25 години

Всяка година на тази дата пускам кратък пост. Тази слагам няколко снимки с мисълта, че много по-страшни от природните бедствия, индустриалните инциденти и ядрените аварии могат да са само хората.

Тези, които са от твоето семейство, твоето село, твоя град, твоята държава. Тези, които могат да запазят ядрения облак в тайна със седмици, да изпратят деца и възрастни да манифестират под топлия, радиоктивен дъжд и да ги оставят да се движат, да се хранят, да играят насред ядрено бедствие, след което да се изпокрият като мишки в бункерите си, построени да ги пазят от народната любов, да си внесат с „валута“ припаси и вода и да се снишат, докато бурята отмине. Защото си мислеха, че всичко им е позволено, включително да обрекат стотици хиляди хора.

Помним.

Един от първите загинали в аварията, шест часа след експлозията. Автор на снимката – вероятно жена му.

На граничния пунк между Западна и Източна Германия почистват кола, идваща от изтока.

На 1ви май 1986та трудещите се в цяла България посрещнаха празника с манифестации, цветя и радост, архив на в. Капитал.

В Швеция заравят заразени животни, 1986 г.

Дете с левкемия и разчертана за операция глава, Украйна.

В болница в Украйна, оперирани от рак на щитовидната жлеза, фотография Герд Лудвиг.

Отделение за раково болни, Украйна, повече в сайта на проекта му After Chernobyl.

И спомените на мой близък приятел.

Реклама

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

26 Responses to 25 години

 1. Longanlon каза:

  тия „мутирали птичи зародиши“ изглеждат точно като новоизлюпени врабчета. явно мутацията им е много опасна и коварна и включва съвършена мимикрия като нормални малки на обикновен животински вид…

  • nervousshark каза:

   Петре, цинизмът ти понякога е нелеп. Вместо да изглеждаш готин, ставаш смешен.

   • Longanlon каза:

    нелепо е да пускаш подобни снимки с такова описание, когато единствената документирана мутация на животни от района на чернобил е при някои видове земни червеи и нито един друг животински вид

    • nervousshark каза:

     Да, донякъде е така, защото повечето хора са мигрирали (виж следващия ми пост), за разлика от хората, които не са имали това право в една огромна територия.

     Къде според теб е проблема в Чернобилската авария? Че е ядрена, че е авария, или че огромни групи хора не са предупредени, не са профилактирани и не са лекувани?

     Защо има повече хора в Украйна с ракови заболявания, отколкото животни?

     • Longanlon каза:

      проблема с аец чернобил е политически – той е бил част от социалистическа икономическа система, бил е собственост на правителството и то не какво да е, а тоталитарно такова.

      това от една страна обуславя строежа и експлоатацията му като ненадеждни по дефиниция и създава предпоставки за аварията, а от друга – типичните за подобни правителства методи за контрол на информацията пречат за адекватна информираност и реакция на населението в и извън Украйна, че даже и на самото правителство (характерните за тоталитарните власти изкривявания на стигащата до тях информация поради страх/угодничество)

      • nervousshark каза:

       да, добре че ми каза какво съм искала да кажа, аз обикновено спестявам подобни обяснения, тъй като имам високо мнение за хората, които четат тук :))))

       • Longanlon каза:

        и аз имам високо мнение за читателите, ама не преставам да се удивлявам какви елементарни неща не знаят иначе интелигентни хора….

        • nervousshark каза:

         не може всички да сме като теб със степен по всичкология :))))

         • Longanlon каза:

          нямах пред вид тебе, а читателите на моя блог – затова съм свикнал да обяснявам по-подробно. а в много области и аз нищо не разбирам…

          • nervousshark каза:

           Гъбаркам се. Аз съм чела тук-таме за мутации на животни, но са най-вечедомашни около Припят, което си обяснявам с това, че увредените диви такива директно от експлозията са отпаднали по естествен начин, а и много са мигрирали за доста време.

          • Longanlon каза:

           не знам защо поставяш знак за равенство между „мутирали“ и „увредени“. мутации при организмите настъпват постоянно, резултат от естествения радиационен фон и именно на това се базира еволюцията. някои мутации от чернобил също несъмнено биха били жизнеспособни, че дори и по-приспособени

        • Гонзомир каза:

         Петър Стойков – интелигент, президент, прецедент и дървен философ на републиката.

         „Експертът Петър Стойков предизвиква учЕни от западни университети и ги бие на… карти“ :)

         http://news.nationalgeographic.com/news/2006/04/0426_060426_chernobyl_2.html

         Не вярвайте на Нешънъл Джиографик, а на Кака Сийка!

   • Makedonski... каза:

    Остави го горкото, нека си мастурбира с евтина ирония. Явно от др. му не става.

    Отделно по темата съм писал и аз. 2 предълги поста + 1 мултимедия. Покрай Фушушима докараха много посещения, което е показателно за истерията на хората. За жалост. Нямада давам линк тук, че да не рекламирам.

    Трагедията за мен е не толкова в аварията, макар да е строено типично за соца – през куп за грош. Премълчаването на БКП си е чиста проба геноцид. Господ да ги избие сички червени болуци.
    И да, има мутации. Има и „чернобилски деца“. Той Пепито нека си хитрее, колко сака.

    • nervousshark каза:

     И аз съм чела доста, и то в чужди издания за засечени мутации и при гръбначни, включитечно птици и риби, но като цяло най-поразени остават хората, поради факта, че са останали там, изложени на радиацията и неинформирани, животните като цяло освен че са мигрирали, имат и по-ефективен естествен подбор от нас.

     • Makedonski... каза:

      На днешно време животинското царство процъфтява там. Най-големите популации на диви прасета, елени и вълци в Европа са именно в горите около АЕЦ „Ленин“. Интересно, при домашните породи има повече изродщини. Кръстоските леко са им скопили жизнеността.

      Ние откакто сме излезнали от пещерите сме спрели с естествения подбор. Това вече дори не го броя. ;) Имаме си медии и оръжия. С тяхна помощ всеки малоумник може да се издигне. Една комунистическа система е най-красноречивият пример. И да, ако бяхме разстреляли 30/40 от ЦК, строени един зад друг за да се пестят куршуми…наистина сега щяхме да сме цъфнали и вързали.
      А то какво, вътрешно-дворцов преврат.

 2. Heth каза:

  снимката ми е позната, но не помня да е споменато че са мутирали, провери си източника:)

 3. Michel каза:

  „Ornithologist Igor Chizhebskiy holds a nestful of newly hatched chicks on a wooded hilltop above the Chernobyl cooling pond. His research compares birth and survival rates of birds born in highly radioactive sites to those in less contaminated areas within the Zone. Surveys of birds, insects, and spiders by Igor and his colleagues indicate that many species are either absent or exist in very low numbers in the Chernobyl region. The diminished bird populations could be caused by radiation directly or may be due to a decrease in food sources such as insects. (Michael Forster Rothbart) #“

  http://www.boston.com/bigpicture/2011/04/chernobyl_disaster_25th_annive.html#photo25

  Като сте се заровили за източника… :)

  • nervousshark каза:

   Ок, махам тази снимка, тъй като не е ясно дали са мутирали или не и пускам нещо друго.

 4. Maria каза:

  Без думи съм, просто не знам какво да напиша… Всеки път, когато мисля за това безумие си представям, че един ден може отново да се случи. В много по-голям мащаб. Дано не съм права…

  • nervousshark каза:

   За мен най-голямото зло е, че едни хора решават, че могат да жертват живота на други, за да не им се разклати режима.

   Бедствия има винаги, авариите също някак си са приемливи на фона на умишленото зло. Не виждам с какво това укриване и лъжи са по-добри от ядрен или биологичен терористичен акт.

 5. Борис каза:

  До Longanlon: Я кажи сега колко убаво беше при другара Тодар Живков и как сега им е хак на японците, и те видят как гръмва централа!

 6. Pingback: 25 години | Bulgarian Blog

 7. kassitra каза:

  Никой не е в състояние да обобщи последиците от Чернобил – нито по отношение на броя на засегнатите, нито по отношение на това за какъв период от време ще има последици…Независимо дали е или се представя за някакъв „специалист“. Обективно е невъзможно.
  Факт е, че аварията в Чернобил е предизивкана от човешка грешка, както и че именно човешката немърливост и абсолютно незачитане на живота са били причина да не се вземат никакви мерки в България. Което е престъпление, откъдето и да го погледнем.
  Пример: бедствието в Япония беше от такъв мащаб, който никой никога не е предвиждал, поради което не е имало предварително подготвени и адекватни планове за действие в подобна ситуация. Обаче японците направиха невъзможното, за да ограничат последиците и го направиха така, както се съмнявам, че някъде другаде могат.

 8. corn flakes каза:

  Реакциите на Франция и Валония също търпят критика: http://www.astrosurf.com/luxorion/tchernobyl5.htm

  http://video.google.com/videoplay?docid=-5384001427276447319#

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.