Северна Корея – вече не е смешно

Една новина от вчера мина почти незабелязано покрай даренията за МВР и други помощи и пари в пликчета, случващи се към властта и властимащите в България.

Европейската Комисия пусна официално съобщение, че ще изпрати спешна хуманитарна, и по-точно хранителна помощ в Северна Корея, след като разследващ екип на ЕК е установил през изтеклия месец юни, че ситуацията в страната е по-лоша от предни години.

От стегнатия пресрилийз и подобния обяснителен текст в блога на Кристалина Георгиева ми хрумват следните няколко мисли:

– Явно положението в изключително затворената държава е повече от зле, за да допуснат властите разследващ екип от ЕС и впоследствие да разрешат раздаването на помощи. Те със сигурност са си дали сметка, че информация за ситуацията ще излезе в световните медии. Това се случва на фона на официозни съобщения от Северна Корея, че всички студенти прекъсват обучението си за една година, за да се включат в строителството и приготовлението на тържествата послучай 100-годишнината на Бащата на революцията и династията Ким Ир Сен.

– Естествено, хранителната криза и проблемите с изхранването в комунистическата държава не са тайна от години, но явно поскъпващите храни, които доведоха до революциите в Близкия Изток, природните бедствия и разбира се, разточителния живот на управляващата номенклатура, лисващата социалистическа икономика и гигантските бюджети за въоръжаване и строителство на безсмислени паметници на властта на фона на финансов и всякакъв колапс са довели населението до положение, в което за да се изхранват, милиони хора пасат трева. За да позволи подобно нещо, една власт е отвъд крайната фаза на перверзия, а думата, приета от целия свят за подобно нещо е една: геноцид.

– Крайно нуждаещите се са поне 650 000 хиляди, което е огромна цифра, и това са само деца под 5, майки-кърмачки и тежко болни. Общо-взето хора, които не успяват да оцелеят на троскот, люцерна и 150 грама зърнени храни. Тази цифра е огромна дори на фона на предишни бедствия в Етиопия, Сомалия и тн.

– На този фон нуждата от разрешаване на проблема „Северна Корея“ става все по-належащ, тъй като тези около милион деца не са виновни, че са се родили в условия на най-жестоката и извратена диктатура в момента (в редица други страни също страдат от подобни проблеми, но от тях бягството поне е възможно). И тук идва въпроса – защо международната общност се намесва в Либия, праща каски тук и там под формата на НАТО, ООН и пр., но не повдига дори въпроса за Северна Корея?

Международната общност е в цайт-нот и и липсват полезни ходове, защото накрая се случи това, което притеснява голяма част от цивилизования свят от средата на 40те на миналия век – ядрено оръжие попадна в ръцете на напълно непридвидими, непознати, неадекватни и агресивни хора. Всяка една намеса може да доведе до ядрен конфликт в региона, което представлява риск, който в момента никой не би поел.

Затова и няма шумни международни конференции, каквито се правеха за бивша Югославия, хвърчащи пратеници и заплашителни ноти, а думата „геноцид“ липсва на официално ниво. Над 1, но под 10 ядрени оръжия, насочени към Япония и Южна Корея са напълно достатъчни коментарите, действията и дипломацията да се случват под сурдинка и с предпазливостта на дете, което краде череши под носа на въоръжен с пушка пъдар.

– От друга страна всички в момента си задаваме въпроса – какво кара тези милиони озверели от глад хора да продължават безропотно да понасят диктатура, която е направила живота им невъзможен и под всякакъв праг на оцеляване. Какво е това промиване на мозъци от 70 години насам, което кара хората да забравят двата си основни инстикта – да се хранят, за да оцелеят и да пазят поколението си на всяка цена? Обясненията за азиатската колективистична култура и традициите на източния деспотизъм са лесно, удобно, но не и достатъчно обяснение. И водят до въпроси дали Източна Европа би могла да се докара до подобно положение.

– Отварянето на държавата за хуманитарни работници едва ли ще доведе до размразяване или поне малко осветляване на населението. Носят се легенди за добре смазаната севернокорейска машина, която не позволява отклонение нито за секунда на местни и гости.

– На фона на неразрешимата криза в Хаити, постепенното възвръщане на позициите на талибаните в Афганистан, хаотичен Ирак, гладна и воюваща Африка и либийската офанзива нямам усещането, че някой би се ангажирал сериозно със ситуацията в Северна Корея. Нещата ще останат още дълго време на ниво хранителни помощи, докато поредния Ким строи небостъргачи, купува оръжие за милиарди от „приятелски държави“ и поддържа прослойка от верни партийни другари и военни.

– В тази ситуация призивите за „съпричастност с братския гръцки народ“ изглеждат меко-казано нелепи. Световната прогресивна общественост по чудодеен начин избирателно насочва фокуса на вниманието си, като по това не се различава от взимащите решения международни институции. Нямам никакво желание да състрадавам на братска Гърция, но хуманитарните ИСТИНСКИ кризи в други части на света откровено ме притесняват.

А социализмът с нечовешко лице, гарниран с ядрено оръжие ме притесняват още повече.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

22 Responses to Северна Корея – вече не е смешно

 1. josephflavius каза:

  Социализъм, моя любов… зловещо е.

 2. градинко каза:

  Не им трябват храни като помощ, трябва им война. Малка, бърза война с конкретна цел – свалянето на режима и унищожаването на върхушката. След което да ги оставят на Южна Корея.

 3. nervousshark каза:

  Абе и аз съм за блицкриг, но ако психопатите изстрелят бомби, няма да паднат в нашия заден двор, а в Япония, която от своя страна има достатъчно влияние, за да не се стигне изобщо до военни действия.

  • градинко каза:

   Баш сега е моментът, тъкмо японците свикнаха на радиация:)
   Иначе сериозно – напълно вярвам, че можем да им обезвредим установките преди да успеят да реагират. Според мен просто на никого не му пука достатъчно за хората там. Не е като да имат петрол.

   • Бай Гошо дет мирише лошо каза:

    Кои сте вие бе, градинко? Цивилизацията ли? Само не мога да разбера едно защо си мислите, че можете да налагате вашите правила на други хора?

 4. tin4e каза:

  В Северна Корея не е смешно поне от 20 години след като през 1997 година от глад умират между до 3 500 000 според различни източници корейците така и не успяват да нахранят цялото си население, от 2007 се знае за силно занижени реколти поради бедствия и други фактори, между които просто ограничаване на достъпа до храна на цели групи от населението, явно нещата са станали пределни за да допуснат външни хуманитарни организации, пък иначе пък си имат най големият стадион Rungrado May Day Stadium

 5. патриот каза:

  Стига глупости , никва помощ няма да им дадат на КНДР и там квито и хранителни проблеми да имат ГЛАД НЯМА ! И никога не са умирали хора там от глад . Тва ,че тъпите американци искат да ги злепоставят и изолират още повече трябва да е ясно на всички . западните боклуци искат само да видят до къде им е стигнала ядрената програма ,за да знаят дали трябва да ги е страх или много да ги е страх.

  • Деян Николов каза:

   Пишман патриоте, пийни си лекарството и бягай да слушаш какво говори Волен.

 6. Албена каза:

  Без претенции да разбирам цялата сложност на процесите между двете държави, Северна Корея играе удобната роля на увеселителен парк за носталгия за братския китайски народ. Ролята на Китай (и на бившия СССР преди това) за така създалата се ситуация далеч не е за подценяване.
  А японците хич не звучат щастливи от тази деликатна намеса на ЕС в региона. Интересно, какво (и дали) пишат китайските и южнокорейските медии по въпроса.

  • nervousshark каза:

   Китай и още някои влизат в графата „приятелски държави“, в крайна сметка е ясно, че СК отнякъде си купува оръжие, както и съществуват всякакви други взаимосвързаности.

   По интересно ми е обаче, ако има някъде информация, защо Япония не е доволна?

 7. Alexander Kotchev каза:

  В Северна Корея е така от много време. А че Япония се дразни съм съгласен с Бембени. Дразни се, защото за тях това си е тяхното шоу и не искат да им се ходи из задния двор – т.е. ако някой ще дава или взема нещо от СК всичко трябва да минава през Япония, за да може те да си поставят условията – върнете ни отвлечените хора или не печатайте фалшиви йени и т.н.
  Но това което крещи на кич и изглежда адски грозно е че ходаят насам-натам да пускат бомби, а в СК носят храна. Но кво да праиме като в СК нямат нефт и/или газ. Ей това ме терзае мен – двуличието и двойните страндарти.

 8. Longanlon каза:

  тинче е права – хранителните проблеми в Северна Корея не са от днес:
  http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_famine

  Севрно и южнокорейците са практически еднакви генетично, но в момента севернокорейците са средно с 6 см. по-ниски – резултатът от това няма как да е друг, освен недостиг на основни хранителни вещества:
  http://www.guardian.co.uk/world/2004/dec/05/northkorea

  колкото до това защо корейците не „възстанат“ срещу режима, няма да е зле да си спомним „голодомор“-а в Украйна и измрелите от глад в Китай по време на „великия скок напред“ за да ни стане ясно, че социалистическите тоталитарни режими имат твърде ефикасни методи за туширане на общественото недоволство и особено за индоктринация на населението, което прави революция (като тия в арабския свят) доста трудна
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80

  Градинко, „да ги оставят на Южна Корея“ може да е първосигналната идея на всеки който обмисля съдбата на региона, но голямата част южнокорейци имат друго мнение по въпроса – те си живеят добре и много от тях са скептични към идеята че са длъжни да се грижат за няколко милиона безработни и гласуващи, и да поддържат и оправят една съсипана държава и практически липсваща икономика.

  Магдалина – поздравления за мнението относно „световната прогресивна общественост“ и слепотата им относно въпроси които не помагат на интересите им.

 9. Alexander Kotchev каза:

  А попринцип съм за плана на Градинко. Но трябва да е surgical operation, не 13-годишна окупация. Въпреки че ЮК едва ли ще позволи толкова дълга окупация.

 10. amigov каза:

  „Нямам никакво желание да състрадавам на братска Гърция“
  Лошо.

  • Longanlon каза:

   амигов, ако ти искаш да състрадаваш на гръцкия митничар, че не си е получил бонуса към шестнайстата заплата тази година, би май гест :)

 11. komitata каза:

  Ако ви интересува Корея и знаете руски, горещо ви препоръчвам Андрей Ланков. Много неща ще ви се изяснят:

  http://www.okoree.by.ru/

  По темата – аз съм за, и мнозинството корейци са за обединението на двете Кореи. Проблемът е, че Китай и Русия не желаят, защото тежестта и влиянието им в Далечния Изток значително ще намалеят.

  За съжаление големият проблем – режимът в Пхенян не може да бъде решен, според мен те нямат ядрено оръжие, но никой не е готов да рискува.

  Проблемът със сигурност ще бъде решен, когато Китай понесе геополитическо поражение и Северна Корея бъде оставена сама на себе си, но засега той само засилва позициите си.

  Северна Корея от десетилетия е в ситуация на перманентна хуманитарна криза. Чувалите с ориз могат да спасят временно някой живот, но не решават проблема.

 12. komitata каза:

  всъщност аз не дадох главния отговор – не се решава проблема с Корея, защото той е част от проблема с Китай. Колкото Западът има сили да защитава човешки права в Китай, толкова има сили да се намеси в Корея.

 13. genadi каза:

  И все пак- как в такова критично състояние армията поне малко не вдига глава. На снимките всички генерали са мършави като постници, какво ли е надолу в йерархията.

  Добре известно е, че дори в България има генерали, които през 60-те замислят покушение над Тато.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%82_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82_%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2_(1965)

  Един ден като паднат ще е наистина интересно да се види как изобщо се е крепяла такава проядена държава.

  • Longanlon каза:

   с тая разлика че Горуня е искал преврат защото е смятал, че властта не се придържа достатъчно стриктно към комунистическия идеал и догма

   пък и си мисля, че за да издигнат някой до генерал в С Корея той трябва да е доста навътре в далаверата

 14. radikal88 каза:

  Е да пукнат 1-2 милиона голем праз!Те и без тва са нагъчкани там на територия по-малка от българската 27 милиона.Така даже ще им се оправи и проблема с изхранването.
  КИМ и природата регулират човешкия прираст :D
  Никой няма нищо да им направи щото Русия и Китай трябва да си продават оръжията некъде…..

 15. Георги каза:

  Ето истината за С. Корея през очите на другарите от септември23. Да се смееш ли, да плачеш ли.

  http://septemvri23.com/KNDR_Kakvo_vidiah.htm

 16. angpiskova каза:

  Здравейте,
  аз лично не я подминах, защото я прочетох на дежурството си.
  Тук ситуацията е доста по-сложна, отколкото при други тоталитарни държави. Мащабите на Северна Корея, населението, потенциала на върхушката са в пъти отгоре спрямо Либия и Иран, например, взети заедно. Да не говорим за реалната ядрена заплаха, която /не дай боже!/, ако стане реалност, едва ли ще има оцелели.
  Колкото до живота и уважението му като ценност, в Азия нещата са по-различни от Европа. Да не кажа, че почти няма стойност, а в страна като Северна Корея – съвсем. Още повече, че и самите севернокорейци са промивани така, че животът им няма значение, а само този на великия вожд. И те на практика живеят за него и неговия лукс.
  Според мен, има шанс нещо да се реши там само чрез Южна Корея. Но, честно казано, не мога да си представя точно как…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.