Ветеринарите

Ветеринарите Мирослав Найденов и Йордан Войнов даряват конфискувано агнешко на 3ти март на дом за възрастни хора заедно със социалния министър Тотю Младенов. Снимка news.bg.

„Ветеринарите“ не е заглавието на лош хорър или полицейска акция, но съвсем спокойно хегемонията на Мирослав Найденов и Йордан Войнов може да се категоризира в жанра на лошо режисирания, манипулативно-популистки политически ПР с елементи на корупция.

И докато за първия, министър на земеделието и храните напоследък непрекъснато се пише покрай безумните му идеи (които на всичкото отгоре осъществява с отчайваща лекота), като стандарти, секвестиране на „дупета“, показни акции, дублиращи органи за контрол на цените и включване на пенсионери в лова на спекуланти, то за втория, отскоро директор на новата мега-структура Агенция по храните досега положението в публичното пространство беше „или добро, или нищо“.

За съжаление обаче кадърът на Найденов явно е решил да върви смело по стъпките на патрона си, с популизъм, неадекватни изказвания и стряскащи идеи, което не би било толкова притеснително в сегашната ни политическа реалност, ако в интервю за „Стандарт“ от изминалата седмица (на което единствено Капитал обърна внимание) Йордан Войнов не си беше позволил тези думи:

„Мисля, че в тези малки магазинчета в селата освен хляб, сол и  захар друго няма какво да се предлага. Селата са населени предимно със стари  хора, когато внуците дойдат на гости, ще напълнят багажника, ще заредят  хладилника. Смятам, че е по-добре така да бъде решено, отколкото да има богат  асортимент, с който изпускат нещата от контрол.“

Тази реплика е в контекста на идеята му да забрани продажбата на 90% от видовете стоки в малките, смесени магазинчета, тъй като в момента липсва контрол. Разбира се, много по-лесно е да забраниш нещо, вместо да го регулираш, да направиш предписания и след това да контролираш, само че…

1. Голяма част от дребните бизнеси на десетки хиляди семейства е в сферата на търговията с хранително вкусови-стоки. Те вече издъхват в резултат от кризата, безработицата в големи региони на България, смазващата конкуренция на големите вериги и невъзможността да ползват същите отстъпки и преференции от доставчици.

Идеята в бакалиите да се продават единствено хляб, захар, сол и евентуално вафли ще насочи клиентите им към големите вериги (тук се замислям доколко изобщо тази безумна идея е случайна). Процентът на домакинствата, които живеят с доходите от такива магазинчета е доста голям и в някои населени места те са единствената форма на предприемачество, бидейки и галантерия, пасмантерия и селска кръчма.

2. Нагло и грозно е отношението към възрастните хора на село, които според г-н директора Войнов явно нямат кой знае какви нужди и право на сносен живот. Поради липсваща реформа те нямат адекватен достъп до здравни услуги и аптеки, поради липса на нормална транспортна мрежа нямат достъп до големи магазини и други услуги в по-големите населени места, доходите им са под всякакъв минимум, а младите семейства отдавна са се изселили, защото в селата наистина няма НИЩО.

Арогантно е да искаш една баба на 78, която даже вече не може да си копае градинката да живее на хляб и сол и да чака нечия помощ, и то от деца и внуци, които цяла седмица работят, живеят далече, имат свои деца и грижи. Нереално е в 21 век държавата да прехвърля своите отговорности върху семейства, неформални общности и добрата воля за благотворителност.

3. Също толкова важно за икономиката на държавата като точка 1 е стряскащото прозрение, че от година и половина не се отделя никакво внимание на земеделието. Министърът, ветеринар по образование и ветеринарен администратор и комсомолец по трудов стаж за цялото време, прекарано на този пост обсъжда, взема мерки, прави стратегии и акции с кодови имена единствено в сферата на храните, а земеделието е зарязано изцяло, и то при неусвоени евровондове, огромна корупция около тях, проблеми на малки и едри производители, картели при изкупуването, издъхващо животновъдство, липса на модернизация, неефективно производство и хиляди други неща, които трябва да бъдат пуснати в действие незабавно.

Не бих си позволила да се разпростирам по тази тема, но положението започва да става твърде притеснително, тъй като голяма част от икономиката в момента се управлява от хора, които нямат нито капацитета, нито желанието за положителна промяна, а обвързаността с ДПС и фирми само допринася за общата картина на шумна клоунада насред отчаяна безизходица.

В това чудесно и тежко за четящия интервю на Димитър Бъчваров има една много по-реалистична картина за случващото се у нас, прикрито от розови акции и медиен пушек.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Ветеринарите

 1. Longanlon каза:

  този е кретен. друго обяснение нямам.

 2. nervousshark каза:

  Те са двама тия, като сиамски близнаци измежду много…

 3. Maria каза:

  Гнусен цинизъм и висша форма липса на разум – само това мога да кажа за тези хора…

 4. Ивелина каза:

  Възрастните хора, не само нямат достъп до големите вериги, а и често си пазаруват от малките бакалии с отложено плащане – до пенсия! Хората се познават, вярват си и се подкрепят. Ако им отрежат и тази опция – те на практика биват обречени на глад.

  • nervousshark каза:

   Благодаря за вметката за отложеното плащане, пропуснала съм това, но е много важно!
   Не само възрастните, в градовете с голяма безработица и хората на млада и средна възраст пазаруват на вересия.

 5. От това, което прочетох в тази статия… останах без думи. Толкова яростен цинизъм аз не съм срещал. В „белите“ страни такива хора ги уволняват, а в другите просто ги пребиват с камъни. Къде сме ние?

 6. Marfa каза:

  Ма не е само вересията. Що за малоумие е това? Трудно ми е да повярвам, че изказването е истинско. Понеже не можем да упражним контрол върху предлаганите стоки, ще забраним да се предлагат стоки. Кое следва? Да забраним колите, щото хем не можем да асфалтираме читаво произволен пътен участък, хем не можем да упражним контрол върху скоростта, предпазните колани и хората, дето карат без книжка. Явно духът на Туркменбаши е жив и витае из министерския съвет, шушнейки неосъществените си приживе идеи в ушетата на българските си колеги.

  • nervousshark каза:

   Истина е… И може да се каже много още, но нахвърлях основното :(

   Аз лично бях потресена, и така работи цялото правителство – забрани, ако не стане, дублиращи органи, ако не стане, показни акции, но работа НЕ СЕ върши…

 7. Eneya каза:

  Почти не мога да повярвам.
  Това освен да е цел да се избият пенсионерите, аз не виждам друга причина.
  Защото не може да се вдигат постоянно лекарствата (еле пък хроничните), пенсиите да са мизерни, да няма никакви подпомагания, да се ограничава достъпа до храни (особено в по-малките населени места) и това да е обикновена некадърност.
  Напротив, това си е съвсем умишлено, съвсем целенасочено възрастните хора да бъдат уморени от глад, студ и липса на елементарни грижи.

  Това вече не е престъпна небрежност, това е… де да знам… заговор? Конспирация? Как се води това в законника, когато се правят промени, чиято основна цел е да са в ущърб на дадена група хора на база пол/раса/етнос/възраст/образование?

  Не беше ли дискриминация и не беше ли незаконно?

  • nervousshark каза:

   Умишлено не е, няма нужда в случая от теории на конспирацията и истерия.

   Имаме управление, предшествано от 2 други, които не знаят какво правят, не искат да го направят и не се захващат. Работи се на парче, не се правят реформите, повечето неща са закъснели с 20 години.

   От това страдаме всички, просто най-засегнати са най-слабите. От подобно решение ще пострадат десетки хиляди дребни предприемачи също, а българската икономика няма нужда от това.

   Добре е не само правителството, а и ние да спрем да мислим на парче и да търсим други виновни. Трябва да се вгледаме в цялостната картина и да видим защо сме се докарали дотук, какво в момента е най-належащо и кой може да го свърши. Останалото е булшит и лаладжийство, което слушам от 89та насам.

 8. Сандо каза:

  За никого вече не е тайна, че операцията по съставянето на герберското правителство бе проведена под кодовото название “ Дебилите“. За мерна единица при избирането на министри очевидно е избран задникът на Боян Радев в партер – нужно е било държавните функционери да притежават подобни нему (на задника демек) интелектуални качества.

 9. Marfa каза:

  Единствената утеха е, че просто няма му мине номерът на тоя хуамноид. Но самият факт, че въобще тая простотия му е минала през онова, което в неговия случай минава за ум, е страховито. За Бога, това чудо е шеф!То управлява! Има власт и при това не малка! А стига бе…

  • nervousshark каза:

   Вероятно точно тази дивотия няма да мине, но първо ме притеснява начина му на мислене, и не само, и второ забележи на Миро Найденов как всичко му се получава досега…

   • Marfa каза:

    Да де. То ако това не мине, все ще успее да прокара някоя друга гениална идея. Но наистина, забавно е как това се промъкна някак ей тъй, под сурдинка, че да не би някой случайно да го дочуе. И коментари само в Капитал. Пфу.

 10. Emil A. Georgiev каза:

  Аз мислех, че едва ли некой ще надмине Петър Димитров, но съм се лъгал, уви…

 11. Longanlon каза:

  по-добре да забраним продажбите на храна в малките магазини, отколкото цената там да бъде „неконтролирана“

  това е мисленето на „регулиращия цените“ и „борещия се със спекулация“ мозък по принцип:

  по-добре да няма салам, отколкото да има, но на цена която не му харесва

 12. Това е просто част от шоуто на ТИМ

 13. Pingback: Ветеринарите | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.