Голямото мълчание

Росен Босев коментира отзвука (или по-скоро липсата му) от нецензурираната грама на Джейм Пардю с: „Поради една или друга причина, публикуването на нецензурираната грама не впечатли българските медии, като беше отразено само на няколко места. В същото време, документът е своебразна картина на хората и прехода. Той е първото (квази)официално признание за това, което се говореше от ухо на ухо през годините. И без съмнение заслужава внимание.“

От едно известно време си мисля, че управляващите от това и предните две правителства, както и обслужващите ги медии много удобно са се преместили в паралелна реалност, в която информацията е различна от тази в реалността, в която ние живеем.

Фактите, публикувани например от чужди журналисти като Миша Глени, Юрген Рот и други и изтичащи сега в Уикилийкс от много години циркулират в публичното пространство, а статии и разследвания са излизали многократно както в печатни медии, така и в он-лайн издания, лични сайтове и блогове. Не е трудно да се открият зависимостите, да се трасират връзките на премиери, президент, вътрешни министри с олигарси като Валентин Златев, престъпни босове като Младен Михалев, местни феодали като Георги Гергов, червена номенклатура като Огнян Дойнов и Андрей Луканов и международни престъпници като Майкъл Чорни и Робърт Максуел, и то само с 2-3 търсения в google.

Дори когато подобни разследвания излязат в чужди медии, отзвукът тук е единствено сред едни няколко хиляди будни човека, които се вълнуват истински и не са доволни от начина, по който протича живота ни вече над 20 години, а ако случайно някой от замесените благоволи да продума нещо, то обикновено е „антибългарска кампания“, „националноотговорни“, „ще заведем дело за клевета“ или контраатаки срещу разследвания в типично кагебистки маниер.

Аз самата не спирам да се учудвам как така не се стига до огромни скандали, обществено недоволство, оставки, падане на цели правителства, след всеки един материал, в който се виждат ясно зависимостите и преливането между власт и престъпност, но ако не става въпрос за някакво явление от областта на физиката, то причината за надменното мълчание, с което се подминават фактите и въпросите е стигналата крайна фаза арогантност, безочие и гьотференщина у едни и безразличието и отчаянието у други.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

22 Responses to Голямото мълчание

 1. Николай Василев каза:

  При положение, че медиите мълчат, много от хората изобщо няма да чуят за случая. Затова и не реагират.
  По време на работа обикновения човек няма време да рови за допълнителна информация в повече от това, което медийте му „сервират“, така че е нормално хората да не са информирани.
  Естествено, друг е въпроса колко от тях дори да го чуят ще се замислят над това и ще решат, че е необходимо да се вземат някакви мерки…

  • nervousshark каза:

   Проблемът има много измерения, като медиите изобщо не играят ролята, която уж имат, но лошото е, че дори когато в тях излиза нецензурирана информация, хората вече не реагират…

   • Михаил каза:

    Ами при повсеместното качество на медиите, половината хора си мислят, че както лъжат за всичко, лъжат и за това.
    Освен това синдромът на Божо Димитров за „България на три вселени“ яко тресе огромна част от населението.
    Те не вярват на нищо западно, защото по презумпция е западна конспирация – може би заради Беринския конгрес и Ньойския договор, което май е единственото което знаят за Третата Българска държава.
    Виж ако в Правда го напишат тоя текст от уикилийкс, или руския посланик го каже, глей к’во става!

    В несвързана с горното бележка: Мисля че вместо „разследвания“, имаш предвид „разследващия“ в предпоследния параграф

 2. da original каза:

  усещаш драмата на блогъра :)

 3. da original каза:

  докато пишеш блог се научаваш и да четеш, за това ти влиза в пъти повече информация от „нормалния гражданин“. а той ходи на избори и си ги избира все едни и същи

  дори не съществува алтернативна партия на цялата тази помия

  • Михаил каза:

   Ако можеше гореписаната върхушка да поддържа само една заблуда у населението, то тази за „Липсата на алтернатива“ щеше да изберат!
   Не казвам че някой е идеален, но „всички са маскари“ е пълна абдикация от мисленето.

 4. Pingback: Голямото мълчание | Bulgarian Blog

 5. emaiv каза:

  Масово хората не реагират, защото са интертни, мързеливи, „заети“, глупави, необразовани, отчаяни или просто мърляви. Някои се прикриват и с думите, че са просто „обикновени“ хора. Това е, защото ги е страх или им изглежда прекалено сложно да отстояват правата си и да се борят за нормално, съвременно съществуване.
  Онези хора, които реагират на случващото се са нормалните граждани. Със своя морал и възпитание те могат да живеят навсякъде по света без особен проблем и без да създават криминална обстановка, където и да се появят. Много от „нормалните хора“ избират да продължат да живеят в България. Иска ми се страната да бъде такава, че те да не съжаляват ежедневно за избора си. Уви, именно върху тях се крепи надеждата, че в България все още има шанс да се случат много -много неща, да се върви напред. Реалността е, че страната е изостанала драматично и икономически, и морално. Затова не е чудно, че хората не реагират на нищо. С по-висок стандарт и по-високо образование и прагът им на чувствителност ще се промени. Тогава те ще престанат да гледат на себе си като на жертви.

 6. Междувременно получихме едно рамо от Wikileaks, който изтипоса нецензурираната грама на официалния си сайт, като дори нахока Гардиън, че са я цензурирали.

  http://wlcentral.org/node/1490

  Вчера в повечето информационни сайтове грамата беше отразена като току що публикувана във Wikileaks. БГНЕС дори открадна нашия превод едно към едно без да споменава вредни сайтове като Биволъ или Болканлийкс . Изобщо, веселба.
  Поздрави на собственика на блога.
  Атанас

 7. Видя ли това? http://ruslantrad.com/?p=8220

  Грамата е най-малкото обезпокояваща…Трябва да има реакция, всичко друго ще е безумно мълчание и минус.

  • nervousshark каза:

   Видях, само че знаеш ли какво е още по-обезпокояващо? Че тези неща са писани и преди 10-12 години от хора като Невена Гюрова, Люба Манолова и Георги Тамбуев, че дори и Костадин Чакъров, даже и книги имаше издадени. Бивол е отскоро, както и Уикилийкс.

   Това, че сега има блогове, които пишат, не променя ни на йота всеобщата димна завеса и мълчанието зад нея. Ако поразровиш и потърсиш стари книги, ще видиш, че факти се изнасят от 20 години насам, и всеки път ни е като за първи път, трае по месец и после пак наново като пак за първи път. Ама нали се сещаш, че дефлорацията е веднъж, останалото е…

 8. Владо каза:

  Генова, дори коментарът ти е по-дълъг от писанийцето в Капитал… В блог на Капитал… Не става така. Добре, че Дневник пусна текст що годе навреме, та изми малко очите на сингапурската медия: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/15/1059702_bolkanliiks_pusna_necenzurirana_grama_za/

  • nervousshark каза:

   Моето е коментар към странната амнезия, циклична, на власт, медии и граждани, Влади. Айде да се хванем на бас, че след 2 месеца пак ще се изненадаме на Тим и Кюлев?

 9. Владо каза:

  Така де, на това е коментар, чета аз. Ама дори и като „коментар към странната амнезия, циклична, на власт, медии и граждани“ е по-информативен и доста по-аналитичен от блога на Капитал. Та, исках да кажа по-горе, и Капитал влиза в голямото братство на ослепели и оглушали медии.

  • nervousshark каза:

   Не е точно така, Капитал от 95та насам е писал по тези въпроси, сега събрах един наръч линкове и ще го пусна. и не е само Капитал, дори труд през 90те пускаше разследващи поредици… Естествено, имат и огромни прегрешения, но не е като да е нямало информация през тези 20 години.

 10. Симеон каза:

  Сега отварям блога. Мислех да коментирам , следното
  „Аз самата не спирам да се учудвам как така не се стига до огромни скандали, обществено недоволство, оставки, падане на цели правителства, след всеки един материал, в който се виждат ясно зависимостите и преливането между власт и престъпност, ………, то причината за надменното мълчание, с което се подминават фактите и въпросите е стигналата крайна фаза арогантност, безочие и гьотференщина у едни и безразличието и отчаянието у други. “
  Първият -Василев, го е казал -медиите мълчмат или разправят друго !
  Трябва да разберем една проста истина, че не е важно какво става, а как се обяснява.

 11. Milen каза:

  Е хубаво де. Тия неща си ги знаем от години и какво? Аз наистина съм обикновен гражданин. Какво предлагате да направя? Не виждате ли, че „мафията“ контролира медии, съдебна система, полиция, прокуратура, народно събрание… Това са хората, които могат да променят нещо. И това нашето не е мафия, а по-скоро „свински черва“.
  На обикновения човек му остава само да псува, да гласува и това е. А и изборите се манипулират умело от медиите.

  • emaiv каза:

   Ей, „обикновения човек“… Кое ви е толкова обикновеното? Че живеете в необикновено мръсна за европейска страна кочина ли? Това „обикновено“ съществуване ли е? Панелен блок с мръсен вход? Мръсен автомобил по прашни пътища? Най-ниското заплащане в Европа? Най-кофти работна атмосфера? Най-намръщени и недоволни хора? Кое е „обикновеното“ в това? На ваше място, бих се ядосала, а не примирила. Не виждате ли, че няма смисъл от пасивност?

 12. Milen каза:

  Итересно ми е ти къде живееш? АЗ ПАК ПИТАМ – КАКВО ДА НАПРАВЯ? Да взема заложници и да заплаша, че докато не арестуват хората в списъка, няма да ги пусна? Да си купя няколко газови бутилки като оня от Пловдив? Или да си купя еднопосочен билет за някоя „бяла“ страна и да мъмря с поучителен тон, хората останали в България? Да изчистя улиците? Да пребоядисам входа? Да …?
  Лично аз се спирам на вариант 3, но няма да мъмря никой.
  П.П. Колата си ми е чиста, атмосферата в офиса не е толкова зле и стандарта на живот, който водя не е много по-нисък от този на мои колеги в чужбина.

  • emaiv каза:

   Ето, Милен – сам си противоречите – казахте, че има мафия, която котролира съдебната система, полицията, прокуратурата, народното събрание. Медиите ви се струват лъжливи и манипулиращи обществото. А ВИЕ САМИЯТ казвате, че ИМАТЕ ДОБЪР СТАНДАРТ, по-висок от на много българи в чужбина, че атмосферата в офиса ви е добре, а колата ви е чиста. Именно това е причината, навярно, да не се бунтувате срещу социалната несправедливост в България. Просто няма смисъл да си нарушавате спокойствието. И когато стане дума, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ ТАКА В ТАЗИ СТРАНА, единствената ви реакция е „А аз какво да направя?“ Ами ще ви кажа какво да направите – следващият път когато НЯКОЙ ОГРОМЕН ДЖИП опръска с кал чистата ви кола, не се свивайте като мижитурка и не си трайте, ами излезте на протест срещу МАФИЯТА, организирайте нещо, развалете си спокойствието малко. Когато казвате, че атмосферата в офиса „не е толкова зле“, може би забравяте, колко много повече бихте могъл да печелите, ако НЕ БЕШЕ ОНЗИ ШЕФ, ОНЗИ КОЛЕГА, ОНЗИ ДАНЪК или АКО НЕ БЯХТЕ В БЪЛГАРИЯ. Истината е, че всички газим в тази помия, но само някои си го признават. Другите замазват положението и се наричат „обикновени хора“.
   Питате ме къде живея. В момента съм във Виена и може би това е причината да съм по-смела в изказванията си, по-критична и по-нетолерантна към такива като вас, защото много по-ясно виждам проблемите на България от „тази бяла страна“, в която съм, а много по-малко мога да направя по въпроса от вас (защото съм далече). Това не ми пречи да съм инициативна, да заемам позиция и да критикувам онзи микрокосмос, който сами сте си създали в България. Просто знам – няма затворени системи. Вашето добруване не може без добруването на цялата страна, а добруването на света не може без благоденствието на една дадена страна. Затова ако се замислите малко, вашата небрежност и спокоствие отдалече изглеждат просто отвратителни. И запомнете едно: няма „обикновени хора“. Вашата чиста кола в София сама по себе си е необикновено явление, ще ви кажа.

 13. emaiv каза:

  Милен, съжелявам за рязкия си тон. Вярно е, че не си сдържам нервите, но това е защото цялата тази мафиотско-бандитска обстановка в България е просто отвратителна, а на мен ми се ще все пак да се върна там. Това си е моята родина. Не желая да ви обидя по никакъв начин, но недейте да казвате, че нищо не може да се направи. Напротив – може и трябва поради изброените по-горе причини. Гласуването е най-малкото нещо. Като начало не разрешавайте на никой да ви обижда, защото е безсмъртна мутра със скъпа кола.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.