от петък до петък и Handsome Furs

В четвъртък в Sofia Live Club като част от Аларма Пънк Джаз се случи концерт на Handsome Furs. Концерт, гиг или сет не знам, но се случи пред 30 души, половината от които от радио Христо Ботев или съпътстващите групи. И нямаше пукнат хипстър, вероятно по това време са разцъквали на новото парче на Мишо Шамара и Диемекс в някой от хипсърските парти-центрове наоколо, защото автентичното инди на Sub Pop не е точно хипстърска музика явно. Тъй че аз еднолично ще се обявя за ултимативната леля на единствените 3 автентични хипстъра у нас, чували за Handsome Furs.

Малко по-сериозно – явно българските групи никога няма да излязат от клишето „Нова Генерация“, само че Воев е единствен и отдавна го няма, тези неща вече сме ги слушали у нас още в края на 80те и началото на 90те, Джим Морисън също я направи тази музика, дето я свирите преди 40 години, така че, мили родни музиканти, ако не сте чували музика, записана след 89та, тъй като не се намира на касети и дискове у нас (щото нали Пиратството ограбва), за сведение – има он-лайн магазини, а музика по света се е случвала и след Мелодия на годината’91. Докато не започна да чувам неща, които не са претоплено и недобре забравено старо, няма и да ви купувам, плащам входове и така нататък.

За самите Handsome Furs – страхотни на живо, заслужаваха си всяка минута, а те заслужаваха пълен клуб.

Информация от организаторите на Аларма Пънк Джаз: през април у нас се чакат No Age.

Advertisements

Автор: nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки

8 thoughts on “от петък до петък и Handsome Furs”

 1. Аз първоначално си помислих, че ще е интересен концерт, но ги преслушах в myspace и едва не заспах от скука.
  А за българските групи, мисля, че има някакви проблясъци, но материал за хипстъри още няма ;)

 2. Абсолютно съгласен съм с мнението за Нова Генерация – те са без алтернатива не само в България. Друг е въпросът дали ми харесват или не – лично на мен не чак толкова, че да са ми любима група. И наистина аз лично не мога да открия нищо българско издадено след 90те, което дори и да е копирано да има поне подобна стойност.

 3. Мислите за българските групи – във връзка с изпълненията от същата вечер ли? Поне от текста асоциирам, че имаш предвид тази посока – а лично не бих се съгласил. И за The Barbarones, и за Davvid, и за многото други групи от тази далеч не популярна сцена. Там музиката, която се прави, е със сърце; едва ли някой може да твърди, че печели особено. Лично вдъхновение. Правиш музиката, която обичаш; и даваш много повече отколкото можеш да вземеш, ако въобще се стигне до взимане. Правиш я, защото я обичаш. Оттам нататък никой от нас встрани няма право да обвинява въпросните музиканти за музиката им. И винаги ще има кой да я обикне също.

  Иначе брой ме от единичките, които бяха там. И нямам общо с радиото.
  И Handsome Furs безспорно направиха добро участие и заслужават много повече публика. Но и не само те.

 4. Истината е, че David Project много ми харесаха, особено гласа на момичето. The Barbarones далеч не толкова, което пък ме навя на тези мисли, но те не се отнасят конкретно за тях. Просто имам чуството, че рок групите, които не са някакъв метъл (от което не разбирам, но прдполагам, че там се случват интересни неща) при всичките си талантливи музиканти свирят неща, които не са мръднали от ранните 90, когато музиката наистина се случваше. Това е мое наблюдение и искрено се надявам аз да не съм права :)

  Колкото до концерта, радвам се, че се случи и дано има още такива. Обзе ме саркастично настроение, защото у нас се е напълнило с млади разбирачи, но всъщност няма никакво значение, важното е, че се случи.

 5. Btw, ето и интервю на Светльо от Indioteque с Дан и Алексис от Handsome Furs: http://indioteque.com/bg/2010/12/handsome-furs-%D0%B7%D0%B0-indioteque/
  (към интервюто има и embed-нати две видеа от петъка).
  В YouTube профила, към който са качени видеата, има и запис от една от песните на Davvid Project оттогава. А ако не си стигнала все още до сайта на Davvid – http://www.davvidproject.com/saund.html – там има и качени доста записи, макар и не особено нови.

 6. Аз май точно от Светльо научих. Ще преслушам, аз от време на време се отказвам да ходя на български групи, след това ми минава и пак започвам. Във всеки случай винаги е по-добре авторска музика, отколкото кавъри, това ме вбесява… И в Три уши примерно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s