Сега опесъчаване, а след това?

Вчера алеите в градинката на Кривата река се оказаха посипани със солидни количества пясък, както може да се види от приложения доказателствен материал.

Както всяка година, аз и тази задавам един въпрос: кой после ще отмие от този град солта, пясъка и химията? Улиците в Кривата река не се мият, освен по-главните веднъж на 2 години, когато има местни избори (което значи, че тази година може да ни огрее), като положението е същото в целия град.

Проблемът обаче не е само в недосвършената работа на общината, която явно смята, че нахвърлянето на пясък с лопата тук-таме е нещо страхотно, заради което заслужават овации.  Огромен проблем освен безразборното и ненужно изсипване на химия и пясък е, че те остават,  и остават, докато снегът на следващата зима ги затрупа, за да не се виждат.

Няма по-жалък, мърляв и прашен град от София, когато се разтопи последният сняг – всичко е сиво-кафяво, а вятърът вдига тонове боклуци и пушилка, които всички дишат. Никой не знае какво точно има в разсипаното от общината, а и при създалите се обстоятелства е по-добре да знаем може би, тъй като това означава да не мигнем от ужас и притеснение. Същият пепеляк отива по фасадите, колите, листата на дърветата, в къщите, а децата получават странни кашлици и алергии.

Аз разбирам, че е трудно във времена на криза да се нагласи бюджета, но това положение съществува от дълги години. Както плащам, за да не се пързалям и улиците да са изчистени, така плащам след това някой да отмие шлаката и другите неща, чието място не е в белите дробове на жителите на София.

Сега се оказа, че парите за снегопочистване са свършили в началото на зимата, после ще се окаже, че парите за миене са свършили още преди началото на пролетта, като за Великден ще се измият 3 централни улици, по които минават кортежите на Борисов, но мен това не ме интересува, защото подобни грешни разчети говорят само за едно: лош мениджмънт, лошо управление на финансите, лошо планиране и може би за поредното източване на средства.

И понеже ми е писнало да живея в най-мръсния град, искам той да бъде чистен и мит, за което си плащам всяка година.

Снимките са направени с личното ми СРС.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

10 thoughts on “Сега опесъчаване, а след това?”

 1. Привет,

  Идеята на оставянето на пясъка след стопяването на снега е да се преизползва при следващото падане на сняг. Тогава той възпрепятства лесното замръзване на улиците (и шосетата). Целта е да не се прахосва пясък след част от този, който е изсипан, е все още по настилките.

  Разбира се, това се отнася за периода на една и съща зима. Както ти споменаваш, след като зимата свърши, пясъка трябва да се измие.

 2. Аз говоря за края на зимата, тъй като след това никой не си прави труда да почисти града. Не искам да мият всяка седмица, защото съм реалист и ми е ясно какво е положението с приходите на общината и стойността на миенето, но искам едно основно почистване от натрупаното през зимата.

 3. А после? После лесно. След първия по-обилен пролетен дъжд ще се запушат каналите (тези, които все още не са!) и ще се наводним. За поредна година.

 4. Тъжното е че живеем в България и неуредиците са много, но няма и изглед да се оправят скоро май :(

 5. След това-химическо чистене, метли за циганите, бурен вятър, маски за лице, опашки в болниците, по-високи данъци/не дай боже/, избори до дупка и накрая самолетен билет.

 6. Пясъкът е по-незначителен като фактор за замърсяването от калта например. А калта идва оттам, че липсва трева. Би трябвало навсякъде, където няма настилка да има трева и тя да се поддържа. Ама и това става с пари, а тях все ги няма. А ги няма, защото няма желание да ги има, т.е. има ги, но не там, за където са

 7. Пясък има не само в София. Пясък хвърлят и в Пловдив. Отвратително гадно е в края на зимата. Като духне един вятър, и всичко отива във въздуха, за да го дишаме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s