Ний не сме от вчера

Както си говорим напоследък за корупцията в съдебната система, държавните институции и така нататък, човек може да си помисли, че тя е поредното уродливо отроче на „демокрацията“, при това с баща – неизвестен.

Да, ама не, ако мога да използвам емблематичната фраза на Петко Бочаров.

Детството ми премина около Иван Асен, където на същия етаж, в същия вход на кооперацията ни живееше един прокурор – Иван Георгиев, ако не се лъжа. Този другар беше известен със съмнителните си посетители, които мъкнеха щайги с компоти, сланина и оскубани кокошки (каквато системата, такива и рушветите), като нашите ме предупреждаваха да внимавам, защото по стълбите непрекъснато циркулираха роднини на подсъдими за вероятно кокошкарски истории, ако се съдеше по обикновения им, отруден вид. Един ден цялата работа се раздуха, след като някакъв мъж беше дошъл с обичайното, не беше намерил другаря Георгиев и в пристъп на кой знае какво беше подгонил жена му, леля Ева, която избяга и се скри на тавана.

В крайна сметка нещата явно толкова са се размирисали, че другаря прокурор се озова в затвора, откъдето го пуснаха набързо в зората на демокрацията, вероятно за да продължи да гради демократичната съдебна система.

Такива истории има много, като върха на пирамидата бяха не прокурори, висши милиционери и митничари, а тези, които държаха в ръцете си ключа към задоволяването на основните нужди на редовите, непривилегировани граждани – другарките, които дават общински жилища, другите другарки, от които зависи раздаването на апартаменти ново строителство, уреждането (страшен глагол) на работа, уреждането на място в добра гимназия, като да станеш тираджия примерно си изискваше добра „връзка“, а впоследствие синчето на тираджията се озоваваше в ловешката немска с две тройки (съседа ми Петко Цента).

Истории такива много, Центовете и прокурорите все така ги има, само дето ние си мислим, че тези практики са от вчера. Народът е казал: където е  текло, пак ще тече и май така и ще остане.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Ний не сме от вчера

  1. PLAMEN SHOPOV каза:

    много ПОЛЗОТВОРНО.

  2. Pingback: Tweets that mention Ний не сме от вчера | Блогът на нервната акула -- Topsy.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.