Културно-битово преброяване

Докато преглеждах картата за Преброяване 2011, ми направиха впечатление 2 съществени разлики в сравнение с това от 2001ва година, които не знам доколко отразяват някакви български специфики, но пък със сигурност говорят за сериозно изоставане от европейските тенденции (в сравнение например с балтийските държави, които имаха подобен на нашия старт).

Разлика първа: преди 10 години ми се наложи да преброя освен предметите на бита като телевизори, хладилник и разни други подобни, също така и всички книги, което си беше едно доста трудоемко задание. В картата от тази година книги няма. Няма и графа „други“, като и в указанията за преброяване липсва думата „книга“.

За сравнение – в Закона за преброяването 2001, в Допълнителни разпоредби, т.11 изрично е пояснено че: „Културно-битови предмети за дълготрайна употреба“ са: цветен телевизор; видеокасетофон; видеокамера; сателитна/кабелна телевизия; музикална уредба; домашен телефон; мобилен телефон; домашен компютър; готварска печка с фурна; микровълнова печка; автоматична перална машина; автоматична миячна машина; хладилник; фризер; лека кола/минибус; лодка/яхта; книги и компактдискове в домакинството.“

В картата и указанията за 2011 година думата култура или културен изцяло липсва, а формулировката е: „Битова осигуреност на домакинството“, като 15те въпроса можете да видите на приложената илюстрация. Сред тях срещаме климатик и гаражна клетка.

Разлика 2ра: в закона и картата от 2001ва липсва думата „грамотност“ в какъвто и да е било контекст. През 2011 на населението е зададен въпроса: Грамотен ли сте? Проблемът с намаляването на грамотните или четящите хора у нас е повече от сериозен, за това съм съгласна и като че ли това е другата страна на медала с изчезналите от въпросника книги, което според официалните обяснения е заради „трудности по преброяването“. И бройката не само трябва да се замери, но трябва да се търсят варианти за разрешаването на този проблем.

През 2011та обаче е още по-нелепо от „културно-битовите“ предмети като компактдискове и книги в началото на века да не се премине към измерване на информационната осигуреност на населението, колко от гражданите и по-какъв начин използват интернет, колко от тях имат електронен подпис и си общуват с администрацията он-лайн, какъв процент от притежаваните книги от общия брой вече са дигитални, колко хора имат четци, таблети, ползват смартфоните си за четене, пазаруване, писане и така нататък, експертите сигурно могат да навлязат в много по-голяма дълбочина.

Не знам какви точно са заложените цели в картата, но ми се струва, че във време, в което технологиите се развиват със скорост, която трудно може да се измери, в една голяма част от света продажбата на електронни книги почти надминава тази на хартиени, а таблетът или е-четецът се превръщат в повече от необходимост, липсата на подобни въпроси в националното преброяване, което ще се използва за какво ли не през следващите 10 години е най-малкото недалновидно.

Да, процентът на притежаващите/ползващите/четящите дигитални книги сигурно ще е незначителен, някъде под 1%, но ми е много любопитно през 2021ва или 2031ва, когато сигурно скандинавските и балтийските граждани ще се телепортират през интернет ние с какво и с кого ще се сравняваме. На фона на какви точно статистически данни и анализи ще се изгражда е-правителство, за което вече са изсипани куп пари и ще се преминава към нов тип обучение в училища и университети? И как тези стотици хиляди неграмотни хора ще могат да използват административни услуги он-лайн?

Но не, ние от културно-битови предмети преминаваме към битовизми, като климатици и гаражни клетки (които не са броени през 2001ва). Въпросите около въпросите, касаещи септични, помийни и изгребни ями, които все още съставляват огромна част от „канализацията“ на България няма да коментирам.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

26 Responses to Културно-битово преброяване

 1. longanlon каза:

  който има дигитални книиг, поне на сегашния етап в България, със сигурност има и множество хартиени – просто хората които четат… ами … четат :)

  • nervousshark каза:

   Това е така, въпросът е че според мен изследването вместо да надгражда, прави нещо съвсем друго. Какво, не знам, щото тези климатици днес ги има, утре може и да ги няма, като изгорят всички осаки и не могат да се теглят нови кредити.

   А гаражните клетки с няколко нови наредби могат много бързо да изчезнат…

   • Самбата каза:

    Преброяването се отнася към критичен момент 1.02.2011!!! Все едно се прави снимка на страната! Иначе милионо, „ако-та“ има. Има указание! Четете бе хора!

 2. гт каза:

  Целите на това общоевропейско изследване са некултурни.

  Затова ни броят съдомиялните машини и полезната?! площ…

  Кой ще ти брои книги и котки, или пък обичаш ли шоколад и колко…

  :-)))

 3. Huku каза:

  Хах, НСИ променя формулярите на годишните финансови отчети всяка година (!), (к’ва съпоставимост, к’ви 5 лева), с’я за едно преброяване през 10 години ще се кахърим. А, иначе, сметката на интернет покритието е елементарна: някой от домакинството (грамотен седмокласник) „преброява“ всички (себеси, неграмотното си 4-годишно сестриче, полу(не)грамотните си родители, баба и дядо) и ей ти ги 6 човека „интернетаджии“, а BG-то – най-интернетаджийско във Варшавския договор и част от страните, членки на НАТО. :)

 4. ekaterina каза:

  Въпросникът наистина е постен. Можеше да го използват за значително повече полезна информация, която да се събере.

 5. Елисавета каза:

  Магда, за грамотността – ако си под 8 години, автоматично се водиш неграмотно лице, дори и да знаеш да пишеш на ръка, на компютър, в пясъка…

  • nervousshark каза:

   Добре де, ама 8 годишното лице преброява ли се отделно? Обърках се съвсем.

   Надявам се все пак после да изчислят възрастовите групи на неграмотните.

   • Елисавета каза:

    Да, едни познати вчера ми казаха, че са си преброявали и детето като част от домакинството, явно трябва… така то директно излязло неграмотно, въпреки, че е във втори клас и говори и пише на български и английски. :)

    • nervousshark каза:

     Ама това е малоумно, вместо да преброят грамотните деца под 8, и на 3-4 някои четат и пишат…

    • Sash каза:

     Детето е част от семейството, а домакинство и семейство са различни неща.

    • Мила каза:

     Всъщност въпросът беше: а) грамотен; б) неграмотен; в) дете под 8 г. Не че детето е неграмотно, просто изследването не се интересува от това дали е грамотно. Та така…

 6. vngmg каза:

  Какви са основните ви доходи? Това беше най-симпатичният въпрос като се има в предвид че се задава на деца грамотни или неграмотни.

  • Самбата каза:

   Ами, пише се, че се издържа от друго лице в страната! Четете указанията бе хора! Всичко е премислено! Или поне възможните отговори четете!

 7. Eneya каза:

  На мен ми е интересно как правят сравнителните анализи, при положение, че въпросите всяка година са различни?

 8. shannara каза:

  Някой да е успял да попълни онази първа тестова анкетна карта и да си спомня дали там имаше въпроси за книгите? Когато се опитах тогава да попълня информацията се изнервих още на първата група въпроси заради подробните въпроси за размери на стаите и типа сграда и изоставих цялата анкета.
  Иначе въпросите за културата явно нарочно са пренебрегнати. На страницата на НСИ последните качени актуални данни са от 2007 г. и съвсем не са весели. Населението не чете.

  • Бай Гошо дет мирише лошо каза:

   Всъщност по последни данни на браншови организации (доста по-точни от тези на НСИ по мое скромно мнение) от 2009 населението чете 2 пъти повече отколкото през 2007!

   • nervousshark каза:

    И аз имам подобни наблюдения, колкото и да е странно.

    Проблем е отношението на държавата, която няма визия. Или има, ама по отношение на септичните ями.

   • shannara каза:

    Кои браншови организации? Освен за Асоциация българска книга не се сещам за други…

    • Цанко каза:

     Само не разбрах в строителствто освен ръководители и работници други не очастват ли

    • Бай Гошо дет мирише лошо каза:

     http://www.lib.bg
     http://www.slovo.bg/pisateli/index.php?p=history
     http://union-chit.hit.bg/index.htm

     Но иначе изследването, за което говоря мисля, че беше именно на АБК, но за съжаление сега не мога да го намеря и не ми се търси. Доколкото си спомням, се твърдеше, че основна роля в повишения интерес на българина към литературата били достъпа до електронни книги (особен бил приноса на chitanka) и на инициативата „Голямото четене“…

     Както и да е, съгласен съм с Акулата, че това преброяване можеше да си постави по-високи цели, но явно другарите/ките чиновници от „статистиката“ са предпочели да пренапишат въпросника от 1944-а за n-ти път…

 9. Pingback: Културно-битово преброяване | Bulgarian Blog

 10. Ликуид Снейк каза:

  Нито физически, нито онлайн ще се преброя! Предоставянето на лична информация за лицето е в разрез с конституцията и НАКЪРНЯВА СИЛНО ЧОВЕШКИТЕ СВОБОДИ!!!
  Които от вас е запознат с идеята „Цайтгаист“ е наясно с всичката помия с, която ни заливат управляващите и изобщо властта. За пример ще дам въвеждането на технологията за личните карти с чиповете имплантирани в човешкото тяло, камерите, които записват по 24 часа в денонощието по улиците и т.н. След някоя и друга година ще ни накарат да си плащаме въздуха, който вдишваме всяка секунда.
  Искам да попитам кой закон ме задължава да се преброя?
  А вие продължавайте да се преброявате….
  И да им давате купища информация с, която да ви манипулират и промиват мозъците по-лесно.
  Без повече коментар по темата.

 11. Симеон каза:

  „Културно-битови предмети за дълготрайна употреба“ са:
  …..
  Съвсем основателно някои от посочените предмети преди 10 години вече не са за „културна употреба“. Телевизията например стана средство за антикултурно възпитание. Дали поради изтичането на по качествените хора или поради снижаване на нивото на културата и в медии и в образование, но процесът е видим…..
  ПС. Ликуид снейк има основание. Но за огромен брой хора заплахата от глоба и невъзможвността да се съдят с НСИ за нейната неправомерност е решаващ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.