Въпроси в крак с времето

Снощи, в ранните часове на нощта, в типично диктатурен стил общината изпрати почистваща фирма, която за много кратко време изличи това, което много хора определят като най-голямото събитие в съвременното ни изкуство (не, Рашидов, не е твоят музей за съвременно изкуство, в който, както се оказа има основно твои скулптури).

Сега, след случилото се съответните държавни и общински власти трябва да разяснят на гражданите си в крак с времето и епохата:

– с какви пари е платено почистването на паметника. Ако са от общинския бюджет, защо на „Шалом“ е било отказано почистването на свастики, с мотива, че общината няма средства и човешки ресурс? Ако не са от общинския бюджет, откъде идват?

– ако почистването е платено от Светлана Шаренкова, ще плати ли тя и почистването на свастиките, които са „обида за паметта на загиналите съветски войници“. Или не са?

– ще почисти ли общината незабавно София от свастики, слово на омраза и всичко друго, което я е превърнало в кошмарен за живеене град?

– ако Русия и „руският народ“ са обидени от този „акт“, дали Израел не е обиден от непрекъснато поругаваната синагога и еврейски гробища? Кой решава кое за кого е обидно и кое не?

– след като е заведено незабавно дело срещу неизвестен извършител, ще бъде ли заведено също толкова бързо такова срещу тези, които са надраскали пречупени кръстове, „Умрете в мъки гнусни педали“, „Циганите на сапун“ в цяла България, и то върху религиозни паметници и надгробни плочи?

– защо национално-отговорният президент и останалите национално-отговорни политици са оставили паметника „1300 години България“ да се разруши, докато пазят Паметника на Съветската Армия? Къде е паметника на българските участници във Втората Световна Война, сред които и дядо ми – танкист и участник в боеве?

– ако според Вежди Рашидов тази поп-арт инсталация е „углавно престъпление“, то защо побоят над хора от различен етнос, сексуалност и религия не е?

– на какво основание полицията си позволява да разпръсква граждани, които седят в парка? Кое точно определя какво е „струпване“ и защо пиенето на по бира от 20 човека парка да е, а сборищата от десетки неонацисти, които нападат разхождащи се в съседния парк да не е? (ако ви интересува, аз пуснах събитието за „на по бира“).

– защо общината отговори на искане за разрешение за провеждане на мероприятие след 2 седмици, след като законово-установения срок е 72 часа? За сметка на това избра фирма-изпълнител за няколко часа, което е прецедент в съвременната ни бюрокрация.

– получил ли е Вежди Рашидов хонорар или някакъв вид заплащане за статуите си в Музея за съвременно изкуство?

– има ли в държавата двойни стандарти и лицемерие във всички нива на управление?

– има ли руски натиск над правителството и общината?

– има ли полицейщина в държавата?

– от кого се страхува властта, че реагира така изненадващо бързо и в потайни доби? От Путин, от Медведев, от Валентин Златев? От гражданите?

– кой управлява и въобще управлява ли някой тази държава? Защото ако огромна част от времето на премиера отива в игра на различни спортове с топка „на вързано“, а ние, на далеч по-скромни позиции даваме дневно по 10-12 часа, то нещо е много, много сбъркано.

Съжалявам, но всичко това е deja vu, и мисля, че след селяндурщината (Стоичков да ме поучава от парламента, докато премиера отказва да дава обяснения там за мен е ОГРОМНА обида), обедняването, корупцията, безхаберието, кадруването, калинките, вучките, СГС, некадърността, смесването на властите, заплахите над националната сигурност (което е УГЛАВНО престъпление) и откровената диващина, наложена като стандарт на всички нива и във всички плоскости на живота и обществото ни

възвръщането на откровения тоталитаризъм от откровено полицейско-селско-популистки стил под руска команда прелива чашата окончателно.

Въпросите са риторични.

Хайде да си хващате бохчите и да ви няма!

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

79 Responses to Въпроси в крак с времето

 1. venelin iliev каза:

  Да, много болезнени риторични въпроси. Отдавна се мъча с отговорите им и все не намирам най-верния. Но, аз мислех за друго, докато така се опяваше за този паметник – мислех си за мавзолея. Защо тогава никой не скочи толкоз много?! Нали и той е паметник и т.н.?! Защо тук имаме дело срещу неизвестен извършител, а там няма дело срещу конкретен извършител?! Пак двоен стандарт, май.. Не съм комунист и т.н., но ме боли, че го махнаха. Можеше да оставят сградата и да махнат тялото. Можеше да е оцветнен, боядисан и какво ли не и той.. Прекаленият светец и Богу не е драг, а тук, в този случай имаме тоооолкоз много светци и все прекалени. Да се обрине човек от толкоз много цинизъм.

 2. Dessi Boshnakova каза:

  Би било чудесно някой „политик“ да взее да отговори на тези въпроси, които мъчат и моето съзнание.

 3. Стойчо каза:

  Ами ще ти кажа: обявила си го „на по бира“, но снощи само се снимахте и си говорехте, а бира нямаше :) Та щом не сте съответствали на заявеното, затова са ви и разгонили ;)

 4. sexypwned каза:

  Е какво ревете за тоя мавзолей толкова… За какво ви е? Освен за обществена тоалетна не виждам за друго какво би ставал… Крайно време е българите да скъсат със светлото си минало. Отговорът на всички въпроси зададени в статията е един: Когато комунизмът си отиде от България, тогава очаквайте промяна. 20 години нямаше преход, имаше един голям театър. Когато наистина дойде промяната, дано сме живи да я заварим. Изкоренете комунизма от съзнанието си, това е първата крачка, а не да ви „боли“ че били съборили мавзолея, да гласувате за хора като Бойко Борисов на изборите и да си ресетвате паметта през няколко седмици. Къде беше Бойко през 80-те и 90-те, какъв беше? Вежди Рашидов? Главен мултак? Наистина ли толкова никой нищо не помни за неща от преди само няколко години или просто аз одъртях вече?

  • nervousshark каза:

   Аз вече мисля, че няма да доживеем…

   А обществото страда от тежка амнезия.

   • Нева каза:

    И аз мисля, че няма да доживеем. Това място е отчайващо пълно с невежи и наглеци, парвенюта и хора без достойнство.

  • Mira каза:

   Абсолютно вярно! За съжаление комунизмът не може да бъде изкоренен от съзнанието на тези,които са живяла много години по това време (или поне не голяма част от тях). Надеждата е в поколенията,които не познават комунизма.

   • devil каза:

    тез които не познават комунизма, познзват и владеят анархита до съвършенство!!!

  • dikcy каза:

   Относно мавзолея ( и в този ред на мисли – за комунизма) – тази толкова добре построена сграда можеше да се използва прекрасно като музей/галерия на модерното изкуство. Комунизмът, тези десетки години, не могат да се заличат с един (неуспешен) взрив на една масивна сграда. Но виж, ако имаше трансформация, не заличаване, нещата щяха да бъдат други.
   ББ не искам да го коментирам, защото ще кажа твърде нецензурни думи…

   • banananna каза:

    освен това, мавзолеят имаше страхотна климатизация – за хранилище на ценни книги и произведения на изкуството беше идеален!
    в този ред на мисли, какво се случи с рубинената петолъчка от партийния дом? целокупният български народ май е работил 2 дни без заплащане и е „дарил“ парите за нея….а сега къде е?

  • RichieT каза:

   Конкретно за мавзолея – логиката е същата като запазените концлагери, в които влизат туристи.
   Ако не се лъжа – в Пловдив имаше идея някога да се замени сходен тип паметник с бутилка кока-кола. Идея на кмета, платена, разбира се – осуетена от гражданите.
   Не ги разбирам аз тези неща – гордея се с държавата си/срам ме е от нея. Нито си допринесъл, нито си попречил на минали събития.

   А комунизма не се крепи на паметници. Дори и всички красиви или грозни произведения от времето на социализма да станат на шарени комикси, това нищо няма да промени в съзнанието на хората. Е, на по-лековерните може да създаде илюзия за промяна(както в случая с мавзолея). Та така.

   За тези над 20-25 е късно, промяна при тях няма да има,така ще мислят, така ще живеят, поне ако останат тук. За по-малките, дано намерят своя катализатор, който да ги накара да мислят, а не да озверяват и да търсят отдушник на агресията си.

   И последно – не комунизмът трябва да се изкорени от съзнанието на хората, а дълбоко залегналият Бай Ганьо в нас. Той заяква, когато ние линеем… отделяйки дори и секунда за разсъждение над един нашарен паметник.

 5. Много ми се иска да го прочета цялото, но нямам време точно сега… аз лично много се замислих дали не може да се сканират подобни паметници, да се направят 3D модели и да се даде възможност на най-различни артисти да ги оцветят виртуално :)

  • v_ger каза:

   Това е страхотна идея, но защо да се ограничаваме само с паметниците, като имаме и парламент, президентство, народно събрание и така нататък… Това би бил чудесен начин за мирен протест, като същевременно даде шанс на хората да се изразят артистично!

  • sensi каза:

   e kak ima6 vreme da pi6e6 komentari, a nqma6 vreme da pro4ete6 statiqta? A i ne se nadqvai skoro nqkoi da ti dade pory4ka za 3D na pametnici.

   • Shaio каза:

    Те не се правят на ръка, като 3D модел на чайник, а се сканират и после само се дооправят проблемите :)

    Но е много хубав вариант за запазване на каквото и да е – през паметници до фасади. Защото в Пловдив ги задължават да запазват фасадите, когато строят наново, но в София примерно не е така и много хубави стари фасади си заминаха.

    • Martin каза:

     Ще те поправя тук малко.
     Не си прав, и в София е задължително да се запазват фасадите на сградите обявени за паметници на културата.
     Казвам ти го от опит, защото се занимавам със строителство.

  • Меръл Варадинова каза:

   Би могло :) http://www.makerbot.com/

 6. Elka Popova каза:

  Predlagam sami da chistim svastikite, zashtoto inache nishto nqma da stane!!

 7. Димитър П. каза:

  Болно ми е да го кажа, но всички го знаем – това е P.R. операция. Пазят някакъв евентуален имидж. Не за пред нас – сигурно 80% от българските граждани могат с висока точност да познаят какво правят политиците след 21ч – а за пред чужди организации, които все още им вярват.

  Има много по-наболели проблеми, да; нали няма бунтове? Нали няма запален парламент? Нали хората продължават да ходят до гадната си работа, да търпят гадняри, да понасят 30% удръжки от нетната си заплата за държавата? Нали няма размирици НИКЪДЕ? Че защо да правят нещо по тези въпроси?…

  :(

  • Aleks каза:

   Само едно уточнение – не е 30% от нетната заплата, а от брутната, и това е само за данъци и осигуровки, които никой не знае къде отиват. Все пак, кога за последно някой е отишъл на лекар и си е казал: „Яааа, 7 000 000-България като си дава парите за здравна осигуровка + допълнителното финансиране от държавата, пък то имало резултат!!!“ Или пък: „Яааа, сега като си давам социалните осигуровки, после като се пенсионирам, ще мога да изживея спокойни старините си!!!!“
   За съжаление нещата звучат по-скоро така: „Сега като отида на лекар трябва да предвидя пари за: скъпи лекарства, непоети от здравна каса, такса преглед, допълнителни изследвания, невневключени в пътеката, и т.н. … – е, че аз нямам толкова пари – добре, друг път ще отида на лекар“, а също и: „Сега ми взимат от паричките за социални осигуровки, а като се пенсионирам, дано децата са живи и здрави, да ме гледат! Оф, чакай бе, нямам пари да гледам деца! Нищо, навеса под блока, с малко кашончета и вестници (в които пише как Бойко построил още една магистрала, а пенсиите ще вдигне, ама друг път, щото те хората толкова са си работили на времето, за какво да им се дава повече?!?!?) – ще стане чудо!!!!“
   Прекрасна картинка, нали?!

 8. Pingback: Паметникът — Eenk.com

 9. sonya каза:

  Вече дори не ме е яд, не ми е болно, не ми е срамно. Гнус ме е от тези дето ни управляват.

 10. pinko каза:

  Правилно! Баданарските излияния на паметника по нищо не се различават от „Умрете в мъки гнусни педали“, „Циганите на сапун“ :) – не мога да кажа, че не ми е забавно, но са си престъпление. Т’ва не пречи да са готини :). Надявам се, че и другите улични творчески излияния(които не са на предназначеното за тях място) ще бъдат изчистени също толкова скоро.

 11. St каза:

  Председателят на Форум „България – Русия” заяви, че почистването ще струва между 700 и 1000 лв.
  „Обръщаме се към други обществени организации към православната църква, но и най-вече към властта в лицето на правителството и общината – да включат паметника в системата за сигурност на Столична община и да сложат и видеокамери, защото ако имаше видеокамери това не би се случило”, посочи Светлана Шаренкова.

  Православната църква – защитник на съветската армия?: )

  Както винаги fools rush in – and get the best seats

 12. Manuelle каза:

  Ужасно много ми се иска да вярвам, че чистенето на паметника не е козируване пред волята на Москва, а някакъв болен акт на роден популизъм. Мненията „За“ и „Против“ рисунките по паметника са 50/ 50, което само по себе си е притеснително.
  Да, тоталитаризмът се завръща, топлите прегръдки с Русия стават все по-чести и нещата не вървят на добре…

 13. St каза:

  Автоцензурата е най-ефективната цензура, боли ги шмайзера московци за състоянието на паметника. Просто някои хора винаги ще ги „дразни всичко цветно в нашта природа“

 14. sonya каза:

  Ама свастиките не ги дразнят, защо ли?

 15. Сашо каза:

  Всичко е въпрос на интереси, паметникът е само повод. Дреме им на министрите или на Москва за 5 нарисувани войника. Просто трябва да се напомня кой дава заповедите и това беше поредният удобен момент.
  Именно за това каузата демонтирането на паметника е много, ама много по-важна, отколкото изглежда на пръв поглед. ;)

 16. Нева каза:

  Съсипващо е, че всички тези въпроси са възможни, още по-съсипващо е, че в България никой докопал се до някакъв пост няма намерение за нищо да отговаря. В адекватните общества възниква един от тези въпроси, някой го изразява, хвърчат оставки, предприемат се мерки, приемат се закони, организират се действия. В България разкрития за срамни връзки, въпроси за безумни безобразия и отворени досиета ей така гръмват и изчезват, гръмват и изчезват – без никакви последици.
  Какво можем да направим като представители на гражданското общество, за да ПРИНУДИМ държавния апарат да действа в наша полза някой път, сега примерно? Сериозно питам, не ми е реторичен въпроса. Как да ПРИНУДИМ тези, които ни скубят парите и съкращават живота да разкарат свастиките и биячите от улиците, как да осъдим общината за безхаберно отношение към нас?
  Надявам се скоро паметникът да осъмне отново цветен. Това беше най-хубавото и умно нещо, което се е случвало в тази затрита държава от десетилетия.

 17. Pingback: Приоритети | Кутията за всичко

 18. Pingback: Recap : :: Sabina's Personal ::

 19. zvetomil каза:

  Американските герои приказни герои ,защо винаги воюват и убиват.Те не са добри ,като тези от славянските приказки.И дори на паметника се видя ,хищния вид със оръжие, на Капитан Америка.

 20. zikata каза:

  To4no tova za gadnite draskanitzi po fasadite na sgradite se pitah i az!
  Bravo!
  No tova, 4e edva li ne 4ak ot Russia e do6la „iniciativata“ po po4istvaneto ne moga da go povqrvam. Po skoro na6ite politici prosto gi e hvanalo sram 4e nqkoi „vandal“ im e vlqzul v zadniq dvor.
  I az napisah edna statiikia po vuprosa http://zikata.wordpress.com/2011/06/21/red-army-soldiers-gone-superhero-graffiti-artist-transforms-soviet-monument-in-sofia/

 21. momakat каза:

  Силно!
  Жалко, че и да не са риторични въпросите, просто няма кой да отговори на тях!

  П.С. Това горе в ляво на снимката, турската баня в Ловеч ли е?

 22. Маркуча каза:

  Общината и областният си прехвърлят топката, така че на половината от въпросите ти още не може да се отговори. Иначе — платени са 840 лв. от някакъв Форум «България–Русия». Остава някой да каже защо операцията е била проведена по тъмна доба.

 23. Поздрави за текста!

 24. Най – големите антиеврейски погроми в Русия/СССР стават по времето на Сталин. Той изпраща и експерти да учат немците как се правят концлагери. Комунистите нямат нищо против свастиките, защото са едно с фашистите

 25. Жив пример е философията на Атака, която по примера на националистите на Жириновски съвместява комунистическия идеал с нацисткия

 26. Emigracia каза:

  Принтират се всичките тези въпроси и се облепят върху всеки предизборен плакат ….и паметника

 27. за съжаление това е държавата, в която живеем: чалга, кебапчета от соя, мутри-политици, министри-комунисти-„артисти“, ксенофоби, които не могат да си напишат името правилно, радетели за една по-чиста държаша, прородозащитници, които се грижат за ексистемите, планините и черноморието. абе, супер сме си.

 28. Filipov каза:

  Прекрасен текст. Поздравления!

  Имам обаче една забележка. На въпроса „Има ли натиск от Русия“ отговора за мен е- има такъв, но не и в контекста на статията. Тук нашите русофили сами проявяват инициатива далеч преди руската реакция.
  Нали се сещате, когато човек е свикнал да се навежда, щом погледне на запад накъде му сочи задника?

  Та така ни води нашата власт. С поглед на запад…

 29. Драс-драс каза:

  Само не разбрах какво общо има музея на модерното изкуство?? В кафенето на Шипка 6 (старото!!!) мечтахме толкова години наред да има такъв музей… А това на паметника не е нищо повече от един пореден графит (между другото, терминът е скулптура, не статуя!), нищо ново под слънцето – някои непрофесионалисти отиват и по-надалеч, закупувайки оригинали на Гоя примерно, рисуват върху тях и после ги препродават.. А ако бяхте попрочели малко повече история на изкуството, можеше даже да разберете, че по паметника-ябълка на раздора, са работили много от известните наши творци и би следвало той да се разглежда единствено като изкуство. Едва ли някой форумец знае коя е Васка Емануилова. Между другото, идеята с 3D не е нова, но въпреки това е много удачна. А някои рекламисти пък ще припомнят други акции с виртуално мацане по „статуи“, припомнете си София денс уийк, когато Света София денсеше по плакатите. Не познавам творец, който ще се изкефи някой с баданарката да му мине през произведението, та каквото и произведение да е то! Все едно да ти пренапиша въпросите :) Та така… а понякога от едни такива баданарки може да зависи дали на вас всички бензинът ще ви струва с 2-3 лв. отгоре, или пък газа, ако помните едни зими предишни.. Друг въпрос, че мястото е адски апетитно за строеж нааааааа небостъргач да речем ;)

  • Sash каза:

   Е, хайде стига сме се заплашвали с тоя газ. Какво сега, краката им ли да целуваме, та да не ни спрат газа?
   А със строежа на небостъргач мисля, че предложението ти не е уместно. Това е парк, все пак. А децата толкова отдавна си го ползват неформално за скейтърски тренировки. Една добре оборудвана скейт площадка би се вписала много добре. Между другото съобщиха, че са направили подобна в Студентски град. Достъпът бил 5 лв. на ден – ха, ха, смешници.

   • Alexander каза:

    Ploshtadkata v Studentski grad e bezplatna vseki den ot 11:00h do 15:00h, v ostnalite chasove e bezplatna za sportnite klubove /trenirovki/, i platena za vsichki ostanali. S cel da se ogranichi naplivat i da imat vuzmozjnost klubovete da trenirat na spokoistvie. – Smeshnik. Purvo pliue posle gleda!!!

    • Sash каза:

     Не плюя, а предлагам. И държа на думите си, че е тъпо да искаш пари от скейтърите. Всъщност тук темата беше съвсем друга, така че този спор ми се струва малко off.

 30. pisna mi каза:

  Айде стига сте ги намесвали евреите във всичко, бе!

 31. Raff каза:

  Доколкото знам Червената армия никога не е освобждавала България, напротив обявили са ни война и са ни окупирали! Да не се бърка Червената армия с Руската армия, моля!

 32. Pingback: The monument of the Soviet Army , Sofia « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета

 33. Pingback: Измийте това! «

 34. sonya каза:

  Драс-драс, не знам ти от какво изкуство разбираш, след като не правиш разлика между него и поръчковото такова. Не мисля, че да накараш някой велик творец да майстори нещо, което после ще бъде одобрено евентуално с оглед българо-съветската дружба – било то статуя, паметник, скулптура или надпис над завод – е повод за гордост.

 35. Pingback: Измийте това! « Блогът на малко мишленце

 36. Pingback: Моите “два цента” по темата “В крак с времето” : Петър блогва

 37. zikata каза:

  Снощи по новините на бнт нали изрично казаха, че форум България-Русия няма нищо общо, а че общината го е изчистила! Какви са тези теории на конспирацията?!
  А чухте ли как ученичките в бнт такси казаха, че паметника е в чест на руснаците, които са ни освободили от турско робство…
  Браво на артиста, че предизвика такъв многостранен публичен дебат!

 38. K2 каза:

  Епитетът според мен е трагикомично. От една страна, чувството за хумор на оцветителя е симпатично, усмихващо и носещо символика, доколкото виждането й зависи от наблюдателя. От друга страна, оцветителят предоставя един нелош мерител за трагичната потъналост на българина в блатната му родна реалност и жаждата му за нещо по-свежо, каквото и да е то, щом у нас се бележи като талант един човек, който просто е боядисал вече изваяни фигури. Не съм убеден доколко изобщо оцветилият паметника може да рисува свястно, но ако това е най-забележителното и значително събитие в столицата за години наред, то състоянието ни е много окаяно. Може би след години, ако си оцветя средните пръсти с определени емблематични ликове и ги заразмахвам по улицата, някой ще иска да бъда награден с орден Стара планина.

 39. K2 каза:

  И бих казал: До крак… с времето…

 40. Осъзнат гой каза:

  Прекрасно е да се грижим за осквернената синагога, осквернените еврейски гробища и недостатъчното внимание, което Фандъкова отделя на Шалом.
  На коментиралите вероятно ще бъде интересно да научат, че „антисемитските“ книжлета на Болен Лидеров са изтипосани в печатницата на Шалом.
  „Оскверняването на синагогата“ беше толкова нескопосано, че се наложи организаторите да напуснат свирката, наречена „Атака“.
  Незнайно защо, 9 от 10 осквернители на еврейски гробища са юдеи. Които искали да обърнат внимание на властите върху ширещия се антисемитизъм. Останалите десет процента са клинично луди (като в случая със софийската синагога), които чистосърдечно обясняват, че някой им е дал бонбон, цигара или парче хляб, за да го направят. Показанията им не се приемат от никой съд.

 41. Драс-драс каза:

  Ами, sonya, точно това е, че разбирам не само от изкуство, но и от това как се прави то. А изкуството, трябва да ти кажа, си е доста мръсна работа – буквално и преносно. Не само, че по цял ден киснеш омазан в различни материали, а после не знаеш и дали ще си намериш купувач на така сглобените материали. В този ред на мисли за времето, за което тук говорим, художниците са били контрактувани – казано на по-нормален език – давали са им се поръчки, срещу изпълнението на които те са получавали пари. При това – не малко пари. Толкова, че дори са успявали да заделят и за някое произведение извън зададената задача. Само че и задачата не са им я приемали просто ей така, а са гледали да не са я претупали, имало е изкуствоведи, истински куратори… Да, било им е трудно, но мога да ти кажа, че добрите от тях са оставяли собствения си почерк в каквото и да са изработили. В момента знаеш ли колко „свободни“ художници си плюят на стила, само за да се купуват, понеже банките примерно искат платно 2 на 2 м за централното си фоайе и ако може нещо така, по-шаренко. Мога да ти кажа, че ето тези творби са по-зле от кой да е паметник от „онова“ време, тъй като са изпълнени с една-единствена цел – парите. Докато скуптурите на войниците са си скулптури на войници и толкоз – просто се загледай в какви детайли са изпълнени, ако беше иначе, боята нямаше да направи наметалото да изглежда почти 3Д. Много дълга тема отворихме тук, но се ядосвам, когато хората говорят ей така, ангро, без да видят какъв труд стои зад всичко това.

  • Sash каза:

   Аз пък мисля, че фигурите наистина са изваяни много талантливо и кадърно, но не за това става дума, а изобщо дали има място този паметник тук.
   Яд ме е, че толкова талант е бил впрегнат да служи на една фалшива идея, а не се ползва този талант за нещо например като статуята на Аполон в Созопол. Вижте какъв проект се гласи http://e-vestnik.bg/imgs/art_show/sozopol.org_apollon8.jpg – леле, ужас!

  • sexypwned каза:

   Аз пък трябва да ти кажа че нищо не разбираш от изкуство и паметници. Показа го с предния си текст, с този го затвърди. Ще почна отзад напред – нито труда, хвърлен в изграждането на паметника, нито това с какви детайли е изпълнен, е това което дава на подобна творба артистична стойност. Това се учи още на първите лекции в НХА. Така че, предлагам да не отваряме тази наистина дълга тема, защото излагацията ти ще стане още по-голяма. Изобщо знаеш ли как се „правят“ паметници? Имаш ли представа колко струва един паметник? Каква е била практиката с поръчването и изграждането на паметници преди 1989г. (ерата на паметниците у нас)?
   И като заговорихме за изкуство – какво изкуство има в паметник, прославящ обявяването на война на България и окупацията и от съветската армия? Я по-добре не се ядосвай толкова на хората които говорели „ей така“, защото ще вземе да ти стане лошо от собствената си празнота откъм мисъл…

  • sonya каза:

   Да, едно време имаше такъв предмет в училище ‘Труд и творчество’, в часове по въпросния изработвахме чукове, свещници, калъфки за възглавници и други такива арт произведения, да се чудиш творчество ли беше или просто труд :) Ще взема да си пусна ‘Плува нашата лодка в реката’ и да поразсъждавам по този въпрос.

 42. Стоян каза:

  Според мен това изпълнение беше на много по-високо ниво от разните обидни драсканици и грозни и неразбираеми графити. Но все пак си остава вандалщина.
  А за тези, които си мислят, че Русия не трябва да се обижда от това, могат да си направят експеримент:
  Преди около една година в София беше открит паметник на американските летци, загинали при бомбардировките на София по време на Втората световна война. Ако някой реши да го украси по подобен начин, как според вас ще реагират САЩ?
  Хайде да не прилагаме двоен стандарт! Щом единия паметник има място в София, трябва да има място и за другия, не мислите ли?

 43. Rundstedt каза:

  Обърнахте ли внимание колко много си приличат съветските войници и американските герои от комиксите? Просто едните са по-цветни.
  А по отношение на антисемитизма – това е една естествена реакция срещу ширещия се ционизъм.

 44. Petq каза:

  Има един отговор на всички въпроси :) Любов е отговорът!
  Без никакви „но“ -та или „ако“- та :)

 45. Sash каза:

  Снощи там имаше рок концерт на Сънрайз и легендата от Юрая – Кен Хенсли. Изложихме се пред чужденците, дето се вика. Видя се, че живеем в ченгеджийска държава. Видя се, че тези дето управляват града и държавата ни са съветски ***лизци.
  Още като приближавахме видяхме усиленото полицейско присъствие около паметника и отцепената с полицейски ленти скулптурна група, разбунила духовете в последните дни.
  После бяхме свидетели на скопеното озвучаване на концерта и за капак накараха музикантите да изпълнят последното парче почти акапелно. Гласовете им се чуваха по-добре от звука на уредбите и без микрофон.
  Сякаш пазехме да не нарушим покоя на войниците, които се извисяваха високо над сцената…
  Срам!!!

  • Sash каза:

   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=940583
   Радвам се, че по време на социализма не съм присъствала на подобни милиционерски простотии, сега разбрах какво е. Мога да кажа, че атмосферата на концерта въпреки това беше чудесна. Хора, били там на същото място на други подобни купони споделиха, че децибелите са били доста по-високи и никакви граждани тогава не са се оплаквали. Може би и сега? Струват ми се измислени тези граждани…

 46. Стойчо каза:

  Стояне, неприлагането на двоен стандарт означава съветския да не надвишава по рамер американския, а той е обиконовена памтена плоча в задния двор на американското посолство. Точно липсата на двоен стандарт ще сведе ПСА до този размер и ще го разположи в Борисовата градина някъде сред алейките за Телевизионната кула.

  Изобщо: спънаха ви на равно място :)

 47. Think каза:

  Vsichko e mnogo hubavo, pozdravleniq kym avtora…
  Samo se uspokoite s tiq sravneniq mejdu vuprosniq pametnik i termina „proizvedenie na izkustvoto“ … Open u’re eyes …
  Samo shte popitam, s kakvo e unikalen sam po sebesi tozi pametnik … :D ili moje bi porazgledaite po sveta kakvi proizvedeniq na izkustvoto ima, vijte pak toq pametnik i uspeh na vsichki :)

 48. alfredpacino каза:

  И какво мислят руснаците по въпроса .
  http://www.etoday.ru/2011/06/supergeroi-na-ploschadi-v-sofi.php#more

 49. Alex каза:

  чудесна статия, явно проблемите остават едни и същи, независимо от смяна на правителствата. което пък създава в мен усещането за фарс и театър, между другото Игнатов е бил на връчване на награда „Дружба“ на шаренкова този март месец, заедно с друг известен нам герой Първанов. Но в крайна сметка – тя си чисти, те я награждават за което, да не забравяме и прочувствената й библиография.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.