Ако българският политик имаше длъжностна характеристика

Кат запаша патрондаша…

Преди месец пуснах пост, след което се зарекох, че няма да пиша за „политика“ и излязох в рехаб без български информационни сайтове и социални мрежи, което удоволствие продължи точно 2 седмици, защото извън почивката сблъсъкът с новините е силно неизбежен и почти толкова болезнен, дори през август, когато се предполага, че Цветанов, Борисов и сие не дърдорят, а ядат министерски кебапчета някъде по почивните станции или хотелите на Златев.

Обяснението за нежеланието ми да чета, слушам и пиша: това, което се случва у нас, не е политика, а пълно долнопробие, ерзац на ерзац, правено от хора, които усилено са се вживели в сериозни роли, които не са им по силите.

Дори политици, които имат претнеции да са модерни и европейски, не са си направили труда да отворят нещо повече от вестник „Труд“ от времето, в което са завършили висшето си образование. Ако са прочели случайно разработка върху „икономиката“, са я прочели както дявола – евангелието, а „работенето им като политик“ е волно съчетание с бухалка, лъжица и обръчи от фирми.

Само че, въпреки позивните за повръщане, докато се намирам на територията между Дунав, Черно море и няколко също толкова загубени държави (което сериозно обмислям да спра да правя) смятам да си поискам спешно няколко неща от управляващите и прилежащата им опозиция:

1. Да не ме лъжат в очите, и то в рамките на ден, месец, седмица, защото нито съм пълен идиот, нито ми е приятно да ме карат да се чувствам такава. Енергийни интереси, криминални случаи, назначения – думите на мнозина са толкова шизофренни, че започвам да се питам дали в тях, или в мен е проблема.

2. Да имат някакво образование, ако може, да не е от пуц-а в Монтана. И да продължават да четат, защото ритането на топка и хотелските банкети няма да породят ценни мисли и идеи, а само корупционни практики и комбайнерски тен.

3. Да не вярват, че икономиката на държавата се движи от строежа на магистрали, спортна зала или провеждането на кръг от световната купа по кърлинг, за пример – спешните мерки в Испания. И да не плямпат, че сме по-добре от взетите накуп САЩ, Италия и Франция, защото това не се е случвало, не се случва и никога няма да се случи.

4. Да се притесняват, ако преките чужди инвестиции намаляват в десетки пъти за година. Или поне да се поинтересуват какво става с тях. Или поне да знаят какво е ПЧИ и НЧИ.

5. Да не смятат, че милиционерщината е по-ефективна за борба с престъпността от качественото образование. С милицонерщина без образование може да се стане министър или шеф на ангенцийка, но позициите не са много като бройка, от там – не очаквайте ръст на БВП и доходите на населението.

6. Да са чували за здравеопазване. Това като за начало е достатъчно.

7. Да не говорят за „добруване“, а за БВП, инвестиции, стимули, растеж, данъци, социална политика, превенеция, производство, НИОКР и тн.т. Не ми се вижда толкова сложно, но знам ли…

8. Да не забъркват Господ и Христос във всичко – икономика, бюджет, спорт, култура и туризъм. Господ нито ни е виновен, нито сме длъжни да плащаме от бюджета на държавата за спасението на душата на мутричката – премиер. Който иска да строи камбанарии в Гигинци – да си вади от джоба.

9. Да се интересуват от микро, малките и средни предприятия, които, както в цяла Европа формират над 90% от икономиката на страната. От стимулирането на Лукойл добруват двама души, от стимулирането на МСП биха просперирали няколко милиона.

10. Искам министри, които са работили поне един ден в живота си в частния бизнес, защото вечният държавен служител може само да източва, раздува и мултиплицира, докато силно вика „още, още, още…“.

11. Да спазват Конситуцията на Република България.

12. Да бягат от цървуланщината, а не към нея.

13. Да имат срам.

Това важи за всички, не само за ГЕРБ. Аз междувременно явно ще си пиша, тъй като идат избори, а тези специално ще са най-идиотското събитие от 22 години насам – нещо средно между фрийк шоу, пенсионерския клуб на ДС и кафето на мутрите в село Галиче, а от това по-добър повод за упражнения по стил – здраве му кажи…

П.С. Ако българският политик имаше длъжностна характеристика с подобни изисквания, или почти всички позиции щяха да са вакантни, или нямаше да сме на този хал.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Ако българският политик имаше длъжностна характеристика

 1. Какво имаш предвид под цървуланщина? Защото народната носия, народната музика и народната мъдрост са пълна противоположност на утайката на народа Приказките, поговорките и стотиците хиляди песни са измислени от най – добрите от народа, а философията, която се вижда от тях е консервативна и хуманистка. Да не си познаваш народа е срамно

  • nervousshark каза:

   Не мисля, че Борисов и Цветанов въплащават в образите си консервативната и хуманистка народна мъдрост и фолософия, напротив, виждам една ескалираща простотия, профанизация и ретроградно бягство от всякакви цивилизационни ценности.

   Иначе съм съгласна с теб, просто нямах предвид това. И между другото, консерватизма не е общовалидна ценност.

 2. Huku каза:

  Нервната – за президент!
  Честно.
  Или това, или… терминала.

 3. rraycheva каза:

  малиии, къв е убавец тоя на снимката! чакам сега да почне да се снима с дечица.
  аз ще се огранича първо с едно искане – да прочетат Конситтуцията и дано нещо разберат…

 4. Pingback: Ако българският политик имаше длъжностна характеристика | Bulgarian Blog

 5. longanlon каза:

  ами… няма как да те обвиня, че не си права по коя да е от тия точки

  много ми харесват даже

 6. pirin каза:

  Абе, то, добре е да имат длъжностни характеристики, ама нали същите като тях ще им ги пишат. Май най-добре е да им се издадат характеристики от Карлуково. То май само там остана официално работещата лудница.

 7. voxy каза:

  баш ГЕРБ си описала, но си пропуснала „Да се казва Иван Костов и да е крадлив циганин“
  Отдаваш прекалено голямо значение на държавата, а то не е чак толкова голямо вече за развитието конкретно на бизнеса в България, пропуснала си най-големия проблем и то точно на Дянков – забавянето на разплащанията с бизнеса преди година и половина, което като верижна реакция се пренесе като някакъв стандарт във всички бизнес към бизнес разплащания.
  Тези общи приказки да се интересували от не знам си кого, какво повече от ниските данъци може да се направи за малките? държавата да им намира пазарите ли? или сега пак ще намесим невероятно лошата бюрократщина, на която й се придава невъобразима сила, сила е само в проекти просещи пари от ЕС.
  Тези хора които искаш не биха работили са 2-3.000 лева, т.е. първо поискай заплатите на им да са поне 50к

  • nervousshark каза:

   50 бона за базови понятия, които се учат в първи курс в УНСС? Много сте се вживяли нещо, пичове…

   • voxy каза:

    не може да подписваш договори за милиони и да взимаш обикновена заплата, изкушението е много голямо

    • Абсолютно вярно е, че има изкушение, но трябва да има контрол над хората, които подписват договорите, както и контрол над контролиращите и над тези, които контролират контролиращите ;)

    • nervousshark каза:

     Така е, но не е нормално да взимат в пъти повече от мениджъри на високо равнище в частни фирми, ако това стане, ще сме новата Гърция.

     Трябва да се намери баланса между заплащане/наказания, които да се случват наистина. Навсякъде по света има корупция и изкушения, но хванат ли те – тежко ти.

     • Добър пример за наказания е Китай – и им работят нещата много добре. Обаче нещо може да се намери само ако го търсиш, а тук никой нищо не търси – визирам подобряване работата на социалната и сходните и системи. Всичко е затънало в трудноподвижна бюрокрация, чиято единствена цел е да забави всичко и далаверите да останат на ..на сиво да го наречем. Не мрънкам – просто наблюдавам и си вадя изводи ;)

 8. CalmShark каза:

  Абе nervousshark, малко офтопик ама като ти разглеждам блога гледам,че си доста навътре с местностите и селата в Брезнишки окръг.Да не би случайно там някъде да се намира бащинто огнище не баба/дядо ти ?Това Цацаровци, това Гигинци, Романци..ей така от любопитство питам.Иначе Бойко президент президент! 3пъти ура

 9. Иван каза:

  Първо да уточня – не съм ГЕРБ-ист , а просто работещ мъж в България.
  Много писане , много мъдрост дами и господа. За жалост нас , българите, най-много в това ни бива. Всички сме специалисти по всичко , но когато трябва да се дава (време, пари, работа) в името на тази България, която всички толкова много обичаме , изведнъж нещата не са толкова наш проблем , нямаме време и т.н, и т.н…толкова типично.
  „Моето си е мое , чуждото е общо“ – това мото познато ли ви е ? Когато се разделим с това мислене , тогава ще разберем , че не сме е и експерти по всичко. Иначе да се бръщолеви е доста лесно , дори със „сложни думи“ , които остават впечатлението у другите , че наистина сме интелектуалци, но в крайна сметка , човек трябва да оценява себе си първо, иначе е само поредния дървен философ. Човек е добре да може да си докаже , че върши нещо за тази държава , че върши дори повече от „санитарния минимум“, чак тогава може да изпада в някакви словоизлияния и да „ръси мозък“. Хора работили години за България – да , бих казал , че имат право да „ръсят мозък“ , та дори да са прави или много умни, но хора , които работят „когато имат време“ и си „губят времето по пътищата на София“…..не е сериозно просто. „Делата говорят по-силно от думите“ – бих призовал всички , които са толкова умни , знаещи , можещи, работливи и обичащи България, да се захванат с някаква обществено полезна дейност (дори да работят за държавната администрация) , за да имат поне моралното право да се правят на съдници на всички и всичко. Защо ли се съмнявам , че някой от тук писалите , се „раздава“ в името на родината …… Аз също не съм сред раздаващите се – да, работя в частния сектор , защото плащат повече, но поне не дрънкам щуротии и не изпадам в евтин популизъм , за да търся някакво одобрение в интернет …….защото това нищо, на никого няма да помогне.
  Айде със здраве. Учете се , работете , отстоявайте си възгледите и запомнете, че докато България е разделена на 7 милиона , няма да сме доволни никога :)

  • Йордан Дамянов каза:

   Дигам две ръце в подкрепа на това мнение. Благодарен съм, че има и такива хора. В един момент ми се стори че държавата е разделена на крадци и мърморковци.

   • гравитон каза:

    Йордане, Йордане, какво да се прави, все още има и хора дето не са крадци. Значи са от мърморковците! На изборите и те ще пишат характеристиките на политиците – с гласуването си!

  • гравитон каза:

   Правилно: Молчать, не разсуждать!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.