

  Защо сочиш циганите като тези, които живеят за наша сметка? А белият ти „българин“ съсед, който се връзва да краде ток или телефон от теб, а мизерника, който пука гуми пред блока, защото си му паркирал на мястото или онзи с незаконната гаражна клетка, с която са описани живописно всички квартали? Или всеки втори българин, който работи в сивата икономика, приема от работодателя си пари на ръка и по този начин укрива и не плаща данъци и осигуровки? Или наркодилърчето от квартала, дето зарибява учениците от местното училище? Или лелката от бакалията, дето редовно се опитва да ти пробута стока с изтекъл срок на годност? Или всеки десети софиянец, който пътува гратис в София? И тях ли обясняваш с „циганския проблем“? Нали и те живеят за наша сметка…Като сочиш циганите, само наливаш масло в огъня на ония 100, от които се опитваш да се дистанцираш и ставаш един от тях. И като още 100 като теб станат като ония 100, ставате 10хил и тогава забраните ще станат неизбежни – дали ще е футбола или нещо друго, не знам. Но вече втори ден се говори за засилен контрол върху Интернета, фб и на никой не му се струва вече толкова страшно, че полицията следи и търси провокатори там. А преди 4 години това щеше да е скандал голям и да се надигне супер вълната от гражданско и блогърско недоволство. Само че утре вече никой няма да иска ти върне тази свобода, от която се отказваш сега. Така че си помисли кой наистина има полза от подобни размирици и дали искаш да си празноглава марионетка, която бълва идеологически бълвочи

Коментарите са изключени.