Продължение: асамблея на лакомствата и авторските права

Снимката по-горе е от сайта Нашето детство, като в тази тема можете да видите кутията от предишния пост за „Асамблея на лакомствата“, заснета от всички страни. Нещата изглеждат доста по-идиотски и страшни, ето защо:

1. На дъното се мъдри снимка на покойната другарка Живкова, което е кич в най-лошия му вид, особено на кутия с „детски лакомства“.

2. Използвани са лога като това на списание „Дъга“, Държавни Захарни Заводи – Горна Оряховица и дори на самата Асамблея, както и образи като тези на Тримата глупаци на Доньо Донев, чийто авторски права вероятно все още се държат от някого – физическо или юридическо лице.

3. От „Нашето детство“ за взети лични снимки на потребители на сайта, например на Хрис – кутията и аватара,  без разрешение, възнаграждение и каквото и да е било друго. Тази от приемането на чавдарчета също е лична.

4. Почти всички използвани изображения са взети от сайта „Нашето детство“, без разрешение или възнаграждение, като в арогантността си дизайнерът или който там е отговорен дори не си е направил труда да махне водния знак с логото на някои от снимките. Приятелите от сайта са си направили труда да намерят и посочат всяко конкретно изображение. Други снимки за взети от книгата „Инвентарна книга на социализма“, издадена от „Прозорец“.  Взимани са и снимки от лични блогове. Авторски права?

От посоченото по-горе става ясно, че не само замисълът и изпълнението на продукта са под всякаква критика, но определено става въпрос и за сериозни закононарушения.

Некадърността убива!

Реклами

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Продължение: асамблея на лакомствата и авторските права

 1. svilen001 каза:

  какви сериозни закононарушения те гонят, хората убиват цигани с лопати, ти за една халва си се загрижила

  собствениците на завода в Горна Оряховица са чехи, нямат си представа какво има опаковката, която ми харесва като идея, но е трагична като реализация.

  целият интернет е пълен с мои илюстрации, използвани без разрешение, ако знаеш как почвай да съдиш и ще делим :)

 2. nervousshark каза:

  Свилене, не могат да се делят закононарушенията на значителни и незначителни, ‘щото с малките неща се започва… Ако на бай ти Киро му бяха прибрали гавазите навреме, а той си доизлежаваше присъдите от соца, нямаше нито да се мачкат с автобуси, нито да се трепят с лопати.

  Аз също си откривам снимките, че и цели текстове барабар с правопсните грешки из целия нет и не ми се занимава, но ако ги открия на изделия, което се продава в супермаркети за истински кинти, щях да звънна на адвоката ми веднага.

  А цялата тая работа е показателна – хаос и беззаконие във всяко едно нещо, дори при продажбата на лукчета. Свинщина до бога.

  За идеята писах – би била готина, ако не беше така опропастена.

 3. svilen001 каза:

  в арабския свят и ориента са също толкова долнопробни и аматьорски опаковките. трябва да си знаем гьола, това е положението.

  назначили са някоя кифла на 400 лева заплата и просто толкова може момичето. на същия завод съм виждал рекламни брошури, които бяха перфектни като визия и отпечатани на ебати скъпата хартия

 4. Това, че не е махнат водният знак от снимките е добре, защото улеснява доказването на нарушението -).

  Иначе освен авторски има нарушени и маркови права.

 5. Ако ви интересува „случая“… Утре изпращаме писмо до „Захарни заводи“ (производителите на това „нещо“), и скоро ще видим какво ще ни отговоря. Знака и името на сайта сме си ги запазили в Патентното ведомство, което ни дава доста възможности за действие…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.