Сега опесъчаване, а след това?

Вчера алеите в градинката на Кривата река се оказаха посипани със солидни количества пясък, както може да се види от приложения доказателствен материал.

Както всяка година, аз и тази задавам един въпрос: кой после ще отмие от този град солта, пясъка и химията? Улиците в Кривата река не се мият, освен по-главните веднъж на 2 години, когато има местни избори (което значи, че тази година може да ни огрее), като положението е същото в целия град.

Проблемът обаче не е само в недосвършената работа на общината, която явно смята, че нахвърлянето на пясък с лопата тук-таме е нещо страхотно, заради което заслужават овации.  Огромен проблем освен безразборното и ненужно изсипване на химия и пясък е, че те остават,  и остават, докато снегът на следващата зима ги затрупа, за да не се виждат.

Няма по-жалък, мърляв и прашен град от София, когато се разтопи последният сняг – всичко е сиво-кафяво, а вятърът вдига тонове боклуци и пушилка, които всички дишат. Никой не знае какво точно има в разсипаното от общината, а и при създалите се обстоятелства е по-добре да знаем може би, тъй като това означава да не мигнем от ужас и притеснение. Същият пепеляк отива по фасадите, колите, листата на дърветата, в къщите, а децата получават странни кашлици и алергии.

Аз разбирам, че е трудно във времена на криза да се нагласи бюджета, но това положение съществува от дълги години. Както плащам, за да не се пързалям и улиците да са изчистени, така плащам след това някой да отмие шлаката и другите неща, чието място не е в белите дробове на жителите на София.

Сега се оказа, че парите за снегопочистване са свършили в началото на зимата, после ще се окаже, че парите за миене са свършили още преди началото на пролетта, като за Великден ще се измият 3 централни улици, по които минават кортежите на Борисов, но мен това не ме интересува, защото подобни грешни разчети говорят само за едно: лош мениджмънт, лошо управление на финансите, лошо планиране и може би за поредното източване на средства.

И понеже ми е писнало да живея в най-мръсния град, искам той да бъде чистен и мит, за което си плащам всяка година.

Снимките са направени с личното ми СРС.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Сега опесъчаване, а след това?

 1. Николай Василев каза:

  Привет,

  Идеята на оставянето на пясъка след стопяването на снега е да се преизползва при следващото падане на сняг. Тогава той възпрепятства лесното замръзване на улиците (и шосетата). Целта е да не се прахосва пясък след част от този, който е изсипан, е все още по настилките.

  Разбира се, това се отнася за периода на една и съща зима. Както ти споменаваш, след като зимата свърши, пясъка трябва да се измие.

 2. nervousshark каза:

  Аз говоря за края на зимата, тъй като след това никой не си прави труда да почисти града. Не искам да мият всяка седмица, защото съм реалист и ми е ясно какво е положението с приходите на общината и стойността на миенето, но искам едно основно почистване от натрупаното през зимата.

 3. NP каза:

  А после? После лесно. След първия по-обилен пролетен дъжд ще се запушат каналите (тези, които все още не са!) и ще се наводним. За поредна година.

 4. nervousshark каза:

  Е да, ама първо ще се надишаме хубаво.

 5. Хороскопи каза:

  Тъжното е че живеем в България и неуредиците са много, но няма и изглед да се оправят скоро май :(

 6. Lyubomir Radev каза:

  След това-химическо чистене, метли за циганите, бурен вятър, маски за лице, опашки в болниците, по-високи данъци/не дай боже/, избори до дупка и накрая самолетен билет.

 7. alfredpacino каза:

  Този пост просто плаче за филма на Кулеков !
  Паркчета и Теменужки
  http://www.vbox7.com/play:53747ce4

 8. Сега пясък върху лед, след няколко дена леден пясък. Каква ли е ползата?!

 9. Sash каза:

  Пясъкът е по-незначителен като фактор за замърсяването от калта например. А калта идва оттам, че липсва трева. Би трябвало навсякъде, където няма настилка да има трева и тя да се поддържа. Ама и това става с пари, а тях все ги няма. А ги няма, защото няма желание да ги има, т.е. има ги, но не там, за където са

 10. fam каза:

  Пясък има не само в София. Пясък хвърлят и в Пловдив. Отвратително гадно е в края на зимата. Като духне един вятър, и всичко отива във въздуха, за да го дишаме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.