Смъртта на един терорист

Аслан Масхадов, президент на Чеченска Република Ичкерия е убит от руски военни части на 8ми март 2005 година. След като анти-терористичните части на Руската Федерация откриват местонахождението му в Толстой – Юрт в покрайнините на Грозни, е проведена операция (подробности) и след престрелка Масхадов е убит.

По първоначална официална информация от страна на руските власти, Масхадов е загинал от „изстреляни по погрешка куршуми от собствената му охрана“, но други източници отричат това твърдение, като според тях той е загинал от граната, хвърлена от руските спец-части в мазето, където са се укривали Масхадов и други чеченски бойци. Това се потвърждава и от жители на Толстой – Юрт.

След края на операцията е направено официално изявление по повод „смъртта на враг № 1 на Русия“ от директора на Федералната Служба за Безопасност Николай Пушкарев. За действията е бил уведомен и тогавашния президент Владимир Путин, който е дал звелена светлина, а след края е поискал допълнителна идентификация на тялото на Аслан Масхадов.

Аслан Масхадов е лидер на чеченските сепаратисти, трети президент на Чеченска Република Ичкерия, герой от Първата чеченска война и ръководител на партизанското движение по време на Втората чеченска война. Няма преки доказателства, че той е организирал терористични актове.

Руските власти отказват да върнат останките на роднините му, които са пожелали да ги получат, като е нарушен и ислямския закон за погребенията. Гробът му е неизвестен.

Владимир Путин и Русия не бяха осъдени за този акт от прогресивната общественост, както и за убийството без съд и присъда на Аслан Масхадов. Той не получи почестите, които има Ернесто Гевара. Дали е бил терорист или не, не е било потвърдено от съответните органи по съдебен ред.

Това е само една история от много такива, случили ли се в различни краища на света и особено в Чечня. Руските власти нямаха достойнството да признаят убийството и го приписаха на приятелски огън.

С какво е по-различен Путин от Обама и Буш, така че получава априори индулгенция всеки път? Това е въпрос, който от много време не ми дава мира, а демонизирането на САЩ не допринася за разпространението на демокрацията по света. Би-полярното отношение, което оправдава Иран и Русия само защото Америка и Великобритания са „лоши“ води до толериране на престъпления и практики, които са опасни не само за армията, но и за цивилното население.

Притеснително за мен е и шизофренното отношение на много български медии и коментатори, които плачеха за Георги Лозев и Ивайло Кепов, а сега страдат по Бен Ладен.

Не оправдавам убийството като мярка, но честно казано, не мога да се трогна от смъртта на човек, който е живял с дълбокото убеждение, че някаква кауза си заслужава смъртта дори на 1 човек, мирен гражданин, дете (а жертвите са стотици хиляди, ако броим ежедневните атентати в Ирак, Пакистан и Афганистан). Нито страдам от мисълта, че не е бил съден от международен съд, защото знам, че не съд е издавал заповедите за атентатите в Мадрид и Лондон.

Би било обаче хубаво тези, които не са на моето мнение и чиято позиция уважавам да проявят същия плам при осъждането на стотиците други убити без съд и присъда терористи, бунтовници или просто защитници на човешки права в Кавказ, Азия, Африка и къде ли още не.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, разни и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Смъртта на един терорист

 1. Longanlon каза:

  изключително ме зарадва с тоя си пост и особено с някои неща от него, които видях че осъзнаваш :)

  • nervousshark каза:

   Да, аз като цяло съм неосъзната и имам нужда от пътеводна светлина.

   • Longanlon каза:

    тва дали си осъзната и тва дали аз осъзнавам че си осъзната са две различни неща, надявам се осъзнаваш :P

 2. Стойчо каза:

  Много точно :)

  Сега можеш да очакваш коментари и за Югославия и защо Костов разруши селското стопанство ;-)

 3. Дончо каза:

  1 и от мен за статията!

 4. Сандо каза:

  На война като на война… Бин Ладен получи точно това, което се опитваше да причини на цялата юдейско-християнска цивилизация. Не може едните да нападат с долни атентати срещу невинни хора, а другите да се бранят с книжки за Човешките права. Бих искал демокрацията да се налага от самосебе си, ама не става така! И затова колкото и голям демократ да съм, никак даже не ми се обсъжда този въпрос, защото войната е несъвместима с хуманизма, но е и също толкова неизбежна. За жалост.

 5. alfredpacino каза:

  Дали е Бин Ладен или Че Гевара, механизмът на убиване е един и същ. Защото това са масови убийци които много добре знаят какво ги очаква . Сега Холивуд ще напише своите нови сценарии. Стига са дъвкали само този Чарлз Старкуедър.
  http://www.trutv.com/library/crime/notorious_murders/mass/starkweather/index_1.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.