Моите съболезнования по случай светлия празник

Днес, на 7ми септември (годината би трябвало да е 2011та) някой беше изхвърлил на улица „6ти септември“ томовете на Тодор Живков до кофа боклук. Един господин с вид на бездомник много им се зарадва, не го снимах, докато ги събираше, защото чувствам солидна доза неудобство. Съмнявам се, че ще ги чете, човекът има по-насъщни нужди от тезисите на Първия – Априлски, Юлски и прочие премъдрости, написани в някой институт и издадени на луксозна хартия.

Иронично, тази година празненствата по случай рождения ден на Живков, 100 години от който се навършват днес засенчиха Съединението на България, съмнително е, че някой ясно си даде сметка защо имаме едни още три дни за пътуване, ядене и пиене и осъзна как се е градила България тогава.

Иронично е, че по време на всички мандати, през които БСП имаше участие в управлението, не се е стигало до такива върхове в мъката по соц-а, бащицата, благия поглед и твърдата ръка, която наказва, но и храни низвергнатия. Тези стереотипи все по-упорито се затвърждават, а и се вписват умело в митологията около сегашния бащица, който също строи магистрали и зали, гледа благо и пипа с твърда ръка.

Целият този симулакрум има за цел да създаде удобна жизнена среда за еманципиралите се охранители, шофьори и друг персонал, който поникна и разцъфтя около старата номенклатуро-олигархия. И се озовахме неусетно управлявани от микро, малки и средни диктатори от селски тип, които удобно напомнят образа на Бай Тошо, при който, „нека да бъдем честни, хич не се живееше толкова зле“. И неусетно у хората почти изчезна всякаква критичност – къде от умора, къде от отегчение, къде от непрекъснато промиване на мозъци.

Дебатите, които се разразяват през последните години относно 10ти ноември, рождения ден на Живков и други уж безспорни ключови дати са до голяма степен неразбираеми за мен, тъй като диктатурата си е диктатура, независимо дали се представя за лява или дясна и дискусиите по тези поводи са не сблъсък на леви и десни идеи, икономически и политически, а опит за подмяна на историята.

Не съм предполагала преди 10 години, че с моите връстници ще спорим добър или лош е бил режима на Живков, вместо да дискутираме икономически и обществени политики, пречупени през призмата на политическите ни разбирания. И че млади хора ще вярват в твърдата ръка и ограничаването на свободите.

Каквото и да празнуват децата на лейтенант Шмит – Борисовци, Цветановци, Златевци, Герговци и прочие Симеоново и УБО-кадри, историята ще отреди на уникалната по рода си селска диктатура на бай-едикоси достойно място – до боклука. Както и на всяка друга, междувпрочем, просто едва ли ще доживеем това.

На празнуващите – честит национален празник на преуспяващия Андрешко и професионален на селския диктатор! На останалите – моите съболезнования.

П.С. На 7ми септември 1978ма година Тодор Живков получава като подарък за рождения си ден смъртта на свой политически враг, Георги Марков, което го нарежда в пантеона на изтрещелите, кръвожадни диктатори от ранга на Кадафи и Иди Амин. Митът за остроумното старче с благия поглед също трябва да иде на боклука.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

48 Responses to Моите съболезнования по случай светлия празник

 1. o.l. каза:

  Радвам се, че има хора като теб. Благодаря за смислените думи. Няма как да не се съглася с писаното.

 2. LA каза:

  Много точно написано…

 3. Belomore каза:

  Живков започва кариерата си след 9.ІХ. в столичната милиция, където работи от 1.Х. до 1.ХІІ.1944 г. в злокобния й щаб в сградата на „Славянска беседа“.
  През тези два месеца е участвал в разгръщането на палитрата милиционерски „следствени действия“ срещу враговете на народа, естеството на които действия можем или по-скоро (дано!) не можем да си представим.
  Т.е. митът за партийния бюрократ, тип селски хитрец, реално е приключил, още преди да се появи, много преди убийството на Георги Марков.

 4. Longanlon каза:

  поне се успокоих като видях, че Министерството на отбраната е отменило участието на гвардейския оркестър в Правец, а областният управител на София-област не е отишъл и се е разграничил от честванията

 5. Victor Lilov каза:

  Евала за точните и хубавите думи казани на място… но кой ще ги набие в заспалата чутура на затъпелия народ??? Плевнелиев? ББ? ЦвЦв?

 6. Simeon каза:

  До всички нормални хора е този постинг с поздравления за следния празник:
  На днешната дата 6’000-та кавалерия на ген. Иван Колев разпилява в бой и обрьща в паническо отстьпление в р. Дунав 40’000-та казашка кавалерия през 1915 г. с което Добруджа се врьща в границите на Бьлгария. 6 ХИЛЯДИ СРЕЩУ 40 ХИЛЯДИ.

  Това е празникьт на днешна дата за Бьлгария и това трябва да знаем,помним и учим тези след нас.Иначе все повече младите хора ще вьздишат по бай Тошо (нищо че прякора му е Тиквата)

  Сравнимо с това може да бьде само сражението при Драгоман в Срьбско-Бьлгарска война между 3’000 македонски доброволци опьлченци сами пожелали да се изправят срещу елитната срьбска кавалерия обучена и вьорьжена в Австро-Унгария. 3 ООО ПЕШАЦИ СРЕЩУ 7 000 ЕЛИТНА КАВАЛЕРИЯ-резултатьт: Кавалерията е била буквално разпиляна и когато македонските опьлченци завземат палатката на срьбския крал кафето му още вдигало пара на походната масичка т.е. изпуснали да го пленят за минути.

 7. Val каза:

  Ха, всички са били жалки смешници . Атанас Славов много добре ги е изобразил в Герловска история :0
  http://vbox7.com/play:ba775cd5

 8. Петър Панайотов каза:

  За да имаш бъдеще трябва да имаш и минало. Разсъжденията тип „и аз да се включа“ не предразполагат към дискусия. Историята има тази особеност, че се е случила, а интерпретациите са поглед от различни страни към непроменяеми факти. За да дадеш оценка на исторически период би трябвало според мен да имаш собствена цена. И както бе казал един от журналистите – пример за мен – Димитри Иванов : „разликата между мен и моя опонент е един вагон книги“.

 9. Manuelle каза:

  Бих се подписала под този текст.
  Много хора ги изби на носталгия, на „Преди си бяхме по-добре и всичко си имахме“, на прочее недомислици.
  Днес се зазяпах за малко в предаването на Милен Цветков. Естествено, обсъждаха се честванията около Тато. Обади се един човек и каза, че за първи път е видял цветен телевизор и хладилник през 1991 (!) година. След него се обадиха три (!) лели, очевидно тогава „погалени“ от съдбата, и го опровергаха жестоко точно с „Лъже, всичко си имахме“. Първо, имали са заради топли връзки с партията. Второ, те са ужасно насъскани от факта, че сега няма кой да им тика хладилници и коли в ръцете, а като капак трябва и да работят, о, Боже мой.

 10. Beeva Hristina каза:

  Хайде, хубаво било. На старото поколение трябва добре да му се набие в главата, че характерите от соца са неприемливи и нечовешки. Дебелащината, безцеремонност, липса на финес- за такива престъпления Ханибал Лектър убива и изяжда.

  Тодор Живков трябва метафорично да се изпече на шиш, да се изяде с гарнитура и да се забрави, докато си помислим как да си изградим един продуктивен характер като за 21 век. Соц-патриархалният строй с елементи на селячество не трябва да има никакви фенове.

 11. асен христов каза:

  Българите и руснаците си приличат по много неща, едното от който е, че не възприемат демокрацията и действително демокрацията е вредна за нас. Целия ми съзнателен живот ми мина в демокрацията и досега бяха поне 5-6 кризи, коя по-лека , коя по- тежка. Така, че аз лично предпочитам умерена диктатура, отколкото хлабава демокрация. Ще дам още един пример – Либия ( поредната освободена държава ) , досега либийците живееха в диктатура , но токът им беше безплатен, бензинът почти без пари, същото и с образованието и здравеопазването, сега ще почне една дива приватизация и колонизация , понеже свободата хич не е евтина

  • Няма такова животно като умерена диктатура. Или умерена курва, или умерено бременна жена. Някой хора имат умерено ниско количество сиво вещество.

  • фин каза:

   ти у ред ли си или просто не ти достига нещо?

  • Йоана каза:

   Който е готов да смени свободата за сигурност, не заслужава нито едно от двете (казал го е някой от бащите на Америка, но не помня кой)

   • tutankhamon661 каза:

    Това може да го каже само човек, който не е патил от престъпници.
    Ако обаче му се случи, съвсем друга песен ще запее.
    То затова си има приказка „Не питай старило, а патило“.
    Съвсем скоро четох статия за жертвите на Наглите. Всички до един благославят българската полиция. Глупави ли са? Не. Просто са видели истината с очите си.

    • Йоана каза:

     Според теб бащите на американската война за независимот не са патили от престъпници…

     • tutankhamon661 каза:

      Говориш за време, когато е било нормално да застреляш човек на улицата и всички са ходели въоръжени. Сега не е така, нали?
      Каквото и да си говорим, живеем в по-цивилизовани времена.
      Един пример: ако в Дивия запад посегнат на собствеността ти, ще застреляш крадеца. Но случили се днес, най-добре да не правиш нищо, защото престъпникът владее хватките и си е опекъл работата, докато ти ще лежиш в затвора за убийство.
      Следователно би трябвало да разчиташ на съответните органи – в максимална степен.

 12. Борис Йорданов каза:

  Цялото упражнение соц/комунизъм очевидно беше грешка и изкривяване. Няма как историята да го запази като нещо положително. Поколенията у които има някакъв сантимент към тези години (те си имат своите основания за него) ще си отидат и ще остане само трезвата оценка.

 13. асен христов каза:

  Е ми то се вижда след 20 години демокрация , българите вече са в червената книга , изчезващ вид, а за умерената диктатура ще посоча Китай. Пък и демокрацията на практика не съществува никъде, в целия “ демократичен „свят има толкова рестрикции , че ти си свободен само ако вървиш по пътечката , която са ти посочили ))

  • В „умерената“ диктатура Китай, осъждат на смърт за корупция. И изпълняват присъдите. И въпреки всичко, следващата година отново има хора, хванати и осъдени за корупция. Видно е, че „умерената“ диктатура не върши работа, иначе нямаше да има корупция, нали.

 14. in2h20 каза:

  Тоз ден ми се случиха много неща, даже три в рамките на половин час. Празнувах живота и не четох вестници, докато надникнах в блогосферата на Икономедия. Те са чели различен вагон книги от моя и докато ги псувах за новия антидизайн, хоп попадам на снимки? с честванитя? и деца рецитират биографията? на тато?
  България е място дълбоко забило пети в миналото и последните двайсет години – в които й отделих точно двайсет кратки пътувания (следващите двайсет смятам да ги скъся на три) винаги ме натъжаваше, отегчаваше а на моменти: отблъскваше.
  Децата които рецитират биографията на сериен убиец от най новата история и мозъка зад три национални катастрофи, кръстник на настоящия държавен елит – са обречени и тук чашата преля, онемях.
  Дискусията изобщо не е в интрепретация на историята. Няма пет начина да интерпретираш престъпление завършило с ненавременна смърт – просто щото опонента е другомислещ. Като Политковская и рождения ден на Путин.
  Страната върти надолу обратно по спиралата на историята си и не принадлежи в клуба, дето е. Докато разни мазни велможи държат връстниците ми с глава силно притисната между краката, за да не виждат друго освен сивотата на безвремието, мястото няма шанс.
  Първият опит за покушение не е в Лондон над Марков, а в Копенхаген над Борис. Две страници от историята ни, дебелата книга на историята ни, с които няма как да се припознаеш ако си човек.

 15. Mary Shelly каза:

  И аз от време на време имам носталгични чувства и симпатия към онзи период, обаче трябва да ти благодаря за тази статия, защото беше изключително изненадващ начинът, по който всички медии се умилкваха по темата. Този текст поне е искрен.

 16. Manuelle каза:

  Забелязвам, че един от основните аргументи „ЗА“ комунизма са разни безплатни неща – ток, вода, обучение, здравеопазване и прочее. Това е изключително притеснително само по себе си.
  Само мимоходом ще спомена – от прословутото безплатно здравеопазване повечето ми роднини са буквално без зъби.

  • Минаващ каза:

   Как така, в Швеция, Финландия, Швейцария и други държави има безплатно образование, здравеопазване и прочие и това хич не притеснява, нито шведите, нито финландците, нито който и да е жител в тези държави?

   Истински притеснителното са коментари на хора като теб, които дори не са живяли в т.нар. „социализъм“ (даже да си родена преди ’89, надали си разбирала всички процеси на 4-5 годинки), но които си мислят, че знаят абсолютно всичко за това време и то основно от чуто и прочетено някъде си… Първо научи какво е социална функция на държавата, после ми говори за „изключително притеснителните неща“!!!

   ПП: Разбира се, че безплатен обяд няма, но има други неща като солидарност, социална справедливост и работещи държавни институции. Въпросът е не как да върнем „социализъма“, а как да направим така, че държавата да изпълнява социалните си функции в условията на либерализиран пазар, така както се случва в посочените по-горе държави!

   • o.l. каза:

    Митовете на социалистите край нямат. В Скандинавия няма безплатни неща, байно. Плаща си всеки – чрез данъците. И далеч не са толкова леви колкото на вас ви се иска. Там бюджетите и управлението са организирани изцяло на местен принцип, а не на централизиран. Всяка община си определя разходите сама, всичко е прозрачно и гражданите знаят по всяко време за какво се харчат парите им. Това са групи от около 10 000 души, сравни го с България. Там малки групи хора събират заедно парите, решават и контролират как да са харчени. На избори веднага могат да сменят политиците. Данъчните декларации са общодостъпна информация, а за корупция наистина вкарват в затвора. В икономическо отношение следват принципи, които най-общо може да се определят като класически либерални – т.е. Скандинавия е едно от най-добрите в света места за правене на бизнес и данъчната им система това го стимулира, защото не събира парите за образование и здравеопазване от доходите на хората и бизнесмените, а най-вече от данъците, свързани с потребление. Сравни го сега с нашия „рай“.

    • Минаващ каза:

     Драги, о.l. совен, че сте доста некомпетентен (не различават дясна от лява икономическа и социална политика) сте и доста глупав, за да твърдите толкова смело неща, които просто не са верни. Ще Ви дам само няколко факта, които ще го докажат:

     -разбира се, че плащат данъци (затова и аз в своя пост съм отбелялзал, че безплатен обяд няма) и нещо повече, приходите от данъци и такси са повече от 45% от БВП, което е откровенно лява политика. По този показател скандинавските държави са номер 1 по преразпеделение на доходи в света.
     -бюджетите и управлението няма как да са изцяло организирани на местен принцип, защото както в България и там има Закон за държавния бюджет, който се приема за всяка календарна година, съставя се от централната изпълнителна власт и се одобрява от законодателната власт. (няма много разлики с България всъщност, с изключение на прозрачността);
     -Това, че малки групи хора се събирали и решавали как да си харчат парите може и да е вярно (то и ние от клуба по парапланеризъм си събираме парите и решаваме как да ги харчим, но какво от това бърка социалната политика?), но не е вярно за парите в държавните и местните бюджети, които се определят от политиците (пак както в България)
     -либерални принципи за функциониране на пазара, са онези принципи, при които държавата има най-малко участие в преразпределението на доходите, е да де ама в Скандинавия правителствата участват с 45% от БВП в икономиката! Също така държавата е монополист в сектори, като здравеопазване, образование, социални грижи и т.н., което съвсем не е либерален (десен) принцип.
     -а що се отнася до това, че държавата не събирала парите от доходите, а от потреблението… ами да, но пък данъците за потребление, данъците за луксозни стоки и услуги (най-високи данъци лукс в света) и включително данъци върху спестяванията, са си 100% лява социална политика.

     • o.l. каза:

      Да, разбира се, само социалистите сте най-умни, всички, които не са съгласни с вас са глупави и нищо не разбират. Хайде сега потърси си сам информация за видовете данъци, в Швеция примерно. Щото нали от глупави хора, които нищо не разбирали от икономика, по-добре да не се взема акъл. На нас, глупавите, ни е писнало от понятия като „социална солидарност“, „държавна отговорност“, „народа“, „прогресивна политика“ и прочие бълвоч. Пък давайте, де, като сте такива компетентни разбирачи (за разлика от мен, например) построете го този идеален комунизъм в либерални пазарни условия.

 17. o.l. каза:

  @Manuelle, да не говорим пък за други факти, като например това, че продължителността на живота се вдига постоянно нагоре откакто поне на хартия свърши комунизма. А безплатното тогава съвсем не беше съвсем такова. Вместо с пари, на лекарите се даваха рушветчета под формата на всякакви дефицитни стоки: цигари, алкохол, месо, яйца, пресни зеленчуци. Или пък услуга за услуга – феодална работа.

  • LadyBug каза:

   Къде се вдига продължителността на живота и на чия статистика се позовавате? И къде точно е имало комунизъм? Онова време се определяше като „преход към социализъм“ и условно, държавите поели по този криворазбран път се наричаха „социалистически“ или „комунистически“. Моля, научете си уроците преди да пишете глупости!

   • o.l. каза:

    Ей, няма да спрете да „поучавате“ хората – по-горе един друг ваш другар също ми обясняваше колко съм прост. Кое по-точно наричате глупости? Всички официални статистики потвърждават факта, че продължителността на живота в България се е покачила. Нищо че въпреки това е сред най-ниските в Европа и че намаляваме като население. Ей ви на една статийка: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=586193. А пък от сайта на НСИ може да си изтеглите и PDF файлче с данни за мъже и жени по години. Колкото до комунизма – управляваше ни БКП. Член първи не го ли помниш? Там изрично се споменаваше, че сме социалистическа държава, управлявана от комунистическа партия. Изобщо не ми дреме как ще го наречеш, преход или не, на практика си беше див съветско-феодален модел комунизъм.

 18. Една дама на 61 години каза:

  Токът и водата не бяха безплатни! Здравеопазването – да, но по-горе го казаха за опадалите зъби на родата. Ами ученическите, студентските и прочие бригади? То си беше задължителен безплатен труд, загуба на време, умора от несвойствената дейност и какво ли не още. По цели седмици.
  Оплакват онова време онези, които са били привилегировани. Другото е поредното промиване на мозъци преди избори – ха дано отцепят някой глас!

  • Mirela каза:

   Бригадите бяха нещо много хубаво. Аз също съм събирала и билки с мои съученички. И ходех на училище с удоволствие. Обичахме си преподавателите. Имахме уважение и респект към тях. Само за мързеливите като теб е било зле. А за тези които не влизаха в пътя утайките си имаше ТВУ.

   • o.l. каза:

    Вие очевидно познавате лично дамата на 61, щом веднага решихте, че е мързелива. Понеже не й се е искало да я експлоатират, незабавно е трябвало да бъде изпратена в ТВУ, какъв пропуск само, вече е прекалено късно. Ама какъв рай си беше само, а? Кеф ти ТВУ, кеф ти Скравена.

 19. Красимир каза:

  Всъщност, в момента батетата американци сменят свободата за сигурност. (Който е готов да смени свободата за сигурност, не заслужава нито едно от двете) Само че ми се струва, че отдавна вече са я сменили… Пък и най-доброто определение за демокрация, което съм чувал е: „Демокрацията е начин, чрез който можеш да управляваш чужди държави… “ Много досадно, нали?

 20. Mirela каза:

  Няма какво да се лъжем.Истинският празник за мен е 9-ти септември. Най-хубавите години от детсвото ми бяха през социализма. Може да е имал и лоши страни но хубавите му бяха повече от лошите. А сега е точно обратното. Безработица, крайна бедност, корупция огромна и навсякъде дори детето ти да приемат в детска градина пак корупция, наркотици се продават в двора на почти всяко училище. Плюя аз на тази „демокрация“ . Ако знае сега каква е ситуацията в България Левски би се обърнал в гроба.

  • Йоана каза:

   И в моя живот най-хубавите години са тези от детството, но това няма общо с политическата система на времето, а с това, че беше детство. Хората обикновено си спомнят детството и младостта с мили чувства, защото могат да ги оценят през перспективата на времето, не защото политическата атмосфера толкова им е повлияла.

  • o.l. каза:

   Госпожо Мирела, ако много ви харесват тези времена, на света има останали шепа държави, в които все още царуват такива режими, по които тъгувате. Може да се преселите там, все по някоя братска линия може да ви разрешат постоянно пребиваване или поне някаква временна виза да издадат. Много българи се изселиха, и на тях не им харесваха нещата тук. Е, вярно, почти всичките отидоха в т.нар. Запад, но какво от това, вие може да си изберете това, което на вас ви харесва. Просто ви давам идея, иначе детството никога няма да се върне, уви.

 21. Комаров каза:

  По повод годишнината от рождението на Тодор Живков пи направи впечатление доста големия брой статии в интернет и необичайно големия брой коментари /не само тук/. Забелязах също така една характерна особеност в статиите на пишещите: отсъствието на каквито и да било статистически данни за развитието на България по петилетки от началото на управлението на Тодор Живков до 1989 год. Очевидно без позоваване на конкретни факти всяко мнение би било субективно. Всеки има право на мнение, но историята не се анализира и коментира по този начин. Друга особеност е очевидната насоченост на пишещите за времето на Живков към младата аудитория, която не е свидетел на тези времена и събития.

 22. Manuelle каза:

  Първо, крайно съм против навсякъде да се споменава Левски. Не толкова ситуацията в България, колкото безпричинното вмятане на името му би го „обърнало в гроба“.
  Второ, Мирела проявява един много типичен синдром – този на бъркането на понятията. По принцип такава носталгия изпитват хората, били тийнейджъри по онова време. И понеже каквото и да ми говорят, няма нищо ново под слънцето, нормално е да храниш най-светли впечатления от тези диви млади години. Но да сбъркаш безбрежието на детството с радости от режима – това дори е нелогично. Как като дете ще си запознат с корупция и безработица?

 23. Filip каза:

  Трагичното е че за над 20 години населенитието на България няма никакво развитие в политическата си грамотност. Уви вместо да осъзнаем, че единстшеният ни шанс е преоделяването на разликите помежду ни, масата избира да позволи да бъде водена за носът като защитава чужди интереси чрез политически измислени драки (които ние просто не можем да си позволим на този етап).
  „Съединението прави силата“
  Всяко друго поведение е престъпление спрямо България.

 24. EL каза:

  Хора, след всички прочетени коментари си мисля, че сме наистина наистина Изтрещял народ. Просто се опитайте да не гледате телевизия поне две седмици и може би ще успеете да прозрете как живеем всички ние. И, че както в момента на мен и на съседа ни е трудно да си отгледаме децата спокойно и достойно, същото си беше и по времето на комунизма. Още си спомням как майка ми веднъж се разплака, че няма пари да ни изпрати на детски лагер, а баща ми се записваше поне два месеца предварително в магазина, че изявява желание да си закупи черно-бял телевизор.
  Била съм и в комунистически Китай, който е със силно капиталистически наклонности и в Гърция, люлката на демокрацията, и извода ми е един – животът е еднакъв навсякъде, просто хората на върха издигат различни лозунги. На който каквито са му удобни. И в крайна сметка всичко е по Оруел.
  И моля, да не споменаваме Левски, защото той и другарите му са се борили за Свободата,а ние не сме заслужили все още тяхната жертва.
  Благодаря за поста – страхотен, както винаги!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.